fbpixel

Search icon
Search
Comfort food: Oι βελουτέ σούπες για να ζεσταθείτε στο κρύο
TASTE

Comfort food: Oι βελουτέ σούπες για να ζεσταθείτε στο κρύο

Δοκιμάστε τες asap, και... ανεβάστε θερμοκρασία!


Είναι αλήθεια πως το κρύο μας ανοίγει την όρεξη. Είναι επίσης, αλήθεια ότι εδώ και μερικές ημέρες το θερμόμετρο έχει δείξει θερμοκρασίες κάτω του μηδενός, με την πρωτεύουσα αλλά και τα νησιά του Αιγαίου να έχουν ντυθεί από χθες στα λευκά. Τι καλύτερο λοιπόν, από το να επιλέξουμε ένα νόστιμο, comfort food, που θα μας κρατήσει χορτάτους, ενώ παράλληλα θα μας ζεστάνει; Όλα τα παραπάνω λοιπόν, θα τα βρούμε στις πιο νόστιμες, και καυτές σούπες, οι οποίες ιδιαίτερα τον χειμώνα αποτελούν a must choice! 

Παρακάτω συγκεντρώσαμε τις πιο λαχταριστές και θρεπτικές βελουτέ σούπες για να δοκιμάσετε τώρα! 

Βελουτέ τραχανά με καρότο 

1-rdk6u.jpg

Υλικά

  • ½ κιλό καρότα φρέσκα, κομμένα σε λεπτές ροδέλες
  • 1 κούπα του καφέ τραχανά ξινό
  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • ½ κουτ. γλυκού κύμινο τριμμένο
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ γάλα φρέσκο, πλήρες
  • χυμό από ½ πορτοκάλι
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Σε μια μεσαία κατσαρόλα ρίχνετε το φρέσκο βούτυρο μαζί με το ελαιόλαδο, τα ζεσταίνετε καλά και ρίχνετε μέσα τις ροδέλες καρότου. Τις σοτάρετε καλά μέχρι να γυαλίσουν και ρίχνετε μέσα τον τραχανά. Ανακατεύετε και προσθέτετε νεράκι μέχρι να σκεπαστούν καλά τα υλικά. Μόλις πάρει βράση η σούπα, μετριάζετε τη φωτιά και αφήνετε να σιγοβράσει μέχρι τα καρότα να γίνουν τρυφερά και να φουσκώσει ο τραχανάς. Αν χρειαστεί, κατά το βράσιμο συμπληρώνετε λίγο ζεστό νερό. Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήνετε τη σούπα να κρυώσει. Την πολτοποιείτε μέχρι να γίνει βελούδινη μέσα στην κατσαρόλα με ραβδομπλέντερ ή σε δόσεις στο μπλέντερ. Βάζετε ξανά την κατσαρόλα με τη σούπα στη φωτιά και αφήνετε να πάρει μια βράση, αλατοπιπερώνετε, της ρίχνετε το κύμινο, το γάλα και το χυμό πορτοκαλιού. Αν είναι πολύ πηκτή προσθέτετε λίγο νεράκι σιγά-σιγά. Αφήνετε τη σούπα να βράσει καλά για να ομογενοποιηθούν τα υλικά και τη σερβίρετε προσθέτοντας στη μέση κάθε πιάτου μια κουταλιά σουρωτό γιαούρτι.

Συνταγή: Ηλίας Μαμαλάκης 

Βελουτέ πατάτας με λάδι τρούφας

2.webp

Υλικά

  • 1 κιλό πατάτες καθαρισμένες, σε κύβους
  • 1 πράσο, σε ροδέλες
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 150ml λευκό κρασί
  • 300ml κρέμα γάλακτος
  • 200γρ. βούτυρο
  • 20γρ. λάδι τρούφας
  • 800γρ. ζωμό κότας φρέσκο ή από κύβο
  • ½ μάτσο θυμάρι φρέσκο
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Ρίχνετε σε φαρδιά κατσαρόλα τη μισή ποσότητα του βούτυρου και σοτάρετε τα λαχανικά μαζί με το σκόρδο. Μόλις μαλακώσουν αρκετά τα σβήνετε με το κρασί, προσθέτετε και τον ζωμό που θα πρέπει να τα καλύπτει. Τα βάζετε να βράσουν σε χαμηλή θερμοκρασία. Μόλις δείτε πως μαλακώνει η πατάτα, προσθέτετε την κρέμα γάλακτος και πολτοποιείτε τα λαχανικά χρησιμοποιώντας ραβδομπλέντερ επί τόπου στην κατσαρόλα ή μπλέντερ. Προσθέτετε το υπόλοιπο βούτυρο και ανακατεύετε. Σερβίρετε ρίχνοντας από πάνω το θυμάρι και το λάδι τρούφας.

Συνταγή: Δημήτρης Σκαρμούτσος

Βελουτέ πράσου

leek.jpg

Υλικά

  • 5 μεγάλα πράσα
  • 2 κολοκύθια
  • 1 λίτρο ζωμό κότας
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ άνηθο ψιλοκομμένο
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 150 ml κρέμα γάλακτος light

Εκτέλεση

Για τη σούπα βελουτέ πράσου, καθαρίζουμε τα πράσα και κόβουμε το άσπρο μέρος τους, που είναι και το πιο τρυφερό, σε φέτες. Κρατάμε μερικά πράσινα φύλλα για το γαρνίρισμα. Τρίβουμε το κολοκύθι –μόνο το πράσινο μέρος– σε χοντρό τρίφτη. Βάζουμε σε κατσαρόλα τα πράσα, το κολοκύθι και το ζωμό. Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε τη σούπα για 20-25΄ να μαλακώσουν τα πράσα. Στη συνέχεια τα πολτοποιούμε με τη ράβδο ή στο μπλέντερ. Αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με τον άνηθο. Κόβουμε μακρόστενες λωρίδες από τα φύλλα του πράσου και τα σοτάρουμε για λίγα λεπτά στο ελαιόλαδο. Γαρνίρουμε τη βελουτέ με τα σοταρισμένα πράσα και ανακατεύουμε με την κρέμα γάλακτος light.

Συνταγή: Αργυρώ Μπαρμπαρίγου