fbpixel

Search icon
Search
Βρήκαμε το μυστικό για το πιο λαμπερό δέρμα αυτές τις γιορτές
MAGAZINE

Βρήκαμε το μυστικό για το πιο λαμπερό δέρμα αυτές τις γιορτές

Λέγεται «βιταμίνη E» και βρίσκεται φυσικά στο σώμα μας, αλλά και σε συγκεκριμένες τροφές


Αν μελετήσετε με προσοχή τα προϊόντα περιποίησης που χρησιμοποιείτε, θα τη βρείτε στις περισσότερες λίστες συστατικών των ενυδατικών κρεμών, serum, κρεμών ματιών κ.ά., ενώ μπορεί ακόμη και να την έχετε δοκιμάσει σε μορφή συμπληρώματος. Αλλά τι ακριβώς είναι και πώς μπορεί να ωφελήσει την επιδερμίδα μας;

Σας παραθέτουμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε, αλλά και το αν θα πρέπει -ή όχι- να τη χρησιμοποιείτε...

Τι είναι η βιταμίνη Ε;

Αν θέλουμε να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, ο όρος αναφέρεται σ’ ένα σύνολο λιποδιαλυτών (oil-soluble) αντιοξειδωτικών συστατικών. Για την ακρίβεια, υπάρχουν 8 διαφορετικοί τύποι ή φόρμες βιταμίνης Ε. Η τοκοφερόλη και η οξική τοκοφερόλη είναι οι πιο συνηθισμένες.

Πώς ωφελεί την επιδερμίδα;

Χρησιμοποιώντας την τοπικά, μπορεί να βοηθήσει σε πολλές ασθένειες του δέρματος, όπως επίσης και να το αναπλάσει. Πιο συγκεκριμένα, ενδείκνυται για πολλά είδη κυτταρικής αποκατάστασης, καθώς απαλύνει ουλές και καψίματα.

shutterstock-1679614459.jpg

Πώς, όμως, «δουλεύει» πάνω στο δέρμα; Ποιος είναι ο μηχανισμός της;

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, είναι ένας αντιοξειδωτικός παράγοντας και αυτά τα στοιχεία είναι τόσο σημαντικά για την υγεία μας -τοπικά και εσωτερικά-, γιατί εμποδίζουν την οξειδωτική καταστροφή των κυττάρων, «χτίζοντας» μια άμυνα ενάντια στις ελεύθερες ρίζες. Αυτές έχουν την καταστροφική αποστολή ν’ αποκτήσουν «σταθερό έδαφος», οπότε είναι έτοιμες ν’ αρπάξουν οποιοδήποτε ηλεκτρόνιο βρεθεί στον δρόμο τους, είτε πρόκειται για DND είτε για πρωτεΐνες ή συνδετικούς ιστούς. Όσο μπορούμε να περιορίζουμε τη «δίψα» τους, τόσο η επιδερμίδα μας προστατεύεται. Κι εκεί είναι που μπαίνει στο παιχνίδι η βιταμίνη Ε. Αυτή είναι που μάχεται εναντίον των ελεύθερων ριζών, που απορρέουν από την έκθεση στον ήλιο και την ατμοσφαιρική ρύπανση, και προσφέρει προστασία. Επιπλέον, έχει ενυδατικά και θεραπευτικά οφέλη και συμβάλλει στην ενδυνάμωση του φραγμού του δέρματος. Ταυτόχρονα, είναι φυσικό αντιφλεγμονώδες, οπότε έχει την ικανότητα να καταπραΰνει.

Ποιοι πρέπει να χρησιμοποιούν βιταμίνη Ε και ποιοι να την αποφεύγουν;

Συνήθως, δε συστήνεται για ευαίσθητες, λιπαρές ή με τάση για ακμή επιδερμίδες. Δεδομένου πως πρόκειται για μια ουσία που υπάρχει φυσικά στο σώμα μας κι έχει αποδειχθεί πως μπορεί ν’ ανακουφίσει ακόμη και το έκζεμα μερικών ανθρώπων, η πιθανότητα να προκαλέσει κάποια αλλεργία, εκτός του ότι είναι ελάχιστη, δεν είναι και ίδια για κάθε ευαίσθητη επιδερμίδα.

shutterstock-644887870.jpg

Το μυστικό

Ο συνδυασμός της βιταμίνης Ε με την C είναι ακόμη πιο αποτελεσματικός, γι’ αυτό και σε πολλά serums περιλαμβάνονται και τα δύο συστατικά. Αν σκέφτεστε να δοκιμάσετε για πρώτη φορά βιταμίνη Ε ή έχετε ευαίσθητη επιδερμίδα, δοκιμάστε τη μέσω μιας ενυδατικής κρέμας, αφού οι οροί -τεχνικά- περιέχουν πιο δραστικές συγκεντρώσεις συστατικών.



img-20210306-wa00003.jpg

Η Βίκυ Χατζηβασιλείου είναι συγγραφέας των best sellers «Νιάτα Διαρκείας», «Όμορφα Μυστικά» και «Άλλαξε ζωή και σώμα σε 42 ημέρες», «Κάντο να συμβεί τώρα», καθώς και δημιουργός του site www.omorfamystika.gr και του application omorfamystika.

Instagram: @vikyhatzivasiliou

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2021