fbpixel

Search icon
Search
Βραβεία Θεοφανώ: H καρδιά της Ευρώπης «χτύπησε» χθες στη Θεσσαλονίκη
CITY VIBES

Βραβεία Θεοφανώ: H καρδιά της Ευρώπης «χτύπησε» χθες στη Θεσσαλονίκη

Οι δημιουργοί του εμβολίου της Pfizer τιμήθηκαν σε μια ιδιαίτερη βραδιά με κορυφαίους προσκεκλημένους στη Ροτόντα


Στο εμβληματικό μνημείο της Ροτόντας πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα η λαμπρή τελετή απονομής του βραβείου «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ». Το βραβείο δόθηκε από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο ζευγάρι των επιστημόνων που ανέπτυξε το πρώτο εμβόλιο ενάντια στον κορωνοϊό, τους δρ. Uğur Şahin και δρ. Özlem Türeci.

Η φετινή βράβευση έφερε για πρώτη φορά στην πόλη το σύνολο των μελών της Συμβουλευτικής και Διοικούσας Επιτροπής του Ιδρύματος από ολόκληρη την Ευρώπη. Μεταξύ των καλεσμένων, ήταν η Mary McAleese, π. Πρόεδρος της Ιρλανδίας, η Tarja Halonen, π. Πρόεδρος της Φινλανδίας, η Rita Süssmuth, π. Πρόεδρος της Γερμανικής Βουλής, ο Karl Prince zu Schwarzenberg, π. Υπουργός Εξωτερικών της Τσεχίας, και ο Sir Ivan Rogers, π. Πρεσβευτής της Αγγλίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Συντονιστής της βραδιάς ήταν ο διευθυντής της καθημερινής, Αλέξης Παπαχελάς. 

theofano7.jpg
Αλέξης Παπαχελάς

Το φετινό βραβείο «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ»

Το φετινό βραβείο «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ» εστιάζει στην καίρια θέση της επιστήμης στην κοινωνία και τη συνεισφορά της στο Κοινό Καλό. Η Διοικούσα και η Συμβουλευτική Επιτροπή του Ιδρύματος Θεοφανώ επέλεξαν να προβάλλουν τους τρόπους με τους οποίους η επιστήμη παρεμβαίνει αποφασιστικά και καθοριστικά σε κρίσιμες καταστάσεις και βελτιώνει τη ζωή των ανθρώπων.

Η συνεισφορά της επιστήμης αναγνωρίζεται στη συμβολή του ζευγαριού που ανέπτυξε το πρώτο εμβόλιο κατά του νέου κορωνοϊού, δρ. Uğur Şahin και δρ. Özlem Türeci – δυο επιστήμονες-παράδειγμα προς μίμηση που αποτελούν έμπνευση για νέους από όλον τον κόσμο για τη σκληρή, αδιάλειπτη προσπάθεια τους να επιλύσουν μια πρωτοφανή υγειονομική κρίση, όπως και την αφοσίωσή τους στο Κοινό Καλό και την υψηλή ποιότητα έρευνας και ειδημοσύνης που οδήγησαν σε μια ανακάλυψη που χάρισε ελπίδα όχι μόνο στην Ευρώπη μα σε όλη την Ανθρωπότητα.

theofano-13-10-21.jpg
Κατερίνα Σακελλαροπούλου, δρ. Uğur Şahin και δρ. Özlem Türeci, Σταύρος Ανδρεάδης & ο Επίτιμος Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και πρώην Πρωθυπουργός του Βελγίου, κ. Herman Count Van Rompuy

Αξίζει να σημειωθεί πως από την ίδρυσή του, το Ίδρυμα Αυτοκράτειρα Θεοφανώ έθεσε ως στόχο την αναγνώριση ατόμων και οργανισμών για τη συνεισφορά τους στην κατανόηση και την ενδυνάμωση της σύγχρονης Ευρωπαϊκής Ιδέας, καθώς και στην κοινωνική ευημερία, την πρόνοια και τη βελτίωση της ζωής όλων. Συνεχίζοντας την πορεία που ξεκίνησε πέρσι με επίκεντρο την Εκπαίδευση και το πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών ERASMUS, το βραβείο επιδιώκει να εδραιωθεί, χρόνο με τον χρόνο, ως σημείο αναφοράς στην αναγνώριση εκείνων των μελών της κοινωνίας, που συμβάλλουν στην κοινή συνεργασία και την αντιμετώπιση των προκλήσεων της σύγχρονης εποχής, σε ευρωπαϊκό πλαίσιο και πέρα από αυτό.

Τα λόγια των δημιουργών του εμβολίου

aponomi-vraveion-aytokrateira-theano-02.jpg
Στιγμιότυπο της βραδιάς

Τους λόγους για τους οποίους η τεχνολογία mRNA σηματοδοτεί μια νέα εποχή στην ανάπτυξη φαρμάκων κι εμβολίων για την αντιμετώπιση ασθενειών, ανέπτυξε το ζευγάρι των επιστημόνων, αποδεχόμενοι το βραβείο τους.

