fbpixel

Search icon
Search
Δείτε πώς η υγιεινή διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη ψυχική υγεία
MAGAZINE

Δείτε πώς η υγιεινή διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη ψυχική υγεία

Θέστε νέους στόχους για τη νέα χρονιά


Καθώς οι έρευνες δείχνουν ότι κυριολεκτικά είμαστε αυτό που τρώμε, νέα μελέτη αποδεικνύει ότι οι τροφές που λαμβάνουμε επηρεάζουν κι αυτό που γινόμαστε. Επομένως, το μυστικό για μια ζωή που χαρακτηρίζεται από καλή διανοητική λειτουργία και διάθεση, αλλά και αυξημένη αυτοεκτίμηση, ίσως βρίσκεται στο πιάτο μας! Ποια είναι τα οφέλη, λοιπόν, της υγιεινής διατροφής;

1. Βελτιώνει τη διάθεση

Η αισιοδοξία και η ευδιαθεσία οδηγούν σε μεγαλύτερη δημιουργικότητα, αυξημένη αποδοτικότητα και υψηλή ενέργεια. Ο σίδηρος, το φολικό οξύ και η θειαμίνη είναι σημαντικά θρεπτικά συστατικά, άρρηκτα συνυφασμένα με τη διάθεση. Πιο συγκεκριμένα, ο πρώτος συμβάλλει στη σταθεροποίησή της. Καταναλώνοντας τροφές πλούσιες σε σίδηρο, όπως κρέας, μπρόκολο, θαλασσινά και κρόκους αυγών, αυξάνεται η ενέργειά μας. Αντίθετα, συστήνεται ο περιορισμός τροφών, όπως η ζάχαρη, η καφεΐνη, το αλκοόλ και τα επεξεργασμένα δημητριακά.

01f6dd38-af06-4cf0-8b17-8393f8f7c06b.jpeg

2. Ενισχύει την ενέργεια

Αν η υγιεινή διατροφή αποτελεί καθημερινή συνήθεια, τότε η αποδοτικότητα και η ενέργεια εκτοξεύονται. Οι ειδικοί στο Harvard Medical School προτείνουν μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει μη επεξεργασμένους υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λιπαρά, μεέμφαση στα λαχανικά, στα προϊόντα ολικής άλεσης και στα υγιεινά λίπη. Η κατανάλωση υγιεινών σνακ, όπως ξηροί καρποί, φρούτα, γιαούρτι και τυρί με χαμηλά λιπαρά, προσφέρουν ένα γρήγορο energy boost. Επίσης, η πρόσληψη επαρκούς ποσότητας νερού συμβάλλει στη διαχείριση των επιπέδων ενέργειας.

3. Περιορίζει τις πιθανότητες κατάθλιψης

Έρευνες δείχνουν ότι η έλλειψη της βιταμίνης B12, τουσιδήρου και του ασβεστίου συχνά ευθύνεται για ήπιες περιπτώσεις κατάθλιψης και άγχους. Οι επιστήμονες του National Institutes of Health κατέγραψαν τις πιο κοινέςδιατροφικές ελλείψεις που παρατηρούνται σε ασθενείς μεψυχικές διαταραχές, οι οποίες είναι: τα ωμέγα-3 λιπαράοξέα, οι βιταμίνες Β, τα μεταλλικά στοιχεία και τα αμινοξέα. Όλα αυτά τα συστατικά είναι πρόδρομοι των νευροδιαβιβαστών. Σε άλλη μελέτη διαπιστώθηκε ότι μια δίαιτα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, δηλαδή πολλούς επεξεργασμένους υδατάνθρακες, μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα κατάθλιψης και εξάντλησης.

4. Βελτιώνει τη γνωστική λειτουργία

Η υγιεινή διατροφή μπορεί να αποτρέψει την άνοια και την πνευματική παρακμή. Μία έρευνα του 2015 για την επίδραση της σωματικής άσκησης και της διατροφής στη γνωστική λειτουργία εντόπισε πως τα θρεπτικά στοιχεία και τρόφιμα που θωρακίζουν τον εγκέφαλο είναι: βιταμίνες D, C & E, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, φλαβονοειδή και πολυφαινόλες, και τα ψάρια.

65c9c447-1b02-4870-91ed-48e9a423c288.jpeg

5. Χτίζει υψηλή αυτοεκτίμηση

Μια υγιής εικόνα του σώματος ξεκινά από την καλή διατροφή, κι η αυτοεκτίμηση αρχίζει από το πώς βλέπουμε το σώμα μας. Αφού το μυαλό και το σώμα αποτελούν μια οντότητα, η ομαλή, συντονισμένη λειτουργία τους παρέχει τα θεμέλια για μια έμφυτη αίσθηση ευεξίας.

Η υγιεινή διατροφή μπορεί να μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και να απολαύσουμε μια πιο γεμάτη, ευτυχισμένη και ολοκληρωμένη ζωή. Την καινούρια χρονιά, λοιπόν, υιοθετήστε έστω 5 νέες υγιεινές συνήθειες και κάντε το πλέον πολύτιμο δώρο στον εαυτό σας και, γιατί όχι, και στα μέλη της οικογένειάς σας! Ίσως κάποιοι -ιδίως τα μικρά παιδιά- διαμαρτυρηθούν, αλλά πιστέψτε με, κάποτε θα σας ευγνωμονούν. Το ξέρω, γιατί το έχω ζήσει ακριβώς με τα δικά μου παιδιά, που πλέον είναι στην υγιεινή διατροφή... βασιλικότεροι του βασιλέως. Εν προκειμένω, Χατζη-βασιλικότεροι – έτσι, για να υποδεχτούμε το νέο έτος με χιούμορ! Καλή μας χρονιά!


bimg-20210306-wa00003.jpg

Η Βίκυ Χατζηβασιλείου είναι συγγραφέας των best sellers «Νιάτα Διαρκείας», «Όμορφα μυστικά », «Άλλαξε ζωή και σώμα σε 42 ημέρες», «Κάντο να συμβεί τώρα», και «Ζήτα το σωστά και θα σου δοθεί» δημιουργός του site www.omorfamystika.gr, του podcast "Πάμε Αλλιώς" στο pod.gr, του YouTube channel VICKY'S VITA, διοργανώτρια webinars (διαδικτυακά σεμινάρια) αυτογνωσίας και διατροφής και Life Coach αριστούχος Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Instagram: @vikyhatzivasiliou

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2023