fbpixel

Search icon
Search
Εκτός comfort zone: Οι Darius Keeler και Dave Pen των Archive συζητούν μαζί μας για τη μουσική τους ταυτότητα
ARTS & CULTURE

Εκτός comfort zone: Οι Darius Keeler και Dave Pen των Archive συζητούν μαζί μας για τη μουσική τους ταυτότητα

Λίγο πριν τις δύο πολλά υποσχόμενες συναυλίες τους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη


2008. Πήγαινα Β' Γυμνασίου τότε και για μένα αυτή η εποχή πέρα από τις ανησυχίες της εφηβείας κουβαλούσε την αναζήτηση νέων ακουσμάτων. Πρώτος σταθμός του μουσικού αυτού ταξιδιού ήταν η jazz και οι gospel μελωδίες με την trip hop να ακολουθεί και να κατέχει πρωταγωνιστικό ρόλο μέχρι τις σημερινές μου playlists. Το κομμάτι "Nothing Else" του βρετανικού band "Archive" αποτέλεσε μια από τις πρώτες πηγές των καινούργιων ερεθισμάτων μου, ενισχύοντας τη διάθεσή μου να εξελίξω την εξερεύνησή μου. 

Ερχόμενοι στο σήμερα, το να καθήσω μπροστά από μια κάμερα και να συζητήσω με δύο κορυφαίους καλλιτέχνες του συγκροτήματος ήταν κάτι παραπάνω από ευχή! Αφορμή της συνάντησής μας στάθηκε η  δυναμική επιστροφή τους στη χώρα μας έπειτα από πέντε χρόνια απουσίας. Έτσι λοιπόν, αναμένεται να μας συντροφεύσουν με τον προπέρσινο δίσκο τους, “Call To Arms & Angels”στις 14 Ιουνίου, στο  Floyd Club στην Αθήνα και το Σάββατο 15 Ιουνίου στη Μονή Λαζαριστών στη Θεσσαλονίκη, υποσχόμενοι δύο αξέχαστες νύχτες.

Λίγο πριν τη σκηνή, οι Darius Keeler και Dave Pen, μέλη του δημοφιλούς band, μοιράζονται μαζί μας όσα αγαπούν στη μουσική τους ταυτότητα και όχι μόνο.

Ποιες είναι οι πρώτες σας σκέψεις κάθε φορά που έρχεστε στην Ελλάδα; Με ποια συναισθήματα και εικόνες τη συνδέετε;

Ζεστασιά και αγάπη. Ξέρουμε ότι ακούγεται λίγο χίπικο, αλλά κάθε φορά μας φέρονται τόσο καλά. Οι fans μας είναι τόσο χαρούμενοι και ευγενικοί μαζί μας. Δεν είχαμε ποτέ κακή εμπειρία στην Ελλάδα. Οι άνθρωποι εδώ είναι πολύ καλλιεργημένοι. Αγαπούν τη μουσική και την τέχνη τους, στοιχεία άμεσα συνδεδεμένα με το DNA τους. Δεν μπορούμε να παραλείψουμε το φαγητό σας, το αγαπάμε!

Ποιες θα είναι μερικές από τις κορυφαίες στιγμές των πολλά υποσχόμενων shows σας εδώ στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα;

Αναμένεται να απολαύσετε πολλές εκπλήξεις πραγματικά! Την αίσθηση αυτής της έκπληξης λάβαμε και από το κοινό όταν τελειώσαμε την περιοδεία μας το Νοέμβριο. Ξέρεις, θα είναι υπέροχα και τώρα! Θα παίξουμε πολλά κομμάτια και από το νέο δίσκο επίσης. Οπότε θα είναι συναρπαστικό για τους φανς. Σε αυτό συμβάλλει κακι η εκπληκτική επιμέλεια που έχει γίνει!

archive-photo-credit-at-paul-spencer-1-1.jpg

Ποιες είναι συνήθως οι κινήσει που κάνετε λίγο πριν βγείτε στη σκηνή;

Αγκαλιά! Όλοι ελπίζουμε σε κάθε μέλος της μπάντας ξεχωριστά. Μερικές φορές είναι ένας καλός τρόπος για να κρατήσουμε δυνατή κάθε περιοδεία. Πριν βγούμε στη σκηνή, είμαστε όλοι αδέρφια. Είμαστε όλοι μια οικογένεια. Είμαστε μαζί σε αυτό. Και μερικές φορές αυτή η ελπίδα είναι πολύ σημαντική, δείχνοντας στον κόσμο ότι συνεχίζουμε!

