fbpixel

Search icon
Search
Clean it up: Αποτελεσματικό καθάρισμα σε κάθε γωνιά της κατοικίας σας
INTERIORS

Clean it up: Αποτελεσματικό καθάρισμα σε κάθε γωνιά της κατοικίας σας

Ακολουθήστε τις συμβουλές μας για το δικό σας σπίτι και... make it shine!


Η έναρξη του φθινοπώρου γίνεται συνώνυμη με μια γενική καθαριότητα σε κάθε γωνιά του σπιτιού μας, προκειμένου η νέα σεζόν να ξεκινήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Είναι σημαντικό να περνάμε τον χρόνο μας σε ένα περιβάλλον που να σφύζει από καθαριότητα, δίνοντάς μας το έναυσμα να ξεκινήσουμε αλλά και να ολοκληρώσουμε την κάθε ημέρα μας με αισιοδοξία και όρεξη για τα πάντα. Το σπίτι μας, άλλωστε, λέει πολλά για εμάς τους ίδιους γι' αυτό και είναι απαραίτητο να παραμένει πάντοτε καθαρό και περιποιημένο.

Παρακάτω σάς παρουσιάζουμε τους τρόπους για να το πετύχετε!

1. Κάντε ένα γενικό declutter

Σε πρώτη φάση, καλό είναι να κάνετε ένα γενικό ξεκαθάρισμα των προσωπικών σας πραγμάτων, ώστε να δείτε τι χρειάζεστε πραγματικά και τι όχι. Μπορεί να σας ακούγεται δύσκολο και χρονοβόρο, αλλά -πιστέψτε μας- θα νιώσετε πολύ πιο δημιουργικοί από το πρώτο κιόλας λεπτό και αυτός ο πιο ιδανικός και αποτελεσματικός τρόπος για να βάλετε σε τάξη έναν προς έναν τους χώρους σας. Είναι ο μόνος τρόπος για να ξεκινήσετε σωστά!

4-3ljvl.jpg

2. Καθαρίστε με βάση τα υλικά κατασκευής

  • Μάρμαρα & πλακάκια

Πείτε «ναι» στη μαγειρική σόδα, που μπορεί ήδη να έχετε χρησιμοποιήσει για να καθαρίσετε κάποιο σημείο του σπιτιού σας. Απλώστε τη μαγειρική σόδα πάνω στα μάρμαρα του μπαλκονιού ή στο εσωτερικό του σπιτιού σας. Στη συνέχεια, τρίψτε τις επιφάνειες με ένα υγρό, αλλά καλά στραγγισμένο πανί. Τέλος, σφουγγαρίστε το πάτωμα με χλιαρό νερό και στεγνώστε με ένα καθαρό πανί. Έτσι, θα επαναφέρετε τη λάμψη και θα απομακρύνετε τα μικρόβια.

  • Ντουλάπια & ξύλινες επιφάνειες

Τοποθετήστε ζεστό νερό σε ένα μικρό κουβά και προσθέστε υγρό πιάτων. Αφού μουλιάσετε εκεί ένα σφουγγάρι, τρίψτε με αυτό το εσωτερικό των ντουλαπιών κι επιμείνετε στα σημεία που τα υπολείμματα δεν αφαιρούνται εύκολα. Για τις πιο «δύσκολες» περιπτώσεις, μπορείτε να αναμείξετε λίγο νερό με μαγειρική σόδα και να τρίψετε με ένα πανί τα σημεία αυτά ή ακόμα και να προτιμήσετε το λευκό ξύδι μέσα σε ζεστό νερό.

1-64yqw.jpg
  • Μεταλλικά είδη

Το οξύ από το λεμόνι και η τραχύτητα του αλατιού μπορεί να καταστρέψουν κάποια λεπτά σημεία του χαλκού. Εφοδιαστείτε, καλύτερα, με ειδικό γυαλιστικό ή άλλους φυσικούς τρόπους. Για παράδειγμα, η οδοντόκρεμα πάνω σε ένα νωπό στραγγισμένο πανί είναι ό,τι πρέπει! Τρίψτε απαλά τα μεγάλα ασημικά σας, όπως πιατέλες, και στα πιο μικρά, όπως τις άκρες των μαχαιροπίρουνων ή κοσμήματα και καρφίτσες, αντί για το πανί πάρτε μια οδοντόβουρτσα.

