fbpixel

Search icon
Search
Δείτε πώς θα γιορτάσει τα 100 χρόνια Κολλέγιο Ανατόλια στη Θεσσαλονίκη
PEOPLE & MOMENTS

Δείτε πώς θα γιορτάσει τα 100 χρόνια Κολλέγιο Ανατόλια στη Θεσσαλονίκη

Mε μία σειρά εκδηλώσεων και δράσεων, οι οποίες απευθύνονται στο ευρύ κοινό


Ένα δείπνο ανάμεσα στις αίθουσες του Κολλεγίου Ανατόλια είναι μια συναρπαστική εμπειρία την οποία πρόσφερε το σχολείο σε μια ομάδα ανθρώπων ώστε να ξεκινήσει δυναμικά η νέα χρονιά. Άλλωστε, το 2024 αποτελεί μια χρονιά-ορόσημο για το Κολλέγιο, καθώς συμπληρώνονται 100 χρόνια ιστορίας και δυναμικής παρουσίας του στη Θεσσαλονίκη.

Μια μνημειώδης διαδρομή 

anatolia-100.jpg

Η διαδρομή του έχει χαρακτηριστεί περιπετειώδης, σχεδόν κινηματογραφική, και αποτελεί ένα τολμηρό εγχείρημα που διαδραματίστηκε σε τρεις ηπείρους. Τρεις φορές αναγκάστηκε να αλλάξει εγκαταστάσεις και τρεις φορές έκλεισε τις πύλες του λόγω πολέμου. Κατάφερε, ωστόσο, να αναγεννηθεί χάρη στους ανθρώπους του, οι οποίοι με το όραμα, το κουράγιο, την τόλμη, το σθένος και τη γενναιοδωρία τους διατήρησαν ζωντανές τις διαχρονικές αξίες του Ανατόλια.

Ο μη κερδοσκοπικός εκπαιδευτικός οργανισμός ιδρύθηκε το 1886 στη Μερζιφούντα του Πόντου και γρήγορα εξελίχθηκε σε έναν πρότυπο εκπαιδευτικό πυρήνα προσελκύοντας μαθητές και μαθήτριες από κάθε γωνιά της τότε Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η Μικρασιατική Καταστροφή και οι διώξεις των χριστιανικών πληθυσμών ανοίγουν ένα νέο κεφάλαιο για το Κολλέγιο που υποχρεώνεται να εγκαταλείψει τη Μερζιφούντα και να λειτουργήσει, από το 1924, στη νέα του εστία στη Θεσσαλονίκη.

Με 13 μαθητές, πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία, και στις πρώτες πρόχειρες εγκαταστάσεις στην περιοχή της Χαριλάου, το Κολλέγιο Ανατόλια ριζώνει στην πόλη και τις επόμενες δεκαετίες εξελίσσεται σε έναν εκπαιδευτικό οργανισμό με πανελλήνια και διεθνή αναγνώριση, καθώς και κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική προσφορά.

Το Κολλέγιο Ανατόλια συμπορεύτηκε με τη Θεσσαλονίκη σε όλα τα σημαντικά ιστορικά, γεγονότα: τη Μικρασιατική Καταστροφή, τη Γερμανική Κατοχή, τον Εμφύλιο, τη Δικτατορία, την Εισβολή στην Κύπρο.

Το αμερικανικό αποτύπωμα παρέμεινε και παραμένει ορατό σε όλα τα στάδια της ζωής και σε όλες τις εκφάνσεις του Κολλεγίου Ανατόλια: στα κτίρια, στην εντατική εκμάθηση της αγγλικής γλώσσας, στα καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα, στις εξωσχολικές δραστηριότητες και δράσεις κοινωνικής προσφοράς, στο μεγάλο πρόγραμμα Υποτροφιών και στην ανάπτυξη έργων υποδομής. 

