fbpixel

Search icon
Search
Doctors say: Συχνές ουρολογικές παθήσεις του καλοκαιριού και πώς θα τις αναγνωρίσετε
MAGAZINE

Doctors say: Συχνές ουρολογικές παθήσεις του καλοκαιριού και πώς θα τις αναγνωρίσετε

Διαβάστε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα συμπτώματα


Ο καθηγητής Ουρολογίας και Νευροουρολογίας στο Α.Π.Θ. Ευάγγελος - Ισαάκ Ιωαννίδης εξηγεί και συμβουλεύει για όσα ταλανίζουν γυναίκες και άντρες.

Kατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι ουρολογικές παθήσεις βρίσκονται σε έξαρση, κυρίως λόγω της αλλαγής της θερμοκρασίας και της αύξησης των δραστηριοτήτων. Η υψηλή θερμοκρασία προκαλεί εφίδρωση, με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται στους οργανισμούς αφυδάτωση και υγρασία στις περιοχές του σώματος που ιδρώνουν. Οι πιο συχνές παθήσεις στο ουροποιητικό σύστημα είναι οι μυκητιασικές λοιμώξεις, οι κυστίτιδες και οι λιθιάσεις.

Γυναίκες

Κολπίτιδα

Η κολπίτιδα είναι μια φλεγμονή που οφείλεται σε λοίμωξη του κόλπου από μύκητες, βακτήρια, παράσιτα κ.λ.π. Μπορεί να είναι ασυμπτωματική ή να έχει από τσούξιμο, φαγούρα, ερυθρότητα, δύσοσμα υγρά. Το καλοκαίρι παρουσιάζει έξαρση λόγω της ιδιαίτερης υγρασίας στην ουρογεννητική περιοχή από βρεγμένα μαγιό ή από σεξουαλικά μεταδιδόμενους μικροοργανισμούς και εκδηλώνεται μετά την ερωτική επαφή. Αν και στις περισσότερες μορφές κολπίτιδας η θεραπεία είναι απλή, όταν παραμεληθεί μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες.

Ουρολοίμωξη

Η ουρολοίμωξη αναφέρεται σε φλεγμονή του ουροποιητικού συστήματος από μικροοργανισμούς. Μπορεί να εμφανιστεί λοίμωξη είτε στην ουρήθρα (ουρηθρίτιδα), είτε στην ουροδόχο κύστη (κυστίτιδα). Το καλοκαίρι, η ουρολοίμωξη μπορεί να οφείλεται σε μικρόβια από τη θάλασσα, την πλαζ, τα αποδυτήρια ή από χώρους με ιδιαίτερη υγρασία. Επίσης, η αφυδάτωση (έλλειψη πρόσληψης υγρών) και η εφίδρωση μπορεί να προκαλέσουν καταστολή στο ανοσοποιητικό. Τα συνήθη συμπτώματα περιλαμβάνουν συχνοουρία, επιτακτική ούρηση, καύσο κατά την ούρηση, ενδεχομένως αιματουρία. Είναι πολύ βασικό η οξεία ουρολοίμωξη να θεραπεύεται πλήρως, διότι, αν δεν εφαρμοστεί η κατάλληλη θεραπεία, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να μεταπηδήσει στο στάδιο της χρόνιας, η οποία μπορεί να εξελιχτεί σ’ ένα πραγματικό βάσανο για τη γυναίκα. Εάν παρουσιάσετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, επισκεφτείτε εγκαίρως κάποιον έμπειρο ουρολόγο, καθώς παρόμοια εμφανίζονται και σε άλλες νόσους, όπως διάμεση κυστίτιδα (σύνδρομο επώδυνης ουροδόχου κύστης), υπεραισθησία κύστης, κάποιος όγκος (tumor in situ), νεφρογενής κύστη, εγκόλπωμα ουρήθρας, ψυχογενής αστάθεια εξωστήρα, κ.λ.π).