  • Αντικείμενα από γυαλί & τζάμια 

Σίγουρα τα τζάμια και οι γυάλινες επιφάνειες έχουν τον τρόπο να σας ταλαιπωρούν κατά το καθάρισμά τους και πάντα νιώθετε πως δε λάμπουν απόλυτα όση προσπάθεια κι αν καταβάλατε. Τόσο το ξίδι όσο και το ζεστό νερό, είναι ικανά να απομακρύνουν τους ρύπους και την περιττή σκόνη από όλα τα σημεία που συσσωρεύονται οι παράγοντες που μεταφέρουν οι εξωτερικές συνθήκες.

3. Αερίστε τους χώρους σας

Να και κάτι που φορές μπορεί να αμελείτε. Είναι σημαντικό να αφήνετε τον καθαρό αέρα να εισέρχεται στους χώρους του σπιτιού σας, έστω και για 10' μέσα στην ημέρα. Έτσι, ανανεώνεται η ατμόσφαιρα και είναι καλός τρόπος για να ξεκινήσετε ευχάριστα την ημέρα σας, με καθαρό οξυγόνο ακόμα και για τη λίγη ώρα που ετοιμάζεστε το πρωί για τη δουλειά. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και με τα σκεπάσματα, καθώς και με τα ρούχα σε περίπτωση που θεωρείτε πως δε χρειάζονται πλύσιμο.

french-interior-design-rules-abkasha-1501513327.jpeg

4. Εκμεταλλευτείτε όλα τα κενά, απόκρυφα σημεία 

Ίσως να έχετε παρατηρήσει τον εαυτό σας να θέλει να προβεί σε περιττές αγορές επίπλων, ακόμα και όταν τα δωμάτιά σας είναι περιορισμένων τετραγωνικών και άρα είναι ανεπαρκής ο κενός χώρος. Πριν αγοράσετε το οτιδήποτε, λοιπόν, σκεφτείτε τις ανάγκες των χώρων σας και ανακαλύψτε εναλλακτικές λύσεις οργάνωσης και αποθήκευσης. Για παράδειγμα, εκμεταλλευτείτε τον κενό χώρο κάτω από το κρεβάτι για να βάλετε κάποιες κούτες με ρούχα, αντί να αγοράσετε μια ντουλάπα που θα «κλείσει» τον χώρο σας. Το ίδιο ισχύει και για το κενό πίσω από τις πόρτες σας, όπου μπορείτε να τοποθετήσετε κουτιά με παπούτσια.

5. Προτιμήστε clean-friendly χρώματα στη διακόσμηση

Συνήθως, ακολουθείτε πιστά τις τάσεις και οτιδήποτε βλέπετε και σας κεντρίζει το ενδιαφέρον, και κατ' αυτόν τον διακοσμείτε τους χώρους σας. Ήρθε η ώρα να αλλάξετε τρόπο σκέψεις για τη δική σας διευκόλυνση και να επιλέγετε από εδώ και στο εξής χρώματα που θεωρούνται clean-friendly -πιο σκούρα δηλαδή, που δε λεκιάζουν τόσο εύκολα όσο το λευκό ή άλλους παρεμφερείς τόνους.

4-nyazs.jpg

6. Καταγράψτε ένα πρόγραμμα & τηρήστε το

Last but not least, είναι απαραίτητο να έχετε ένα πρόγραμμα στη ζωή σας και να προσπαθείτε να παραμένετε πιστοί σε αυτό. Σε ό,τι αφορά στην καθαριότητα του σπιτιού σας, δείτε ποιες είναι οι ημέρες που σας βολεύουν περισσότερο και στις οποίες θα είστε διατεθειμένοι να καθαρίζετε έναν προς έναν τους χώρους σας. Έτσι, δε θα χρειάζεται να βρίσκεστε αντιμέτωποι με ένα χάος από δικά σας πράγματα όταν πλέον θα είναι απόλυτα απαραίτητο το να τακτοποιήσετε. Πιστέψτε μας, η καθημερινότητά σας θα κιλά πιο ευχάριστα και θα νιώθετε καθημερινά πιο παραγωγικοί.