fbpixel

Search icon
Search
Cotton-Free: γιατί πρέπει η skincare ρουτίνα σας να μην περιλαμβάνει βαμβάκι
MAKE UP

Cotton-Free: γιατί πρέπει η skincare ρουτίνα σας να μην περιλαμβάνει βαμβάκι

Το νούμερα ένα βήμα για να σώσετε τον πλανήτη


H βιωσιμότητα στη ρουτίνα ομορφιάς είναι το απόλυτο trend αυτή τη στιγμή. Μη θεωρείτε πως υπερβάλουμε, μπορείτε απλώς να σκεφτείτε πως το να αλλάξουμε τρόπους και συνήθειες θα μας κάνει μακροπρόθεσμα καλό. Αν λοιπόν, δεν γνωρίζετε από που θα ξεκινήσετε, τότε ένας εύκολος και σίγουρος τρόπος για να βοηθήσετε στη μείωση της σπατάλης είναι να αφαιρέσετε το βαμβάκι μιας χρήσης από τη ρουτίνα ομορφιάς σας. Ακούγεται απλό σωστά; 

anne_lauer skincare beauty skin face
@anne_lauer

Στην πραγματικότητα, είναι κιόλας και είναι ο τέλειος τρόπος να γίνετε απόλυτα sustainable, χωρίς προσπάθεια.

Πώς το βαμβάκι στη ρουτίνα ομορφιάς μας επηρεάζει τον πλανήτη

Σύμφωνα με τη WWF, η ποσότητα νερού που χρειάζεται για την παραγωγή ενός κιλού βαμβακιού, είναι η ίδια ποσότητα νερού που θα έπινε ένα άτομο για τρία χρόνια. Έχοντας αυτό κατά νου, είναι οκέι να συνεχίσετε να φοράτε τα βαμβακερά μπλουζάκια σας αλλά ίσως είναι η στιγμή να σκεφτείτε ξανά οτιδήποτε είναι μιας χρήσης. Η αφαίρεση του από τη ρουτίνα ομορφιά σας θα μειώσει η σπατάλη νερού και φυσικά θα αφήσει τον κάδο σας αλλά και τις χωματερές άδειες, κάθε φορά που θα ξεβάφεστε.

Ωστόσο, η μεγαλύτερη περιβαλλοντική επίπτωση οφείλεται στα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται για την καλλιέργεια του βαμβακιού. Τα φυτοφάρμακα καταστρέφουν την ποιότητα του εδάφους και στη συνέχεια ως άμεσο αποτέλεσμα, διοχετεύονται στα συστήματα νερού που επηρεάζουν τα ζώα και τους ανθρώπους που ζουν μέσα στις περιοχές αυτές. Τα κανονικά βαμβακερά επιθέματα δεν βιοδιασπώνται λόγω των διαδικασιών λεύκανσης και ανάμειξης που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία τους. Η βιομηχανία ομορφιάς έχει προχωρήσει τόσο πολύ που πλέον δεν τα έχετε πραγματικά ανάγκη.

samanthavarvel-face-skin-beauty.jpg
@samanthavarvel

Ποιες εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν

Αντικαταστήστε αυτά τα προϊόντα με επαναχρησιμοποιήσιμα, όπου είναι δυνατόν, για να περιορίσετε τα απόβλητα και να αναζητήσετε εναλλακτικές λύσεις από ανακυκλωμένα υλικά. Μια καλή αρχή είναι τα Hydrapuffs. Τα φύλλα αυτά είναι κατασκευασμένα από 80% πολτό και 20% ρεγιόν, το οποίο είναι ένα ανανεώσιμο κυτταρινικό φυτό κατασκευασμένο από βιοδιασπώμενες ίνες. Αυτή η επιλογή αποτελεί bonus,  όχι μόνο για τον τραπεζικό σας λογαριασμό, αλλά και για τον πλανήτη. Το θετικό είναι ότι μπορούν να προσφέρουν έως και 50% περισσότερο προϊόν στο δέρμα, κάτι που σημαίνει ότι τα αγαπημένα σας toner θα κρατήσουν για μεγαλύτερο χρονικό διάσημα και δε θα απορροφούνται άσκοπα.

Η αφαίρεση των βαμβακερών επιθεμάτων από τη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας είναι απαραίτητη εάν θέλετε να ελαχιστοποιήσετε τον αντίκτυπο που έχει η ρουτίνα ομορφιάς στον πλανήτη. 

Mια άλλη ιδανική εναλλακτική αντί για βαμβάκι είναι η μουσελίνα. Παρά το γεγονός ότι είναι κατασκευασμένη από βαμβάκι, η χρήση της ως μέρος της ρουτίνα σας μπορεί να μειώσει τα απόβλητα και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, καθώς είναι reusable. Ακόμη, είναι σημαντικό να επιλέγετε μάρκες που έχουν μια ισχυρή δέσμευση στη βιώσιμότητα και για την παραγωγή τους αναζητούν βιολογικά ή ανακυκλωμένα προϊόντα.

@houseofsunny
@houseofsunny

Τέλος, μπορείτε να επενδύσετε σε ένα έλαιο που θα διασπά το μακιγιάζ σας. Πως γίνεται αυτό; Απλώς το απλώνετε στο πρόσωπο σας και στη συνέχεια με τα χέρια σας το τρίβετε ώστε να λιώσει το μακιγιάζ. Κάνοντας κυκλικές κινήσεις σε όλη την περιοχή θα πετύχετε να αυξήσετε την κυκλοφορία και μάλιστα να αφαιρέσετε όλους τους ρύπους που έχουν κολλήσει στο πρόσωπο σας. Στη συνέχεια συνεχίστε προσθέτοντας νερό και θα δείτε μαγικά το μακιγιάζ σας να έχει εξαφανιστεί. Το μόνο που μένει είναι το να συνεχίσετε με την ενυδατική σας. 

Κεντρική φωτογραφία: @anne_lauer