fbpixel

Search icon
Search
Είναι η δίαιτα χωρίς υδατάνθρακες η λύση που αναζητούσατε τελικά;
WELLNESS

Είναι η δίαιτα χωρίς υδατάνθρακες η λύση που αναζητούσατε τελικά;

Βάλτε μέτρο στη ζωή σας και δείτε το σώμα σας να αλλάζει


Οι δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες είναι δημοφιλείς εδώ και αρκετά χρόνια με τους υπέρμαχους να ορκίζονται πως οι διαφορές που έχουν παρατηρήσει στο πώς ανταποκρίνεται το σώμα τους, είναι μοναδικές. Ακολουθώντας αυτό το μοτίβο, τον τελευταίο καιρό κυκλοφορεί η μανία της zero carb diet οι οποία έχει δημιουργήσει σοβαρές ανησυχίες. Μπορεί όλοι να ασχολούνται με τις συνέπειες τις κετογονικής δίαιτας αλλά έχετε αναρωτηθεί ποτέ που μπορεί να οδηγήσει τον οργανισμό σας ένας πλήρης αποκλεισμός των υδατανθράκων; 

Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα λαχανικά περιέχουν συνήθως 3 έως 4 γραμμάρια καθαρού υδατάνθρακα ανά φλιτζάνι καθώς και πως οι ξηροί καρποί κυμαίνονται στα ίδια ποσοστά, μάλλον ο στόχος του zero carb μοιάζει άπιαστος. 

Similarities

zero-carb.jpg

Αυτή η προσέγγιση θυμίζει τη μανία που είχε κυριαρχήσει πριν από μερικά χρόνια στην αγορά και επέβαλε το 0% σαν ιδανική επιλογή. Με άλλα λόγια, μια φιλοσοφία που ωθεί όποιον την επιλέξει, στα άκρα. Χωρίς διακρίσεις και χωρίς ουσιαστικό συμφέρον για τον ανθρώπινο οργανισμό. Η απόλυτη αποφυγή οποιουδήποτε συστατικού με κάθε κόστος, για χάρη μιας διατροφής, μπορεί να έχει ολέθρια αποτελέσματα τόσο για το σώμα όσο για τον μεταβολισμό, αλλά και στη ρύθμιση των ορμονών σας. 

Σύμφωνα με τους ειδικούς και πρόσφατες έρευνες, η επιμονή σας πρέπει να στοχεύει στην ισορροπία των στοιχείων σε κάθε γεύμα σας, καθώς και στην ποιότητα τους. Είναι απολύτως αληθές ότι υπάρχουν μερικοί κακοί υδατάνθρακες, όπως οι επεξεργασμένοι κόκκοι και η ραφιναρισμένη ζάχαρη, αλλά αυτό είναι μόνο ένα μέρος τους. Κανείς δεν εμμένει πραγματικά στο να αφαιρέσετε κάθε γραμμάριο, αντιθέτως το σημαντικό είναι να βρείτε τις αναλογίες που ταιριάζουν σε εσάς για να κερδίσετε μέσω της διατροφή σας οφέλη για τον οργανισμό σας. 

Η απώλεια και η διατήρηση ενός υγιούς βάρους και η πρόληψη ασθενειών όπως ο διαβήτης τύπου 2, δεν απαιτεί να θέτετε τόσο ακραία όρια. Στην πραγματικότητα, οι παρενέργειες της προσπάθειας για την εξάλειψη όλων των υδατανθράκων επηρεάζουν πολύ τόσο την ποιότητα ζωής όσο και την υγεία σας. Παρακάτω θα ανακαλύψετε τους λόγους που το «μέτρον άριστον» έχει σημασία και σε αυτή την περίπτωση. 

Χάνετε σημαντικά στοιχεία 

zero-carb-diet.jpg

Η εξάλειψη των υδατανθράκων μειώνει σημαντικά την πρόσληψη πολλών βασικών θρεπτικών ουσιών, τα οποία υπάρχουν σε τρόφιμα, που αποφεύγονται ή περιορίζονται, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών, των ανόργανων συστατικών, των αντιοξειδωτικών, των φυτικών ινών, των προβιοτικών ακόμη και των καλών λιπαρών οξέων. Μην πέφτετε στην εύκολη παγίδα των πολυβιταμινούχων σκευασμάτων καθώς, όπως συνιστούν οι γιατροί, τα απαραίτητα στοιχεία οφείλετε να τα λαμβάνετε αποκλειστικά από την τροφή σας. Σε αντίθετη περίπτωση θα "αναγκάσετε" το σώμα σας σε μια κατάσταση όπου θα "φυτοζωεί", δηλαδή να μειώνει σταδιακά την ενδογενή παραγωγή αυτών που χρειάζεται. Ακόμη, είναι πιθανόν να επηρεαστεί η λειτουργία του ανοσοποιητικού σας αλλά και η γνωστική σας ευχέρεια. 

Κακή λειτουργία του πεπτικού συστήματος

zero-carb-diet-4.jpg

Ο καθημερινός συνιστώμενος στόχος για την πρόληψη φυτικών ινών ανέρχεται τουλάχιστον στα 25g και αυτό πρέπει να αποτελεί και τη δική σας αρχή. Το σημαντικό αυτό στοιχείο βρίσκεται μόνο σε τρόφιμα που περιέχουν υδατάνθρακες. Μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες συνδέεται με σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου, υψηλής αρτηριακής πίεσης, διαβήτη, παχυσαρκίας και ορισμένων πεπτικών παθήσεων. Εάν αυτά δεν σας είναι αρκετά, τότε είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως μπορούν να λειτουργήσουν και ως προβιοτικά,  τα οποία χρησιμεύουν ως τροφή για τα ευεργετικά βακτήρια του εντέρου που υποστηρίζουν την ανοσία, την αντιφλεγμονώδη δράση καθώς και την ψυχική υγεία.

Κοινωνικές και ψυχολογικές επιπτώσεις 

zero-carb-diet-3.jpg

Αυτό που δεν ακούτε αρκετά συχνά είναι πως οι αυστηρές δίαιτες, και πέρα από την keto, μπορούν να έχουν -πέρα από όλα τα υπόλοιπα- επιπτώσεις και στην ψυχική σας υγεία. Προσπαθώντας να υιοθετήσετε μια διατροφή που εξαλείφει κάθε είδους υδατάνθρακα, μπορεί να οδηγηθείτε σε ακραίες ενοχές, εμμονές ή ακόμη και φόβο κοινωνικοποίησης με το πρόσχημα πως μπορεί να επηρεαστείτε. Κάτι που συχνά λέγεται από τους διατροφολόγους είναι ότι, πολλοί από όσους τους επισκέπτονται, θα μπορούσαν να βοηθηθούν και από κάποιον ψυχολόγο, αφού οι περιορισμοί που έχει βάλει οι ίδιοι στον εαυτό τους, τους προκαλούν απίθανη πίεση, αλλά και τον φόβο ότι δε θα φτάσουν ποτέ τον στόχο τους.

Εάν σε αυτή την παραδοχή προσθέσετε και το γεγονός πως οι φυτικές ίνες συμβάλουν θετικά στη συναισθηματική ευεξία καθώς και στην πρόληψη της κατάθλιψης τότε θα κατανοήσετε γιατί ένας τέτοιος αποκλεισμός μπορεί να αποβεί ολέθριος.