fbpixel

Search icon
Search
David Beckham: Τι είναι η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή από την οποία πάσχει;
PEOPLE & MOMENTS

David Beckham: Τι είναι η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή από την οποία πάσχει;

Μία εξομολόγηση με τεράστια αξία


Φαινομενικά, έχει την τέλεια ζωή. Φαινομενικά έχει ό,τι μπορεί να θέλει ένας άνθρωπος. Είναι πετυχημένος, έχει να επιδείξει μία σπουδαία καριέρα στο ποδόσφαιρο, έχει δημιουργήσει μία μεγάλη οικογένεια κι έχει δίπλα του μία γυναίκα, που είναι παντού και πάντα μαζί του, σε κάθε βήμα, σε κάθε συνθήκη. Ωστόσο, λίγοι γνωρίζουν -μάλλον- ότι ο David Beckham είναι αναγκασμένος να ζει με μία ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, που επηρεάζει σημαντικά τη ζωή και την καθημερινότητά του.

Ο διάσημος ποδοσφαιριστής αποκάλυψε τον μεγαλύτερο φόβο του στο νέο ντοκιμαντέρ του Netflix και κάπως έτσι, μας υπενθύμισε πως τίποτα σε αυτή τη ζωή, δεν είναι όπως φαίνεται...

Διαφορετική πραγματικότητα όταν σβήνουν τα φώτα

Η εξομολόγηση

Είναι ένας άνθρωπος που γενικότερα δε μιλάει πολύ για την προσωπική του ζωή. Μοιράζεται στιγμές από την καθημερινότητά του μέσα από τα social media, ωστόσο, όταν πρόκειται για τις δημόσιες τοποθετήσεις του είναι αρκετά προσεκτικός και... μετρημένος. Αυτή τη φορά -όμως- ο David Beckham έκανε τη διαφορά και στο πλαίσιο ενός νέου ντοκιμαντέρ του Netflix στο οποίο συμμετέχει, μίλησε ανοικτά για τη δική του εμπειρία με το OCD. Μεταξύ άλλων, ο πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής, αποκάλυψε πως πολλές φορές στη ζωή του έχει φτάσει σε σημείο να μένει ξύπνιος τη νύχτα προκειμένου να καθαρίζει το σπίτι του, φροντίζοντας ακόμη και την πιο μικρή λεπτομέρεια, που για όλους τους άλλους μοιάζει το λιγότερο περιττή.


«Όταν όλοι είναι στο κρεβάτι, πηγαίνω και καθαρίζω τα κεριά, γυρίζω διακόπτες ώστε να ευθυγραμμίζονται σωστά και φροντίζω να είναι όλα εντάξει», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Beckham, με τη Victoria να είναι στο πλευρό του και συνέχισε: «Μισώ να κατεβαίνω το πρωί και να έχω βρώμικα φλιτζάνια και πιάτα. Και είναι κουραστικό να τριγυρνάω καθαρίζοντας κάθε κερί, καθαρίζω ακόμη και το πιο ασήμαντο αντικείμενο στο σπίτι μου, αυτή είναι η φοβία μου, ότι υπάρχει ένας λεκές μέσα σε ένα κερί. Ξέρω, είναι περίεργο». Αυτή -βεβαίως- δεν είναι η πρώτη φορά που ο David μιλάει δημόσια για όλη αυτή την ιστορία, καθώς το 2006 είχε αναφερθεί στην εμμονή του με την καθαριότητα και την εντέλεια. Τοποθετεί τα ποτά στο ψυγείο μόνο σε ζυγούς αριθμούς, ενώ το ίδιο κάνει και στα ξενοδοχεία που επιλέγει στη διάρκεια των ταξιδιών του κι αυτό, είναι μόνο ένα μικρό παράδειγμα της καθημερινότητάς του. Όπως λέει... «Όλα πρέπει να τακτοποιούνται στην ευθεία και τα πράγματα πρέπει να είναι πάντα ομοιόμορφα. Όταν βάζω ποτά στο ψυγείο πρέπει να είναι ζυγά, αν είναι μονά αφαιρώ το ένα και το τοποθετώ σε άλλο ντουλάπι. Αν πάω σε ξενοδοχείο, πριν χαλαρώσω πρέπει να βάλω όλα τα φυλλάδια και τα βιβλία του δωματίου σε ένα συρτάρι».

Τι είναι η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (OCD);

shutterstock-114382591.jpg

Ο David Beckham παραδέχθηκε δημόσια πως έχει διαγνωσθεί με OCD, δηλαδή ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή. Πρόκειται για μια ψυχική διαταραχή η οποία έχει ως βάση τις εμμονές σχετικά με την οργάνωση, την καθαριότητα, αλλά και τον έλεγχο και χαρακτηρίζεται από παράλογες σκέψεις, ιδέες και εικόνες, οδηγώντας τους πάσχοντες σε επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές. Οι επίμονες και βασανιστικές σκέψεις, ονομάζονται ιδεοληψίες και συνοδεύονται από έντονο άγχος, ενώ το άτομο που βιώνει αυτές τις εμμονές γνωρίζει ότι πρόκειται για δημιουργήματα του μυαλού του, χωρίς -ωστόσο- να μπορεί να τις αποβάλλει. Ουσιαστικά, αναγκάζεται να κάνει αυτό που σκέφτεται ότι είναι το σωστό, προκειμένου να προστατεύσει τον εαυτό του και να αισθανθεί έστω και στιγμιαία καλύτερα.

Η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή ενδέχεται να σχετίζεται με την κληρονομικότητα, καθώς τείνει να εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα ίδιας οικογένειας, ενώ συνδέεται και με τη δυσλειτουργία συγκεκριμένων ορμονών όπως η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη. Ο ψυχαναγκασμός είναι συμπεριφορά ή κίνηση που κάνει κάποιος, επειδή νιώθει ότι πρέπει να ακολουθήσει κάποιον κανόνα που θεωρεί σωστό, ενώ η αντιμετώπιση κι η θεραπεία της γίνεται μέσω φαρμακευτικής αγωγής και ψυχοθεραπείας. Στην ψυχοθεραπεία συνήθως επιλέγεται η συμπεριφοριστική προσέγγιση, ωστόσο εξαρτάται από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε περιστατικού.

Τι κρατάμε εμείς από όλο αυτό; Είναι πολύ σημαντικό και σπουδαίο το γεγονός ότι ένας άνδρας, σαν τον David Beckham -ό,τι κι αν σημαίνει αυτό- μιλάει δημόσια για όσα καλείται να αντιμετωπίσει, όταν σβήνουν τα φώτα. Όταν μένει μόνος του, αυτός κι ο εαυτός του. Όταν είναι μακριά από όλους κι από όλα. Οι άνθρωποι, έχουμε την τάση να κρίνουμε τους άλλους από την εικόνα τους, ωστόσο, πρέπει να αντιληφθούμε πως σε πολλές περιπτώσεις, αυτό δεν είναι αρκετό κι ο διάσημος ποδοσφαιριστής, που έχει γράψει τη δική του ιστορία στα γήπεδα, έρχεται απλά να μας το υπενθυμίσει...