fbpixel

Search icon
Search
Δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε; Με αυτά τα tips θα κάνετε τον καλύτερο ύπνο
WELLNESS

Δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε; Με αυτά τα tips θα κάνετε τον καλύτερο ύπνο

Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές και αποχωριστείτε τις αϋπνίες μια για πάντα


Είναι αλήθεια ότι μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού, ιδιαίτερα του δυτικού κόσμου αντιμετωπίζει προβλήματα και δυσκολίες όταν έρχεται η ώρα του ύπνου. Λόγω του έντονου στρες και της απαιτητικής καθημερινότητας, επηρεασμένοι από διάφορους προβληματισμούς, σκέψεις, ακόμη και υπερβολική υπερένταση πολλοί από εμάς βρίσκουν σχεδόν ακατόρθωτο το να καταφέρουν να κοιμηθούν με ευκολία ένα πλήρες 8ωρο. 

Ωστόσο, ακολουθώντας μερικές εύκολες και γρήγορες συμβουλές που βοηθούν με αυτό, ίσως πετύχετε έναν πιο σίγουρο και γρήγορο ύπνο με το που αποφασίσετε να ξαπλώσετε στο κρεβάτι σας. Απομονωθείτε από τα προβλήματα της έντονης καθημερινότητας, επικεντρωθείτε στον εαυτό σας και βεβαιωθείτε ότι σήμερα το βράδυ θα κοιμηθείτε ήσυχοι!

Πάρτε ιδέες από τα παρακάτω tips! 

Μην προσπαθείτε να κοιμηθείτε αμέσως όταν ξαπλώνετε στο κρεβάτι

shutterstock-603085328.jpg

Αυτό μπορεί να ακούγεται αντιφατικό, ωστόσο, οι περισσότεροι εκπαιδευτές ύπνου λένε ότι, αντίθετα, πρέπει να βάλετε στόχο σας να χαλαρώσετε και να ηρεμήσετε, γνωρίζοντας ότι ο ύπνος θα έρθει με τη σειρά του. Με αυτά τα συναισθήματα θα ασκήσετε λιγότερη πίεση στον εαυτό σας για να σας πάρει ο ύπνος και θα σας βοηθήσει να ξεκουραστείτε καλύτερα.

Αποχωριστείτε τις ηλεκτρονικές συσκευές ή προστατέψτε τα μάτια σας 

Όσο και να σας αρέσει να χαλαρώνετε με το γνωστό scroll down στο Instagram ή ακόμη και με ένα ή δύο άρθρα, η έκθεση των ματιών σας στο blue light θα σας κάνει να αισθανθείτε πιο ξύπνιοι. Ο εμπειρογνώμονας ύπνου, Michael Breus λέει ότι, αν δε μπορείτε να αποχωριστείτε με τίποτα τις συσκευές σας, θα πρέπει να φοράτε ειδικά γυαλιά για blue light κατά τη χρήση τους πριν τον ύπνο. 

Κάντε ένα ζεστό μπάνιο ή ντους 

shutterstock-768625207.jpg

Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι το να κάνετε ένα ζεστό μπάνιο ντους, κατά προτίμηση μία έως δύο ώρες πριν από τον ύπνο, μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε πιο γρήγορα κι εύκολα -περίπου 36% ταχύτερα, για να είμαστε πιο ακριβείς.

Βεβαιωθείτε ότι τα χέρια και τα πόδια σας είναι άνετα

Τα κρύα χέρια και πόδια μπορεί να είναι ένας λόγος που πολλοί άνθρωποι δε μπορούν να κοιμηθούν. Δοκιμάστε να κρατήσετε τα πόδια σας ζεστά με ένα ζευγάρι μάλλινες κάλτσες και προτιμήστε πουπουλένια παπλώματα για τις κρύες νύχτες του χειμώνα. Ελβετική έρευνα μάλιστα, έχει δείξει ότι τα ζεστά πόδια και χέρια είναι οι καλύτεροι παράγοντες για να κοιμηθεί ένα άτομο πιο εύκολα. 

Εκθέστε τον εαυτό σας στο φυσικό φως κατά τη διάρκεια της ημέρας

shutterstock-1582505890.jpg

Το ηλιακό φως αποτελεί κάτι σα φυσική θεραπεία. Ενώ, είναι πιο δύσκολο να το πάρετε τον χειμώνα, θα πρέπει να επιδιώκετε να απορροφάτε όσο περισσότερο μπορείτε, καθώς βοηθά να στο να επαναφέρετε το «ρολόι» του σώματός σας.

Αποφύγετε την καφεΐνη έξι ώρες πριν πάτε στο κρεβάτι

Όλοι αγαπάμε τον καφέ, αλλά αν επιθυμούμε να κοιμηθούμε γρήγορα είναι επιτακτική ανάγκη να μη ρέει στον οργανισμό μας σε αφθονία, ιδιαίτερα λίγες ώρες πριν το πολυαναμενόμενό μας bedtime. 

Εστιάστε στην αναπνοή σας

shutterstock-746922154.jpg

Οι άνθρωποι που έχουν άγχος ζουν στην πραγματικότητα με χρόνια υπο-αναπνοή, διότι αναπνέουν σύντομα και ρηχά και συχνά ακόμη και ασυνείδητα κρατούν την αναπνοή τους. Για να βοηθήσετε λοιπόν, τον εαυτό σας να χαλαρώσει πρέπει να δοκιμάσετε να αναπνεύσετε βαθιά, ενώ φαντάζεστε τον αριθμό οκτώ ή το άπειρο στο μυαλό σας. Δώστε στον εαυτό σας τον κατάλληλο χώρο και χρόνο για να χαλαρώσει κι επιβραδύνετε την αναπνοή σας. 

Απολαύστε το γεγονός ότι είστε στο κρεβάτι 

Αυτό μπορεί να φαίνεται κάτι απλό -και προφανές-, ωστόσο ο Πρόεδρος της Νευρολογίας και Ύπνου του Charlottesville, W. Christopher Winter, λέει ότι αυτή η σκέψη συχνά παραβλέπεται. Σταματήστε να σκέφτεστε πόσο γρήγορα θα κοιμηθείτε και απολαύστε τη στιγμή της ύπαρξής σας στο κρεβάτι... άνετα, ήσυχα και χωρίς καμία ευθύνη.