fbpixel

Search icon
Search
Burnout: 7 συμπτώματα επαγγελματικής εξουθένωσης που πρέπει να προσέξετε
HEALTH

Burnout: 7 συμπτώματα επαγγελματικής εξουθένωσης που πρέπει να προσέξετε

Και πώς να το αποτρέψετε


Το καθημερινό άγχος από τη δουλειά είναι συνηθισμένο. Ενώ ο καθένας έχει δύσκολες μέρες στο γραφείο η διαχείρηση συχνού υπερβολικού άγχους μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα εξουθένωσης. Δυστυχώς, το άγχος των εργαζομένων αυξάνεται την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με μια έκθεση Gallop του 2023. Και φέτος, συγκεκριμένα, ήταν η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά με επίπεδα ρεκόρ στρες.

Και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε εξάντληση στο χώρο εργασίας. Στην πραγματικότητα, πάνω από το ένα τέταρτο των εργαζομένων στις Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν ότι εμφανίζουν συμπτώματα εξουθένωσης μερικές φορές, συχνά ή πάντα, σύμφωνα με έρευνα του 2022 από το Ινστιτούτο Υγείας McKinsey. Εάν έχετε βιώσει ποτέ εξάντληση, ξέρετε ότι μπορεί να νιώθετε σαν να αγωνίζεστε να παραμείνετε στη ζωή ενώ παράλληλα καταπολεμάτε συνεχώς τη χαμηλή ενέργεια και την κούραση. Ή ίσως έχετε την τάση να αγχώνεστε για να φάτε ή να παραλείπετε γεύματα.

Ανακαλύψτε, λοιπόν, τι πρέπει να γνωρίζετε για την επαγγελματική εξουθένωση και πώς να την αναγνωρίσετε

Τι είναι, λοιπόν, το burnout;

Εν ολίγοις, η επαγγελματική εξουθένωση αναφέρεται σε μια κατάσταση χρόνιας σωματικής και συναισθηματικής εξάντλησης που εμφανίζεται σε σχέση με τον χώρο εργασίας σας. Εάν το εργασιακό άγχος δεν αντιμετωπίζεται τακτικά, μπορεί να έχει σωματικές, ψυχικές και γνωστικές επιπτώσεις.

shutterstock-2359115291.jpg

Ποια είναι τα πιο κοινά συμπτώματα του burnout;

Παρόλο που τα συμπτώματα εξουθένωσης συνδέονται τελικά με την εργασία, συχνά προκαλούν ένα κύμα που αναμειγνύεται σε άλλους τομείς της ζωής σας. Εδώ είναι μερικά από τα πιο κοινά συμπτώματα της επαγγελματικής εξουθένωσης.

Αϋπνία: Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει διαταραχές ύπνου κάτι που μπορεί επίσης να οδηγήσει σε σωματική εξάντληση και ευερεθιστότητα.

Πόνοι: Μπορεί να εμφανίσετε πονοκεφάλους, ημικρανίες, μυϊκή ένταση ή άλλη σωματική δυσφορία.

IBS: Τα πρώιμα στάδια μπορεί να περιλαμβάνουν ναυτία, δυσκοιλιότητα και συμπτώματα ευερέθιστου εντέρου. 

Απόσπαση και μειωμένη προσοχή: Μπορεί να αισθάνεστε αποστασιοποιημένοι ή να έχετε αρνητική στάση απέναντι στους συναδέλφους και τα καθήκοντά σας. Μπορεί επίσης να αντιμετωπίσετε μειωμένη διάρκεια προσοχής ή εξασθενημένη γνωστική απόδοση.

Μειωμένη αίσθηση ολοκλήρωσης: Θα αρχίσετε να νιώθετε ότι οι προσπάθειές σας δεν κάνουν τη διαφορά, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε μια αίσθηση ανικανότητας ή έλλειψης κινήτρων.

Απομόνωση:
Μπορεί να νιώθετε την τάση να αποσυρθείτε από τους φίλους και την οικογένειά σας και μπορεί να παραπονεθούν για την έλλειψη παρουσίας σας.

shutterstock-2085389626.jpg

Πώς να αποτρέψετε την επαγγελματική εξουθένωση

Εάν βρίσκεστε σε θέση ισχύος στην εταιρεία σας, λάβετε ενεργά μέτρα για να δημιουργήσετε ένα εργασιακό περιβάλλον που ενθαρρύνει τους άλλους (και επομένως τον εαυτό σας) να δώσουν προτεραιότητα στην ευημερία τους. Για όσους δεν έχουν τόση εξουσία στο χώρο εργασίας, εξασκηθείτε στο να θέτετε όρια νωρίς. Φυσικά, αυτό μπορεί να είναι πιο εύκολο να ειπωθεί παρά να γίνει, επομένως ένα καλό πρώτο βήμα είναι να ξεκαθαρίσετε ποια όρια θα θέλατε να αρχίσετε να βάζετε και να είστε προετοιμασμένοι να είστε συγκεκριμένοι σχετικά με τις ανάγκες σας όταν μιλάτε με τον διευθυντή σας.

Για μια καθημερινή ανανέωση, μπορείτε να στραφείτε στην κίνηση ή την προσοχή για να ανακουφίσετε το άγχος μεταξύ των συναντήσεων ή πριν και μετά τη δουλειά. Είτε πρόκειται για γιόγκα, είτε για καθοδηγούμενο διαλογισμό, ο σκοπός είναι να κάνουμε ένα πράγμα με πλήρη παρουσία

Θα πρέπει επίσης να επιστρέψετε στα βασικά και να εστιάσετε στο να τρώτε τακτικά γεύματα και να ξεκουράζεστε πλήρως τη νύχτα. Αλλά αν χρειάζεστε πρόσθετη υποστήριξη, μην φοβάστε να απευθυνθείτε σε φίλους, οικογένεια, θεραπευτή ή ακόμα και τους συναδέλφους σας.