fbpixel

Search icon
Search
Mια θεσπέσια καλοκαιρινή κατοικία στις Σπέτσες αναδεικνύει την ελληνική αρχοντιά
INTERIORS

Mια θεσπέσια καλοκαιρινή κατοικία στις Σπέτσες αναδεικνύει την ελληνική αρχοντιά

Με την υπογραφή του Νίκου Μουστρούφη και της Isabel López-Quesada


Για ένα δυναμικό ζευγάρι Ελλήνων που έχει ζήσει σε όλο τον κόσμο, αλλά η έδρα του είναι σε ένα καταπράσινο προάστιο της Αθήνας, η τοποθεσία του εξοχικού σπιτιού είναι καθοριστική. «Μας αρέσει τα σπίτια μας να εμπνέονται από το περιβάλλον γύρω τους και να φαίνονται σαν να ήταν εκεί για πάντα», λέει η οικοδέσποινα.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση πρόκειται για την απόδραση του ζευγαριού στο νησί των Σπετσών, σε έναν όμορφο τόπο χωρίς αυτοκίνητα και σε απόσταση περίπου δύο ωρών από την ελληνική πρωτεύουσα. Η κατοικία σίγουρα «συμμορφώνεται» με τη αρχιτεκτονική γλώσσα του νησιού με τοίχους κατασκευασμένους από τοπική πέτρα και στέγες με κυματιστά κεραμίδια από κόκκινο πηλό. Η αυλή της εισόδου είναι κρυμμένη πίσω από ψηλούς τοίχους, κοινό στοιχείο στις Σπέτσες μετά από αιώνες επιδρομών. Τα κουφώματα και τα παραθυρόφυλλα είναι βαμμένα με μπλε χρώμα που αντηχεί θάλασσα, ουρανό και τα χρώματα της ελληνικής σημαίας.

isabel-lopez-quesada-greece-02-w75co.jpg


Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια ξεχωριστή κατοικία που προέκυψε από τη στενή συνεργασία που ανέπτυξε το ζευγάρι με τον Αθηναίο αρχιτέκτονα Νίκο Μουστρούφη και την interior designer Isabel López-Quesada από τη Μαδρίτη, η οποία είναι γνωστή για τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα που αποπνέουν τα σπίτια που επιμελείται. Μέσα σε μια καταπράσινη έκταση με ελαιόδεντρα, γιασεμί και βουκαμβίλιες είναι η κύρια κατασκευή, μια κατοικία τεσσάρων υπνοδωματίων με αναρίθμητες ξύλινες πόρτες και σαγηνευτικά μπαλκόνια. Συνδέονται με αυτήν -μέσω συνδεόμενων περασμάτων, εσωτερικών και εξωτερικών σκαλοπατιών, βεράντες και αυλές- δύο μικρότερες κατοικίες. Καθεμία έχει το δικό της καθιστικό, κουζίνα και υπνοδωμάτια καθώς και ανεξάρτητη θέρμανση, ψύξη και υδραυλικά συστήματα, έτσι ώστε οποιοδήποτε από τα σπίτια να μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς να χρειάζεται να ανοίξει ολόκληρο το συγκρότημα.

«Οι ελληνικές οικογένειες, ακόμη και όταν τα μέλη τους ζουν σε όλο τον κόσμο, θέλουν να μαζεύονται σε ένα μέρος κάθε καλοκαίρι», λέει η σύζυγος και μητέρα τριών παιδιών και συνεχίζει «σκέφτηκα ότι όταν τα παιδιά μου έχουν τα δικά τους παιδιά, θα θέλαμε να είμαστε μαζί, απλώς όχι ο ένας πάνω στον άλλο!». «Είναι σαν ένα μικρό χωριό», υποστηρίζει η López-Quesada.

isabel-lopez-quesada-greece-03-e6bxR.jpg


Πριν από περίπου 15 χρόνια ο Μουστρούφης είχε σχεδιάσει την κύρια κατοικία του ζευγαριού στην Αθήνα για να φιλοξενήσει την τότε νεαρή οικογένειά τους, ενώ στις Σπέτσες ανέλαβε να δώσει σάρκα και οστά στο νέο όνειρο των ιδιοκτητών με μεγάλη χαρά. «Όταν έχεις μια ωραία οικογένεια για να δουλέψεις», λέει, «δημιουργείς ένα σπίτι με καλύτερο και περισσότερο συναίσθημα». Η χαλαρή ατμόσφαιρα που επινόησε συμπληρώνεται από την παρεκκλίνουσα ερμηνεία των συμβάσεων του νησιού. Τα σπίτια των Σπετσών είναι πολύ καθαρά με τις γυαλιστερές μπλε οροφές τα δάπεδα και τα δωμάτιά τους τόσο απλά εξοπλισμένα που μπορεί κανείς να τα φανταστεί να πλένονται και να στεγνώνουν από το θαλασσινό αεράκι.

