fbpixel

Search icon
Search
Ένα διαμέρισμα στη Θεσσαλονίκη απέκτησε μοντέρνο χαρακτήρα ανανεώνοντας το interior design
INTERIORS

Ένα διαμέρισμα στη Θεσσαλονίκη απέκτησε μοντέρνο χαρακτήρα ανανεώνοντας το interior design

Με την υπογραφή του αρχιτεκτονικού γραφείου Office 4


Το αρχιτεκτονικό γραφείο Office4 του Σωτήρη Τουμπέλη επιμελήθηκε την ανακαίνιση και την εσωτερική διακόσμηση τμήματος διώροφης μονοκατοικίας με υπόγειο στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης. Παρόλο που επρόκειτο για ένα κτίριο σχετικά καινούριο το μεσαίο επίπεδο (καθιστικό – κουζίνα – είσοδος) είχε από κατασκευής μια κλασική νέο-μπαρόκ σχεδίαση και οι ιδιοκτήτες, ένα νεαρό ζευγάρι, επιθυμούσαν ο χώρος διημέρευσης να ανανεωθεί και να μετατραπεί σε έναν φρέσκο, ζωντανό και ζεστό χώρο, που να τους εκφράζει και να ανταποκρίνεται στις λειτουργικές και αισθητικές τους ανάγκες.

6-rYK0P.jpg
Ένα ελαφρύ διαχωριστικό ορίζει τους επιμέρους χώρους

Ο χώρος διημέρευσης βρίσκεται στον πρώτο όροφο και αποτελείται από το καθιστικό, τον χώρο φαγητού, την κουζίνα και το WC. Πίσω από το καθιστικό βρίσκεται η σκάλα που οδηγεί στον δεύτερο όροφο, όπου βρίσκονται τα δωμάτια. Οι χώροι του είναι ανοιχτοί και υπάρχει μία ελευθερία κινήσεων από το ένα δωμάτιο στο άλλο.

1-YDtSZ.jpg
Ο κυρίως χώρος του καθιστικού

Το ξύλο και η λευκή λάκα αποτελούν βασικά στοιχεία του σπιτιού, ενώ στο δάπεδο χρησιμοποιήθηκε πατητή τσιμεντοκονία. Η απλότητα και η καθαρότητα του χώρου έγκειται στους λευκούς τόνους. Τα μαύρα στοιχεία και τα έπιπλα σε ανοιχτές και σκούρες αποχρώσεις του γκρι, αν και δημιουργούν τονικές αντιθέσεις, προσφέρουν ένα ομοιόμορφο αποτέλεσμα. Παράλληλα, το χρώμα επιλεκτικά τοποθετημένο σε στοιχεία pop διακόσμησης έδωσε μία νεανική και φρέσκια διάθεση.

5.jpg
Ανάλαφρη αίσθηση σε κάθε γωνιά της κατοικίας

Το δοκάρι που χώριζε το καθιστικό από την κουζίνα αποτέλεσε πρόκληση και έπαιξε σημαντικό ρόλο στη σχεδιαστική προσέγγιση. Πρόθεση ήταν να ενσωματωθεί ομαλά στη σύνθεση, με αποτέλεσμα να σχεδιαστεί ένας ελαφρύς διαχωριστικός τοίχος–βιβλιοθήκη με πλήρη και κενά. Το δοκάρι ντύθηκε με ξύλο και ενοποιήθηκε κατακόρυφα με τους εκατέρωθεν τοίχους, λειτουργώντας ταυτόχρονα ως πύλη προς το καθιστικό, αλλά και ως στοιχείο διαχωρισμού από τον υπόλοιπο χώρο.

11.jpg
Η λειτουργική κουζίνα από ξύλο

Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στον φωτισμό του καθιστικού. Τα φωτιστικά σε συνδυασμό με τον κρυφό φωτισμό έχουν τοποθετηθεί στρατηγικά στον χώρο και ο δυναμισμός που αποπνέουν υπερτονίζει και αναδεικνύει βασικά στοιχεία, δημιουργώντας μοτίβα και αντιθέσεις στον κατά τα άλλα ήπιο τονικά περιβάλλον. Το κεντρικό φωτιστικό από ορείχαλκο με τη στρογγυλή γύψινη ροζέτα αποτελεί μία κλασική πινελιά και δίνει την αίσθηση διακριτικής πολυτέλειας.

3-3swvT.jpg
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον φωτισμό

Η μαύρη ροτόντα με τις μπλε καρέκλες αποτελεί τη μετάβαση από και προς την κουζίνα και προσδίδει ένα παιχνιδιάρικο ύφος με φόντο την υπάρχουσα κλασική κουζίνα. Το κυρίαρχο μαύρο χρώμα εξυπηρετεί τον διάλογο μεταξύ των δωματίων, ενώ στοιχεία όπως η custom – made εντοιχισμένη κάβα από μέταλλο και μαύρο καθρέφτη και το κρεμαστό φωτιστικό τύπου κώνου συνθέτουν ένα αρμονικό σύνολο σε σκούρους τόνους.

12.jpg
Οι neutral τόνοι και τα φυσικά υλικά δημιουργούν μια αίσθηση ηρεμίας

About

Ο Σωτήρης Τουμπέλης, απόφοιτος του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με μία έμφυτη τάση προς τη σχεδίαση και αναζητώντας μια δημιουργική διέξοδο συνέχισε τις σπουδές του στην Αρχιτεκτονική. Το 2009 τις ολοκλήρωσε και το 2011 ίδρυσε το αρχιτεκτονικό γραφείο Office4.

Με έδρα τη Θεσσαλονίκη το γραφείο δραστηριοποιείται σε όλη την Ελλάδα στον χώρο της αρχιτεκτονικής και του interior design, αναλαμβάνοντας project ιδιωτικών κατοικιών, ξενοδοχείων, εμπορικών χώρων, αλλά και χώρων εστίασης.

Φωτογραφία StudioVD Christos Dimitriou - Nikos Vavdinoudis