fbpixel

Search icon
Search
Cheese lovers: Ποιες επιλογές τυριού είναι πράγματι healthy;
HEALTH

Cheese lovers: Ποιες επιλογές τυριού είναι πράγματι healthy;

Απολαύστε τες ελεύθερα!


Κρεμώδες, απολαυστικό και ικανό να συνδυάζεται με αλμυρά και γλυκά πιάτα, το τυρί αποτελεί αγαπητή τροφή για πολλούς. Αλλά δεν συνδέεται συχνά με τη healthy διατροφή - και τα επεξεργασμένα τυριά γεμάτα συντηρητικά, τεχνητά χρώματα, γαλακτωματοποιητές και ενισχυτικά γεύσης σίγουρα δεν είναι. Όμως, το ποιοτικό τυρί - μαλακό ή σκληρό - μπορεί να είναι καλό για εσάς, ενώ ταυτόχρονα θα ευχαριστεί τους γευστικούς κάλικές  σας. 

Παρακάτω, λοιπόν, αναλύουμε τα οφέλη του τυριού για την υγεία και πόσα μπορείτε να φάτε για να αποκομίσετε τα οφέλη.

Θρεπτικές ιδιότητες τυριού

Το τυρί είναι μια γαλακτοκομική τροφή, είτε προέρχεται από αγελάδα είτε από κατσίκα, και τα γαλακτοκομικά προϊόντα προσφέρουν μια εντυπωσιακή γκάμα θρεπτικών συστατικών, όπως:

Πρωτεΐνη:
Το τυρί είναι μια καλή πηγή πλήρους και εύκολα απορροφήσιμης πρωτεΐνης. Τα περισσότερα τυριά παρέχουν μεταξύ 10 και 14 γραμμάρια πρωτεΐνης (μια μεγάλη ποσότητα για ένα σνακ) ανά μερίδα 42 γραμμαρίων.

Ασβέστιο: Το τυρί μπορεί να προσφέρει μια πολύ αναγκαία ποσότητα ασβεστίου στη διατροφή. Περίπου το 40% των ενηλίκων στις ΗΠΑ δεν λαμβάνουν το ασβέστιο που χρειάζονται μόνο από τη διατροφή. Ενώ η περιεκτικότητα σε ασβέστιο των διαφορετικών τυριών ποικίλλει ευρέως, το τυρί παρμεζάνα έρχεται στην κορυφή παρέχοντας το 57% της ημερήσιας αξίας.

Φώσφορος: Ο φώσφορος (σε συνδυασμό με το ασβέστιο) είναι ζωτικής σημασίας για την οικοδόμηση και τη διατήρηση υγιών οστών και δοντιών, και το τυρί συνδυάζει φυσικά αυτά τα δύο σημαντικά μέταλλα μαζί.

Υγιή λιπαρά: Όλα τα τυριά περιέχουν μερικά κορεσμένα λίπη (κάτι που δεν είναι κακό) και ορισμένες ποικιλίες παρέχουν επίσης μια αξιοπρεπή ποσότητα ακόρεστων λιπαρών. Αυτό (εκτός από την πρωτεΐνη) κάνει το τυρί μια χορταστική και ισορροπημένη τροφή για το σάκχαρο του αίματος.

Μερικά προβιοτικά: Τα παλαιωμένα τυριά (όπως μερικά γκούντα και τσένταρ) ζυμώνονται και μπορεί να διατηρούν μερικά ζωντανά ευεργετικά βακτήρια που είναι καλά για το μικροβίωμα του εντέρου σας. Και τώρα ορισμένα τυριά cottage καλλιεργούνται με προβιοτικά βακτήρια για να στοχεύσουν περαιτέρω την υγεία του εντέρου.

shutterstock-2473879437.jpg

Τα οφέλη που υποστηρίζονται από την έρευνα από την κατανάλωση τυριού

Αν και οι περισσότερες έρευνες συγκεντρώνουν όλα τα τυριά - υψηλής ποιότητας και επεξεργασμένα - σε μια γενική κατηγορία, η έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση τυριού συνδέεται με πολλά οφέλη για την υγεία.

Υγεία της καρδιάς: Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση τυριού μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Υγεία των οστών: Τα άτομα που λαμβάνουν αρκετό ασβέστιο έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν καλύτερη οστική πυκνότητα και λιγότερες πιθανότητες να πάθουν οστεοπόρωση.

Ισορροπία σακχάρου στο αίμα: Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση τυριού συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 29. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη των αυξήσεων του σακχάρου στο αίμα αμέσως μετά από κάτι πλούσιο σε υδατάνθρακες, γι' αυτό οι διαιτολόγοι συχνά συνιστούν να το συνδυάζετε με φρούτα.

Διαχείριση βάρους: Όταν περιλαμβάνεται ως μέρος μιας συνολικής υγιεινής διατροφής, η κατανάλωση τυριού μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να χάσουν βάρος (και στη συνέχεια να διατηρήσουν αυτή την απώλεια).

Υγεία του εντέρου: Τα προβιοτικά από τα τυριά που έχουν υποστεί ζύμωση μπορούν να βοηθήσουν στη δημιουργία ενός επιθυμητού μικροβιώματος του εντέρου.

shutterstock-2463522275.jpg

Η ιδανική ποσότητα τυριού για κατανάλωση

Τώρα, αυτά τα οφέλη φαίνονται με την κατανάλωση τυριού σε συγκεκριμένη ποσότητα - και φυσικά όχι σε υπερβολή. Το γλυκό σημείο φαίνεται να είναι περίπου 25-50 γραμμάρια τυρί την ημέρα. Για αναφορά, 25 γραμμάρια είναι περίπου 1 φέτα, 1-2 κύβοι ή ¼ φλιτζάνι τριμμένο τυρί. Και αν τρώτε τυρί κότατζ, μια μερίδα ισούται με ½ φλιτζάνι.

Όσον αφορά τα πιο υγιεινά είδη τυριών, όλα τα (υψηλής ποιότητας) τυριά μπορούν να αποτελούν μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Οι πιο υγιεινές, ωστόσο, είναι οι ποικιλίες που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και μέτριες ποσότητες λίπους και υδατάνθρακες.

Κάποιες κορυφαίες επιλογές είναι οι παρακάτω:

1. Κατσικίσιο τυρί
2. Μοτσαρέλα
3. Ρικότα
4. Παρμεζάνα
5. Τυρί τσένταρ
6. Τυρί cottage

Το τυρί μπορεί 100% να είναι μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Συμβάλλει στη διατροφή σας με θρεπτικά συστατικά όπως πρωτεΐνη και ασβέστιο και είναι απίστευτα ικανοποιητικό (για το στομάχι και την ψυχή σας). Επειδή όμως είναι τόσο νόστιμο, είναι εύκολο να το υπερκαταναλώσεις. Θυμηθείτε ότι δεν χρειάζεστε πολλά για να αποκομίσετε τα οφέλη του τυριού και αν νομίζετε ότι μπορεί να τρώτε πολύ, ζυγίστε το, υπολογίζοντας μια φυσιολογική μερίδα σε ένα πιάτο, ανακατεμένα στα αυγά σας ή πασπαλισμένα σε μια σαλάτα.