Στην επιτυχημένη πορεία του Κολλεγίου Ανατόλια, από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του μέχρι και σήμερα, καθοριστική είναι η αμέριστη οικονομική υποστήριξη Αμερικανών και Ελλήνων, αποφοίτων, εταιριών, οργανισμών, γονέων, φίλων καθώς και πολλών κοινωφελών ιδρυμάτων της Αμερικής και της Ελλάδας. Επιδεικνύοντας βαθιά πίστη στη μεταμορφωτική δύναμη της Παιδείας και εμπιστοσύνη στο όραμα και στις αξίες του Ανατόλια, οι δωρεές όλων των παραπάνω, έχουν συντελέσει στην υλοποίηση του campus μας στην Πυλαία και του κάθε κτιρίου που φιλοξενείται σε αυτό, στη δημιουργία ενός από τα μεγαλύτερα Προγράμματα Υποτροφιών στη χώρα, δεκάδων καινοτόμων εκπαιδευτικών προγραμμάτων, πολλά από τα οποία προσφέρονται δωρεάν σε παιδιά σε όλη την Ελλάδα, καθώς και στη διαρκή αύξηση του καταπιστεύματός μας, χάρη στο οποίο μπορούμε να συνεχίσουμε να προσφέρουμε στο διηνεκές εκπαίδευση υψηλού επιπέδου σε άξια παιδιά με περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες.

Το σημαντικό ορόσημο των 100 ετών γίνεται η αφορμή για να ξεδιπλώσει την ιστορία του και να την αφηγηθεί για πρώτη φορά στην κοινότητά του, αλλά και σε ολόκληρη την πόλη. Μέσα από την διαδρομή του Κολλεγίου Ανατόλια αναδεικνύονται τα συνεχή επιτεύγματα της εκπαίδευσης με διεθνή χαρακτηριστικά, καθώς και ενδιαφέρουσες, ανεξερεύνητες ιστορίες και προσωπικότητες, τις οποίες μπορείτε ν' ανακαλύψετε και ν' αποτυπώσετε με τη δική σας οπτική ματιά.

centennial-3.jpg

Στο πλαίσιο των εορτασμών έχουν προγραμματιστεί μία σειρά εκδηλώσεων και δράσεων, οι οποίες απευθύνονται στο ευρύ κοινό, και άλλες πιο στοχευμένες στους μαθητές/τριες και αποφοίτους/τες. Το πρόγραμμα θα εμπλουτίζεται και είναι, ήδη, αναρτημένο στην ιστοσελίδα 100.anatolia.edu.gr.

Οι επετειακές δράσεις με μεγάλους δωρητές γι' αυτή τη χρονιά την Εθνική Τράπεζα και το Ίδρυμα Παπαγεωργίου είναι οι παρακάτω:

  • Δημιουργία Επετειακής Ιστοσελίδας

Στην επετειακή ιστοσελίδα 100.anatolia.edu.gr ο επισκέπτης μπορεί να βρει όλες τις πληροφορίες για την επέτειο, ιστορικά στοιχεία, σύντομα προφίλ ανθρώπων που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του οργανισμού, καθώς και το πρόγραμμα των εκδηλώσεων.

  • Founding Day – 21η Ιανουαρίου 2024

Η 21η Ιανουαρίου 2024 ανακηρύχθηκε η Επίσημη Ημέρα / Founding Day του Κολλεγίου Ανατόλια, καθώς εκείνη την ημερομηνία πριν 100 χρόνια ξεκίνησαν τα μαθήματα στη Θεσσαλονίκη με τους πρώτους 13 πρόσφυγες μαθητές. Η ημέρα γιορτάστηκε σε όλες τις βαθμίδες του Κολλεγίου Ανατόλια (Δημοτικό, Γυμνάσιο-Λύκειο και IBDP, ACT – American College of Thessaloniki, Pinewood – The American International School).

