fbpixel

Search icon
Search
Don’t Miss: Τα 6 πράγματα που πρέπει να κάνετε στο σπίτι σας πριν φύγετε για διακοπές
INTERIORS

Don’t Miss: Τα 6 πράγματα που πρέπει να κάνετε στο σπίτι σας πριν φύγετε για διακοπές

Αφήστε τον χώρο σας καθαρό & ασφαλή πριν αφεθείτε στο απόλυτο summer mood


Έχετε λάβει μέριμνα για τα πάντα και πακετάρετε έτσι ώστε να αναχωρήσετε για διακοπές, αλλά η σκέψη ότι μπορεί να έχετε ξεχάσει κάτι σας βασανίζει; Φτιάξτε μια check list με όλα όσα πρέπει να φροντίσετε χωρίς να διαφύγουν από την προσοχή σας, προκειμένου να παραμείνετε ήσυχοι για όσα χρονικό διάστημα θα είστε εκτός σπιτιού, ακολουθώντας step by step αυτά που εμείς καταγράψαμε.

Κρατήστε σημειώσεις από τα παρακάτω, μεριμνήστε γι’ αυτά & ετοιμαστείτε να περάσετε ξέγνοιαστα στις διακοπές σας!

1. Οργανώστε το ψυγείο, την κατάψυξη και τα ντουλάπια τροφίμων

shutterstock-1220416186.jpg

Ξεκινώντας από αυτό το σημείο, θα σας προτείναμε να μην επισκεφθείτε το super market για τουλάχιστον μία εβδομάδα πριν φύγετε για τις διακοπές σας. Το να προμηθεύεστε ολοένα και περισσότερα τρόφιμα και προϊόντα, συντελεί στο να συσσωρεύονται μεγάλες ποσότητες τις οποίες κατά πάσα πιθανότητα δε θα καταφέρετε να καταναλώσετε έως την ημέρα της αναχώρησής σας. Γι’ αυτό, λοιπόν, εξοπλιστείτε μόνο με ό,τι χρειάζεστε, προκειμένου να μην αναγκαστείτε να πετάξετε ολόκληρες συσκευασίες ή φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Αν δεν το κάνετε, όταν γυρίσετε θα έρθετε αντιμέτωποι με χαλασμένα τρόφιμα και μια δυσοσμία που θα προέρχεται από αυτά. Μερικές ημέρες πριν φύγετε, καθαρίστε με ένα πανί που θα το έχετε βρέξει με λίγο λευκό ξύδι και περάστε τα ράφια του ψυγείου σας και τις επιφάνειες των ντουλαπιών σας. Σε περίπτωση που έχετε αποθήκη στην οποία αποθηκεύετε τρόφιμα, καθαρίστε την κι εκείνη σχολαστικά, απομακρύνοντας ό,τι θεωρείτε πως θα βρείτε χαλασμένο μετά την επιστροφή σας. Επίσης, τοποθετήστε ένα σκοροκτόνο στους συγκεκριμένους χώρους για να είστε σίγουροι!

2. Καθαρίστε τους πάγκους της κουζίνας σας και τον φούρνο

shutterstock-639915670.jpg

Αυτοί οι μικροσκοπικοί λεκέδες και τα ψίχουλα που δεν εντοπίζονται με γυμνό μάτι, μπορεί να σταθούν ως αφορμή για να συσσωρευτούν ζωύφια στους πάγκους της κουζίνας σας, κάτι το οποίο κανείς δε θα ήθελε να φανταστεί. Καθαρίστε καλά όλους τους πάγκους με λευκό ξύδι ή κάποιο ειδικό απορρυπαντικό, ξεπλύνετε και στεγνώστε καλά. Μαζί με αυτό, εννοείτε πως οφείλετε να θυμηθείτε να πλύνετε όλα τα πιάτα, έτσι ώστε να μην παραμείνουν τα λύπη που μετά θα δυσκολευτείτε να απομακρύνετε τόσο εσείς όσο και το πλυντήριο πιάτων. Επίσης, ρίξτε στα άπλυτα όλες τις βρώμικες πετσέτες και βγάλτε καθαρές. Έπειτα από τα παραπάνω, καθαρίστε όσο το δυνατόν καλύτερα τον φούρνο σας μαζί με την εστία του, σε περίπτωση που έχει στάξει λύπη από τα ψησίματα.

