fbpixel

Search icon
Search
Αυτό είναι το νέο boutique hotel που μας ταξιδεύει στην κρυφή γοητεία της παλιάς Αθήνας
DESIGN NEWS

Αυτό είναι το νέο boutique hotel που μας ταξιδεύει στην κρυφή γοητεία της παλιάς Αθήνας

Το Monsieur Didot, The Residence φέρει την υπογραφή του Babatchas Design Studio


Το BaBatchas Design Studio παρουσιάζει την αναγέννηση του Monsieur Didot, ενός boutique hotel που προσφέρει στον επισκέπτη την ευκαιρία να απολαύσει ένα μυστικιστικό ταξίδι στην διαχρονική γοητεία της τέχνης και τη μοναδική αίσθηση της παλιάς Αθήνας. Το νεοκλασικό κτίριο στην οδό Διδότου δεν μπορεί παρά να τραβήξει τις ματιές των περαστικών που νοσταλγούν τα κτίρια της Αθήνας περασμένων δεκαετιών.

monsieur-didot-1.jpg
Εξωτερική όψη του Monsieur Didot
Αποτελώντας μια πρώην ιδιωτική κατοικία, τον επισκέπτη του Monsieur Didot θα συνεπάρει από την πρώτη στιγμή αυτή η μοναδική αίσθηση ενθουσιασμού που πλημμυρίζει οποιονδήποτε περνά το κατώφλι ενός νεοκλασικού κτιρίου: τα ψηλά ταβάνια, οι καλοσχηματισμένοι χώροι, η τελετουργική αίσθηση που συναντάται στις ιδιωτικές κατοικίες ευγενών. Κρυφά περάσματα που ξυπνούν το συναίσθημα του άκρατου παιδικού ενθουσιασμού αλλά και οι μυστικές πόρτες που φαντάζεται κανείς ότι θα μπορούσαν να αποκαλυφθούν με το τράβηγμα ενός βιβλίου από τη βιβλιοθήκη. Η ιστορία που κρύβεται πίσω από τους τοίχους του Monsieur Didot είναι συναρπαστική.
monsieur-didot-22.jpg
Eιδικές κατασκευές δημιουργούν την αίσθηση οικειότητας

Οι εσωτερικοί χώροι σχεδιάστηκαν από το BaBatchas Design Studio έχοντας κατά νου να γίνουν οι λιγότερο δυνατές επεμβάσεις στους αρχικούς χώρους του κτιρίου. Σκοπός ήταν να επιτευχθεί η νέα λειτουργία του ως boutique ξενοδοχειακή μονάδα, διατηρώντας στο επίκεντρο το κύριο χαρακτηριστικό των νεοκλασικών κτισμάτων: την κλιμάκωση της διαδρομής του επισκέπτη μέσα από μια αλληλουχία εντυπωσιακών, εναλλασσόμενων, ψηλοτάβανων χώρων, που αποκαλύπτουν ακόμα και παλιές, διακοσμημένες οροφές, τις οποίες ανακάλυψαν οι συντηρητές του ξενοδοχείου στον χώρο της εισόδου.

monsieur-didot-18.jpg
Οι χώροι του νεοκλασικού κτιρίου αναδύουν την αίγλη παλιάς εποχής

Ο Monsieur Didot είναι ένας πολίτης του κόσμου, συλλέκτης βιβλίων και λάτρης της τέχνης, ο οποίος υποδέχεται τους τουρίστες της πόλης με σκοπό να μοιραστεί μαζί τους την καλά κρυμμένη και απολαυστική πλευρά της ζωής των ευγενών της παλιάς Αθήνας. Μέσα από το πρότζεκτ της ανακαίνισης του κτιρίου, η ομάδα του BaBatchas Design Studio αποφάσισε να χαρίσει στον Monsieur Didot τη χαμένη του αρχοντιά, να του ξαναδώσει την ξεχασμένη ταυτότητα της εποχής του. Οι χώροι του κτίσματος αντιμετωπίστηκαν σαν μουσείο και αυτός είναι και ο λόγος που έχουν διατηρηθεί τα παλιά του «στολίδια»: γύψινα διακοσμητικά, ζωγραφισμένοι τοίχοι και οροφές, ψηλά σοβατεπί.

monsieur-didot-38.jpg
Ένα γυάλινο αίθριο επιτρέπει την οπτική επαφή με τη γύρω περιοχή

Την ίδια στιγμή οι BaBatchas Design Studio «έντυσαν» τον Monsieur Didot κύριο κι ευγενή, με βιβλία και διακοσμητικά από όλο τον κόσμο, πολυταξιδευμένο και γεμάτο εμπειρίες, έτοιμος να προσφέρει στους φιλοξενούμενούς του εντυπωσιακές και συγχρόνως εκλεπτυσμένες ανέσεις. Ο σκοπός της ανακαίνισης ήταν, άλλωστε, να δημιουργείται η αίσθηση ότι ο επισκέπτης βρίσκεται στο σπίτι ενός ανθρώπου των γραμμάτων και των τεχνών.

