fbpixel

Search icon
Search
Burn out: Κι όμως υπάρχει επίσημα το σύνδρομο της εργασιακής εξουθένωσης
HEALTH

Burn out: Κι όμως υπάρχει επίσημα το σύνδρομο της εργασιακής εξουθένωσης

Ποια είναι πραγματικά η ασθένεια που απασχολεί την σύγχρονη κοινωνία πιο πολύ από ποτέ


Burn Out: Μια τόσο μικρή φράση με μεγάλο νόημα έχει καταλήξει να αποτελεί τον φόβο και τον τρόμο ολόκληρων γενεών, οι οποίες ουσιαστικά χτίζουν τη ζωή και το μέλλον τους -που φυσικά σήμερα φαντάζει αβέβαιο- κάτω από εξοντωτικές συνθήκες εργασίας. Οι συγκεκριμένες "συνθήκες", ωστόσο, δεν σχετίζονται με κάποια χειρωνακτική δουλειά και τη βαριά σωματική κόπωση.

Άνθρωποι με κενά βλέμματα, σαστισμένοι και γεμάτοι υποχρεώσεις δημιουργούν το δικό τους μικρόκοσμο μέσα σε έναν που υπάρχει ήδη, αλλά δεν τους συγκινεί πια. Προσπαθώντας να θριαμβεύσουν είναι έτοιμοι να καταπονηθούν, ξεχνώντας τι θα πει ωράριο και αφήνοντας την εργασία τους να παρέμβει στην προσωπική τους ζωή.

Φυσικά, αναφέρομαι σε όλους εκείνους τους καθημερινούς «χτίστες» της σύγχρονης κοινωνίας, οι οποίοι δουλεύουν με ασταμάτητους ρυθμούς, προκειμένου να πετύχουν εργασιακά, δημιουργώντας την πολυπόθητη «καριέρα» τους. Γιατί πολλές φορές -κι αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους- οι χρηματικές απολαβές μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα, δίνοντας τη θέση τους στις φιλοδοξίες, τους τίτλους και τα ακλόνητα πιστεύω.

burn-out-work.jpg

Τι γίνεται όμως όταν τα παραπάνω επιφέρουν μαζί ένα σημαντικό κόστος, το οποίο ονομάζεται υγεία; Πως θα νιώθατε αν ξυπνούσατε το πρωί και δεν μπορούσατε να σηκωθείτε από το κρεβάτι σας; Τότε αυτό θα σήμαινε ότι πάσχετε κι εσείς από το λεγόμενο Burn Out ή το σύνδρομο της εργασιακής εξουθένωσης, που πλέον αναγνωρίστηκε επίσημα ως ασθένεια από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο οποίος μάλιστα εξέδωσε και σχετικό εγχειρίδιο, που ουσιαστικά καθοδηγεί τους γιατρούς ώστε να διαγνώσουν την πάθηση στον ασθενή.

Η ιστορία, όμως πάει πολλά χρόνια πίσω όταν ο ψυχολόγος Herbert Freudenberger ασχολήθηκε το 1974 με τη συγκεκριμένη ψυχική διαταραχή, που εδώ και 45 χρόνια μετά μαστίζει ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων του σήμερα, οι οποίοι στην πραγματικότητα «καίγονται» από την ίδια τους την εργασία.

Παρακάτω, θα βρείτε τα τρία πιο συχνά και σημαντικότερα συμπτώματα που αποδεικνύουν ότι ο ασθενής πάσχει από Burn Out:

burn-out1.jpg

1. Αισθάνεται εξάντληση και δε διαθέτει ενέργεια στην εργασία, αλλά και σε οτιδήποτε άλλο μετά τη δουλειά του. Τα άτομα που αντιμετωπίζουν εργασιακή εξουθένωση δεν έχουν δυνάμεις και όρεξη για διασκέδαση, ούτε ψυχικά ή σωματικά.

2. Ο ασθενής έχει αυξημένη πνευματική απόσταση από τη δουλειά του και βιώνει συναισθήματα αρνητισμού σε ό,τι την αφορά. Δηλαδή, απαξιώνει πλέον τον εαυτό του, προσωπικά και επαγγελματικά, αφού δεν τον ενδιαφέρει πια το αντικείμενό του.

3. Διαπιστώνεται μειωμένη εργασιακή απόδοση. Ως φυσικό επακόλουθο των παραπάνω, αλλά και της προφανούς κούρασης, ο εργαζόμενος δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις προσδοκίες της δουλειάς του, ενώ το σώμα και το πνεύμα του τον βοηθούν στο ελάχιστο.

burn-out-2-NoiPH.jpg

Το πρόβλημα, όμως, συναντάται στην επιδημιολογική τάση της ψυχικής ασθένειας, η οποία έχει καταφέρει να βλάψει το μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού –ιδιαίτερα των ανθρώπων mid 30s, που βρίσκονται στην πιο παραγωγική τους στιγμή. Το work stress σε συνδυασμό με το αίσθημα κατωτερότητας έχει ως αποτέλεσμα οι νέοι εργαζόμενοι να πλημμυρίζονται από ανασφάλειες και να πατούν pause σε τυχόν όνειρα και φιλοδοξίες, που στο παρελθόν καθόριζαν την εξέλιξη του κοινωνικού κατεστημένου.

Το Burn Out προκαλείται συνήθως από χρόνια αισθήματα αγωνιών, άγχους και πολλών ακόμη ανασφαλειών, που δημιουργούνται στο εργασιακό περιβάλλον. Η εξέλιξή του γίνεται με γεωμετρική πρόοδο, ενώ το ξέσπασμα μπορεί να βρει το άτομο ανά πάσα στιγμή, χωρίς προειδοποίηση. Οι δικαιολογίες όπως: «φυσιολογική κούραση της ημέρας» και «όλες οι δουλειές έτσι είναι» είχαν ως αποτέλεσμα την απόλυτη καθιέρωση της ασθένειας.

Αν καταφέρετε να αναγνωρίσετε τα σημάδια εγκαίρως και συνειδητοποιήσετε ότι μονάχα εσείς μπορείτε να βγάλετε τον εαυτό σας από αυτή τη θέση, τότε μη διστάσετε να πάρετε το δικό σας time-off. Πολλές φορές είναι καλύτερο να δίνουμε τον προαπαιτούμενο χρόνο που χρειάζεται ο οργανισμός μας για να λειτουργήσει σωστά, παρά να τον "χαλάσουμε" μια για πάντα. Γιατί σκεφτείτε αυτό: είναι προτιμότερο να πάρετε εκείνη την προαγωγή που τόσο θέλατε, αφού μετά δε θα μπορείτε να την απολαύσετε ή θα κινδυνεύετε να τη χάσετε, λόγω οργανικής ανεπάρκειας; Μήπως πρέπει να δώσετε χρόνο στον εαυτό σας, ο οποίος στη συνέχεια θα σας ανταμείψει, επειδή τον φροντίζατε καταλλήλως και δεν θα σας εγκαταλείψει.

Κοιμηθείτε χωρίς άγχος, πηγαίνετε για φαγητό στο εστιατόριο που αγαπάτε και τέλος φύγετε εκείνο το ταξίδι που πάντα επιθυμούσατε. Μη βλέπετε τα απαραίτητα ως προαιρετικά και δεν θα χάσετε!