fbpixel

Search icon
Search
Chanel, Prada & Louis Vuitton κλείνουν τις boutique τους στη Ρωσία
PEOPLE & MOMENTS

Chanel, Prada & Louis Vuitton κλείνουν τις boutique τους στη Ρωσία

Το άτυπο εμπάργκο των μεγαλύτερων εταιριών του κόσμου στη Ρωσία


Ενώ ο πόλεμος του Vladimir Putin κατά της Ουκρανίας συνεχίζεται, οι παγκόσμιες επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων fashion luxury brands, δίνουν τη δική τους «απάντηση» στη σκληρή απόφαση και στάση του Ρώσου Προέδρου, αναστέλλοντας ή σταματώντας τη δραστηριότητά τους στη Ρωσία.

Τhe outcome 

prada.webp

Φυσικά, και μιλάμε για σημαντικά και top ονόματα της βιομηχανίας όπως Chanel, Louis Vuitton, Gucci, Hermès, Prada και Burberry, οίκοι οι οποίοι ανακοίνωσαν ότι διακόπτουν προσωρινά οποιαδήποτε παρουσία τους στη Ρωσία.

Αρχικά, η Prada μοιράστηκε την ανακοίνωσή της στο LinkedIn της. «Από σήμερα, ο Όμιλος Prada αναστέλλει τις λιανικές του δραστηριότητες στη Ρωσία. Πρωταρχικό μας μέλημα είναι όλοι οι συνάδελφοι και οι οικογένειές τους που επλήγησαν από την τραγωδία στην Ουκρανία και θα συνεχίσουμε να τους υποστηρίζουμε», αναφέρει. 

Ο γαλλικός οίκος Chanel δήλωσε επίσης στην ίδια πλατφόρμα ότι κλείνει προς το παρόν τις boutiques του στη χώρα και ότι έχει ήδη σταματήσει τις παραδόσεις του, ενώ παράλληλα έχει αναστείλει το ηλεκτρονικό εμπόριο.

Ο Hermès σημείωσε ακόμη σε ανακοίνωσή του, «Βαθιά ανήσυχοι για την κατάσταση στην Ευρώπη αυτήν τη στιγμή, με λύπη λαμβάνουμε την απόφαση να κλείσουμε προσωρινά τα καταστήματά μας στη Ρωσία και να σταματήσουμε όλες τις εμπορικές μας δραστηριότητες από το απόγευμα της 4ης Μαρτίου. Θα συνεχίζουμε να είμαστε δίπλα στις τοπικές μας ομάδες».

Η Kering group, στην οποία ανήκει και ο οίκος Gucci, δήλωσε ότι επίσης αναστέλλει προσωρινά τη λειτουργία των boutique της στη Ρωσία «Για τα fashion houses που ο Όμιλος λειτουργεί αποκλειστικά στη χώρα». Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Gucci διαθέτει 13 καταστήματα στη Ρωσία, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο website του. 

chanel.webp

Εκπρόσωπος της Burberry είπε στο Bloomberg ότι το βρετανικό luxury brand σταμάτησε να πραγματοποιεί αποστολές στη Ρωσία μέχρι νεωτέρας λόγω «λειτουργικών προκλήσεων». Ενώ η LVMH, στην οποία ανήκει ο Louis Vuitton, δήλωσε στους New York Times ότι θα κλείσει τα περισσότερα από 120 καταστήματά της, προσθέτοντας παρόλα αυτά, ότι θα συνεχίσει να πληρώνει τους 3.500 υπαλλήλους της στη χώρα.

Τέλος, η εταιρία Richemont ανακοίνωσε ότι ανέστειλε τις εμπορικές δραστηριότητες στη Ρωσία και σταμάτησε προσωρινά τις δραστηριότητές της στην Ουκρανία λόγω ασφάλειας. Στο group της ανήκουν μεταξύ άλλων οι πολυτελείς οίκοι Azzedine Alaïa, Cartier, Chloé, Jaeger-LeCoultre, Montblanc, Piaget, Vacheron Constantin και Van Cleef & Arpels. Ενώ, στο LinkedIn σημείωσε ότι παρείχε μια σημαντική δωρεά στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα με σκοπό να βοηθήσει στην παροχή δραστηριοτήτων αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης, βασικών ειδών βοήθειας, ιατρικών προμηθειών και υποστήριξης στον λαό της Ουκρανίας.

More to come 

net-a-porter-klarna-sandrascloset.jpg

Παράλληλα με τα μεγάλα brands, online luxury stores, όπως το Net-a-Porter και το Farfetch έχουν βάλει «στοπ» στις παραδόσεις τους στη Ρωσία, ενώ έντονη φαίνεται να είναι και η ανησυχία στη χώρα, αφού όπως αναφέρει το Bloomberg, την περασμένη εβδομάδα ευκατάστατοι Ρώσοι αγόραζαν επώνυμα κοσμήματα και ρολόγια, σε μια προσπάθεια να διατηρήσουν την αξία των χρημάτων τους εν μέσω της πτώσης του ρουβλίου λόγω των δυτικών κυρώσεων.

