fbpixel

Search icon
Search
Boat etiquette: 5 chic κανόνες αν ταξιδέψετε φέτος με σκάφος
ESCAPE

Boat etiquette: 5 chic κανόνες αν ταξιδέψετε φέτος με σκάφος

Όταν οι καλοί τρόποι συμπεριφοράς ξεχωρίζουν και στη θάλασσα


Οι κανόνες καλής συμπεριφοράς αποτελούν διαχρονικούς δείκτες κομψότητας και σεβασμού προς τα πρόσωπα με τα οποία διασκεδάζουμε, τους συνδαιτημόνες μας σε ένα κοινό γεύμα, τους συναδέλφους μας στο meeting ή τους ερωτικούς μας συντρόφους. Σχεδόν πάντα, όταν κάνουμε λόγο για το all time classic etiquette, αναφερόμαστε σε συγκεκριμένες περιστάσεις και μέρη τα οποία συνδέονται με την στεριά. Όμως, αν σκεφτούμε ακόμη πιο βαθιά, θα διαπιστώσουμε ότι ο τρόπος που ντυνόμαστε, συστηνόμαστε ή ανταλλάσσουμε απόψεις είναι παντού ο ίδιος, είτε αυτό αφορά στη στεριά είτε στη θάλασσα. Η συγκεκριμένη εθιμοτυπία έκανε την εμφάνισή της στα τέλη του δέκατου ένατου αιώνα και στις αρχές του εικοστού, όταν ξεκίνησε η βιομηχανική επανάσταση με βάση το πετρέλαιο. 

Το καλοκαίρι πλησιάζει και πολλοί από εσάς μπορεί να επιλέξετε ένα κομψό σαββατοκύριακο στη θάλασσα. Είτε έχετε το δικό σας γιοτ είτε πρόκειται να επισκεφθείτε το ιστιοπλοϊκό κάποιου φίλου και να διαμείνετε εκεί, θυμηθείτε ότι η ιδανική ατμόσφαιρα που θα δημιουργηθεί, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από την δική σας στάση και συμπεριφορά.

Όλα είναι θέμα αισθητικής και αλήθειας, γι' αυτό και όσα επιθυμείτε να επικοινωνήσετε, είναι σημαντικό να αντιστοιχεί στην προσωπικότητά σας και να αποπνέει εκτίμηση και ευγένεια. Εμείς συγκεντρώσαμε πέντε chic κανόνες για να διασκεδάσουμε στη θάλασσα!

Η επιλογή του ρούχου

shutterstock-1969018606.jpg

Πλέον, όταν επιλέγουμε ένα beach look, πόσο μάλλον όταν είμαστε σε ένα σκάφος, θεωρείται ακόμη πιο άρτια επιμελημένη μια αέρινη minimal εικόνα. Ειδικά όταν οι κεντρικές αποχρώσεις που θα επιλέξουμε είναι το λευκό, το μπεζ και το μπλε, τότε η αισθητική πολυτέλεια είναι δεδομένη! Είναι απαραίτητο να σκεφτούμε με απλότητα και κομψότητα και μπορούμε να «χτίσουμε» ένα sporty chic outfit. Κατάλληλο item που πάντα είναι super fresh αποτελεί η γοητευτική μαρινιέρα. Eπίσης, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι από τη στιγμή που επιβιβάζεστε στο σκάφος, θα πρέπει να βγάζετε τα παπούτσια σας (να μην επιλέγετε σίγουρα κάποιο σχέδιο με τακούνι) ή να δοκιμάσετε ειδικά boat shoes όπως αυτά του διάσημου brand, Sebago.

Aποφεύγουμε να μιλάμε δυνατά και είμαστε πρόθυμοι να βοηθάμε

shutterstock-776392324.jpg

Είναι σημαντικό να προσπαθούμε να μην προκαλούμε θόρυβο, ειδικά όταν βρισκόμαστε σε λιμάνι. Φανταστείτε νωρίς το πρωί, όταν φεύγετε από το λιμάνι, να θέλετε να ξεκουραστείτε στο σκάφος και κάποιος από την παρέα σας να κάνει φασαρία, μιλώντας και γελώντας πολύ δυνατά. Θεωρείται αρκετά άκομψη κίνηση και δεν δημιουργεί τις πιο ευχάριστες πρώτες εντυπώσεις! Το ίδιο συναίσθημα μπορεί να προκαλέσει μια μη συνεργατική και εξυπηρετική συμπεριφορά. Γι' αυτό μπορούμε να βοηθάμε τα υπόλοιπα μέλη της παρέας και κάνουμε ακόμη πιο θετική και "ζεστή" την ατμόσφαιρα.

Διατηρούμε ιδιωτικότητα

shutterstock-1912898245.jpg

Όλα αυτά που θα συζητήσετε ή θα εξομολογηθείτε σε κάποιον κατά τη διάρκεια μιας πιο προσωπικής κουβέντας, είτε είναι φίλος σας χρόνια, είτε είναι τώρα είναι η αρχή της γνωριμίας σας, είναι πολύ σημαντικό να μοιραστείτε από την αρχή ότι θα παραμείνει μεταξύ σας και δεν θα αποκαλυφθεί μετά την άφιξη στο λιμάνι. Όταν τηρούνται και αυτοί οι άτυποι κανόνες, θα αισθανθείτε πιο χαλαροί και πιο ευδιάθετοι και σίγουρα και οι επόμενες συζητήσεις σας θα έχουν ενδιαφέρον και αρκετή ιδιωτικότητα.

Χαιρετάμε σωστά

shutterstock-1819864958.jpg

Όταν συναντάτε ένα σκάφος στη θάλασσα, είναι σημαντικό να σηκώνετε το χέρι σας και να χαιρετάτε, θεωρείται δείγμα ευγένειας και δεν υπερβολικά νεύματα και συζητήσεις. Στο παρελθόν, ο συγκεκριμένος χαιρετισμός συμβόλιζε ότι όλα ήταν εντάξει στο πλοίο. Ένας απλός χαιρετισμός αρκεί για να δώσετε σήμα στον άλλο ότι τον έχετε δει. Αν δύο κυβερνήτες χαιρετούν ο ένας τον άλλον στη θάλασσα, όταν οι διαδρομές τους διασταυρώνονται και έχουν μικρή απόσταση μεταξύ τους, σηκώνουν ήρεμα τα χέρια τους για να χαιρετήσουν. Αυτή είναι μια σιωπηλή χειρονομία και δεν αποτελεί ένα σήμα για να προσελκύσει την προσοχή κάποιου άλλου. Αν κουνάτε δύο τεντωμένα χέρια ταυτόχρονα, δίνετε σήμα στο άλλο άτομο ότι χρειάζεστε επείγουσα βοήθεια.

Προσέχουμε την ταχύτητα

shutterstock-1123434026.jpg

Η επιλογή να αυξάνετε συνεχώς την ταχύτητα του σκάφους δεν αποτελεί ένα κομψό δείγμα συμπεριφοράς, ούτε κάποιο σημάδι κυριαρχίας στη θάλασσα. Σε αντίθεση, αποκαλύπτει απερισκεψία, ειδικά όταν πλησιάζετε στο λιμάνι! Είναι σημαντικό να δίνετε ιδιαίτερη σημασία στο γκάζι και να σέβεστε τα διπλανά γιοτ, βάρκες ή μεγάλα πλοία. 

Sail Safe!