fbpixel

Search icon
Search
DIY μεταποίηση επίπλων: Πώς να δώσετε «νέα ζωή» στα παλιά σας κομμάτια
INTERIORS

DIY μεταποίηση επίπλων: Πώς να δώσετε «νέα ζωή» στα παλιά σας κομμάτια

Αναβαθμίζουμε την αισθητική του χώρου μας με απλά βήματα


Ο χώρος του σπιτιού αποτελεί το προσωπικό μας καταφύγιο!. Είναι εκεί για εμάς καθημερινά και χωρίς να το σκεφτούμε, μοιραζόμαστε μαζί του ενέργεια. Όμως, όλοι μας συναντάμε τη στιγμή της μεγάλης αναθεώρησης. Τότε, που επιθυμούμε να προχωρήσουμε στην αισθητική του αλλαγή. Παλιά έπιπλα που μας έχουν ίσως κουράσει, φωτιστικά που παύουν να μας γοητεύουν σε μια ατμόσφαιρα που δεν μας ενθουσιάζει πλέον... Ας μην ξεχνάμε ότι ο ιδιωτικός μας χώρος είναι ο καθρέφτης της ψυχοσύνθεσής μας! Ειδικά όταν διανύουμε μια χρονική περίοδο εσωτερικών αλλαγών, αυτό επιβεβαιώνεται άμεσα από τον τρόπο που «παρεμβαίνουμε» στη διαμόρφωσή του. Άλλωστε, ο διάσημος συγγραφέας, Λέων Τολστόι, υποστήριζε ότι: «Βιώνεις την πραγματική ζωή όταν συμβαίνουν μικρές αλλαγές». 

Πολλοί από εμάς έχουμε ισχυρούς συναισθηματικούς δεσμούς με έπιπλα και αντικείμενα του σπιτιού! Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μας «κουράζουν» οπτικά! Γι’ αυτό μπορούμε να δράσουμε με απλές τεχνικές χαρίζοντας μοντέρνες νότες χωρίς, όμως, να «αλλοιώσουμε» την ταυτότητά τους! Έτσι, φρεσκάρουμε τον χώρο εξοικονομώντας, ταυτόχρονα, χρόνο και κέρδος.

Παρακάτω λοιπόν, συγκεντρώσαμε τα βήματα για να μεταποιήσουμε μόνοι μας τα έπιπλα του σπιτιού μας!

Λευκό χρώμα - Το ιδανικό «φλερτ» με τις αντίκες

1.jpg

Θεωρείται Νο 1 στα must των makeovers! Συνδυάζει την κομψότητα με την απλότητα και αυτός είναι ο λόγος που ταιριάζει από έναν χώρο με αυστηρή, industrial διακόσμηση μέχρι ένα δωμάτιο maximal τάσης. Κυκλοφορεί μια μεγάλη γκάμα χρωμάτων κιμωλίας που μπορούν να εφαρμοστούν και στα πιο απαιτητικά υλικά, με κυρίαρχο το ξύλο. Είναι ανθεκτικά και με ποιοτικό αισθητικό αποτέλεσμα! Το λευκό χρώμα, θυμηθείτε μας, κάνει τη διαφορά! Έτσι, παλιά βοηθητικά τραπεζάκια ή συρταριέρες σε καφέ αποχρώσεις, μεταμορφώνονται σε σύγχρονα πολυτελή έπιπλα, όταν βαφτούν εκ νέου στα λευκά!

Αλλαγή υφάσματος - Η «νέα εποχή» της πολυθρόνας

1-cVaEO.jpg

Ένα πολύ ενδιαφέρον βήμα στην μεταποίηση μιας πολυθρόνας ή καρέκλας, από το κάθισμα μέχρι την πλάτη της. Με λίγα και οικονομικά εργαλεία αλλάζουμε ριζικά το ύφος της κύριας διακόσμησης του χώρου. Μπορεί να αποτελέσει την κατάλληλη «πινελιά» σε ένα σετ καρέκλες που έχουν ρετρό βάση. Προσθέτοντας μια μοντέρνα, σε πιο αυστηρή γραμμή ταπετσαρία, δημιουργούμε ένα “mix and match” αποτέλεσμα που τραβάει τα βλέμματα ειδικά στην τραπεζαρία ή σε ένα vintage γραφείο! Τι θα χρειαστούμε; Μια νέα ταπετσαρία, καρφωτικό υφάσματος αντίστοιχο του ξύλου βάσης, καρφάκια και πένσα για την τοποθέτηση του υφάσματος στο στρώμα της καρέκλας!

