fbpixel

Search icon
Search
Ένα brutalist σπίτι στο Austin μετατράπηκε σε μια statement κατοικία εμπνευσμένη από τη σύγχρονη τέχνη
INTERIORS

Ένα brutalist σπίτι στο Austin μετατράπηκε σε μια statement κατοικία εμπνευσμένη από τη σύγχρονη τέχνη

Εκεί που η αυστηρή αρχιτεκτονική συναντά την ελεύθερη έκφραση


Είναι σίγουρα αξιοθαύμαστο το πώς μπορεί να αλλάξει κανείς την αισθητική του σπιτιού του όταν συνεργαστεί με τους κατάλληλους ανθρώπους. Έτσι έγινε τουλάχιστον στην περίπτωση της Suzanne McFayden, μιας Τζαμαϊκανής συγγραφέα. Η γνωστή φιλάνθρωπος αγόρασε πριν λίγα χρόνια μια κατοικία δυτικά του Όστιν, στο Τέξας όπου κατοικεί μέχρι σήμερα με τα 3 της παιδιά. Το καλοκαίρι του 2015 αποφάσισε να αλλάξει τελείως το στιλ του σπιτιού της και από το brutalist στοιχείο να δημιουργήσει μια όαση σύγχρονης τέχνης, εκφράζοντας έτσι την δημιουργικότητά της.

suzannemcfaydensmith-austin-24.jpg
Η οικογένεια McFayden

Σύμμαχοί της σε αυτήν την διαδικασία ήταν οι φημισμένοι στο Τέξας αρχιτέκτονες Paul Lamb και Ted Young, αλλά και η interior designer Jennifer Vaughn Miller από το Vaughn Miller Studio. «Το προηγούμενο σπίτι της ήταν μια θαυμάσια κατοικία σε μια καταξιωμένη γειτονιά του Όστιν, αλλά το καινούριο της σπίτι προσφέρει νέες προοπτικές, θα μπορούσε να είναι τολμηρό και απροσδόκητο και να εκφράζει ένα ελεύθερο και αδέσμευτο πνεύμα», δήλωσε ο Paul Lamb. «Υπάρχει κάτι ενδυναμωτικό στο να είσαι η μόνη γυναίκα που κάθεται σε ένα τραπέζι ανάμεσα σε όλους αυτούς τους καταξιωμένους άνδρες, μαθαίνεις να μιλάς ανοιχτά όπως δεν έχεις κάνει ποτέ μέχρι τώρα».

plamb-startfordhills-53.jpg
plamb-startfordhills-142.jpg

Με σκοπό να δημιουργήσουν μια ατμόσφαιρα ζεστή και φιλόξενη, η αρχιτεκτονική ομάδα κράτησε το στοιχείο του ξύλου που ήδη διέθετε το σπίτι, όπως και το δάπεδο από ξύλο πεύκου, αλλά και τους εξωτερικούς τοίχους. Σε όλους τους χώρους υπάρχουν μεγάλα παράθυρα και γυάλινες πόρτες, τόσο για να επιτρέπουν στο φυσικό φως να εισχωρεί όσο γίνεται περισσότερο, όσο και για να συνδέουν το σπίτι με τους εξωτερικούς χώρους. Σχετικά με την αυλή του σπιτιού, η Suzanne τόνισε το εξής: «Ήθελα το συνολικό αποτέλεσμα να δίνει την αίσθηση ελευθερίας».

plamb-startfordhills-83.jpg

Μεγάλο ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα έπαιξε η συνεργασία και η σχέση μεταξύ των αρχιτεκτόνων και της interior designer, που είχαν κοινή οπτική γύρω από την αισθητική του χώρου κι εμπνεύστηκαν από τους τοίχους από σκυρόδεμα που υπήρχαν ήδη στο σπίτι. Αυτό που είχαν στο νου τους είναι να διαμορφώσουν ένα σκηνικό ουδέτερο που να θυμίζει gallery, ώστε να τοποθετηθούν μερικά bold και statement έπιπλα που θα ολοκλήρωναν την εικόνα. Στο μεγάλο μπάνιο, την αισθητική που εκπέμπουν αυτοί οι τοίχοι συμπληρώνουν τα πλακάκια τσιμέντου και το Arabescato μάρμαρο, ενώ στον χώρο υπάρχει μόνο ένας νεροχύτης, καθώς όπως είπε η Suzanne, «Είμαι μόνο εγώ, οπότε γιατί να έχω δύο;». Στην διακόσμηση του σπιτιού έχουν χρησιμοποιηθεί και προσωπικά αγαπημένα της Suzanne McFayden, όπως χαλιά και κεραμικά που έφερε η ίδια από το ταξίδι της στο Μαρόκο, αλλά και midcentury αντίκες.

plamb-startfordhills-263.jpg
plamb-startfordhills-197-1.jpg

Το πιο βασικό κομμάτι της διακόσμησης, όμως, είναι το στοιχείο της σύγχρονης τέχνης, καθώς υπάρχει πληθώρα έργων τέχνης στο σπίτι. «Η συλλογή μου είναι μια Οπτική έκφραση για το πως νιώθω για τον κόσμο. Ως γυναίκα χρώματος και χωρισμένη, νιώθω ότι επιτέλους δημιουργώ χώρο για τον εαυτό μου στον κόσμο. Η αναδιαμόρφωση αυτού του σπιτιού με βοήθησε να πάρω πίσω την φωνή μου», σχολίασε η Suzanne McFayden, προσθέτοντας ότι όταν έχασε ένα «σπίτι», ξεκίνησε να δημιουργεί το δικό της.

Πηγή: Architectural Digest