3. Συμμαζέψτε όλους τους χώρους και αλλάξτε σεντόνια

shutterstock-766041670.jpg

Είναι πραγματικά πολύ άσχημο το να γυρίσετε από τις διακοπές σας και να αντικρίσετε μπροστά σας ένα σπίτι γεμάτο σκόνη, ασκούπιστο και με βρώμικα σεντόνια. Κρατηθείτε από αυτό, λοιπόν, και συγυρίστε προσεκτικά όλα τα δωμάτια της κατοικίας σας, απομακρύνοντας τη σκόνη από κάθε επιφάνεια –ακόμα και από τα σημεία που αποφεύγετε να καθαρίσετε. Εν συνεχεία, βάλτε μια καλή σκούπα, επιμένοντας στα στρωμένα χωριά που συγκεντρώνουν περισσότερη σκόνη και μικρόβια που δε γίνονται ορατά με γυμνό μάτι. Βγάλτε, επίσης, όλα τα σεντόνια από τα κρεβάτια σας και τα ριχτάρια από τους καναπέδες σας. Δεν υπάρχει πιο ευχάριστη αίσθηση από το να επιστρέφετε από ένα κουραστικό ταξίδι και να ξαπλώνετε σε φρέσκια σεντόνια. Πλύνετέ τα με extra δόση απορρυπαντικού, έτσι ώστε να διατηρηθεί η μυρωδιά ακόμα και μετά από ημέρες!

4. Φροντίστε τα φυτά σας

shutterstock-1395960740.jpg

Μπορεί εσείς να βρίσκεστε ήδη σε mood διακοπών, αλλά τα φυτά της οικίας σας δεν πρέπει να μείνουν απεριποίητα. Φρόντισε να ποτίζονται όποτε και όσο πρέπει, είτε ενεργοποιώντας μια συσκευή αυτόματου ποτίσματος είτε δίνοντας τα κλειδιά σας σε κάποιο φιλικό ή συγγενικό πρόσωπο που θα αναλάβει αυτήν την ενέργεια. Αν επιλέξετε τη δεύτερη λύση, πρέπει να υπάρξει η απαραίτητη μέριμνα και για τα φυτά εσωτερικού χώρου, που χρειάζονται ανά στιγμές τις ηλιακές ακτίνες προκειμένου να διατηρήσουν το υγιές πράσινο χρώμα του. Last but not least, κατεβάστε τις πολύ βαριές γλάστρες από τα κάγκελα και τα πρεβάζια σας, σε περίπτωση κάποιου δυνατού αέρα ή μιας βροχόπτωσης.

5. Μεριμνήστε για τους εξωτερικούς σας χώρους

shutterstock-293778143.jpg

Αφού έχετε καλύψει όλες τις ανάγκες των φυτών σας, σειρά έχει το μπαλκόνι ή ο αύλειος χώρος του σπιτιού σας. Ξεκινήστε από τα βασικά: απομακρύνετε όλα τα έπιπλα κήπου που μπορούν να μετακινηθούν και τοποθετήστε τα σε κάποιον στεγαζόμενο χώρο. Με αυτόν τον τρόπο, θα είστε βέβαιοι πως στις αντίξοες καιρικές συνθήκες τα έπιπλα σας θα μένουν προστατευμένα για όσο χρονικό διάστημα θα λείπετε. Οφείλετε να γνωρίζετε πως ακόμα και ο ήλιος μπορεί να θεωρηθεί εχθρός των επίπλων σας, διότι εύκολα μπορούν να ξεβάψουν και να αλλοιωθούν ειδικά αν είναι δημιουργημένα από ξύλο. Ίδιο ενδιαφέρον πρέπει να δείξετε και για τις τέντες, που πρέπει να τις έχετε μαζεμένες, ή οποιαδήποτε κατασκευή σκίασης έχετε εγκατεστημένη. Το πανί μπορεί να είναι ανθεκτικά φτιαγμένο, αλλά δεν μπορείτε να είστε απόλυτα σίγουρη ότι θα παραμείνει άθικτο σε περίπτωση ενός δυνατού αέρα. Αν επιθυμείτε στο τέλος, πλύνετε το δάπεδο και κουρέψτε το γκαζόν για να μην τα βρείτε σε κακή κατάσταση όταν επιστρέψετε.

6. Κλείστε τον γενικό του νερού και όλες τις ασφάλειες

shutterstock-639137095.jpg

Δεν είναι λίγες οι φορές που κάποιος, ζώντας υπό την ομορφιά ενός καλοκαιρινού σκηνικού, δέχεται τηλεφωνήματα από κάποιον γείτονα για να ενημερωθεί πως κάτι αναπάντεχο έχει συμβεί στο σπίτι του, όπως κάποια διαρροή γκαζιού ή ακόμα και μια μικρή πλημμύρα. Για να αποφύγετε τυχόν δυσάρεστα περιστατικά, φροντίστε να κλείσετε κάθε παροχή νερού -εκτός κι αν έχετε ενεργοποιημένη τη λειτουργία του αυτόματου ποτίσματος-, αφαιρέστε τις πρίζες από κάθε παροχή ρεύματος σε όλους τους χώρους και απομακρύνετε οτιδήποτε εύφλεκτο από ηλεκτρονικές εστίες. Αν παρόλα αυτά, έχετε αμφιβολίες και σκέφτεστε ότι μπορεί να έχετε παραλείψει κάτι από τα παραπάνω, κατεβάστε τον διακόπτη της γενικής ασφάλειας για να είστε εντελώς σίγουροι.