fbpixel

Search icon
Search
Christian Dior & Schiaparelli σήκωσαν την αυλαία στην Εβδομάδα Υψηλής Ραπτικής στο Παρίσι
TRENDS & CATWALKS

Christian Dior & Schiaparelli σήκωσαν την αυλαία στην Εβδομάδα Υψηλής Ραπτικής στο Παρίσι

H Maria Grazia Chiuri δημιούργησε μια συλλογή στο πνεύμα των επερχόμενων Ολυμπιακών Αγώνων και ο Daniel Roseberry επαναπροσδιόρισε την σχέση του οίκου με το εκλεπτυσμένο κοινό του


Στο ζεστό Παρίσι κι εν αναμονή των Ολυμπιακών Αγώνων που σηκώνουν αυλαία στην Πόλη του Φωτός τον Ιούλιο, ξεκίνησε χθες η Εβδομάδα Υψηλής Ραπτικής. Ανάμεσα στα μεγάλα ονόματα των οίκων που παρουσίασαν ήδη τις couture συλλογές τους ήταν ο Christian Dior και ο Schiaparelli. Η Chiuri τίμησε το πνεύμα των Αγώνων με μια Συλλογή Fall Couture '24-'25 εμπνευσμένη από αυτούς, ενώ ο Roseberry δημιούργησε για ακόμη μια φορά κομμάτια σωστά έργα τέχνης, υπενθυμίζοντάς μας πως τον Schiaparelli τον συλλέγεις, δεν τον φοράς μόνο...

Christian Dior Fall Couture '24-'25

dior-jdwvJ.jpg

To γαλλικό fashion brand με την πολυτελή αισθητική παρουσίασε στο Παρίσι μια collection υψηλής ραπτικής έντονα εμπνευσμένη από τον αθλητισμό. Φυσικά, δεν πρόκειται για το συνηθισμένο sportswear: Η συλλογή αναδεικνύει στο έπακρο τις αρχαιοελληνικές γραμμές -φορέματα και μπλούζες που θυμίζουν πανοπλίες και πολλά draping-, εκσυγχρονισμένα στη σημερινή θηλυκή γυναικεία φύση. Στις δημιουργίες της Chiuri ενσωματώθηκαν πιο αθλητικές λεπτομέρειες, όπως λαιμόκοψη racer, ολόσωμα κορμάκια και κουκούλες σε βραδινά κομμάτια.

dior-1.jpg

Ζώνες που κολακεύουν τη μέση, χρώματα λευκά, εκρού, μαύρα, χρυσά και ασημί, sparkling λεπτομέρειες και κοψίματα που θυμίζουν σύνολα Αρχαίων Ελληνίδων ήρθαν στο προσκήνιο απογειώνοντας τη συλλογή. Διακριτικές διαφάνειες και αέρινες σιλουέτες που υμνούν το γυναικείο κορμί και αναδεικνύουν κάθε καμπύλη του ενώ παράλληλα παραμένουν άνετα και όχι στημένα. Η Chiuri επαναπροσδιόρισε τον εαυτό της, επιβάλλοντας για ακόμα μια φορά στην Couture πασαρέλα flat shoes, και συγκεκριμένα σανδάλια αρχαιοελληνικής αισθητικής με stripes που έδεναν πάνω από τον αστράγαλο. 

Δείτε στην gallery περισσότερα looks!

Schiaparelli Fall Couture '24-'25

schiaparelli.jpg

Ο δημιουργικός διευθυντής του οίκου, Daniel Roseberry, άνοιξε την Εβδομάδα Υψηλής Ραπτικής για το Φθινόπωρο 2024 με μια collection γεμάτη αινίγματα και σχήματα που μαγεύουν. Αντί να πραγματοποιήσει την επίδειξή του στον συνηθισμένο χώρο του μουσείου Petit Palais, οι καλεσμένοι διέσχισαν μια υπόγεια, κατάμαυρη, αίθουσα -που θύμιζε σπηλιά- του Hôtel Salomon de Rothschild στο 8ο arrondissement- η Doja Cat, η Kylie Jenner και η Selma Blair κάθισαν στο front row, ντυμένες με μια σειρά από τις πιο «εξωγήινες» δημιουργίες του οίκου. Στο μυαλό του Roseberry αυτή τη σεζόν; Η Schiaparelli, η γυναίκα. «Εκείνη αποτελεί ένα εμβληματικό αίνιγμα, είναι σκανδαλώδης και συναρπαστική, αγαπάει την ελευθερία της και φυσικά αδιαφορεί για τις συμβάσεις», έγραψε ο σχεδιαστής στις σημειώσεις του show. Και επίσης, έχει μια εγγενή αδυναμία στην αναγέννηση.

schiaparelli-1.jpg

Για το επόμενο Φθινόπωρο, ο Roseberry δημιούργησε μία συλλογή που αφορά μόνο τη γραμμή ενός ρούχου - και μάλιστα μια ξεκάθαρα θηλυκή γραμμή. Το πρώτο μοντέλο άνοιξε το show αποκαλύπτοντας ένα εκκεντρικό θεατρικό, ασημένιο φόρεμα φτιαγμένο από λεπτομέρειες στα μανίκια, που θύμιζαν shiny φτερά αγγέλου. Βγήκε αργά, στρέφοντας το βλέμμα της στο κοινό και αγγίζοντας το με έναν τρόπο που σπάνια βλέπει κανείς στην Υψηλή Ραπτική. Ακολούθησε ένα μαύρο φόρεμα με ντεκολτέ που βυθιζόταν κάτω από τον αφαλό, διακοσμημένο με εντυπωσιακούς ώμους. Αυτό που είχαν όλες αυτές οι εμφανίσεις κοινό ήταν η εγγενής μελέτη της σιλουέτας. Τα σύνολα στο runway υμνούσαν την έννοια της Haute Couture, μετατρέποντας την αίγλη που αυτή πρέσβευε στο παρελθόν σε σύγχρονη τέχνη. Κομμάτια, που δεν φοράς απλά, αλλά συλλέγεις και διαχρονικά κρατάς για πάντα στη συλλογή σου - σαν ένα καλό και σπάνιο έργο τέχνης.