fbpixel

Search icon
Search
Dior Celebrates Greece: H Maria Gracia Chiuri μετουσίωσε την έννοια «ελευθερία» σε δημιουργίες που υμνούν την ελληνική τέχνη
TRENDS & CATWALKS

Dior Celebrates Greece: H Maria Gracia Chiuri μετουσίωσε την έννοια «ελευθερία» σε δημιουργίες που υμνούν την ελληνική τέχνη

Τα looks της επίδειξης που άγγιξε της καρδιές των Ελλήνων και ένωσε το σήμερα με το χθες


Θέτοντας στο επίκεντρο της μόδας τη χώρα μας, η Maria Grazia Chiuri κάνει ένα από τα όνειρα της πραγματικότητα και αναδεικνύει την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά μέσω της Cruise 2022 collection που έλαβε χώρα εχθές το βράδυ στο Καλλιμάρμαρο.

jrdsxmgq.jpg



Η στιγμή που όλοι περιμέναμε έφτασε, καθώς για πρώτη φορά ο γαλλικός οίκος Dior παρουσίασε ένα φαντασμαγορικό show στη χώρα μας. Το fashion house επέλεξε την Αθήνα, έναν εξαιρετικό προορισμό - το λίκνο του δυτικού πολιτισμού και των ευρωπαϊκών τεχνών - για να παρουσιάσει τη συλλογή. Στην καρδιά της πόλης που είναι αφιερωμένη στην θεά Αθηνά, η Maria Grazia Chiuri επανεφευρίσκει τη γενεαλογία της και παίζει με τους κώδικες του Οίκου, όπως ο αρχαιοελληνικός πέπλος. Σε αυτό το πνεύμα, η Maria GraziaChiuri δημιούργησε τον δικό της χάρτη της Ελλάδας, αντλώντας την έμπνευσή της από προσωπικότητες και εικόνες που τροφοδότησαν τις αναφορές και την ποίησή της, όπως τα έργα του Giorgio De Chirico μέχρι τα διακοσμημένα με σκηνές πάλης αγγεία του Αλέξανδρου Ιόλα. Με κίνητρο την ελληνική παράδοση, η καλλιτεχνική διευθύντρια του fashion house,συνδέει το “Phos” και το “Kallos”, που έχουν αποτελέσει σημαντικά στοιχεία όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και πολλών άλλων πολιτισμών. 

dior-3.jpg

Οι προβολείς του Παναθηναικού σταδίου στο κέντρο της πρωτεύουσας άναψαν και λαμπερές παρουσίες από την Ελλάδα αλλά και από το εξωτειρκό άρχισαν να καταφθάνουν. Η ηθοποιός Catherine Deneuve, η πρωταγωνίστρια της βραβευμένης σειράς του Netflix, The Queen’s Gambit, Anna Taylor-Joy, η Cara Delevingne, η Ευγενία Νιάρχου και η κα. Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη μαζί με την κόρη της Αλεξία και την εγγονή της ήταν από τις πρώτες που έφτασαν στο χώρο. Αναμεσά τους βρέθηκαν οι Μαρέβα Γκραμπόφσκι - Μητσοτάκη, Αγγελική Κανελλοπούλου μαζί με την κόρη της και πρωταθλήτρια του τένις, Μαρία Σάκκαρη, Λάουρα Λαλαούνη, Τατιάνα Μπλάτνικ, Λάκης Γαβαλάς, Μπιάνκα Μπαρτολίνι, το ζεύγος Πιερ Κασιράγκι - Μπεατρίς Μπορομέο.

1-VOemn.jpg

Η έναρξη της μοναδικής βραδιάς έγινε με εντυπωσιακές φλόγες, οι οποίες άναψαν κατά μήκος του διαδρόμου στο Καλλιμάρμαρο στάδιο, την ίδια στιγμή που δεκάδες έγχορδα δημιουργούσαν μια μοναδική ατμόσφαιρα και η Ελληνίδα Ροζάνα Γεωργίου περπάτησε σ' ένα τόσο μοναδικό show για πρώτη φορά στην πατρίδα της. Κατά τη διάρκεια της επίδειξης, η καλλιτεχνική διευθύντρια του οίκου έκανε πιο ξεκάθαρη από ποτέ την τεράστια επιρροή που είχε η ελληνική μυθολογία και θεϊκές της μορφές της , όπως η Αθηνά και η Νέμεσης. O χιτώνας, μέσα στην συνταρακτική του απλότητα και το λευκό γίνεται το απόλυτο σύμβολο της ελευθερίας. Φορέματα αέρινα, όσο και αιθέρια, φορεμένα με χρυσές μεταλλικές ζώνες.

