fbpixel

Search icon
Search
Ένα ενεργειακό πλωτό σπίτι στο Άμστερνταμ που αξίζει την προσοχή μας
ECO GLOW

Ένα ενεργειακό πλωτό σπίτι στο Άμστερνταμ που αξίζει την προσοχή μας

Με την υπογραφή της αρχιτεκτονικής ομάδας i29 interior


Το συγκεκριμένο πλωτό σπίτι, σχεδιασμένο από το αρχιτεκτονικό studio i29, είναι μέρος του Schoonschip, ενός νέου πλωτού χωριού 46 κατοικιών που στοχεύει στη δημιουργία της πιο βιώσιμης πλωτής κοινότητας της Ευρώπης. Βασισμένο σε ένα αστικό σχέδιο της Space & Matter, περισσότεροι από 100 κάτοικοι μετακόμισαν και αναζωογόνησαν ένα αχρησιμοποίητο κανάλι και καθιέρωσαν τα προς το ζην. 

Η τοποθεσία έχει ένα ισχυρό βιομηχανικό παρελθόν, ωστόσο σήμερα αποτελεί ένα από τα πιο γρήγορα μεταβαλλόμενα μέρη της πόλης του Άμστερνταμ που μετατρέπεται σε μια πιο πολυλειτουργική περιοχή διαβίωσης. Η νέα αυτή γειτονιά προορίζεται να γίνει ένα αστικό οικοσύστημα ενσωματωμένο στον ιστό της πόλης: πλήρης αξιοποίηση ενέργειας και νερού από το περιβάλλον, ελαχιστοποίησης των αποβλήτων, καθώς και δημιουργία χώρου για τη φυσική βιοποικιλότητα.

4404990c-37bf-4815-a819-40714228b39a-1.jpg

Με ενεργειακή αυτάρκεια, χρησιμοποιεί κυκλικές πρακτικές οικοδόμησης και χρησιμεύει ως βιτρίνα για βιώσιμη ζωή. Μια έξυπνη προβλήτα συνδέει τα 46 πλωτά νοικοκυριά μεταξύ τους και την προκυμαία. Στην επάνω επιφάνεια, η προβλήτα αποτελεί έναν «κοινωνικό σύνδεσμο,» όπου συναντιούνται οι άνθρωποι. Κάτω από την επιφάνεια, αυτός είναι ένας λειτουργικός και βιώσιμος σύνδεσμος με όλες τις γραμμές ενέργειας, αποβλήτων και νερού συνδεδεμένες μεταξύ τους και σε κάθε νοικοκυριό. 

02eb94cd-059c-4ea2-8b76-d4fb7b6486e9.jpg

Μέσα στο «έξυπνο» αυτό πλέγμα του χωριού, κάθε σπίτι μπορεί να είναι μοναδικό στην αρχιτεκτονική και την εσωτερική διακόσμηση. Μάλιστα, επιτρέπεται σε όλους τους κατοίκους να επιλέξουν τον δικό τους προτιμώμενο αρχιτέκτονα. Στη συγκεκριμένη κατοικία οι αρχιτέκτονες κλήθηκαν να σχεδιάσουν ένα σπίτι που θα μεγιστοποιούσε τον χώρο εντός των ορίων όγκου του οικοπέδου και θα είχε ένα τυπικό, αλλά εκπληκτικό design. Ο κυμαινόμενος όγκος έχει κεκλιμένη οροφή, ωστόσο η αντιμετώπιση της οροφής περιστρέφεται διαγώνια στην κάτοψη, 

1813-i29-fh-5.jpg

Στο studio i29, η αρχιτεκτονική και ο εσωτερικός σχεδιασμός είναι πάντα συνυφασμένα και συνδεδεμένα σε κάθε επίπεδο ώστε να δημιουργούν μια σαφή κι ενοποιημένη εμπειρία. Όλες οι περιοχές είναι σε ανοικτή σύνδεση με το αίθριο που αποτελείται από τρεις ορόφους. Η διάταξη επεκτείνεται με σύνδεση σε χωριστά επίπεδα σε μια βεράντα, ακριβώς πάνω από τη στάθμη του νερού. 

Το εσωτερικό και η πρόσοψη σχετίζονται άμεσα με την εξωτερική θέα. Το υπόγειο βλέπει στο επίπεδο του νερού, το σαλόνι προσφέρει μια υπέροχη θέα στο περιβάλλον και η κουζίνα στον τελευταίο όροφο έχει κοιτάει άμεσα προς τη νότια και τη βόρεια πλευρά του καναλιού. Στον τελευταίο όροφο, ένα άνοιγμα της οροφής επιτρέπει τη δημιουργία μιας ανοιχτής βεράντας με θέα προς το λιμάνι στα δυτικά.

0b7dca35-98b3-4fb1-a170-044dda3a879f.jpg

Με απλές αλλά έξυπνες παρεμβάσεις, αυτό το έργο υλοποιήθηκε με περιορισμένο προϋπολογισμό, αλλά εξακολουθεί να έχει ενοποιημένη αρχιτεκτονική και εσωτερική διακόσμηση που εντυπωσιάζει. Ταυτόχρονα, το πλωτό αυτό σπίτι είναι εξαιρετικά ενεργειακά αποδοτικό και φιλικό προς το περιβάλλον. 

Aνακαλύψτε περισσότερες φωτογραφίες στη gallery!

Φωτογραφίες: i29 / Ewout Huibers