fbpixel

Search icon
Search
Δείτε πως μια σύγχρονη κατοικία στην Πυλαία Θεσσαλονίκης απέκτησε πολυτέλεια και υψηλή αισθητική
INTERIORS

Δείτε πως μια σύγχρονη κατοικία στην Πυλαία Θεσσαλονίκης απέκτησε πολυτέλεια και υψηλή αισθητική

Υπό την αρχιτεκτονική επιμέλεια της Ασπασίας Τάκα


Το μοναδικό αυτό έργο αφορά σε ένα ημιτελές τριώροφο κτίριο, το οποίο πρόκειται να στεγάσει δύο οικογένειες. Το κτίριο αποτελείται από το ισόγειο και τα τρία άνωθεν επίπεδα. Το κεντρικό από αυτά φιλοξενεί ένα μεγάλο κοινόχρηστο χώρο για όλους τους ένοικους της πολυκατοικίας, στον πρώτο όροφο χωροθετείται ένα ανεξάρτητο οικογενειακό διαμέρισμα, ενώ στο δεύτερο και τρίτο επίπεδο βρίσκεται ένα επιπλέον διαμέρισμα.

Βασικά σημεία του σχεδιασμού είναι η εύρυθμη λειτουργία όλων αυτών των επίπεδων, ο προσανατολισμός των χώρων σε μια ειδυλλιακή και ανεμπόδιστη θέα, η αίσθηση της ιδιωτικότητας των χρηστών και φυσικά η δημιουργία ισορροπημένων εσωτερικών χώρων σε άμεσο διάλογο με το εξωτερικό περιβάλλον της κατοικίας.

Το καλύτερο; Ο κοινόχρηστος χώρος του ισογείου πρόκειται να αποτελέσει ένα μεγάλο playroom με πρόσβαση στον εξωτερικό χώρο, ο οποίος διαμορφώθηκε καταλλήλως για να υποδέχεται υπαίθριες δραστηριότητες.
1-j9rIo.jpg

Στο πρώτο επίπεδο του αρχικού διαμερίσματος εντάσσονται οι δημόσιοι χώροι δηλαδή ο προθάλαμος, οι χώροι καθιστικών, η κουζίνα, η τραπεζαρία και το κοινόχρηστο WC. Στον επάνω όροφο κυριαρχούν οι πιο ιδιωτικοί χώροι της κατοικίας, δηλαδή τα υπνοδωμάτια και τα ιδιωτικά μπάνια. Επιλογή της σχεδιαστικής ομάδας υπήρξε η ανάδειξη συγκεκριμένων σημείων της κατοικίας, όπως ο χώρος στο τζάκι, η τραπεζαρία, ο όγκος της κουζίνας και ο προθάλαμος με την θύρα του ανελκυστήρα μέσω της χρήσης ιδιαίτερων υλικών, επενδύσεων και φωτιστικών σωμάτων.

Οι υπόλοιπες επιφάνειες και χώροι αναδεικνύονται ως μια ουδέτερη παλέτα με επιλογή φυσικών υλικών και χρωματισμών. Συγκεκριμένα, επιλέγονται ανοιχτόχρωμα πλακίδια για τα δάπεδα, γήινα χρώματα για τους τοίχους και φυσικά ξύλα για τις επενδύσεις. Επιπροσθέτως, εισάγονται αντιθέσεις στους χρωματισμούς των υλικών σε επιλεκτικά σημεία, καθώς το υπόλοιπο σύνολο της κατοικίας ακολουθεί ένα πιο απλό και μινιμαλιστικό σχεδιασμό. 

2-9H87r.jpg
Οι χώροι συνολικά χαρακτηρίζονται από ένα πιο πολύχρωμο ύφος!

Σε ό,τι αφορά στις εξωτερικές όψεις, τα βασικά εργαλεία σχεδιασμού αποτέλεσαν το χρώμα, οι ξύλινες επενδύσεις, οι ήπιοι χρωματισμοί και η χρήση του άμεσου και έμμεσου φωτισμού. Σκοπός υπήρξε η εισαγωγή καθαρών γραμμών και επιφανειών, με μικρές υποπεριοχές έντονων σημείων. Επιπλέον, ο προσανατολισμός ευνοεί την εισαγωγή μεγάλων ανοιγμάτων προς τη θέα, με μικρότερα ανοίγματα προς τις πλάγιες όψεις για λογούς ασφάλειας. Η χρήση του εξωτερικού φωτισμού αναδεικνύει σημεία προσοχής στο χώρο και στην όψη.

Το design του υπαίθριου χώρου και της κεντρικής εισόδου πραγματοποιείται με γνώμονα την ιδιωτικότητα και την ασφάλεια των χρηστών του κτιρίου. Για αυτό το λόγο η κεντρική είσοδος διαμορφώνεται με κατάλληλο φωτισμό και σήμανση. Η μεγάλη σκάλα εισόδου διασπάται σε επίπεδα και δημιουργεί χαράξεις για φυτεύσεις, οδηγώντας το χρήστη στο επίπεδο του ισογείου. Για στις δαπεδοστρώσεις, τα σκληρά υλικά, δηλαδή τα πλακίδια και τα μάρμαρα σε δάπεδα και επενδύσεις, εναλλάσσονται με τα μαλακά δάπεδα των φυτεύσεων για να δημιουργήσουν μια ποικιλία χώρων και επιλογών στον χρήστη.

3-4Xm7R.jpg

Info

Αρχιτεκτονική μελέτη: TAKA & PARTNERS

Επικεφαλής αρχιτέκτων: Ασπασία Τάκα

Oμάδα μελέτης: Μαρία Αβραμίδου, Μαρία Σολιδάκη, Νάστια Χατζηγώγα.

Φωτογραφίες: Kim Powell

Ανακαλύψτε στη gallery περισσότερες φωτογραφίες της εντυπωσιακής κατοικίας!