fbpixel

Search icon
Search
Δείτε πώς οι υπόσκαφες βίλες στη Ζάκυνθο συνθέτουν το ιδανικό καλοκαιρινό σκηνικό
ESCAPE

Δείτε πώς οι υπόσκαφες βίλες στη Ζάκυνθο συνθέτουν το ιδανικό καλοκαιρινό σκηνικό

Στα χρώματα της γης με την υπογραφή της αρχιτεκτονικής ομάδας Urban Soul Project


Πρόκειται για ένα συγκρότημα υπόσκαφων σουιτών, στο βόρειο τμήμα της Ζακύνθου, σε οικόπεδο με έντονη κλίση και δυτικό προσανατολισμό. Η πρόθεση ενσωμάτωσης των κτισμάτων στο τοπίο οδήγησε τη σύνθεση να αναπτυχθεί σε τέσσερις στάθμες: στην υψηλότερη, που βρίσκεται στην είσοδο του οικοπέδου, είναι χωροθετημένος ο χώρος υποδοχής του συγκροτήματος, ενώ στις υπόλοιπες τρεις αναπτύσσονται οι σουίτες.

Οι χαράξεις είναι τεθλασμένες και τα κτίρια έχουν πρισματοειδείς κατόψεις, χωρίς κάθετες γωνίες, ενώ η τοποθέτησή τους στην πλαγιά, έχει γίνει με τρόπο τέτοιο ώστε όλες οι κατοικίες να έχουν απρόσκοπτη θέα προς τη θέα στη θάλασσα και παράλληλα να εξασφαλίζεται απόλυτη ιδιωτικότητα για κάθε κατοικία.

usp-cave-suites-in-zakynthos-2.jpg


Οι σουίτες διαθέτουν ένα ή δύο υπνοδωμάτια με το δικό τους λουτρό, καθιστικό, κουζίνα και μικρούς χώρους εργασίας καθώς επίσης ιδιωτική πισίνα και βεράντα που διαμορφώνεται με πέργκολα. Το φυσικό φως επιτρέπεται σε όλους τους χώρους, χάρη στους φωταγωγούς στα πίσω τμήματα των υπόσκαφων κατοικιών.

Η διαφάνεια των μεγάλων ανοιγμάτων των σπιτιών, που καταλαμβάνουν όλο το ύψος, αναιρεί τα όρια μεταξύ εσωτερικού κι εξωτερικού χώρου. Στα κουφώματα, επιλέγονται σκουρόχρωμες αποχρώσεις, ώστε αυτά να γίνονται σχεδόν μη αντιληπτά. Με τον τρόπο αυτό η θέα προς τη θάλασσα και το ειδυλλιακό τοπίο τριγύρω γίνεται μέρος του εσωτερικού, αφού καδράρεται διαρκώς από τα τεράστια ανοίγματα.

usp-cave-suites-in-zakynthos-6.jpg


Η ένταξη των κτιρίων στο οικόπεδο, επιτυγχάνεται φυσικά με την βύθιση τους στο έδαφος, αλλά και με την ενιαία ογκοπλαστική αντιμετώπιση των κτιρίων, των υπαίθριων χώρων τους και της διαμόρφωσης του συνόλου. Η επιλογή των υλικών συνολικά έγινε με αφετηρία την ίδια την χρωματική παλέτα της ελληνικής φύσης και βλάστησης, με τα χρώματα του χώματος, και της άμμου.

Με αντίστοιχη λογική διαμορφώνονται και οι χώροι των υπνοδωματίων στους οποίους επίσης κυριαρχεί η αφαίρεση. Στεγασμένοι ή ανοιχτοί χώροι αποτελούν τρεις ενότητες σε σχέση με τις λειτουργίες του σπιτιού, την έκφραση και διαβάθμιση της ιδιωτικότητας και τον προσανατολισμό.

usp-cave-suites-in-zakynthos-10.jpg


Τα χρώματα και οι μυρωδιές της φύσης, ο ήχος της θάλασσας και η εναλλαγή του φωτός στη διάρκεια της ημέρας αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της απόλαυσης που δημιουργεί η κατοίκηση στους ενοίκους. Οι χώροι «ζωντανεύουν» ανάλογα με την κίνηση του ήλιου και συμμετέχουν με τον τρόπο τους στο πέρασμα του χρόνου, αλλάζοντας διαρκώς διαθέσεις. Ανάλογες με αυτές του καιρού και του κλίματος.

Κοιτάζοντας, λοιπόν, τις φωτογραφίες και τις αποχρώσεις του μπλε και του πράσινου να παντρεύονται σ' ένα μεσογειακό «όνειρο», καταλήγει κανείς ότι οι ένοικοι εδώ ζουν στον απόλυτο βαθμό την έννοια του ελληνικού καλοκαιριού!

usp-cave-suites-in-zakynthos-8.jpg
usp-cave-suites-in-zakynthos-12.jpg

About

Μ' έδρα τη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα και το Λονδίνο, η Urban Soul Project διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα αρχιτεκτονικά γραφεία στην Ελλάδα. Η εταιρία, ως ένα πολυβραβευμένο στούντιο σχεδιασμού, προσφέρει υπηρεσίες αρχιτεκτονικής, εσωτερικής διακόσμησης, οικοδομικών αδειών κι εγκρίσεων για ξενοδοχεία, γραφεία, εμπορικά και οικιστικά έργα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Δημιουργήθηκε με βάση την ιδέα της ενότητας σχεδιασμού και κατασκευής, και η ομάδα της συντίθεται από διάφορα επαγγέλματα, συμπεριλαμβανομένων αρχιτεκτόνων, πολιτικών και ηλεκτρολόγων μηχανικών, σχεδιαστών εσωτερικών χώρων και διαχειριστών έργων. Στόχος της είναι να συνδυάσει τον μοντέρνο και τον παραδοσιακό σχεδιασμό με έμφαση στα υψηλότερα πρότυπα ποιότητας κατασκευής, μέσω νέων τεχνολογιών, υλικών και τεχνικών vintage. Το όραμα του team της είναι να προσφέρει μια ολοκληρωμένη λύση στον σχεδιασμό και την κατασκευή ενός οικιστικού ή εμπορικού έργου.

Φωτογραφίες: Anima Vision/Nick Kontostavlakis