fbpixel

Search icon
Search
Δεν έχετε ελεύθερο χρόνο; Αυτά τα tips θα σας βοηθήσουν να βρείτε
LIFE & CAREER

Δεν έχετε ελεύθερο χρόνο; Αυτά τα tips θα σας βοηθήσουν να βρείτε

Απαλλαγείτε από τη γρήγορη καθημερινότητα και αποκτήστε ποιόητητα ζωής


Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που οι περισσότεροι αντιμετωπίζουμε είναι αναμφίβολα η μεγάλη έλλειψη χρόνου. Οι πολλές υποχρεώσεις, τα συνεχόμενα deadlines και... η ζέστη του καλοκαιριού δημιουργούν μια νωθρότητα που δεν αφήνει κανέναν ανεπηρέαστο. Έτσι, όλοι μας, ερχόμαστε στα λεγόμενα του Αϊνστάιν, ο οποίος ισχυριζόταν πως η ώρες είναι σχετικές. Εάν, λοιπόν, αναρωτιέστε πως θα σταματήσετε να παρατηρείτε τον εαυτό σας να τρέχει χωρίς να καταφέρνει να προλάβει ακόμη και τις βασικές υποχρεώσεις, τότε οι παρακάτω συμβουλές θα σας φανούν σωτήριες. 

Διαχειριστείτε με τον καλύτερο τρόπο τον χρόνο σας και πάρτε τον έλεγχο πάνω σε αυτό το μαγικό "τικ-τοκ" που δε θα σταματήσει ποτέ. Με αυτό τον τρόπο θα πετύχετε όχι μόνο να διεκδικήσετε τις στιγμές που σας ανήκουν, αλλά και να νιώθετε και πιο ήρεμοι καθώς θα κάνετε όλα αυτά που επιθυμείτε, χωρίς να μένουν tasks που δεν έχετε τελειώσει. 

Κάντε ένα σχεδιάγραμμα

eleipsi-xronou-4.jpg

Σταματήστε τις δικαιολογίες και μην ξαναπείτε στον εαυτό σας πως θα ξεκινήσετε αυτά που πρέπει είχατε ήδη ξεκινήσει, από την επόμενη Δευτέρα. Η κατάλληλη στιγμή είναι τώρα. Κρατήστε ένα ημερολόγιο από την αρχή της εβδομάδας με τις to do lists της κάθε ημέρας και παρατηρήστε τι είναι αυτό που -εν τέλει- σας σπαταλάει περισσότερο χρόνο. Μήπως είναι το scroll down στο λογαριασμό σας στο instagram ή μήπως χρονοτριβείτε κάνοντας δουλειές οι οποίες στην πραγματικότητα απαιτούν ελάχιστο χρόνο;

Μετά την πρώτη αυτή, αναγνωριστική, εβδομάδα, θα έχετε την ευκαιρία να δείτε κάποια πράγματα διαφορετικά καθώς θα έχετε σημειώσει όλα αυτά που πετύχατε, αυτά που δεν καταφέρατε να βγάλετε εις πέρας -και τους λόγους που έγινε αυτό.

Επανεξετάστε τη λέξη "περικοπή"

eleipsi-xronou-3.jpg

Μπορεί αυτή η λέξη να σας μοιάζει σαν να βγήκε από ένα κακό παραμύθι αλλά ήρθε η ώρα να της δώσετε το δικό σας ορισμό. Πείτε ένα "όχι" στις δραστηριότητες που σας κάνουν να σπαταλάτε τον πολύτιμο χρόνο σας, άσκοπα. Μελέτες έχουν αποδείξει πως οι άνθρωποι οι οποίοι μπορούν να ξεχωρίσουν τι πραγματικά τους αρέσει να κάνουν και που έχουν καταφέρει να διαχειριστούν τη δύναμη του να λένε όχι, είναι πραγματικά ευτυχισμένοι.

