fbpixel

Search icon
Search
Ένα φωτεινό κι ευρύχωρο διαμέρισμα που αποτελεί ωδή στο σκανδιναβικό design
INTERIORS

Ένα φωτεινό κι ευρύχωρο διαμέρισμα που αποτελεί ωδή στο σκανδιναβικό design

Οι light αποχρώσεις και οι cozy χώροι ενισχύουν το αίσθημα της άνεσης


Με σαφή αναφορά στο hygge -τη δανέζικη αντίληψη της απλουστευμένης άνεσης και ικανοποίησης- κάποιος θα μπορούσε να οραματιστεί ένα σπίτι μέσα στο δάσος, με πλήρη ησυχία και μια απόλυτα cozy διακόσμηση. Στην προκειμένη περίπτωση, όμως, το διαμέρισμα αυτό που διαμορφώθηκε «πατώντας» στα χνάρια του hygge, δεν έχει καμία σχέση με παραμυθένια σκηνικά μέσα στο δάσος, αλλά πρόκειται για το ιδανικό place to be για να αναδείξει κανείς το σκανδιναβικό στιλ στη διακόσμηση. Η εικόνα γίνεται ακόμη πιο ενδιαφέρουσα όταν το μάτι μας πέφτει στα απίστευτα σχέδια του David Scott, που κοσμούν το σπίτι και αναβαθμίζουν το interior design του. 

Ο διάσημος interior designer με έδρα του τη Νέα Υόρκη μεταμορφώνει άψογα χώρους για να ταιριάζουν στις βαθύτερες ανάγκες και τις επιθυμίες των πελατών του. Ο ίδιος μαζί με τον design director, Jim Fairfax, σχεδίαζαν από καιρό να δημιουργήσουν ένα διαμέρισμα με μια απροσδόκητη αίσθηση άνεσης, ηρεμίας και υποτιμημένης πολυτέλειας στο Midtown East. Η μεγαλοπρεπής αυτή κατοικία, γεμάτη με γυαλί, αποκαλύπτει απλόχερα τις μαγευτικές απόψεις του East River, των headquarters του ΟΗΕ και πέραν αυτών.

ot1261482.jpg

Οι πελάτες του Scott, Kathleen Sullivan και Helen Stacy -και οι δύο ασκούμενες δικηγόροι και πρώην καθηγήτριες που χώρισαν τη ζωή τους μεταξύ της Νέας Υόρκης και της Καλιφόρνια- ήταν ικανοποιημένες με την υπάρχουσα διάταξη, αλλά έλαβαν υπόψη την τεχνογνωσία τους για να μετατρέψουν αυτόν τον χώρο των 3.450 τετραγωνικών μέτρων στο δικό τους καταφύγιο ξεκούρασης. «Διαπιστώσαμε ότι δεν επρόκειτο να αλλάξουμε σημαντικά την αρχιτεκτονική δομή του διαμερίσματος. Αντ' αυτού, επικεντρωθήκαμε στη συναρμολόγηση και την περιποίηση μιας όμορφης συλλογής επίπλων και αντικειμένων τέχνης που θέλαμε να προσθέσουμε στη συνολική διακόσμηση» θυμάται ο Scott. 

Διατήρησε, μάλιστα, την καθαρή και φωτεινή εμφάνιση του διαμερίσματος και εισήγαγε στοιχεία, όπως η θηλυκότητα, η ζεστασιά και το βάθος, μέσα από μια προσεγμένη επίπλωση, με ποικίλα χειροποίητα υφάσματα και μια απόλυτα χαλαρωτική χρωματική παλέτα. «Η θέα που προσφέρει στην πόλη όλο το διαμέρισμα, σε όποιο δωμάτιο κι αν καθίσει κανείς, σε συνδυασμό με το συναίσθημα που βγάζει το σκανδιναβικό interior design σε όποιον μπαίνει μέσα και περνάει μερικές ώρες μαζί μας, είναι ένας μοναδικός συνδυασμός» αναφέρουν οι ιδιοκτήτριες. Η αγάπη για το scandinavian design προέκυψε από τα ταξίδια που έκαναν στην Κοπεγχάγη, τη Στοκχόλμη, το Όσλο και το Ελσίνκι, όπου γοητεύτηκαν από αυτή την τεχνοτροπία και θέλησαν να την εντάξουν και στο δικό τους σπίτι. «Οι απλές γραμμές και τα σχήματα, η ακριβής ποιότητα της χειροτεχνίας και η ισχυρή παράδοση των γυναικών interior designers και καλλιτεχνών είναι μερικά από όσα ξεχωρίσαμε από αυτό το στιλ διακόσμησης» αναφέρει η Sullivan.

ot1261456.jpg

Το αποτέλεσμα ήταν ένα φωτεινό σπίτι που αντανακλά τα χρώματα του ουρανού της πόλης, με κάθε δωμάτιο «τυλιγμένο» με υφάσματα με απαλή υφή, ιδιαίτερα υφαντά χαλιά και άφθονες αντίκες από ξύλο. «Τα σχέδια του David, μάλιστα, συμβάδιζαν απόλυτα με την αγάπη μου για τα όμορφα πράγματα που είναι απλά και ποιοτικά κατασκευασμένα, τακτοποιημένα, αλλά χωρίς έντονα διακοσμητικά στοιχεία», λέει η Sullivan. «Λαμβάνει υπόψη του την προσωπικότητα του πελάτη του και τον συναισθηματικό του κόσμο. Και για τον Scott, αυτό το συναισθηματικό στοιχείο είναι ακριβώς αυτό που διαμορφώνει το έργο του. Το σωστό interior design πρέπει να αντανακλά τις επιθυμίες των πελατών σχετικά με το πώς θέλουν να ζήσουν και πώς θέλουν να νιώσουν μέσα στον χώρο τους. Τότε ο πλούτος αυτός μπορεί να έρθει και σε άλλα πεδία της ζωής μας» ολοκλήρωσε η ίδια.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες του διαμερίσματος στη gallery

Πηγή: Architectural Digest