  • Αναβίωση του Alumni Drama Club, Απρίλιος 2024

Το Alumni Drama Club, η Ομάδα Θεάτρου του Συλλόγου Αποφοίτων, αναβιώνει μετά από 20 χρόνια με μία ροκ παραγωγή του “Άμλετ” στη σκηνή του θεάτρου «Παππάς» στο campus του Κολλεγίου Ανατόλια. Η ομάδα Θεάτρου των Αποφοίτων αποτέλεσε τη φυσική συνέχεια των μαθητικών ομίλων αγγλόφωνου και ελληνικού θεάτρου του Κολλεγίου από τους οποίους ξεκίνησαν τα πρώτα τους βήματα γνωστοί Έλληνες ηθοποιοί. Η ομάδα των αποφοίτων είχε παρουσιάσει στο παρελθόν, σε εξαιρετικές παραγωγές, ξένα μιούζικαλ και διάσημες ροκ όπερες.

  • Η Χρονοκάψουλα των 100 χρόνων, Ιούνιος 2024

Η κατασκευή μίας χρονοκάψουλας αποτελεί πρόκληση για ολόκληρη την κοινότητα του Ανατόλια. Μαθητές/τριες, μέλη του εκπαιδευτικού προσωπικού, απόφοιτοι/τες, καθώς και οι Έφοροί μας, κλήθηκαν να δημιουργήσουν το μήνυμα που θέλουν να ταξιδέψει στα επόμενα 100 χρόνια.

  • Περιοδική Έκθεση «Anatolia 100 Θεσσαλονίκη», Σεπτέμβριος – Οκτώβριος 2024

Ξεκινώντας από τη Μερζιφούντα της Μικράς Ασίας του 1886, φέρνουμε στο φως, μέσα από τις συλλογές του Αρχείου μας, σπάνιο φωτογραφικό και αρχειακό υλικό για την έκθεση που διοργανώνει το Κολλέγιο Ανατόλια με τίτλο “Anatolia 100 Θεσσαλονίκη”. Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού από τις αρχές Σεπτεμβρίου έως την 31η Οκτωβρίου 2024. Το αφήγημα θα αναδεικνύει άγνωστες πτυχές της διαδρομής του Κολλεγίου, ιστορίες σημαντικών προσωπικοτήτων, τις διαχρονικές αξίες του οργανισμού, την ευρύτερη εκπαιδευτική, κοινωνική και πολιτιστική προσφορά του και την αδιάρρηκτη σχέση του με τη Θεσσαλονίκη.

Τη μορφοποίηση του αφηγήματος και τον σχεδιασμό της έκθεσης έχει αναλάβει η ομάδα του δημιουργικού γραφείου Post-Spectacular Office/P-SO σε συνεργασία με την Αλκμήνη Πάκα, Καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής του Α.Π.Θ. Το Γραφείο P-SO, που επιμελήθηκε την οπτική επικοινωνία των 100 χρόνων, έχει αναλάβει επίσης τη διαμόρφωση της ολοκληρωμένης οπτικής ταυτότητας της έκθεσης, της επετειακής έκδοσης, και τον σχεδιασμό του εκθεσιακού χώρου. Το αρχειακό υλικό θα επιλέγεται σε συνεργασία με τη Διευθύντρια Βιβλιοθηκών και Αρχείων του Κολλεγίου Ανατόλια, Δρα Εύη Τραμαντζά και την ομάδα της.

  • Επετειακή Έκδοση «Anatolia 100 Θεσσαλονίκη»

Με την ευκαιρία της έκθεσης «Anatolia 100 Θεσσαλονίκη» θα κυκλοφορήσει ειδική αφιερωματική έκδοση που θα περιλαμβάνει πληροφορίες για την έκθεση, εμπλουτισμένη με επιπλέον υλικό.

  • Centennial Homecoming

To Κολλέγιο Ανατόλια θα οργανώσει στις εγκαταστάσεις του μεγάλες γιορτές για τους αποφοίτους του του ACT (Μάιος 2024) και Anatolia High School (Σεπτέμβριος 2024).

  • Τουρνουά μπάσκετ (Σεπτέμβριος 2024)

Στο Κλειστό Γυμναστήριο του Κολλεγίου Ανατόλια θα φιλοξενηθούν αγώνες μεταξύ των αποφοίτων όλων των ηλικιών και πολλές ακόμα δράσεις με πρωταγωνιστή το μπάσκετ.