fbpixel

Search icon
Search
Bye-Bye Migraine: Πώς να ξεφορτωθείτε την ημικρανία επιτυχώς
HEALTH

Bye-Bye Migraine: Πώς να ξεφορτωθείτε την ημικρανία επιτυχώς

Οι απλές τεχνικές για να τις αποβάλλεται από τη ζωή σας με φυσικό τρόπο


Αν είχατε έστω και μία φορά στη ζωή σας ημικρανία, γνωρίζετε πολύ καλά αυτήν τη φρικτή αίσθηση πίεσης στο κεφάλι σας. Οι κρίσεις ημικρανίας μπορεί να καταστρέψουν την ημέρας και να σας εμποδίσουν από βασικές δραστηριότητες της καθημερινότητας. Πολλές φορές το μόνο που χρειάζεται είναι να παραμείνετε σ' ένα σκοτεινό δωμάτιο με απόλυτη ησυχία κι αυτό δεν είναι πάντοτε 100% ανακουφιστικό. Μπορούν να προσβάλουν ανθρώπους όλων των ηλικιών, με τις γυναίκες μέσης ηλικίας να είναι περισσότερο επιρρεπείς. Εμφανίζονται απροειδοποίητα και μπορούν να διαρκέσουν από 4 εώς 72 ώρες. 

Οι ίδιες τεχνικές που προάγουν τη συνολική καλή υγεία μπορούν επίσης να μειώσουν τον αριθμό των ημικρανιών που έχετε και να ελαττώσουν τον πόνο της ημικρανίας.

Δημιουργήστε ένα ήρεμο περιβάλλον

shutterstock-2289106981.jpg

Με το πρώτο σημάδι ημικρανίας, κάντε ένα διάλειμμα και απομακρυνθείτε από ό,τι κάνετε, αν είναι δυνατόν.

1. Κλείστε τα φώτα.
Το φως και ο ήχος μπορεί να επιδεινώσουν τον πόνο της ημικρανίας. Χαλαρώστε σε ένα σκοτεινό, ήσυχο δωμάτιο. Κοιμηθείτε αν μπορείτε.

2. Εφαρμόστε ζεστές ή κρύες κομπρέσες στο κεφάλι ή το λαιμό σας. Οι παγοκύστες έχουν την ικανότητα να μουδιάσουν το σημείο. Τα θερμά επιθέματα μπορούν να χαλαρώσουν τους σφιγμένους μύες. Τα ζεστά ντους ή λουτρά μπορεί να έχουν παρόμοιο αποτέλεσμα.

3. Πιείτε ένα ποτό με καφεΐνη. Σε μικρές ποσότητες, η καφεΐνη από μόνη της μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο της ημικρανίας στα αρχικά στάδια.

Κοιμηθείτε καλά

Οι ημικρανίες μπορεί να σας εμποδίζουν να κοιμηθείτε ή να σας ξυπνούν τη νύχτα. Εκτός αυτού, όμως, πυροδοτούνται από έναν κακό νυχτερινό ύπνο.

1. Καθιερώστε τακτικές ώρες ύπνου.
Ξυπνάτε και πέφτετε για ύπνο την ίδια ώρα κάθε μέρα - ακόμη και τα Σαββατοκύριακα. Οτιδήποτε σας βοηθά να χαλαρώσετε μπορεί να προάγει τον καλύτερο ύπνο: Ακούστε χαλαρωτική μουσική, απολαύστε ένα ζεστό μπάνιο ή διαβάστε ένα αγαπημένο σας βιβλίο.

2. Μειώστε τους περισπασμούς. Κρατήστε την κρεβατοκάμαρά σας για τον ύπνο και την χαλάρωση. Μην παρακολουθείτε τηλεόραση και μην παίρνετε υλικό δουλειάς στο κρεβάτι. Κλείστε την πόρτα του υπνοδωματίου σας.

3. Ελέγξτε τα φάρμακά σας. Τα φάρμακα που περιέχουν καφεΐνη ή άλλο διεγερτικό -συμπεριλαμβανομένων ορισμένων φαρμάκων για την αντιμετώπιση των ημικρανιών- μπορεί να επηρεάσουν τον ύπνο.