Αυτή η πρόταση υπογράμμισε την πορεία του interior design: πλήθος από βιβλιοθήκες, χρωματιστές αφίσες και πίνακες από διάσημους και άγνωστους καλλιτέχνες, πορτρέτα σημαντικών φυσιογνωμιών, ιδιαίτερης κατασκευής πολύφωτα, χειροποίητα κεραμικά φωτιστικά και διακοσμητικά συνδυάζονται άψογα μεταξύ τους εμπλουτίζοντας με αντιθέσεις, ποικιλία υφών και χρωμάτων την παλέτα του κάθε χώρου.

monsieur-didot-7.jpg
Γοητευτική «σοφιστικέ» ατμόσφαιρα σε κάθε χώρο του boutique hotel

Την επίπλωση επιμελήθηκε το ΒaBatchas Design Studio ως επί το πλείστον με ειδικές κατασκευές. Έπιπλα δηλαδή, σχεδιασμένα εξολοκλήρου για το Μonsieur Didot, που αποπνέουν ένα boutique ύφος κι εξυπηρετούν τις ανάγκες του ξενοδοχειακού του χαρακτήρα.

Η γοητευτική ατμόσφαιρα που δημιουργείται από το σύνολο της διακόσμησης σε συνδυασμό με τις ξεχωριστές υπηρεσίες του μικρού ξενοδοχείου δημιουργούν μια αυθεντικά boutique εμπειρία «κατοίκησης», όπως άλλωστε ορίζει και το όνομα του καταλύματος: "Monsieur Didot, the residence".

monsieur-didot-39.jpg
Οι χώροι σχεδιάστηκαν ειδικά ώστε να αποπνέουν την αίσθηση κατοικίας

About BaBatchas Design Studio

Το ΒaBatchas design studio είναι ένα μελετητικό γραφείο, που δραστηριοποιείται στην αρχιτεκτονική εσωτερικών χώρων και ειδικότερα ιδιωτικών κατοικιών, πολυτελών καταλυμάτων και εμπορικών χώρων, ενώ παράλληλα ειδικεύεται στον σχεδιασμό ιδιαίτερων αντικειμένων, επίπλων κι έργων τέχνης. Η Χρύσα Μακρή και η Νεφέλη Γκύζη είναι οι επικεφαλής της κολεκτίβας των BaBatchas, η οποία έχει σαν έδρα της την Αθήνα.

Η Χρύσα είναι αρχιτέκτων εσωτερικών χώρων με επαγγελματική εμπειρία, που μετρά πάνω από μία δεκαετία σε high end πρότζεκτ κατοικιών και φιλοξενίας. Μετά από μία πετυχημένη καριέρα στο Λονδίνο, επέστρεψε στην Ελλάδα για να αφιερωθεί στον interior σχεδιασμό πεντάστερων ξενοδοχείων, τόσο στη χώρα μας όσο και στον ευρύτερο χώρο της Μεσογείου. Η Νεφέλη είναι επίσης αρχιτέκτων εσωτερικών χώρων με εμπειρία σε απαιτητικά πρότζεκτ μεγάλης κλίμακας στη Γερμανία, μέσα από τα οποία κατάφερε να χτίσει ένα ολοκληρωμένο επαγγελματικό προφίλ που περιλαμβάνει κι ένα ιδιαίτερο ταλέντο στο management. Επέστρεψε κι εκείνη στις ρίζες της για να ασχοληθεί με ξενοδοχειακές μονάδες πολυτελείας.

Όταν οι επαγγελματικοί δρόμοι τους συναντήθηκαν, ανακάλυψαν το κοινό τους πάθος για την εσωτερική διακόσμηση και την τέχνη, αλλά και την αμοιβαία ανάγκη για τη δημιουργία μιας πλατφόρμας ανάπτυξης και διαχείρισης ιδεών, οι οποίες εξελίσσονται σε μορφές μέσα στον χώρο. Το κοινό τους όραμα συνοψίζεται στα σχεδιαστικά έργα που ξυπνούν συναισθήματα και τα οποία παραμένουν πιστά στον χαρακτήρα της τοποθεσίας στην οποία τα συναντά κανείς.

Η αγάπη τους για την παράδοση, τις τοπικές ομορφιές και τις ιδιαιτερότητες της χώρας μας τις καθοδηγούν στην πορεία προς την ολοκλήρωση interior design προτάσεων, που είναι γνώριμες και οικείες, ενώ παράλληλα χαρακτηρίζονται από μία δροσερή σύγχρονη σχεδιαστική ματιά.

Φωτογραφία: Ιωάννα Ρουφοπούλου