fbpixel

Search icon
Search
Travel Trends '24: Τι αλλάζει τη νέα χρονιά στον τρόπο που ταξιδεύουμε;
ESCAPE

Travel Trends '24: Τι αλλάζει τη νέα χρονιά στον τρόπο που ταξιδεύουμε;

Οι τάσεις που φέρνει το 2024 και θα ακολουθήσει κάθε traveler


Αν κάτι στερηθήκαμε την περίοδο της πανδημίας, τότε αυτό ήταν σίγουρα τα ταξίδια. Το 2022, αποτέλεσαν τον βασικό μας στόχο, καθώς τόσο πολύ μας είχαν λείψει, τηρώντας ωστόσο τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Ένα χρόνο πριν, καταφέραμε να ταξιδέψουμε «ελεύθερα» σε κάθε γωνιά του κόσμου χωρίς περιορισμούς. Τι νέο επιφαλάσσει το 2024 και ποια travel trends μας καλεί να ακολουθήσουμε; Στο επίκεντρο φέτος θα βρεθούν οι πιο ουσιαστικές ταξιδιωτικές εμπειρίες, εστιάζοντας στην ευεξία και στο θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον. Ας δούμε μία προς μία αυτές τις τάσεις.

Astro Tourism

Η αστρονομία είναι κάτι που υπάρχει από την αυγή του πολιτισμού, και το να ατενίζεις τα αστέρια αποτελεί εδώ και πολύ καιρό έναν τρόπο ψυχαγωγίας. Σήμερα, όσο ο κόσμος μας γίνεται ολοένα και πιο εικονικός, τόσο περισσότερο νιώθουμε την ανάγκη να διευρύνουμε τους ορίζοντές μας στο πραγματικό σύμπαν. Ο αστροτουρισμός μας καλεί να αντικρίσουμε τα αστρονομικά φαινόμενα και να «χαθούμε» σε τόπους χωρίς ρύπανση και κίνηση, όπου μπορούμε να επικεντρωθούμε αποκλειστικά στον ουρανό και να περάσουμε ώρες ατενίζοντας τα αστέρια, τους πλανήτες και τους αστερισμούς.


Eco Diving

Μια τάση που αφορά όσους επιλέγουν τους ταξιδιωτικούς προορισμούς τους με βάση τη βιωσιμότητα των κέντρων κατάδυσης κι έχουν πιο θετικό αντίκτυπο στον ωκεανό. Το 2022, η βρετανική φιλανθρωπική οργάνωση για τη θαλάσσια οικολογία The Reef-World Foundation διαπίστωσε ότι το 95% των δυτών ήθελαν να κάνουν κρατήσεις σε βιώσιμους φορείς, αλλά δυσκολεύονταν να το κάνουν. Ως απάντηση σε αυτό, η Επαγγελματική Ένωση Εκπαιδευτών Καταδύσεων (γνωστή και ως Padi) εγκαινίασε τη διαπίστευση Eco Center την Παγκόσμια Ημέρα της Γης το 2023, και αυτό σημαίνει πως τώρα μπορούν να το πετύχουν.


Home Swapping

Όλο και περισσότεροι travlers επιθυμούν μεγαλύτερα ταξίδια, ενώ η εργασία και η διαβίωση στο εξωτερικό δεν ήταν ποτέ πιο ελκυστική. Η παγίδα; Το να πληρώνετε υψηλά ποσά στη διαμονή, ενώ βρίσκεστε σε αυτό το ταξίδι. Η ανταλλαγή κατοικιών είναι το νέο παγκόσμιο travel trend η τέλεια λύση για να εξασφαλίσετε στον εαυτό σας ένα (δωρεάν) σπίτι στο εξωτερικό, ενώ προσφέρετε το δικό σας ως αντάλλαγμα σε κάποιον άλλον για εβδομάδες ή ακόμη και μήνες.


Coolcationing

Για τη συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων, οι καλοκαιρινές διακοπές συνηθίζεται να είναι πραγματοποιούνται σε προορισμούς με ήλιο και ζέστη, βουτιές στη θάλασσα και χαλάρωση κάτω από μια ομπρέλα. Με τις έντονες θερμοκρασίες των τελευταίων ετών, ωστόσο, πολλοί σκέφτονται να ταξιδέψουν προς την αντίθετη κατεύθυνση: να κλείσουν τις διακοπές του σε πιο... δροσερά μέρη, σε εύκρατους προορισμούς, οι οποίοι επωφελούνται επίσης από το γεγονός ότι έχουν λιγότερο κόσμο.


Glam Train Travel

Η αυξανόμενη κλιματική συνείδηση έχει τροφοδοτήσει μια αναβίωση των σιδηροδρομικών ταξιδιών, κι έτσι η θέση των πολυτελών τρένων βρίσκεται πολύ ψηλά, προσφέροντας μια μοναδική και πολυτελή εμπειρία. Οι πλατφόρμες ταξιδιωτικών κρατήσεων αναφέρουν μεγάλη ζήτηση για luxury train travels. Στην πραγματικότητα, οι νέες γραμμές τρένων ανταγωνίζονται όλο και περισσότερο τα πεντάστερα ξενοδοχεία, καθώς μέσα στο τρένο μπορεί κανείς να απολαύσει -πέρα από την ίδια τη διατροφή- ένα αξέχαστο γαστρονομικό ταξίδι και να αφεθεί σε μια once-in-a-lifetime εμπειρία φιλοξενίας.


Concert Travel

Για χρόνια, οι αθλητές και οι γκουρού της ευεξίας ήταν οι μεγάλοι πρωταγωνιστές στα retreats. Πλέον, στις πρώτες θέσεις βρίσκονται και όσοι αγαπούν τη μουσική, αφιερώνοντας τα ταξίδια τους στη συναυλία στην οποία πάντα ονειρεύονταν να βρεθούν. Αυτήν την τάση μπορούμε να την αποκαλέσουμε και "Taylor Swift effect". Στις ΗΠΑ, τα εισιτήρια για την περιοδεία "Eras Tour" της Swift έγιναν γρήγορα sold out κι επέφεραν πολλά εκατομμύρια δολάρια. Κι έτσι, λοιπόν, οι fans ενός καλλιτέχνη συνδυάζουν τη συναυλία των ονείρων τους με τη διαμονή τους σε πολλούς προορισμούς του κόσμου. Περιοδείες όπως των Pearl Jam, U2, Doja Cat και Madonna θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον του κοινού αυτήν τη χρονιά.