fbpixel

Search icon
Search
Best of '23: Τα ντοκιμαντέρ, οι σειρές και οι ταινίες που διαμόρφωσαν τις τάσεις της μόδας
TRENDS & CATWALKS

Best of '23: Τα ντοκιμαντέρ, οι σειρές και οι ταινίες που διαμόρφωσαν τις τάσεις της μόδας

Μια ανασκόπηση στα must-watch της χρονιάς!


Το 2023 ήταν η χρονιά των τάσεων της μόδας που εμπνεύστηκαν από τη μεγάλη οθόνη. Από την επιστροφή των 90's, των 60's, το Barbiecore, αλλά και τις επιρροές της punk με έναν τρόπο διαφορετικό, ακολουθεί μια επισκόπηση των σειρών και των ταινιών που επηρέασαν, σε μεγάλο βαθμό, το fashion scene του 2023!

Barbie

mv5bnzjjzddimtutndrhos00mgizlwe3zjatztrjmtk2zdblywu5xkeyxkfqcgdeqwfkcmlly2xh-v1.jpg

Από την κινηματογραφική οθόνη στα καταστήματα αλλά και το street style: Η σύγχρονη ερμηνεία της ταινίας "Barbie" από την Greta Gerwig ενέπνευσε μια θύελλα ροζ μόδας. Τα big & smaller brands επωφελήθηκαν επιδέξια από αυτό. Ειδικά η τάση Barbiecore έγινε viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ρούχα εμπνευσμένα από την ταινία Barbie προβλήθηκαν εκατομμύρια φορές στο TikTok με το hashtag #barbiecore.

Priscilla

d-10208rt-64fb20d8e71fe.jpg

Φούστες σε γραμμή Α, ζακέτες σε παστέλ χρώματα, μίνι φούστες, Chanel, Valentino - η μόδα της δεκαετίας του '60 είναι ορατή στους δρόμους σήμερα. Η βιογραφική ταινία "Priscilla" ταξιδεύει τους θεατές στο χρόνο καθώς περιγράφει τη ζωή της Priscilla Presley, πρώην συζύγου του αείμνηστου θρύλου της αμερικανικής ροκ Elvis. Την ακολουθεί από την ημέρα που τον γνώρισε μέχρι την ημέρα που τον εγκατέλειψε. Μεγάλη σημασία έχει και η ιστορία της μόδας, καθώς η Πρισίλα άλλαξε το στυλ της από αυτό μιας σεμνής 14χρονης σε σύζυγο ενός σούπερ σταρ του ροκ εν ρολ.

Renaissance : Beyoncé

screengrab-beyonce-renaissance-film-2023-billboard-1548.webp

Το 2023 ήταν η χρονιά της Beyoncé. Η Αμερικανίδα τραγουδίστρια περιόδευσε σε όλο τον κόσμο για να προωθήσει το άλμπουμ της "Renaissance" και εμφανίστηκε με τις δημιουργίες διαφόρων μεγάλων οίκων μόδας - από την Daily Paper μέχρι την Iris van Herpen. Φυσικά, αυτό έπρεπε να αποτυπωθεί, οπότε η Beyoncé γύρισε μια ταινία γι' αυτό. Οι θαυμαστές της Beyoncé φόρεσαν τα πιο εμπνευσμένα από την "Αναγέννηση" ρούχα τους για την περιοδεία: Πολλά ρούχα παρέπεμπαν στο περιεχόμενο του άλμπουμ και στο εξώφυλλό του, δηλαδή ασημένια ρούχα, κρόσσια, καουμπόικες μπότες και φυσικά: ντίσκο μόδα. 

The Supermodels

the-super-models-photo-0101-copy-64f89a508369b.jpg

Θέλετε μια μεγάλη δόση μόδας από τη δεκαετία του 1980 και του 1990; Η μίνι σειρά τεσσάρων τμημάτων "The Supermodels" στο Apple+ παρακολουθεί τη ζωή των κορυφαίων μοντέλων Naomi Campbell, Cindy Crawford, Linda Evangelista και Christy Turlington. Οι φίλες ξεκίνησαν την καριέρα τους τη δεκαετία του 1980 και έγιναν παγκοσμίως γνωστές τη δεκαετία του 1990. Τα μοντέλα κοσμούσαν τις πασαρέλες μεγάλων οίκων μόδας -από τον Marc Jacobs μέχρι τον Versace- και εμφανίστηκαν ακόμη και στο μουσικό βίντεο του George Michael "Freedom".

Vivienne Westwood: God Save The Queen

maxresdefault-ymO25.jpg

Το ντοκιμαντέρ "Vivienne Westwood: God Save The Queen" περιγράφει τη Βρετανίδα σχεδιάστρια ως τη "μητέρα του πανκ". Η μόδα της, εμπνευσμένη από την πανκ υποκουλτούρα - με μοναδικά, αυτοσχέδια ρούχα και πολλά αξεσουάρ - μπορεί κανείς να τη δει ακόμα και σήμερα στους δρόμους. Η Westwood θεωρείται ότι εδραίωσε την πανκ μόδα στο mainstream. Τον Δεκέμβριο του 2022, ο κόσμος της μόδας αποχαιρέτησε τη Vivienne Westwood. Δύο μήνες αργότερα, τον Φεβρουάριο, κυκλοφόρησε το ντοκιμαντέρ για την εξαιρετική καριέρα της χάρη στη συγγραφέα Hannah Summer.