fbpixel

Search icon
Search
Bite Me: 3 συνταγές για τα πιο σοκολατένια γλυκά
TASTE

Bite Me: 3 συνταγές για τα πιο σοκολατένια γλυκά

Δεν θα μπορείτε να αντισταθείτε


Άραγε υπάρχει κάποιος που μπορεί να αντισταθεί στη σοκολάτα; Σε περίπτωση που απαντήσατε θετικά, δε νομίζω ότι αξίζει(!) να συνεχίσετε να διαβάζετε παρακάτω. Όλοι οι υπόλοιποι γνωρίζουμε καλά, πως αυτή η γλυκιά απόλαυση θα μπορούσε να είναι το νέκταρ που χάρισαν οι θεοί στον άνθρωπο. Ιδανικά θα επιθυμούσαμε να υπάρχει καθημερινά στο διατροφολόγιό μας, αλλά ας παραδεχτούμε όλοι ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό. Παρόλα αυτά οι μικρές απολαυστικές στιγμές είναι αυτές που αξίζουν στη ζωή, γι' αυτό κι εμείς συγκεντρώσαμε παρακάτω τις 3 πιο σοκολατένιες συνταγές που πρέπει να δοκιμάσετε σήμερα κιόλας -και ας «ξεστρατίσετε» για λίγο... 

Ανακαλύψτε τες!

Swiss roll

swiss-roll-site.jpg

Υλικά 

Για το παντεσπάνι

  • 60 γρ. κουβερτούρα
  • 60 γρ. βούτυρο
  • 90 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 30 γρ. κακάο
  • 1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 κ.γ. σόδα μαγειρική
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 4 αβγά, μέτρια, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

Για τη γέμιση

  • 250 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
  • 40 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 50 γρ. τυρί κρέμα
  • Για τη γκανάς
  • 150 γρ. κουβερτούρα
  • 150 γρ. κρέμα γάλακτος 35%

Για το σερβίρισμα

  • 50 γρ. κουβερτούρα λευκή, τριμμένη

Εκτέλεση 

Για το παντεσπάνι

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.  Καλύπτουμε με λαδόκολλα τον πάτο και τα τοιχώματα ενός ορθογώνιου ταψιού 25x35 εκ. Βάζουμε σε ένα μπολ την κουβερτούρα σε κομμάτια, το βούτυρο, και στερεώνουμε το μπολ πάνω σε μια κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει, φροντίζοντας η βάση του να μην ακουμπάει στο νερό (μπεν μαρί). Αφήνουμε για 1 λεπτό μέχρι να λιώσουν τα υλικά. Ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός, αφαιρούμε το μπολ από το μπεν μαρί, και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν. Ανακατεύουμε σε ένα δεύτερο μπολ το αλεύρι, το κακάο, το μπέικιν πάουντερ, τη μαγειρική σόδα και το αλάτι. Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ τα αβγά, τη ζάχαρη, και χτυπάμε με το σύρμα στη δυνατή ταχύτητα για 3-4 λεπτά μέχρι να αφρατέψουν και να ασπρίσει το μείγμα. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα και ρίχνουμε μέσα στον κάδο του μίξερ το μείγμα της κουβερτούρας. Χτυπάμε για λίγα δευτερόλεπτα και προσθέτουμε και το μείγμα των στερεών στον κάδο. Χτυπάμε για ακόμα λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να πάρουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα και αποσύρουμε τον κάδο από το μίξερ. Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί και ψήνουμε στον φούρνο για 10-12 λεπτά. Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο και αφήνουμε για 15 λεπτά το παντεσπάνι μέσα στο ταψί. Απλώνουμε ένα κομμάτι λαδόκολλας στον πάγκο εργασίας. Αναποδογυρίζουμε το ταψί πάνω στη λαδόκολλα και αφαιρούμε τη λαδόκολλα που ψήσαμε αρχικά το παντεσπάνι. Σκεπάζουμε με μια ελαφρώς νοτισμένη πετσέτα να μην ξεραθεί το παντεσπάνι και το αφήνουμε στην άκρη μέχρι να το χρειαστούμε.

Για τη γέμιση

Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ με το σύρμα στη δυνατή ταχύτητα την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει και να γίνει σαντιγί. Προσθέτουμε το τυρί κρέμα και ανακατεύουμε για λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να πάρουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα.

Για τη Ganache

Ψιλοκόβουμε την κουβερτούρα και τη βάζουμε σε ένα μπολ. Βάζουμε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά να ζεσταθεί, ρίχνουμε μέσα την κρέμα γάλακτος, και αφήνουμε να πάρει μια βράση. Με το που πάρει βράση αποσύρουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και αδειάζουμε την κρέμα γάλακτος στο μπολ με την κουβερτούρα. Αφήνουμε για λίγα δευτερόλεπτα να ζεσταθεί η κουβερτούρα και ανακατεύουμε με μια μαρίζ μέχρι να λιώσει εντελώς και να πάρουμε μια λεία και γυαλιστερή Ganache. Αφήνουμε στην άκρη για 15-20 λεπτά να σφίξει ελαφρά.

