fbpixel

Search icon
Search
Chocolate Free: Τα snacks που πρέπει να δοκιμάσετε εάν δεν τρώτε σοκολάτα
WELLNESS

Chocolate Free: Τα snacks που πρέπει να δοκιμάσετε εάν δεν τρώτε σοκολάτα

Πάρτε χαρτί και μολύβι και αρχίστε να σημειώνετε


Σίγουρα σας έχει τύχει να στέκεστε μπροστά από το ψυγείο ή από το ντουλάπι της κουζίνας και να αναρωτιέστε τι σνακ μπορείτε να πάρετε στη δουλειά σας. Ένα καλό πρωινό είναι απαραίτητο για να ξεκινήσετε τη μέρα σας και να πάρετε όση περισσότερη ενέργεια μπορείτε. Σίγουρα δε θέλετε να κάνετε περισσότερες παρασπονδίες, αφού στις διακοπές οι διατροφικές «αμαρτίες» ήταν συχνές κι επιθυμείτε να στραφείτε σε κάτι άκρως υγιεινό και θρεπτικό που να μην περιέχει σοκολάτα; Τα πράγματα είναι πολύ απλά. 

Παρακάτω θα σας παραθέσουμε ορισμένα από τα πιο νόστιμα μικρά γεύματα που μπορείτε να κάνετε, ώστε να αποφύγετε τη σοκολάτα.

Ρυζογκοφρέτες με ταχίνι και μέλι

shutterstock-1794062731.jpg

Οι ρυζογκοφρέτες αποτελούν ένα πρώτης τάξεως σνακ, καθώς είναι εύκολες στη μεταφορά και απίστευτα τραγανές, γεγονός που ικανοποιεί τη λιγούρα για περιττά λιπαρά και θερμίδες. Περιέχουν μαγγάνιο (βοηθά στη δημιουργία ιστών, συμβάλλει στην πήξη του αίματος, στη ρύθμιση του σακχάρου και στην καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου), ψευδάργυρο (βοηθά στη παραγωγή νέων κυττάρων και στην επούλωση πληγών) και μαγνήσιο (χαλαρώνει τους μυς και βοηθά στη μετατροπή του φαγητού σε ενέργεια). Από την άλλη, το ταχίνι προστατεύει την επιδερμίδα από τις ακτίνες του ήλιου, ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση, συμβάλλει στη σωστή θρέψη και βελτιώνει τη διάθεση.

    Γιαούρτι 2% με granola και μέλι

    shutterstock-1233462457.jpg

    Το γιαούρτι είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, αποτελεί κύρια πηγή ασβεστίου, ενισχύει την εντερική υγεία και το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ μπορεί να διευκολύνει την απώλεια βάρους. Ακόμη η granola διαθέτει μεγάλες ποσότητες φυτικών ινών, πρωτεϊνών, αντιοξειδωτικών και μειώνει τη χοληστερόλη, ενώ το μέλι έχει αναπλαστική δράση στο δέρμα, προστατεύει τα καρδιακά αγγεία, ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση και τον μεταβολισμό.

      Kρέπα με βρώμη και μέλι

      shutterstock-1663367416.jpg

      Η βρώμη είναι η μοναδική πηγή μιας ιδιαίτερης ομάδας αντιοξειδωτικών που ονομάζονται αβενανθραμίδες, που πιστεύεται ότι έχουν σημαντικά προστατευτικά αποτελέσματα έναντι των καρδιακών παθήσεων. Εξαιτίας των ωφέλιμων επιπτώσεών της στην υγεία, όπως ο περιορισμός της γλυκόζης και της χοληστερόλης, η βρώμη έχει αποκτήσει ιδιαίτερο επιστημονικό ενδιαφέρον. Παράλληλα, βοηθά στον κορεσμό, στη ρύθμιση του σακχάρου και στη μείωση της χοληστερόλης, επομένως είναι μια από τις ιδανικότερες επιλογές που μπορείτε να κάνετε, αν βρίσκεστε σε δίαιτα.

