fbpixel

Search icon
Search
Δεν έχετε όρεξη το πρωί; Τι μπορεί να σημαίνει
WELLNESS

Δεν έχετε όρεξη το πρωί; Τι μπορεί να σημαίνει

Κι όμως μπορεί να είναι σύμπτωμα στρες


Πάντα πεινάτε το πρωί; Το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας, λένε. Το πρωινό είναι μια ευκαιρία να δώσετε στον οργανισμό σας θρεπτικά συστατικά και ενέργεια για να ξεκινήσετε τη μέρα. Έχει συνδεθεί με την καλύτερη απόδοση του εγκεφάλου και με πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες. Ωστόσο, δεν ξεκινούν όλοι την ημέρα νιώθοντας πεινασμένοι - στην πραγματικότητα, κάποιοι λένε ότι δεν έχουν καθόλου όρεξη το πρωί και, σύμφωνα με την προπονήτρια διατροφής και ευεξίας Marisa Hope, αυτό μπορεί να είναι σημάδι ότι το σώμα σας αγωνίζεται με κάτι. 

joseph-gonzalez-fdlzbwip0am-unsplash.jpg

Η influencer δημοσίευσε ένα βίντεο σχετικά με αυτό ακριβώς το θέμα. Η ίδια έγραψε: «Μα δεν πεινάω το πρωί και έχω τόση ενέργεια όταν κάνω διαλειμματική νηστεία!»

Θα έπρεπε να γνωρίζετε ότι το να μην έχετε όρεξη το πρωί ή για ώρες μετά το ξύπνημα δεν είναι κάτι θετικό. Είναι συχνά σημάδι αυξημένης κορτιζόλης, ανισορροπίας του σακχάρου στο αίμα και υποτονικού ήπατος. Το να έχετε όρεξη, ειδικά το πρωί, είναι καλό. Το συκώτι μας μπορεί να κρατήσει τόση αποθηκευμένη γλυκόζη, μέχρι να χρειαστεί να αξιοποιήσει άλλες πηγές για «καύσιμα». 

Συνέχισε να εξηγεί: «Το τελευταίο πράγμα που θέλουμε να κάνουμε (ειδικά αν είμαστε ήδη σε δίαιτα) είναι να ασκήσουμε περισσότερο στρες στο σώμα μας.» Είπε στους followers της πρώτον «να σταματήσουν τη δίαιτα και δεύτερον «να αρχίσουν να τρώνε μόλις ξυπνήσουν.»

«Η πρωινή σας πείνα θα επιστρέψει μόλις αρχίσετε να τρώτε κατά το ξύπνημα με μεγαλύτερη συνέπεια.» 

Ενώ ολοκλήρωσε λέγοντας, «Όλοι είναι διαφορετικοί και αυτό δεν είναι ιατρική συμβουλή - αλλά οι περισσότερες γυναίκες επωφελούνται από τη συνεπή διατροφή.» 

Από την άλλη, σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς, το να ξυπνάτε και να μην πεινάτε δεν είναι πάντα κακό σημάδι. Η διαιτολόγος Kristi Ruth έχει δηλώσει στο Woman's World: «Είναι αρκετά συνηθισμένο να ξυπνάτε και να μην αισθάνεστε πεινασμένοι. Αυτό προκαλείται από έναν συνδυασμό ορμονών και του πόσο έφαγε κάποιος την προηγούμενη μέρα ή νύχτα.» 

Με άλλα λόγια, η κατανάλωση ενός μεγάλου γεύματος αργά το βράδυ μπορεί να μειώσει τα επίπεδα πείνας σας το επόμενο πρωί. Αυτό υποστηρίχθηκε και από την διαιτολόγο Tara Tomaino, η οποία δήλωσε: «Η κορτιζόλη είναι φυσικά αυξημένη το πρωί. Τα υψηλότερα επίπεδά της το πρωί μας βοηθούν να ξυπνήσουμε και να σηκωθούμε για να ξεκινήσουμε τη μέρα μας. Το σάκχαρο στο αίμα είναι χαμηλό μετά τον ύπνο, επειδή δεν έχετε φάει για αρκετές ώρες. Αυτό είναι φυσιολογικό.» 

dessy-dimcheva-tvopiajj1jm-unsplash.jpg

Το συκώτι εργάζεται ενώ κοιμόμαστε για να διασφαλίσει ότι τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μας παραμένουν σε υγιή επίπεδα για να μας κρατήσει λειτουργικούς, Επίσης, το σάκχαρο στο αίμα μπορεί να είναι χαμηλότερο το πρωί, αν το τελευταίο γεύμα που φάγατε το βράδυ ήταν πλούσιο σε υδατάνθρακες ή επεξεργασμένα σάκχαρα.

Το συμπέρασμα; 

Δεν πειράζει να μην αισθάνεστε πεινασμένοι το πρωί, αλλά αν δεν έχετε όρεξη και αντιμετωπίζετε άλλα συμπτώματα, ίσως είναι καλύτερο να μιλήσετε με έναν επαγγελματία ιατρό. Α, και ένα υγιεινό και θρεπτικό πρωινό δεν μπορεί να κάνει κακό - το σώμα σας θα σας αγαπήσει γι' αυτό!