fbpixel

Search icon
Search
Clean Beauty: Γνωρίστε την τεράστια τάση της εποχής που σέβεται το περιβάλλον
ECO GLOW

Clean Beauty: Γνωρίστε την τεράστια τάση της εποχής που σέβεται το περιβάλλον

Όσα πρέπει να μάθετε για το trend που αλλάζει τα δεδομένα στον κόσμο της ομορφιάς


Η καθαρή ομορφιά έχει αίγλη. Είναι αριστουργηματική μέσα στην απλότητά της. Είναι clean beauty. Ατόφια περιποίηση. Φυσικά συστατικά. Βιωσιμότητα και προστασία του περιβάλλοντος. Λέξεις, σκέψεις, φράσεις και στιγμές που περιέχονται μέσα στην έννοια clean beauty φτιάχνουν εικόνες, προϊόντα και ολόκληρες ρουτίνες περιποίησης. Όλος ο πλανήτης δείχνει να βρίσκεται μπροστά από σπουδαίες αλλαγές στον χώρο της ομορφιάς. Και η μαγεία του clean beauty φωτίζει τα νέα κι αλλιώτικα δεδομένα του.

clean-beauty.jpg
Image Source: Jens Stuart/Trunk Archive


Αυτή η «καθαρή ομορφιά», όπως θα έλεγε κανείς αποδίδοντας τον όρο clean beauty, που αναζητάει κανείς πια για να δει διαφορά στη μέρα, στην επιδερμίδα, στη διάθεση και στον κόσμο όλο, πρωταγωνιστούν περισσότερο από ποτέ, ξεπερνώντας trends κι εστιάζοντας στις ουσιαστικές ανάγκες για μια περιποίηση που έχει στο dna της την ηθική με την οποία έχει φτιαχτεί το οτιδήποτε. Οι ανακυκλώσιμες και ανακυκλωμένες συσκευασίες, για παράδειγμα, τοποθετούνται στην πρώτη γραμμή τόσο μεγάλων beauty brands όσο και ανερχόμενων εταιριών που στοχεύουν στην προστασία του περιβάλλοντος με οποιονδήποτε τρόπο.

Η ιστορία του clean beauty

Το 1976 στο Brighton της Αγγλίας η υπέροχη και αναρχική της βιομηχανίας ομορφιάς –όπως την έλεγαν- Anita Roddick, ιδρύτρια του The Body Shop® είχε ως βασικό της γνώμονα να κάνει τους ανθρώπους να νιώθουν καλά –και αυτό να φαίνεται στο πρόσωπο, το σώμα και την ψυχή τους. Έτσι αναζήτησε πρώτη απ’ όλους αλλιώτικους τρόπους για να έχει ένα θετικό αντίκτυπο στον κόσμο προσφέροντας υψηλής ποιότητας, εμπνευσμένα από τη φύση προϊόντα περιποίησης προσώπου, μαλλιών και μακιγιάζ, που δημιουργούνταν με ηθικό και βιώσιμο τρόπο.

clean-beauty-1554906614.jpg

Λίγο μετά, το 1978 στη Μινεάπολη ιδρύθηκε η Aveda. Eμπνευστής της είναι ο Horst Rechelbacher. Υπέρμαχος της περιβαλλοντικής υπευθυνότητας, που με το πάθος του για κάτι αλλιώτικο στη ζωή του, δημιουργεί φυτικά προϊόντα για τα μαλλιά, το δέρμα και το σώμα για επαγγελματίες, αλλά και για κάθε απαιτητικό πλάσμα του πλανήτη Γη. Υιοθέτησε μια ολιστική σκέψη και την πεποίθηση ότι η ατομική ομορφιά συνδέεται άμεσα με την ομορφιά του κόσμου γύρω μας. Οι ιδέες του ήταν τόσο δυνατές που έφεραν επανάσταση στη βιομηχανία ομορφιάς. «Είμαστε η γη», είπε. «Είμαστε το χώμα. Είμαστε το νερό. Είμαστε τα πάντα.» Και πρότεινε να δοκιμάσει καθένας μας έναν βιολογικό τρόπο ζωής. «Καλλιέργησε μέσα στο δικό σου το σπίτι. Καλλιέργησε τη δική σου μέντα και φτιάξε το δικό σου τσάι. Γιόρτασε τη ζωή.» Τα λόγια του έγιναν κίνημα.

clean-blog-square2-1000x.jpg


Η προνοητικότητα του Horst αποδεικνύει το πόσο μπροστά από την εποχή του ήταν και η κληρονομιά του δείχνει μοναδική με όσα κάποτε είχε πει: «Κάθε μέρα παρουσιάζεται σε όλους μας η ευκαιρία να δημιουργήσουμε θετικά αποτελέσματα. Ακόμη και οι απλούστερες, φαινομενικά ασήμαντες επιλογές που κάνουμε στην καθημερινή μας ζωή -τι θα φάμε, τι θα φορέσουμε, τι θα χρησιμοποιήσουμε στο σώμα μας και στα σπίτια μας– έχουν μια κυμαινόμενη επίδραση που φτάνει πολύ πιο πέρα από μας προσωπικά».

Διαβάστε περισσότερα για την clean beauty φιλοσοφία, αλλά και για άλλα θέματα ομορφιάς, στο Beauty Diaries της beauty editor, Έφης Ανέστη.