fbpixel

Search icon
Search
Ένα black & white διαμέρισμα στο Παρίσι αποτελεί επιτομή της κομψότητας
INTERIORS

Ένα black & white διαμέρισμα στο Παρίσι αποτελεί επιτομή της κομψότητας

Σχεδιασμένο από τον Félix Millory


«Η δημιουργικότητα είναι στοιχείο που δε λείπει ποτέ από την καθημερινότητά μου», δηλώνει ο Félix Millory, και δεν υπάρχει τίποτα που να αγαπάει περισσότερο ο αρχιτέκτονας και σχεδιαστής με έδρα το Παρίσι από το να έχει την ευκαιρία να δώσει σε ένα ακίνητο μια νέα ζωή ζωή.

Ορισμένες φορές το έργο είναι μεγαλύτερη πρόκληση από ό,τι συνήθως, και η μεταμόρφωση αυτού του διαμερίσματος 321 τετραγωνικών μέτρων κοντά στην Αψίδα του Θριάμβου, το οποίο ανήκει σε αξιωματούχο της Μέσης Ανατολής, αποδείχθηκε ιδιαίτερα απαιτητική. «Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο περίπλοκο ήταν», λέει ο interior designer.

Take a tour!
felix-millory-paris-home-living-room-65e20ae7a8474-1.jpg


Ο Félix θυμάται ότι η είσοδος ήταν «χωρίς φυσικό φως ή κάποια ιδιαίτερη αισθητική», ενώ η υπόλοιπη διακόσμηση ήταν βαριά, με πολλά μικροσκοπικά δωμάτια. Στο σαλόνι, εν τω μεταξύ, πρωταγωνιστούσε μια σκάλα που οδηγούσε σε ένα μπάνιο σε ημιώροφο. Κανένα από τα στοιχεία δε συνδυαζόταν με ωραίο τρόπο και το σπίτι δεν είχε δικό του χαρακτήρα.

Ο κατώτερος όροφος, ο οποίος ανακαινίστηκε πρόσφατα, επικεντρώνεται τώρα γύρω από ένα εντυπωσιακό κυκλικό φουαγιέ, ενώ τα διπλά ψηλά ταβάνια του καθιστικού έχουν τονιστεί έξυπνα. Για να το πετύχει αυτό, ο Félix κράτησε ένα τμήμα της επένδυσης χαμηλά, ώστε να φαίνεται ακόμα πιο μεγαλοπρεπής.

Πρόσθεσε, επίσης, ένα πολύ ψηλό πέτρινο τζάκι με έναν μεγάλο καθρέφτη από πάνω και τοτέμ να το πλαισιώνουν, για να υπερτονίσει περαιτέρω τις διαστάσεις. Το ύψος του δωματίου δημιούργησε, ωστόσο, ένα πρόβλημα. «Έπρεπε να βεβαιωθούμε ότι το βάψιμο ήταν απολύτως τέλειο πριν αφαιρέσουμε τις σκαλωσιές», εξηγεί. «Δεν μπορείς να έχεις κάποιον σκαρφαλωμένο σε μια σκάλα σχεδόν έξι μέτρα ψηλά στον αέρα να κάνει ρετουσάρισμα».

felix-millory-paris-home-dining-room-65e20b3b566ae.jpg


Ήτα, επιπλέον, δύσκολο να ανυψωθούν τα πράγματα μέσα στο κτίριο από τον δρόμο, οπότε η εντυπωσιακή καμπυλωτή σκάλα που συνδέει τώρα και τους τρεις ορόφους έπρεπε να συναρμολογηθεί από την αρχή. Ο Félix, θέλοντας να προσδώσει στα δωμάτια μια ξεχωριστή παριζιάνικη ατμόσφαιρα, εγκατέστησε ένα πλήθος αρχιτεκτονικών λεπτομερειών παραδοσιακού τύπου (επενδύσεις, καλούπια, γείσα κ.ά.). «Πάντα επιδιώκουμε να βρίσκουμε μια ισορροπία ανάμεσα σε κάτι που εκπέμπουν πολυτέλεια και σε άλλα στοιχεία που είναι πιο διακριτικά», αναφέρει ο ίδιος.

Bold τόνοι από γωνιά σε γωνιά, πολυτελή υφάσματα, μεταλλικές λεπτομέρειες κι ένας eclectic συνδυασμός διακοσμητικών στοιχείων που σαγηνεύει. Η τέχνη είναι ολοκάθαρη σε κάθε σημείο. Τα περισσότερα από τα έπιπλα που τελικά τοποθέτησε είναι επηρεασμένα από τον παριζιάνικο πολιτισμό, με πολλά από αυτά να αποτελούν limited κομμάτια που δύσκολα μπορεί κανείς να εντοπίσει στην αγορά ή σε κάποιο χώρο τέχνης. Σε σχέση με τη διακόσμηση, όλα ξεκίνησαν με μια γήινη βάση στα χρώματα, η οποία χάρισε αρμονία κι έκανε κάθε χώρο να μοιάζει ακόμα μεγαλύτερος.

felix-millory-paris-home-bedroom-65e20b8826f90.jpg


Δίνοντας βάση στην παραμικρή λεπτομέρεια, πέρα από τα έπιπλα, τα χρώματα και τις κατασκευές στους τοίχους, βλέπει κανείς πόσο όμορφα έχουν ταιριάξει τα σοφιστικέ διακοσμητικά αντικείμενα, τα οποία προσδίδουν κομψό χαρακτήρα. Συγκεκριμένα, η σύγχρονη τέχνη σε πίνακες, γλυκά, βάζα κι extra διακοσμητικά είναι αυτή που έχει πρωταγωνιστήσει στις περισσότερες γωνίες κι έχει χαρίσει ανεπανάληπτο ενδιαφέρον στο συνολικό decor.

Έπαιξε με τις αντιθέσεις -η χρωματική παλέτα κυριαρχείται από το μαύρο και το λευκό- οι αυστηρές γραμμές αντιπαρατίθενται με πιο στρογγυλές και ατμοσφαιρικές μορφές. Ο αρχιτέκτονας παραδέχεται: «Δεν είχα χρησιμοποιήσει ποτέ πριν καμπύλες στη δουλειά μου. Ωστόσο, αυτό το σπίτι εξακολουθεί να φέρει τα χαρακτηριστικά του στιλ που μου αρέσει - μια φαινομενική απλότητα που κάθε άλλο παρά απλή είναι».

felix-millory-paris-home-terrace-65e20b6cc4829.jpg


Φωτογραφίες: Tripod Agency, ELLE Decoration UK