        Κριτσίνια με τυρί χαμηλών λιπαρών και λαχανικά ή φρούτα

        shutterstock-1808558944.jpg

        Τα κριτσίνια ανήκουν στην κατηγορία των αρτοσκευασμάτων και είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και υδατάνθρακες. Ανάλογα με τα συστατικά που περιέχουν βοηθούν στο να επέλθει πιο γρήγορα ο κορεσμός, ενώ αν τα συνδυάσετε με φρούτα ή λαχανικά καλύπτετε τις ανάγκες του οργανισμού σε βιταμίνη C, φυτικές ίνες και πρωτεΐνη.

          Αραβική πίτα με μπανάνα και φυστικοβούτυρο

          shutterstock-1772691413.jpg

          Η κατανάλωση της αραβικής πίτας είναι μια ιδιαίτερα πρακτική λύση, αφού μπορεί να συνδυαστεί με πολλά υλικά, τα οποία θα απογειώσουν τη γεύση της. Ανάλογα με την κατηγορία στην οποία ανήκει η πίτα (π.χ. ολικής αλέσεως), αλλάζει και η περιεκτικότητα των θρεπτικών συστατικών που περιέχει, λόγου χάρη οι φυτικές ίνες. Ταυτόχρονα, το φυστικοβούτυρο είναι καλή πηγή πρωτεϊνών, ενισχύει την υγεία της καρδιάς και προσφέρει ενέργεια, ενώ η μπανάνα είναι πλούσια σε κάλιο, προστατεύει από τον διαβήτη και τονώνει ακόμα περισσότερο τη διάθεση.

            Σπιτικές μπάρες δημητριακών

            shutterstock-636004751.jpg

            Οι μπάρες δημητριακών αποτελούν το πιο εύκολο και υγιεινό σνακ. Αυτό συμβαίνει, διότι το κύριο συστατικό τους, δηλαδή τα δημητριακά, έχουν πλειοψηφία θρεπτικών συστατικών, ανάμεσα τους οι φυτικές ίνες και η βιταμίνη Β. Επιπρόσθετα, είναι χαμηλές σε λιπαρά και θερμίδες, βελτιώνουν την εντερική λειτουργία και προστατεύουν από στεφανιαίες καρδιακές παθήσεις. Μπορείτε να προσθέσετε ξηρούς καρπούς, σταφίδες, σοκολάτα, cranberries ή ακόμα και καρύδα για να τις κάνετε ακόμα πιο εύγευστες.

              Energy balls με αμύγδαλο

              shutterstock-535300045.jpg

              Η τακτική κατανάλωση ξηρών καρπών συμβάλλει σημαντικά στη βελτίωση της υγείας. Τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά κι έρευνες έχουν δείξει ότι ρυθμίζουν τα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα, ενώ μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων στους πάσχοντες από διαβήτη. Μπορούν επίσης να αποτελέσουν σύμμαχο στην προσπάθεια απώλειας βάρους, καθώς περιορίζουν το ποσοστό σωματικού λίπους.

                Μπισκότα μήλου χωρίς ζάχαρη

                shutterstock-265824251.jpg

                Το μήλο είναι ιδιαίτερα θρεπτικό και για αυτόν ακριβώς τον λόγο μπορείτε να τον χρησιμοποιείτε στις συνταγές σας. Επομένως, μπορείτε να φτιάξετε σπιτικά μπισκότα μήλου χωρίς ζάχαρη, δίχως κανέναν δισταγμό, αφού το συγκεκριμένο φρούτο μειώνει τη χοληστερόλη και την πίεση, βοηθά στην αντιμετώπιση της υπογλυκαιμίας και προλαμβάνει τις καρδιοπάθειες και τον καρκίνο.

                  Κλείνοντας, μπορείτε να πειραματιστείτε κάνοντας διάφορους γλυκούς ή και αλμυρούς συνδυασμούς, ώστε να εμπλουτίσετε περισσότερο το καθημερινό σας διατροφολόγιο και να μη βαρεθείτε ποτέ στην καθημερινότητά σας όσον αφορά τις γευστικές σας επιλογές. Ιδανικά προσπαθήστε να ακολουθήσετε μια ισορροπημένη διατροφή, ένα πρόγραμμα που να σας ταιριάζει και να καλύπτει όλες τις ανάγκες σας.