fbpixel

Search icon
Search
 Βοοmers: Γιατί αντιμετωπίζουν περισσότερα προβλήματα με την υγεία τους σε σχέση με άλλες γενιές;
PEOPLE & MOMENTS

Βοοmers: Γιατί αντιμετωπίζουν περισσότερα προβλήματα με την υγεία τους σε σχέση με άλλες γενιές;

Μία σημαντική διαφορά!


Τα τελευταία χρόνια η κάθε γενιά έχει αποκτήσει το δικό της, χαρακτηριστικό όνομα, καθώς έκαναν την εμφάνισή τους οι boomers, οι millenials, οι Gen Z... Υπάρχουν διαφορές, αλλά και ομοιότητες μεταξύ τους και μία σειρά από μελέτες έρχονται να το επιβεβαιώσουν αυτό, αναλύοντας διάφορα δεδομένα, με ένα από αυτά να προκαλεί μεγάλη έκπληξη.

Εσείς γνωρίζατε πως οι boomers ζουν -μεν- περισσότερο, αλλά η υγεία τους είναι χειρότερη από τις προηγούμενες γενιές;

Τι ακριβώς συμβαίνει;

Η μεγάλη έρευνα

Ξεκινώντας από τα βασικά, είναι σημαντικό να αντιληφθεί κανείς πως baby boomers ή αλλιώς boomers ονομάζονται όσοι έχουν γεννηθεί μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, δηλαδή από το 1946 έως το 1964. Οι άνθρωποι αυτοί, έχει διαπιστωθεί πως ζουν περισσότερο, ωστόσο, μία τελευταία έρευνα γι' αυτούς έρχεται να μας δείξει πως η υγεία τους είναι χειρότερη από ό,τι οι προηγούμενες γενιές στην ίδια ηλικία, παρά την πρόοδο της ιατρικής και τη μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σημασία ενός healthier lifestyle. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι άνθρωποι που διανύουν σήμερα την 50η ή 60η δεκαετία της ζωής τους είναι πιο πιθανό να δίνουν τη δική τους «μάχη» με σοβαρά προβλήματα υγείας, σε σχέση με τα άτομα που γεννήθηκαν πριν ή κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, όταν ήταν στην ίδια ηλικία.

290724-cindy-crawford-kaia-gerber-mutter-tochter-partnerlook-kleiderklassiker-so-aehnlich-aufmacher.webp


Πρόκειται για ένα συμπέρασμα που προκαλεί αρκετά ερωτηματικά, καθώς ακριβώς αυτοί οι άνθρωποι είναι που ζουν περισσότερο, όπως σημειώνουν οι ειδικοί στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και στο University College του Λονδίνου (UCL).Τα ποσοστά ασθενειών και αναπηρίας αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια του περασμένου αιώνα, με την επικεφαλή συγγραφέα, Laura Gimeno, από το UCL, να τονίζει πως παρατηρείται μία μετατροπή της υγείας των γενεών, με τις νεότερες γενιές να έχουν την τάση να έχουν χειρότερη υγεία από τις προηγούμενες γενιές στην ίδια ηλικία. 

«Ακόμη και με την πρόοδο της ιατρικής και τη μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την υγιεινή ζωή, τα άτομα που γεννήθηκαν από το 1945 διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο χρόνιων ασθενειών και αναπηρίας από τους παλαιότερους», ανέφερε αρχικά για να συνεχίσει: «Με το ένα πέμπτο του πληθυσμού υψηλού εισοδήματος στα δυτικά έθνη να είναι πλέον άνω των 65 ετών, οι αυξανόμενες απαιτήσεις για υγεία και κοινωνική περίθαλψη θα έχουν τεράστιες επιπτώσεις στις κρατικές δαπάνες».

Ερωτηματικά και συμπεράσματα

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα υγείας περισσότερων από 100.000 ατόμων μεταξύ 2004 και 2018, καλύπτοντας διαφορετικές γενιές σε όλη την Αγγλία, τις ΗΠΑ και την Ευρώπη και μεταξύ άλλων, διαπίστωσαν πως υπάρχουν αυξανόμενα ποσοστά χρόνιας νόσου, ειδικά σε ανθρώπους που γεννήθηκαν μεταξύ 1936 και 1945 και εκείνους που γεννήθηκαν από το 1955 έως το 1959. Τα ποσοστά χρόνιων ασθενειών αυξήθηκαν σε διαδοχικές γενιές σε όλες τις περιοχές, με τους πιο πρόσφατα γεννημένους ενήλικες να έχουν περισσότερες πιθανότητες για καρκίνο, πνευμονικές παθήσεις, καρδιακά προβλήματα, διαβήτη τύπου 2 και υψηλή χοληστερόλη από τους μεγαλύτερους, στην αντίστοιχη ηλικία.

271908569-641134070370572-8295357428314370491-n.jpg


Οι διαγνώσεις καρκίνου, καρδιακών προβλημάτων και υψηλής χοληστερόλης αυξήθηκαν περισσότερο στην Αγγλία και την Ευρώπη, με τους boomers να έχουν 1,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν τα προβλήματα αυτά, στην αντίστοιχη ηλικία με τους μεγαλύτερους. «Η μελέτη μας καταλήγει σε μία σειρά από ένα στοιχεία, που μας δείχνουν ότι οι πιο πρόσφατα γεννημένες γενιές αντιμετωπίζουν επιδείνωση της υγείας τους, καθώς εισέρχονται στα τελευταία χρόνια της ζωής τους», σημείωσε σε άλλη της τοποθέτηση η Laura Gimeno, για να προσθέσει:

«Παρά τα μειωμένα ποσοστά αναπηρίας για τις προπολεμικές γενιές, οι χρόνιες ασθένειες και η αυξανόμενη παχυσαρκία μπορεί να μετατραπούν σε σοβαρή αναπηρία για τους boomers. Εάν το προσδόκιμο ζωής παραμείνει σταθερό ή συνεχίσει να αυξάνεται, αυτές οι ανησυχητικές τάσεις μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα οι νεότερες γενιές να περνούν περισσότερα χρόνια με κακή υγεία και να ζουν με αναπηρία». Είναι μία νέα πραγματικότητα κι αν μη τι άλλο, στοιχεία που έρχονται να μας δείξουν πως πολλές από τις συνήθειες που έχουμε υιοθετήσει όλοι μας τα τελευταία χρόνια, μας οδηγούν σε ένα διαφορετικό μονοπάτι...