fbpixel

Search icon
Search
Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά αντικείμενα του Τιτανικού πωλείται για άνω των 200.000 δολαρίων
ARTS & CULTURE

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά αντικείμενα του Τιτανικού πωλείται για άνω των 200.000 δολαρίων

Έχουν περάσει 102 χρόνια από τότε που γράφτηκε μια επιστολή στο πλοίο, περιγράφοντας μια ευχάριστη Κυριακή στο κρουαζιερόπλοιο που κατευθυνόταν προς την καταστροφή


Μια επιστολή γραμμένη από έναν επιβάτη στον Τιτανικό που περιγράφει το «υπέροχο πέρασμα» -ώρες πριν το πλοίο χτυπήσει ένα παγόβουνο– έχει πωληθεί για 200.000 δολάρια. Ο δημοπράτης Andrew Aldridge δήλωσε ότι το χειρόγραφο σημείωμα, το οποίο ανήκε σε συλλέκτη, αγοράστηκε από έναν ανώνυμο πλειοδότη κατά τη διάρκεια πώλησης στο Devizes, στη δυτική Αγγλία.

titanic-letter-custom-fadcdf5cd8ddd4d1dad6fc5cf3b42da3d36a723d.jpg


O Aldridge είπε ότι η τιμή αντικατοπτρίζει «την εξαιρετική ποιότητα και σπανιότητα» της επιστολής. Η επιστολή γράφτηκε από την επιβάτιδα δεύτερης θέσης Esther Hart στις 14 Απριλίου 1912. «Οι ναυτικοί λένε ότι είχαμε ένα υπέροχο πέρασμα μέχρι τώρα», είπε για το ταξίδι του πλοίου από την Αγγλία προς τη Νέα Υόρκη. Η 7χρονη κόρη της Εύα πρόσθεσε ένα υστερόγραφο: «Σωροί αγάπης και φιλιά σε όλους από την Εύα». Ώρες αργότερα, το επιβατηγό πλοίο που περιγράφεται ως «πρακτικά αβύθιστο» χτύπησε σε παγόβουνο και βυθίστηκε, σκοτώνοντας περισσότερους από 1.500 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένου του συζύγου της Hart, Benjamin.

Το γράμμα, σε χαρτί σημειώσεων της White Star Line, ήταν κρυμμένο μέσα στην τσέπη ενός παλτού από δέρμα προβάτου που έδωσε ο Benjamin Hart στην Esther καθώς έβαζε τη γυναίκα και την κόρη του σε μια σωσίβια λέμβο. Η οικογένεια ταξίδευε από την Αγγλία στον Καναδά, όπου σχεδίαζαν να εγκατασταθούν. Η Esther και η Eva διασώθηκαν, μαζί με περίπου 700 άλλους.

titanic.webp


H Esther Hart πέθανε το 1928. Η Eva Hart, η οποία πέθανε το 1996, έγινε εξέχουσα επιζήσασα του Τιτανικού, επικρίνοντας τις προσπάθειες διάσωσης του πλοίου, το οποίο θεωρούσε μαζικό τάφο. Οι τιμές για τα αναμνηστικά του Τιτανικού έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Τον Οκτώβριο, ένα βιολί που πιστεύεται ότι παιζόταν καθώς βυθίστηκε το καταδικασμένο πλοίο πωλήθηκε για περισσότερα από 1,7 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.

Άλλα αποσπάσματα από την επιστολή περιλαμβάνουν: «Αγαπητοί μου. Όπως βλέπετε, είναι απόγευμα Κυριακής και ξεκουραζόμαστε στη βιβλιοθήκη μετά το γεύμα. Ήμουν πολύ άσχημα όλη μέρα χθες, δεν μπορούσα να φάω ή να πιω κι ένιωθα άρρωστη όλη την ώρα, αλλά σήμερα το ξεπέρασα. Σήμερα το πρωί η Εύα κι εγώ πήγαμε στην εκκλησία. Λένε ότι μπορεί να φτάσουμε στη Νέα Υόρκη το βράδυ της Τρίτης, αλλά πραγματικά αναμένεται νωρίς το πρωί της Τετάρτης, θα γράψουμε μόλις φτάσουμε εκεί».

120416-r22064-g2048.webp


«Ελπίζω να είστε όλοι καλά. Ας είναι αυτό ένα ολοκληρωμένο γράμμα, καθώς δεν μπορώ να γράψω σωστά σε όλους μέχρι να μπορέσω να πατήσω ξανά το πόδι μου στην ακτή. Έχουμε συναντήσει μερικούς καλούς ανθρώπους στο πλοίο κι έτσι ήταν ωραία μέχρι στιγμής. Αλλά είναι μεγάλες, μεγάλες μέρες και νύχτες».

«Λοιπόν, οι ναυτικοί λένε ότι είχαμε ένα υπέροχο πέρασμα μέχρι τώρα. Δεν υπήρξε θύελλα, αλλά ο Θεός ξέρει τι θα γίνει. Αυτή η πανίσχυρη έκταση νερού, δεν υπάρχει καμία στεριά στον ορίζοντα και το πλοίο κυλάει από τη μια πλευρά στην άλλη».

46b8c980-3f9f-11ef-b74c-bb483a802c97jpg.webp


Όπως δήλωσε ο Andrew Aldridge, από το Henry Aldridge and Son Auctioneers στο Devizes της νοτιοδυτικής Αγγλίας, το οποίο πούλησε την επιστολή: «Η σημασία αυτού του θρυλικού αντικειμένου δεν μπορεί να υπερεκτιμηθεί. Είναι το μόνο γνωστό σωζόμενο παράδειγμα αυτού του είδους που έχει γραφτεί εκείνη τη μοιραία ημέρα, επέζησε από τη βύθιση και ανήκε σε έναν τόσο γνωστό επιζώντα».