Πιο συγκεκριμένο, ο δρ. Uğur Şahin τόνισε πως η ταχύτατη διάδοση του κορωνοϊού στον πλανήτη υπήρξε μια «ιστορική κατάσταση» και μέσα στη συνθήκη αυτή η ανάπτυξη του εμβολίου ήταν «μια ανεπανάληπτη επιτυχία». «Πρόκειται για μία νέα τεχνολογία που αναπτύχθηκε σε χρόνο-ρεκόρ». Τα εμβόλια mRNA σηματοδοτούν μια νέα εποχή για την ανάπτυξη των φαρμάκων, επειδή«για πρώτη φορά στην ιστορία έχουμε ένα φάρμακο που βασίζεται σε νέα τεχνολογία και αναπτύχθηκε τόσο γρήγορα, τόσο επιτυχημένα και έγινε διαθέσιμο σε εκατομμύρια ανθρώπων παγκοσμίως», ανέπτυξε και συνέχισε:

«Πρόκειται για ένα σημείο-καμπή και αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει σε ένα μόνο στάδιο. Αυτή η καινοτομία βασίζεται στην επιτυχία και σύμπραξη των πολλών. Αποτελεί ένα συσσωρευτικό επίτευγμα της τεχνολογίας και της ανακάλυψης από διαφόρους τομείς των τελευταίων 30 χρόνων, που βοήθησαν να δημιουργήσουμε αυτή την έννοια σε μία τεχνολογία που θα έχει ιδιαίτερες ιδιότητες» επισήμανε, εξηγώντας ότι «το mRNA ξεπερνά διάφορα προβλήματα που υπήρχαν, γι' αυτόν τον λόγο κινείται τόσο γρήγορα», αφού «αντί να δημιουργεί την πρωτεΐνη έξω από το σώμα, το mRNA είναι ένα εξαιρετικό μόριο, που δίνει τη δυνατότητα στο ανθρώπινο σώμα να αναπτύξει αυτήν την πρωτεΐνη».

aponomi-vraveion-aytokrateira-theano-04.jpg
Η ώρα της βράβευσης


Όσον αφορά στον ρόλο που θα έχουν τα εμβόλια mRNA στο μέλλον, ο κ. Şahin είπε: «Γι' αυτόν τον λόγο βρίσκονται υψηλά στην ατζέντα των κυβερνήσεων παγκοσμίως. Περιμένουμε μια επιτάχυνση της δημιουργίας, ανάπτυξης και εξέλιξης των εμβολίων mRNA, κάτι που αποτελεί ευκαιρία για όλους μας ώστε τα εμβόλια αυτά να γίνουν πιο αποτελεσματικά. Πιστεύουμε ότι η τεχνολογία αυτή θα μας δώσει τη δυνατότητα να καταπολεμήσουμε ανίατες μέχρι τώρα ασθένειες και νόσους, όπως η ελονοσία, η φυματίωση και το AIDS, που προκαλούν πολλούς θανάτους ιδίως σε χώρες που δεν είναι τόσο αναπτυγμένες. Θα χρησιμοποιήσουμε αυτά τα εμβόλια για να καταπολεμήσουμε όλες τις μάστιγες της ανθρωπότητας».

Σχετικά με την αξιοποίηση της τεχνολογίας mRNA για την αντιμετώπιση του καρκίνου, ο ίδιος εξήγησε ότι «μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε εξατομικευμένες θεραπείες, και αυτό είναι το κλειδί για να αντιμετωπίσουμε τον καρκίνο, γιατί ο κάθε καρκίνος είναι τελείως διαφορετικός από τους άλλους». Και συμπλήρωσε: «Το mRNA μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να μεταφέρει τα μηνύματα στο ανθρώπινο σώμα, και μας δίνει τη δυνατότητα να επικοινωνούμε με τα κύτταρα του ανθρώπινου σώματος και να χρησιμοποιούμε τους δικούς τους βιολογικούς μηχανισμούς για να αποτρέψουμε τις ασθένειες. Αυτό είναι το καταπληκτικό με αυτή τη μέθοδο, αυτή είναι η προοπτική της τεχνολογίας, αλλά είναι ο ανθρώπινος παράγοντας που μετράει ακόμη περισσότερο. Ας είμαστε γενναίοι και αισιόδοξοι, τα όρια της εφαρμογής του mRNA αφορούν τα όρια της βιολογίας. Αυτή τη στιγμή έχουμε κάποια όρια στη γνώση μας για τους βιολογικούς μηχανισμούς. Μόλις τους κατανοήσουμε θα μπορούμε να προχωρήσουμε περαιτέρω. Ας κατανοήσουμε πλήρως την ιστορική μας ευθύνη κι ας σκεφτούμε σε παγκόσμια κλίμακα».

Τονίζοντας τη σημασία του εμβολιασμού, το δίδυμο έδωσε ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο!

Aνακαλύψτε στη gallery περισσότερες φωτογραφίες! 

Κεντρική Φωτογραφία: Αριστέρα: Ροτόντα, Δεξιά: Κατερίνα Σακελλαροπούλου, δρ. Uğur Şahin και δρ. Özlem Türeci, Σταύρος Ανδρεάδης & ο Επίτιμος Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και πρώην Πρωθυπουργός του Βελγίου, κ. Herman Count Van Rompuy

Φωτογραφίες: Θοδωρής Μανωλόπουλος, Γιάννης Παπανίκος