    Βασικό tip: Μπορούμε να συνδυάσουμε αυτό το βήμα με το πρώτο, βάφοντας, δηλαδή, σε λευκό χρώμα τη βάση της. Σκεφτείτε πόσο κομψή θα μοιάζει μία ρετρό καρέκλα boudoir με λευκή βάση και ριγέ ταπετσαρία σε γκρι ή ροζ ανοιχτούς χρωματισμούς!

      Παλιά παντζούρια - ’70s «αέρας» στο ντουλάπι

      vasagle-meuble-de-rangement-industriel-70-x-30-x.jpg

      Η δημιουργικότητα και η φαντασία μπορούν να οδηγήσουν σε αισθητικά «θαύματα»! Αυτό αποδεικνύεται και στην περίπτωση των παλιών, αχρησιμοποίητων, μέχρι στιγμής, παντζουριών που μπορεί να υπάρχουν στην αποθήκη του σπιτιού. Αν είμαστε σίγουροι ότι δεν θέλουμε να τα δώσουμε ή ανακυκλώσουμε, μπορούμε να αξιοποιήσουμε το fun κομμάτι τους, δημιουργώντας με αυτά πόρτες ενός ντουλαπιού! Ειδικά, αν κάνουμε λόγο για ένα έπιπλο εισόδου, φανταστείτε το σε funky design με έντονα 70s χρώματα! Η διαδικασία είναι απλή και είναι σημαντικό να μετρήσουμε σωστά τις διαστάσεις των παντζουριών με τις αντίστοιχες του επίπλου και να προχωρήσουμε στο κόψιμο των ινοσανίδων και τέλος, στην συναρμολόγησή τους! Το αποτέλεσμα θα μας ανταμείψει!

      Ένα πρακτικό armoire!

      lib-824-ho-chs-2.jpg

      Σημαντικά πλεονεκτήματα σε έναν σύγχρονο σπίτι είναι η εξοικονόμηση χώρου και η δυνατότητα αποθήκευσης! Αυτό συμβαίνει και στην περίπτωση ενός παλιού επίπλου τηλεόρασης. Σε αρχικό στάδιο, μπορούμε να εγκαταστήσουμε την τηλεόραση στον τοίχο δημιουργώντας, έτσι, μια καινούργια γωνιά στο σαλόνι και ταυτόχρονα έχοντας το έπιπλό της διαθέσιμο για μεταποίηση. Αποτελεί το super armoire για αποθήκευση αντικειμένων κουζίνας και τραπεζαρίας, καθώς περιλαμβάνει ένα μεγάλο και ανοιχτό εσωτερικό χώρο. Μπορούμε να καθαρίσουμε πρώτα το υλικό του επίπλου με κερί, να το βάψουμε με χρώμα της επιλογής μας και να φτιάξουμε στο εσωτερικό του μια νέα διάταξη οργάνωσης με ράφια, θήκες και οτιδήποτε εξυπηρετεί τις ανάγκες μας όσον αφορά πάντα την κουζίνα, όπως ανοιχτήρια για μπουκάλια κρασιού, χαρτοπετσέτες, κανάτες, κτλ.

        Βασικό tip: Όσοι είστε fan του country cottage στιλ διακόσμησης, μπορείτε να προσθέσετε μια ταπετσαρία στο εσωτερικό της ντουλάπας σε γραμμή και μοτίβα αντίστοιχου ύφους, όπως το καρό! Με αυτόν τον τρόπο, θα αποκτήσετε μια ολοκληρωμένη εικόνα αντάξια των προσδοκιών σας!

          Bonne chance!