Οι «γίγαντες» αθλητικών ειδών Adidas, Nike και Puma έχουν επίσης αναλάβει δράση. Η Adidas ανέστειλε τη συνεργασία της με τη Ρωσική Ένωση Ποδοσφαίρου, η Nike σταμάτησε τις διαδικτυακές πωλήσεις στη Ρωσία και έκλεισε τα καταστήματά της στη χώρα και η Puma διέκοψε όλες τις παραδόσεις. Η είδηση μάλιστα ​​ήρθε μετά την ανακοίνωση της FIFA και της UEFA ότι ανέστειλαν τους ρωσικούς συλλόγους και εθνικές ομάδες από όλες τις διοργανώσεις «μέχρι νεωτέρας». 

Η Under Armour σταμάτησε επίσης όλες τις αποστολές προς τη Ρωσία και προχώρησε ένα βήμα παραπέρα εκφράζοντας την υποστήριξη στην Ουκρανία με την παρακάτω δήλωση στο Instagram.

«Όπως ο υπόλοιπος κόσμος, είμαστε συγκλονισμένοι και λυπημένοι από την απρόκλητη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Στην Under Armour, μία από τις αξίες μας είναι το Stand for Equality. Πιστεύουμε στη δύναμη της δημοκρατίας, το απόλυτο ομαδικό άθλημα», δήλωσε το athletic brand. «Συνεργαζόμαστε με ανθρωπιστικές ομάδες για να παρέχουμε ό,τι χρειάζεται στους πληγέντες. Είμαστε περήφανοι που στεκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε ως μια παγκόσμια εταιρεία, όπου η υπεράσπιση της ισότητας για εμάς έχει τη μέγιστη σημασία», κατέληξε.

Τέλος, η H&M Group καταδίκασε την επίπονη συνθήκη, λέγοντας ότι «Ανησυχεί βαθύτατα για τις τραγικές εξελίξεις στην Ουκρανία και στέκεται δίπλα σε όλους τους ανθρώπους που υποφέρουν». Η εταιρία έκλεισε προσωρινά τα καταστήματά της στην Ουκρανία για την ασφάλεια των πελατών και των συναδέλφων της και ανακοίνωσε ότι διακόπτει προσωρινά όλες τις πωλήσεις στη Ρωσία. Η απόφαση είναι σημαντική, καθώς η χώρα είναι η 6η μεγαλύτερη αγορά της H&M, σύμφωνα με το BBC.

Condé Nast New Move 

Επιπλέον, μόλις σήμερα, τον δημοσιογραφικό κόσμο «ταρακούνησε» και η είδηση που ήρθε από τον CEO της Condé Nast, Roger Lynch, πως η εταιρία σταματά τις εκδόσεις της στη Ρωσία. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική απόφαση, με τον μεγάλο όμιλο να διαθέτει μερικούς από τους πιο δημοφιλείς και γνωστούς τίτλους παγκοσμίως, όπως VOGUE, Vanity Fair, Condé Nast Traveler, και πολλούς ακόμα. 

titlo-zDIgf.jpg

Χαρακτηριστικά η ανακοίνωση έλεγε,

Αγαπητοί,

Όπως δήλωσα στο σημείωμά μου την περασμένη εβδομάδα, συνεχίζουμε να είμαστε συγκλονισμένοι και τρομοκρατημένοι από την παράλογη βία και την τραγική ανθρωπιστική κρίση στην Ουκρανία. Με δημοσιογράφους και συντακτικές ομάδες σε όλο τον κόσμο, είναι σημαντικό να είμαστε σε θέση να παράγουμε το περιεχόμενό μας χωρίς κίνδυνο για την ασφάλεια του προσωπικού μας. Πρόσφατα, η ρωσική κυβέρνηση ψήφισε νέους νόμους λογοκρισίας, που πλέον μας καθιστούν αδύνατο να το κάνουμε.

Για το σκοπό αυτό, αποφασίσαμε να αναστείλουμε όλες τις εκδοτικές μας δραστηριότητες με την Condé Nast Russia αυτήν τη στιγμή.

Η υποστήριξη προς τον λαό της Ουκρανίας συνεχίζεται και σας ενθαρρύνω να συμμετάσχετε στο πρόγραμμα αγώνα της εταιρείας μας με τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού. Σε καιρούς σαν αυτούς δεν υπάρχει μεγαλύτερη αποστολή από αυτήν που έχουμε τώρα – να συνεχίσουμε να εξυπηρετούμε το κοινό μας με αξιόπιστες πληροφορίες και συναρπαστική δημοσιογραφία.