Άνδρες

Βαλανίτιδα

Η βαλανίτιδα είναι μια φλεγμονή της κεφαλής του πέους (βάλανος) ή στο πετσάκι που περιβάλλει το πέος (βαλανοποσθίτιδα). Τα πιο κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν ερυθρότητα, ερεθισμό, πρήξιμο και πόνο στην άκρη του πέους (βάλανο). Εάν εμφανίσετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, μην το αμελήσετε κι επισκεφθείτε άμεσα έναν εξειδικευμένο ουρολόγο για να κάνετε τις απαραίτητες εξετάσεις, καθώς υπάρχουν ασθένειες που έχουν παραπλήσια συμπτώματα, όπως ο έρπης και η γονόρροια ή δερματοπάθειες των γεννητικών οργάνων.

Επιδιδυμίτιδα

Η επιδιδυμίτιδα είναι η φλεγμονή της επιδιδυμίδας, του οργάνου που βρίσκεται πάνω από τους όρχεις μέσα στο όσχεο και αποτελεί το τμήμα της ανδρικής αναπαραγωγικής οδού, όπου ωριμάζει και αποθηκεύεται το σπέρμα. Τα πιο συχνά συμπτώματα είναι πυρετός, αίσθημα βάρους στην περιοχή των όρχεων κι ευαισθησία στην ψηλάφησή τους. Ο όρχις διογκώνεται και γίνεται ιδιαίτερα σκληρός κι επώδυνος. Είναι σημαντικό να σας εξετάσει γιατρός, ο οποίος θα μπορεί να διακρίνει εάν όντως πρόκειται για επιδιδυμίτιδα ή για συστροφή των όρχεων (ο όρχις πραγματοποιεί μία περιστροφή γύρω από τον εαυτό του πάνω από 180ο και πρόκειται για μια επείγουσα πάθηση, που πρέπει ν’ αντιμετωπισθεί χειρουργικά). Η επιδιδυμίτιδα θέλει ιδιαίτερη προσοχή, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε παροδική ή μόνιμη υπογονιμότητα.

Γυναίκες & άντρες

Λιθίαση

Το καλοκαίρι είναι η εποχή που αυξάνονται τα κρούσματα κολικού από πέτρα στο νεφρό. Η αφυδάτωση αποτελεί και τη βασικότερη αιτία δημιουργίας λίθου. Καθώς αυξάνεται η περιβαλλοντική θερμοκρασία,Ιδρώνουμε περισσότερο κι έχουμε μεγάλες απώλειες υγρών. Εάν τα υγρά αυτά δεν αναπληρώνονται, τα ÅsπαγωμέναÅt ούρα γίνονται πιο πυκνά (πιο κίτρινα) και ο υπερκορεσμός στα άλατα που υπάρχουν μέσα τους προκαλεί εύκολα τη συσσωμάτωσή τους για τη δημιουργία λίθων. Οι τελευταίοι μπορεί να μετακινηθούν στους ουρητήρες και να προκαλέσουν πόνο ή απόφραξη.

dsc-0285.jpg

Ευχαριστούμε τον Ευάγγελο - Ισαάκ Ιωαννίδη, καθηγητή Ουρολογίας και Νευροουρολογίας στο Α.Π.Θ., Διευθυντή της Β' Ουρολογικής Κλινικής Α.Π.Θ. στο Νοσοκομείο Γ' Παπαγεωργίου, για τις πληροφορίες. Με 38 χρόνια εμπειρίας, εννιά μετεκπαιδεύσεις στην Ιταλία, το Λονδίνο και την Αμερική, εξειδικεύεται στους όγκους, την ακράτεια-διαταραχές ούρησης, στις διάφορες μορφές λιθίασης, στην καλοήθη υπερπλασία του προστάτη, στις ουρολοιμώξεις κ.λ.π.

Info:

Παλαιών Πατρών Γερμανού 10(Κέντρο Θεσσαλονίκης)
Τηλ: 2310-273457 & 6936987788
E-mail: thesourologo@gmail.com
www.ioannidisourologos.gr
www.thesourologo.gr 

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ GLOW 151 ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ-ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2019