Φάτε με σύνεση

shutterstock-2306863315.jpg

Οι διατροφικές σας συνήθειες μπορούν να επηρεάσουν τις ημικρανίες σας. Σκεφτείτε τα βασικά:

1. Να είστε συνεπείς.
Τρώτε περίπου την ίδια ώρα κάθε μέρα.

2. Μην παραλείπετε γεύματα. Η νηστεία αυξάνει τον κίνδυνο ημικρανιών.

3. Κρατήστε ημερολόγιο διατροφής. Η καταγραφή των τροφίμων που τρώτε και του πότε έχετε ημικρανίες μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε πιθανές τροφικές αφορμές.

4. Αποφύγετε τις τροφές που προκαλούν ημικρανίες. Εάν υποψιάζεστε ότι ένα συγκεκριμένο τρόφιμο πυροδοτεί ημικρανίες, αφαιρέστε το από τη διατροφή σας για να δείτε τι θα συμβεί. Αυτές οι τροφές μπορεί να περιλαμβάνουν παλαιωμένο τυρί, σοκολάτα, καφεΐνη και αλκοόλ.

Ασκηθείτε τακτικά

shutterstock-2284764029.jpg

Κατά τη διάρκεια της σωματικής δραστηριότητας, το σώμα σας απελευθερώνει ορισμένες χημικές ουσίες που μπλοκάρουν τα σήματα πόνου στον εγκέφαλό σας. Αυτές οι χημικές ουσίες βοηθούν επίσης στη μείωση του άγχους και της κατάθλιψης - δύο καταστάσεις που μπορεί να επιδεινώσουν τις ημικρανίες.

Διαχείριση του στρες

Το άγχος και οι ημικρανίες συχνά συμβαδίζουν. Δεν μπορείτε να αποφύγετε το καθημερινό άγχος, αλλά μπορείτε να το διατηρήσετε υπό έλεγχο για να βοηθήσετε στη διαχείριση των ημικρανιών σας. 

1. Απλοποιήστε τη ζωή σας.
Μην αναζητάτε τρόπους για να στριμώξετε περισσότερες δραστηριότητες ή δουλειές μέσα στην ημέρα. Αντ' αυτού, βρείτε έναν τρόπο να αφήσετε κάποια πράγματα έξω.
Διαχειριστείτε τον χρόνο σας με σύνεση. 

2. Κάντε ένα διάλειμμα. Αν αισθάνεστε καταβεβλημένοι, μερικές αργές διατάσεις ή ένας γρήγορος περίπατος μπορεί να ανανεώσουν την ενέργειά σας για το έργο που έχετε αναλάβει.

3. Διασκεδάστε. Βρείτε χρόνο για να κάνετε κάτι που σας ευχαριστεί για τουλάχιστον 15 λεπτά κάθε μέρα. Θα μπορούσε να είναι να παίξετε ένα παιχνίδι, να πιείτε καφέ με έναν φίλο ή να ασχοληθείτε με ένα χόμπι.

4. Χαλαρώστε. Η βαθιά αναπνοή από το διάφραγμά σας μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε. Επικεντρωθείτε στην αργή και βαθιά εισπνοή και εκπνοή για τουλάχιστον 10 λεπτά κάθε μέρα. 

Θρεπτικά συστατικά και συμπληρώματα

1. Μαγνήσιο: Οι πονοκέφαλοι και οι ημικρανίες είναι κοινά συμπτώματα της έλλειψης μαγνησίου. 

2. Ωμέγα-3: Το ιχθυέλαιο ωμέγα-3 μπορεί να μειώσει τη συχνότητα και τη σοβαρότητα των ημικρανιών, κάτι που έχει αποδειχθεί σε πολλές μεγάλες ερευνητικές μελέτες.

3. Τζίντζερ: Το τζίντζερ δρα ως φυσικό αγγειοδιασταλτικό, διευρύνοντας τα αιμοφόρα αγγεία και ενισχύοντας τη ροή του αίματος. Αυξάνει επίσης τον νευροδιαβιβαστή σεροτονίνης που προκαλεί ευεξία, και όλα αυτά συμβάλλουν στη μείωση του πόνου, της φλεγμονής και της συστολής που σχετίζονται με τις ημικρανίες.