fbpixel

Search icon
Search
Eco-friendly Destinations: Αυτή είναι η πιο «πράσινη» χώρα στην Ευρώπη
ECO GLOW

Eco-friendly Destinations: Αυτή είναι η πιο «πράσινη» χώρα στην Ευρώπη

Στο No1 του top 5 βρίσκεται η Νορβηγία


Όταν αποφασίζουμε πού θέλουμε να ταξιδέψουμε για τις επόμενες διακοπές μας, εκτός από το πόσο όμορφος, προσιτός ή... tasty μπορεί να είναι ένας προορισμός, θα πρέπει επίσης να εξετάζουμε τις οικολογικές προσπάθειες στις οποίες προβαίνει η εκάστοτε χώρα. Μέχρι τώρα, όλοι γνωρίζουμε τις επιβλαβείς επιπτώσεις που μπορεί να έχουν τα ταξίδια στο περιβάλλον, οπότε το να είμαστε επιλεκτικοί όσον αφορά στο μέρος των διακοπών που επιλέγουμε μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στη μείωση του οικολογικού αποτυπώματος.

Στην κορυφή της λίστας με τους πιο «πράσινους» προορισμούς στην Ευρώπη βρίσκεται η Νορβηγία, ενώ ακολουθεί η Αυστρία. Ας δούμε μία προς μία τις ευρωπαϊκές χώρες που θεωρούνται eco-friendly και αξίζουν μια θέση στην bucket list φέτος.

5. Σουηδία

Ξεχωρίζοντας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειάς σε αυτήν εδώ τη λίστα, η Σουηδία βρίσκεται στο Νο5. Η χώρα ελπίζει να εξαλείψει τις καθαρές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2045 (αν όχι νωρίτερα) κι έχει επίσης υψηλή βαθμολογία για τις δασικές εκτάσεις της. Η πρωτεύουσά της, η Στοκχόλμη, διαθέτει έναν από τους υψηλότερους αριθμούς οικολογικών ξενοδοχείων παγκοσμίως, πολλά φιλικά προς το περιβάλλον καταστήματα κι εξαιρετικές πολιτικές ανακύκλωσης.


4. Ισλανδία

Δεν αποτελεί έκπληξη για κανέναν το γεγονός ότι η Ισλανδία κατέχει υψηλή θέση στον κατάλογο με τις πιο «πράσινες» χώρες της Ευρώπης. Σχεδόν το 100% αυτής της χώρας τροφοδοτείται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και κάπως έτσι ξεπερνάει σε βαθμολογία άλλους προορισμούς στην Ευρώπη. Έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά διοξειδίου του άνθρακα στον κόσμο. Με την ελπίδα να επιτύχει ουδετερότητα ως προς τον άνθρακα έως το 2040, αναμένουμε ότι η χώρα αυτή θα συνεχίσει να ανεβαίνει στις θέσεις αυτής της λίστας τα επόμενα χρόνια και ίσως κατακτήσει και την πρωτιά.


3. Φινλανδία

Στην τρίτη θέση, η Φινλανδία «αγκαλιάζει» το "green lifestyle" όσο καλύτερα μπορεί. Περίπου το 80% της χώρας αυτής καταλαμβάνουν οι δασικές εκτάσεις, ενώ ο αέρας και το νερό της λέγεται ότι έχουν την καλύτερη ποιότητα στον κόσμο. Η Φινλανδία υπέγραψε ένα «συμβόλαιο» το 2022 που αφορά στην κλιματική αλλαγή, το οποίο αναφέρει στόχους για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 60% έως το 2030, κατά 80%  έως το 2040 και κατά 90% έως το 2050.


2. Αυστρία

Η Βιέννη έχει ανακηρυχθεί τακτικά ως μία από τις πιο βιώσιμες πόλεις του κόσμου, και δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς το γιατί. Η πρωτεύουσα έχει δεσμευτεί να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως το 2040, ενώ σχεδόν το μισό της πόλης καταλαμβάνεται από πάρκα, κήπους ή λαχανόκηπους. Οι πολίτες της Αυστρίας χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς περισσότερο από τις περισσότερες άλλες χώρες, ενώ η χώρα σημείωσε τη δεύτερη υψηλότερη βαθμολογία για το ποσοστό ανακύκλωσης.


1. Νορβηγία

Η Νορβηγία διεκδικεί την πρωτιά ως η πιο «πράσινη» χώρα στην Ευρώπη. Διαθέτει πολλές γεωργικές εκτάσεις και είναι μέρος του Paris Agreement που είναι αφιερωμένο στην επίτευξη μηδενικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μεταξύ 2045-2055. Η κυβέρνηση έχει, επίσης, δεσμευτεί να διαθέσει έως και τρία δισεκατομμύρια νορβηγικές κορώνες ετησίως για να βοηθήσει στη διάσωση των τροπικών δασών σε όλο τον κόσμο. Η πρωτεύουσα της Νορβηγίας, το Όσλο, είναι εξίσου μια ιδιαίτερα φιλική προς το περιβάλλον πόλη, με πολλές eco-friendly πολιτικές για την προστασία της φύσης, δημόσιες συγκοινωνίες που λειτουργούν με ηλεκτρική ενέργεια και μια ανερχόμενη σκηνή εστιατορίων που εστιάζει στα βιώσιμα προϊόντα.