dior-5.jpg

Κοντινά πλάνα από αυτές τις σιλουέτες ξεχωρίζουν σε σκίτσα από τον καλλιτέχνη Pietro Ruffo ή καμουφλάρονται σε ορισμένα αθλητικά ενδύματα. Μια σειρά από λευκά κοστούμια που θυμίζουν αυτά που φορούσε η Marlene Dietrich δημιουργούν ένα λεξικό που ισορροπεί μεταξύ κλασικισμού και ελευθερίας: το υπερμέγεθες pied de poule ελληνικό, ο κάνναβος παίρνει νέες αφηρημένες μορφές και ένα αστέρι εμφανίζεται. Μια συμμαχία κληρονομιάς και μοντερνισμού - στο εμβληματικό Παναθηναϊκό Στάδιο - αποκαλύπτει ένα μανιφέστο για το σώμα που απολαμβάνει περισσότερο από ποτέ την ελευθερία των κινήσεων, χωρίς περιορισμούς.

dior-6.jpg


Χαρακτηριστικά στοιχεία των δημιουργιών ήταν οι αέρινες καμπύλες και η κίνηση που απογειώθηκαν στα λευκά grecian chic looks, τα οποία συνδυάστηκαν μοναδικά με αθλητικά παπούτσια σε έντονους τόνους αλλά και γαλότσες. Πέρα από το λευκό, κυριάρχησε και το μπλε, το χρώμα σήμα-κατατεθέν της Ελλάδας, το οποίο παρουσιάστηκε σε διάφορες μορφές, από tailored & classy accessories μέχρι "παιχνιδιάρικα" μοτίβα και γίνεται το σήμα κατατεθέν και φόρος τιμής.  Σειρές από πέρλες στόλιζαν τόσο τα μαλλιά όσο και τα βλέφαρα των μοντέλων και ενίσχυαν το drama κάτι το οποίο είχε αποκαλυφθεί και από τις πρώτες φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν από χθες το πρωί. 

dior-7.jpg

Statement looks της βραδιάς ήταν τα νυφικά της Chiuri. Τα layers από τούλι που αγκάλιαζαν το κορμί και κατέληγαν στα φτερά και το λαιμό ενός κύκνου "έκλεψαν" την προσοχή τόσο των παρευρισκομένων όσο και αυτών που το παρακολούθησαν σε live streaming. Το νυφικό με τον κύκνο δεν ήταν μία τυχαία επιλογή, καθώς βασιζόταν στον μύθο της Λήδας έναν από τους πιο διάσημους μύθους της αρχαιότητας. Σύμφωνα με την παράδοση, ο παντοδύναμος θεός ερωτεύτηκε παράφορα τη Λήδα, γυναίκα του βασιλιά της Σπάρτης και ζήτησε βοήθεια από τη θεά Αφροδίτη για να την κατακτήσει. Η θεά τον μετέτρεψε σε κύκνο, εκείνος προσέγγισε τη Λήδα και εννέα μήνες αργότερα γεννήθηκε η Ωραία Ελένη και ο Πολυδεύκης.

Το show έκλεισε με την Ιωάννα Γκίκα να τραγουδά το τραγούδι The Swan  και χιλιάδες πυροτεχνήματα που άστραψαν και φώτισαν τον ουρανό της Αθήνας.

2-bL2yE.jpg
Η Maria Grazia Chiuri υπογραμμίζει για ακόμα μία φορά πόσο πολύ οι ποικίλες απεικονίσεις της θηλυκότητας στις δημιουργίες του Dior, αναδύονται από ένα παρελθόν που υμνεί μία ομορφιά με πολύπλευρες μορφές.

Ανακαλύψτε στη gallery περισσότερες φωτογραφίες των iconic looks!