«Γράφουμε κυριολεκτικά για ό,τι συμβαίνει στο κεφάλι μας, για τα δικά μας παρανοϊκά προβλήματα, για τη δική μας ευτυχία και φόβους»,

Γνωρίζουμε ότι ποτέ δεν επαναπαύεστε στη μουσική σας διαδρομή. Ποια είναι σημαντικά δημιουργικά βήματα και επιρροές στην καλλιτεχνική σας φιλοσοφία μέχρι σήμερα;

Ξοδεύουμε πολύ χρόνο, ακούγοντας νέες μπάντες. Οπότε υπάρχουν απίστευτα πειραματικά συγκροτήματα αυτή τη στιγμή. Πιέζουν τα όρια. Αυτό είναι πολύ καλό. Η δημιουργία κομματιών κάποιες φορές είναι εύκολη, κάποιες άλλες μοιάζει με μια δύσκολη υπόθεση. Κάποιες φορές ξυπνάμε και αισθανόμαστε πραγματικά ενθουσιασμένοι για να γράψουμε τραγούδια. Αλλά πρέπει να συνεχίσουμε να προσπαθούμε. Ξέρετε, είναι μια πολύ βαθιά αγάπη που έχουμε όλα τα μέλη της μπάντας, αυτός είναι ο λόγος που συνεχίζουμε να φτιάχνουμε δίσκους. Είμαστε τόσοι πολλοί με τόσες πολλές ιδέες, και είμαστε τόσο ανοιχτοί σε όλα όσα κάνουμε πάντα. Η δουλειά που κάνουμε δεν έχει γίνει βαρετή και δεν έχει μείνει στάσιμη. Απλά όλη αυτή η διαδρομή έχει επεκταθεί και η ελευθερία επικρατεί. Το συγκρότημα είναι κάπως σαν τη ζωή κατά κάποιο τρόπο όταν εδώ και 30 χρόνια είσαι παρών στη μουσική σκηνή και είσαι μια εκφραστική progressive μπάντα που συλλαμβάνει το ηχοτοπίο και το συναίσθημα. Η έμονευσή αφορά σε καθημερινές καταστάσεις. Έχει να κάνει με την αγάπη ή το μίσος, το φόβο, τη χαρά. Είναι τα πάντα. Γράφουμε κυριολεκτικά για ό,τι συμβαίνει στο κεφάλι μας, για τα δικά μας παρανοϊκά προβλήματα, για τη δική μας ευτυχία και φόβους.

archive-2-photo-credit-at-paul-spencer-1.jpg

Πώς παρατηρείτε την παγκόσμια μουσική σκηνή σήμερα; Αναμένετε κάποια σημαντική αλλαγή;

Υπάρχει πολλή συναρπαστική μουσική. Η ποπ μουσική βέβαια θα λέγαμε ότι είναι αρκετά αμφιλεγόμενη. Υπάρχουν τόσα πολλά ενδιαφέροντα νέα συγκροτήματα εκεί έξω που σπρώχνουν τα όρια, και όταν τα ακούς, εντυπωσιάζεσαι, οπότε ξέρεις, πάντα θα υπάρχει ενδιαφέρον. Ποτέ δεν θα μπορέσεις να το σταματήσεις αυτό, επειδή οι ιδέες των ανθρώπων θα επαναστατήσουν ενάντια σε αυτό που θεωρούν ότι είναι shift, pop ή shift hip hop. Θα σου πουν, ξέρεις κάτι; Θα πάρουμε αυτό το στοιχείο και θα το κάνουμε εντελώς μοναδικό και παράξενο. Και αυτή είναι η ομορφιά της έκφρασης σε αυτό. Όπως και η μουσική. Δεν έχουν χαθεί όλα. Το κοινό μπορεί να διαλέξει μεταξύ των ποπ, χιπ χοπ ροκ και υπάρχουν αξιόλογα κομμάτια.

«Πάντα είχαμε την out-of-the-box προσέγγιση και πιστεύουμε ότι οι μουσικοί που προσελκύσαμε μέσω αυτού είναι αρκετά καλοί για να την ακολουθήσουν».

Ποιες είναι οι σημαντικές συμβουλές που κρατάτε στη ζωή σας και στη μουσική σας πορεία;

Ποτέ μα ποτέ να μην εφησυχάζεσαι! Να πιέζετε τον εαυτό σας να βγει από τη ζώνη ασφαλείας σας. Πάντα είχαμε την out-of-the-box προσέγγιση και πιστεύουμε ότι οι μουσικοί που προσελκύσαμε μέσω αυτού είναι αρκετά καλοί για να την ακολουθήσουν. Μερικές φορές, αυτό που νομίζεις ότι είναι αδύνατο μπορεί να είναι εφικτό!

Info: Oι Archive έρχονται στις 14 Ιουνίου, στο  Floyd Club στην Αθήνα και το Σάββατο 15 Ιουνίου στη Μονή Λαζαριστών στη Θεσσαλονίκη

Φωτογραφίες: Paul Spencer 

Ευχαριστούμε θερμά την High Priority Promotions για την άμεση ανταπόκριση και την εξασφάλιση χώρου και χρόνου για το interview.