fbpixel

Search icon
Search
Δείτε τους 6 δημοφιλέστερους vegetarian τύπους
MAGAZINE

Δείτε τους 6 δημοφιλέστερους vegetarian τύπους

Θέλετε να αποφύγετε το κρέας;


Τα τελευταία χρόνια, αρκετά συχνά επιλέγεται ένας πιο χορτοφαγικός τρόπος ζωής ή κάποιο διατροφικό πλάνο που περιέχει μικρές ποσότητες από ζωικές τροφές. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που όλο και περισσότεροι άνθρωποι αποκτούν τέτοιου είδους συνήθειες, ενώ εντοπίζονται αρκετές παραλλαγές ως προς το πώς προσεγγίζεται ο συγκεκριμένος τρόπος διατροφής.

Ποια είναι τα οφέλη της χορτοφαγίας;

Έρευνες δείχνουν πως οι καλά σχεδιασμένες και διατροφικά επαρκείς χορτοφαγικές δίαιτες μπορούν να υποστηρίξουν την απώλεια βάρους και βοηθούν στη μείωση του κίνδυνου εμφάνισης παχυσαρκίας και χρόνιων ασθενειών, όπως ο διαβήτης τύπου 2, οι καρδιακές παθήσεις κι ο καρκίνος. Αν θέλετε να ακολουθήσετε ένα τέτοιου είδους πρόγραμμα ή να περιορίσετε τις τροφές ζωικής προέλευσης από το διαιτολόγιό σας, είμαστε δίπλα σας στη Natural Health Clinic, ώστε να σας βοηθήσουμε να το πράξετε σωστά και με ασφάλεια, χωρίς ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά.

shutterstock-1517482694.jpg

Είναι οι vegeterian δίαιτες ασφαλείς για την υγεία μου;

Φυσικά! Ωστόσο, επειδή τείνουν να είναι χαμηλές σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά, καλό θα είναι όσοι τις επιλέγουν να συμβουλεύονται πάντα ειδικούς και να κάνουν συχνά αιματολογικές εξετάσεις.

Ας δούμε τους 6 διαφορετικούς τύπους χορτοφαγικής διατροφής!

1. Flexitarian

Έχει σχεδιαστεί για να είναι πιο ευέλικτη από μια αυστηρή vegan diet, όπως υποδεικνύει και το πρόθημα “flexi”. Οι αρχές της βασίζονται στην κατανάλωση κυρίως φυτικών τροφών και τη λήψη πρωτεΐνης από αυτές, τον περιορισμό της ζάχαρης και των επεξεργασμένων τροφίμων, καθώς και την περιστασιακή ενσωμάτωση κρέατος και ζωικών προϊόντων.

2. Pescatarian

Προέρχεται από την ιταλική λέξη “pesce”, που σημαίνει «ψάρι». Ακολουθώντας κάποιος μια τέτοια δίαιτα καταναλώνει τρόφιμα με βάση το ψάρι, όπως τόνο, σολομό ή σούσι, ενώ αποφεύγει τα κρέατα. Το αν θα περιλαμβάνει γαλακτοκομικά προϊόντα και αβγά ή όχι εξαρτάται από το ίδιο το άτομο. Η διατροφή αυτή έχει ως όφελος τη λήψη υγιεινών ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.

shutterstock-2121182321.jpg

3. Vegan

Οι vegan αποκλείουν όλα τα προϊόντα ζωικής προέλευσης, δηλαδή κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και αβγά, και εντάσσουν στη διατροφή τους φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, ξηρούς καρπούς, σπόρους και όσπρια, αλλά και εναλλακτικές φυτικές λύσεις, όπως υποκατάστατα γάλακτος, αβγών και κρέατος, όπως το τόφου. Μερικοί επιλέγουν ν’ αποφύγουν και το μέλι, επειδή παράγεται από ζωντανούς οργανισμούς. Η ηθική είναι ένας σημαντικός λόγος που ορισμένοι επιλέγουν μια vegan διατροφή.

4. Vegetarian

Η vegetarian, ή αλλιώς lacto-ovo-χορτοφαγία, χαρακτηρίζεται ως η πιο παραδοσιακή χορτοφαγική διατροφή. Σε αυτήν την παραλλαγή δεν τρώτε κρέας ή ψάρι, αλλά συμπεριλαμβάνετε αβγά και γαλακτοκομικά προϊόντα. Το πρόθημα “lacto” αναφέρεται στο αγελαδινό γάλα ή τα γαλακτοκομικά προϊόντα και το “ovo” στα αβγά και επιτρέπεται το τυρί, το βούτυρο, το γιαούρτι, η κρέμα γάλακτος, το παγωτό κ.ά.

shutterstock-1427179883.jpg

5. Lacto-χορτοφαγία

Αποτελεί ένα διατροφικό πλάνο που περιλαμβάνει γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το αγελαδινό γάλα και τρόφιμα που παρασκευάζονται με αυτό, π.χ. τυρί, βούτυρο, κρέμα, γιαούρτι και παγωτό. Εξαιρεί όλα τα κρέατα, όπως το βόειο, το χοιρινό, το κοτόπουλο και τα ψάρια. Επίσης, αποκλείει τα αβγά.

6. Ovo-χορτοφαγία

Στο διαιτολόγιο αυτό, μαζί με την εξαίρεση του κρέατος και των ψαριών, αποκλείονται και τα τρόφιμα που παράγονται από γάλα, όπως τυρί, βούτυρο, κρέμα γάλακτος, γιαούρτι και παγωτό. Αντίθετα, κάποιος επιτρέπεται να συμπεριλάβει σε αυτό τα αβγά και συνταγές που τα περιέχουν, όπως μάφιν, κέικ ή ψωμί.

img-1fd717688232ad93c59802df0fff9485-v.jpg

Μπορούμε να σας βοηθήσουμε σε αυτό στο Natural Health Clinic, μαθαίνοντας περισσότερα στο www.thessaloniki-diaitologoi.gr.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2022