Για τη σύνθεση

Απλώνουμε το παντεσπάνι στον πάγκο εργασίας τοποθετώντας τη μικρή πλευρά του κοντά μας. Αφαιρούμε την πετσέτα από το παντεσπάνι και με τη βοήθεια μιας μαρίζ απλώνουμε τη γέμιση πάνω στο παντεσπάνι αφήνοντας κενό 1 εκ. από τις άκρες του, δηλαδή περιμετρικά από το παντεσπάνι. Ρολάρουμε από την κοντινή μικρή πλευρά προς τη μακρινή πλευρά σχηματίζοντας ένα ρολό. Αλείφουμε τη Ganache σοκολάτας πάνω στο παντεσπάνι, χρησιμοποιώντας ένα πινέλο. Πασπαλίζουμε το γλυκό με την τριμμένη λευκή κουβερτούρα και σερβίρουμε.

Συνταγή: Άκης Πετρετζίκης

Σοκολατόπιτα με λιωμένη καραμέλα

chocoshock-me-eklplhktikh-sauce-kai-pagwto.jpg

Υλικά 

Για τη σοκολατόπιτα
  • 250 γραμ. βούτυρο
  • 250 γραμ. σοκολάτα 60%
  • 250 γραμ. ζάχαρη
  • 4 αυγά
  • 2 κ.σ. λικέρ της αρεσκείας σας
  • 60 γραμ. αλεύρι
  • 150 γραμ. λευκή σοκολάτα
  • παγωτό βανίλια για το σερβίρισμα
Για τη σάλτσα καραμέλας με φυστικοβούτυρο
  • 250 γραμ. κρέμα γάλακτος
  • 120 γραμ. φυστικοβούτυρο
  • 60 γραμ. μαύρη μαλακή ζάχαρη
  • 1 μπάρα σοκολάτας καραμέλα-φιστίκι
  • 1 κ.σ. μέλι

Εκτέλεση 

Σε μπεν μαρί λιώνουμε τη σοκολάτα με το βούτυρο. Προσθέτουμε το λικέρ και αφήνουμε λίγο στην άκρη να κρυώσει. Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη με μίξερ χειρός να κρεμώσουν, να ασπρίσουν και να αφρατέψουν για λίγα λεπτά. Προσθέτουμε το αλεύρι και τη λιωμένη σοκολάτα. Ανακατεύουμε να ενωθούν. Ρίχνουμε τη λευκή σοκολάτα κομμένη σε κομματάκια και απαλά ανακατεύουμε. Αδειάζουμε στο σκεύος και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200ºC στον αέρα για 25′ περίπου, μέχρι η επιφάνεια να κάνει κρούστα που σπάει αλλά η καρδιά του να παραμείνει υγρή και να τρέχει υγρή σοκολάτα. Σερβίρεται ζεστό με sauce φυστικοβούτυρο και παγωτό.

Για τη ρευστή σάλτσα καραμέλας

Ψιλοκόβουμε την μπάρα σοκολάτας και την βάζουμε, καθώς κι όλα τα υπόλοιπα υλικά, σε μικρή κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά να λιώσουν. Από την ώρα που θα πάρει βράση βράζουμε για 4′ σε μέτρια φωτιά να πυκνώσει. Δεν την παγώνουμε γιατί θα σφίξει πολύ. Θα γίνει σαν καραμέλα γάλακτος. Σε περίπτωση που κρυώσει και σφίξει απλά την ζεσταίνουμε λίγο να μαλακώσει.

Συνταγή: Αργυρώ Μπαρμπαρίγου 

Λάβες Σοκολάτας

shutterstock-1657663027.jpg

Υλικά 

  • 180 γρ. κουβερτούρα με 70% κακάο, τεμαχισμένη σε μικρά κομμάτια
  • 250 γρ. βούτυρο αγελάδας + λίγο ακόμη για τις φόρμες
  • 4 αυγά
  • 80 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
  • 30 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο ακόμη για τις φόρμες
  • λίγο κακάο ή άχνη ζάχαρη για πασπάλισμα

Εκτέλεση 

Λιώνουμε την κουβερτούρα με το βούτυρο σε μπεν μαρί (δηλαδή σε ένα μεταλλικό μπολ που έχουμε στερεώσει πάνω σε μια μεγαλύτερη κατσαρόλα με λίγο νερό που βράζει) ή στα μικροκύματα (στα 600 W, ανακατεύοντας ανά 30 δευτερόλεπτα). Χτυπάμε στο μίξερ, με το σύρμα, τα αυγά με τη ζάχαρη έως ότου ασπρίσουν και φουσκώσουν. Σταματάμε το μίξερ, προσθέτουμε το μείγμα σοκολάτας-βουτύρου και ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα. Ενσωματώνουμε με τον ίδιο τρόπο το αλεύρι. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε 6 ατομικές φόρμες της κρεμ καραμελέ. Μοιράζουμε σε αυτές το μείγμα και τις βάζουμε στην κατάψυξη για 1 ώρα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και ψήνουμε τα γλυκά για 15 λεπτά. Βγάζουμε τις φόρμες από τον φούρνο, περιμένουμε για 1 λεπτό και αναποδογυρίζουμε σε πιάτα. Πασπαλίζουμε με κακάο ή άχνη και σερβίρουμε.