Κάθε σαλόνι στο νησί φαίνεται να έχει μερικά κομψά κομοδίνα που συνδυάζονται με φανταχτερούς καθρέφτες, έπιπλα που έφεραν οι καπετάνιοι στο σπίτι για να ζήσουν δίπλα σε στιβαρές τοπικές καρέκλες και τραπέζια. Δεδομένης της καλοκαιρινής ζέστης, τα χαλιά και οι κουρτίνες αποφεύγονται σε μεγάλο βαθμό. Μέχρι εδώ, τόσο απλά. Αλλά η López-Quesada έχει εμβαθύνει ακόμη περισσότερο εμπλουτίζοντας τους χώρους με μοναδικής αισθητικής κομμάτια, όπως τους τεράστιους, κομψούς αγγλικούς καθρέφτες της δεκαετίας του 1950 που φέρνουν στο μυαλό ένα σαλόνι ραπτικής του Λονδίνου. Το σαλόνι συμπληρώνεται με ένα βαμμένο σεντούκι και μια funky καρέκλα καπετάνιου που θα μπορούσε να βρίσκεται σε ένα πλοίο των Vikings.

isabel-lopez-quesada-greece-07-2wb1B.jpg


Περισσότεροι μεγάλοι καθρέφτες, πλαισιωμένοι με μαργαριταρένια κοχύλια, κρέμονται σε ένα άλλο σαλόνι, ο μακρύς χώρος χωρίζεται σε δύο καθιστικά με ένα φιλόξενο σιδερένιο κρεβάτι με ουρανό, ένα σήμα κατατεθέν της López-Quesada που ενσωματώνει τέλεια την ευπρόσδεκτη αίσθηση φιλοξενίας του συγκροτήματος.

Τα υφάσματα που χρησιμοποιούνται παντού, κυρίως σούπερ μαλακά βαμβακερά και λευκά είδη, υπογραμμίζουν αυτή τη χαλαρή boho chic διάθεση με κρεβάτια στη βεράντα και κουρτίνες. Η López-Quesada λέει ότι ήθελε «ένα παραδοσιακό, καλοκαιρινό ελληνικό look, αλλά επειδή είναι ελεύθερο πνεύμα, συνδύασε τις ρίγες που θα περίμενε κανείς με τα ikats της Μαγιόρκας γνωστά ως roba de lengües, τα florals και λαμπερά μοτίβα από τη Raoul Textiles και τον designer Stefanidis, ο οποίος έχει σπίτι στην Πάτμο εδώ και χρόνια».

Κάθε λουτρό διαθέτει μια μεγάλη μαρμάρινη λεκάνη από ένα θησαυροφυλάκιο που ανακαλύφθηκε σε ένα κατάστημα με αντίκες στην Αθήνα και το ντους της κύριας σουίτας είναι γεμάτο με δεκάδες αξιοσέβαστα μπλε-λευκά πλακάκια. Όταν η López-Quesada πρότεινε να στεγαστεί η μεγάλη νότια βεράντα, που «λούζεται» στον ήλιο, κάτω από ένα στέγαστρο από ιτιά, όπως πολλά άλλα, η σύζυγος απάντησε: «Μα τότε πώς θα δούμε τα αστέρια;» Γι' αυτό κι έχει μείνει εκτεθειμένη. «Οι πελάτες θα πρέπει να αναγνωρίζουν τον εαυτό τους στο σπίτι τους», λέει ο López-Quesada. Ωστόσο, σημειώνει με ένα πονηρό χαμόγελο, ότι ένα ειδικό μάτι μπορεί πάντα να διευρύνει το γούστο κάποιου: «Αυτή είναι η αξία άλλωστε ενός interior designer».

0516-lopez-greece-12-6cVAj.jpg
Ανατρέξτε στην gallery για να ανακαλύψετε περισσότερες φωτογραφίες του ονειρικού σπιτιού!

Πηγή: Architectural Digest 

Φωτογραφίες: Richard Powers