Έτσι, την επόμενη φορά που θα πρέπει να κάνετε κάτι το οποίο είτε δεν ταιριάζει με το πρόγραμμά σας, είτε που πιέζει την προσωπικότητά σας μην ξεχάσετε να σκεφτείτε πρωτίστως τον εαυτό σας -όσο εγωιστικό κι αν ακούγεται. Με αυτό τον τρόπο θα δείτε τον επιθυμητό free time να περισσεύει.

Μη διαπραγματεύεστε

eleipsi-xronou-1.jpg

Μια ακόμη αλλαγή που θα σας φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη, ειδικά εάν ανήκετε σε αυτούς που δυσκολεύονται να διατηρήσουν ένα πρόγραμμα, είναι να ορίσετε τους δικούς σας κανόνες. Σκεφτείτε όλα όσα επιθυμείτε να έχετε στην καθημερινότητά σας και βάσει αυτών χτίστε το πλάνο σας. Για παράδειγμα μια κίνηση την οποία κάνουν οι επιτυχημένες γυναίκες είναι να κοιμούνται τις απαραίτητες ώρες, γιατί μόνο όταν είναι ξεκούραστες μπορούν να αποδώσουν στο μέγιστο. Μπορείτε, ακόμη, να ορίσετε τις ημέρες αλλά και τις ώρες στις οποίες θα πηγαίνετε στο γυμναστήριο, με αυτό τον τρόπο θα γίνετε fit ενώ ταυτόχρονα θα δημιουργείτε τις ιδανικές προϋποθέσεις γύρω από τις οποίες θα χτιστεί το υπόλοιπο πρόγραμμά σας.

Έχοντας μερικά must στην εβδομάδα σας, μετά από λίγο καιρό θα μοιάζουν όλα ακόμη πιο εύκολα. Άλλωστε, όσο περισσότερο ακολουθείτε τα σωστά βήματα, τόσο πιο εύκολο θα γίνεται στη συνέχεια. 

Αγαπήστε τον εαυτό σας

eleipsi-xronou-2.jpg

Το self-love δεν είναι μια ακόμη φράση η οποία χρησιμοποιείται απλώς για να δημιουργεί εντυπώσεις. Αντιθέτως, είναι μια φιλοσοφία γύρω από την οποία οφείλουν όλοι οι άνθρωποι να χτίσουν τις ζωές τους. Και εδώ, ακριβώς, έρχεται μια μεγάλη παραδοχή η οποία λέει πως, εάν εσείς οι ίδιοι δεν αγαπήσετε τον εαυτό σας, τότε δε θα το κάνει κανείς άλλος για εσάς. Ξεκινήστε από σήμερα και ακούστε το σώμα σας, αφουγκραστείτε τις ανάγκες σας και χαμηλώστε τους ρυθμούς. Εκεί που όλα μοιάζουν να τρέχουν, προσπαθήστε να τους δώσετε έναν δικό σας ρυθμό και μην καταφεύγετε στο να έρχεστε μονίμως αντιμέτωποι με ένα ρολόι που φαίνεται απαιτητικό απέναντί σας.

Όσο χρήσιμες και αν είναι οι παραπάνω συμβουλές, κανένας δεν έχει περπατήσει το δικό σας μονοπάτι και κανείς δεν θα το κάνει. Είστε μοναδικοί και πάνω σε αυτό οφείλετε να βασίζετε όλες σας τις προσπάθειες και τις επιδιώξεις. Ενυδατωθείτε περισσότερο, θα σας κάνει να νιώθετε πιο ξεκούραστοι και πιο υγιείς μέσα στη μέρα. Διαλογιστείτε, θα σας φέρει πιο κοντά με τον εσωτερικό εαυτό σας και θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε που γίνεται η πραγματική σπατάλη χρόνου αλλά και συναισθημάτων. Κάντε stretching κάθε πρωί και κάθε βράδυ, θα μείνετε σε φόρμα ακόμη και όταν δε γυμνάζεστε και θα δώσετε στον εαυτό σας μια παραπάνω ώθηση. Και το πιο σημαντικό; Κρατήστε μια ισορροπημένη διατροφή καθώς έτσι ο οργανισμός σας θα έχει τα απαραίτητα "καύσιμα" για να συνεχίσει λίγο παραπάνω.