fbpixel

Search icon
Search
Αυτή τη δίαιτα ακολουθούν οι Γαλλίδες και παραμένουν πάντα σε φόρμα
WELLNESS

Αυτή τη δίαιτα ακολουθούν οι Γαλλίδες και παραμένουν πάντα σε φόρμα

Πρόκειται για τη διάσημη δίαιτα Dukan


Η δίαιτα Dukan αποτελεί τη δημοφιλέστερη μέθοδο απώλειας βάρους στην Γαλλία και μια από τις δημοφιλέστερες στον κόσμο κυρίως λόγω των άμεσων αποτελεσμάτων της. Δεν είναι λίγες οι celebrities ανά τον κόσμο που ορκίζονται στα αποτελέσματά της. Όταν έγινε γνωστό ότι την εφάρμοσε η Kate Middleton λίγο πριν τον γάμο της, η δίαιτα άρχισε να κερδίζει οπαδούς σε ολόκληρο τον κόσμο. Την ίδια δίαιτα εφάρμοσε και η Penelope Cruz προκειμένου να χάσει τα κιλά που είχε πάρει στην εγκυμοσύνη της. Ανάμεσα στους οπαδούς της μεθόδου του Dr. Dukan βρίσκουμε την Jennifer Lopez και το διάσημο μοντέλο Gisele Bundchen.

shutterstock-463978781.jpg

Αν και η ιατρική κοινότητα δεν είναι εντελώς σύμφωνη με τους όρους της συγκεκριμένης δίαιτας, αυτή συνεχίζει να κερδίζει οπαδούς σε ολόκληρο τον κόσμο. Είναι επομένως εξαιρετικά ενδιαφέρον να εξετάσουμε γιατί αυτή η μέθοδος έχει τόση δημοφιλία. Αρχικά ο δημιουργός της συγκεκριμένης δίαιτας είναι ο Dr. Pierre Dukan είναι γιατρός με ειδίκευση στην κλινική διατροφολογία. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στον πρόλογο του βιβλίου έχει αφιερώσει τη ζωή του στην καταπολέμηση του αυξημένου σωματικού βάρους και εισήγαγε τη μέθοδό του για πρώτη φορά το 1970 στη Γαλλία. Μολονότι, στην αρχή αντιμετώπισε δυσπιστία άρχισε γρήγορα να κερδίζει έδαφος.

Τα βασικά χαρακτηριστικά αυτής της μεθόδου είναι η αποτελεσματικότητα, αλλά και η αυστηρότητα. Πρόκειται για μια απαιτητική δίαιτα που απευθύνεται σε όσους είναι αποφασισμένοι. Βασίζεται στις πρωτεΐνες, περιλαμβάνει μια λίστα με 100 επιτρεπόμενες τροφές και διακρίνεται σε 4 στάδια. Η στόχευση της δίαιτας σύμφωνα με τον Dukan δεν είναι σε καμία περίπτωση μονοδιάστατη, δηλαδή δεν είναι αποκλειστικά αισθητικού χαρακτήρα, αλλά στοχεύει στην πρόληψη και αντιμετώπιση σοβαρών ασθενειών όπως ο διαβήτης και η παχυσαρκία. Τα πλεονεκτήματα της δίαιτας Dukan σχετίζονται με τα άμεσα και εμφανή αποτελέσματά της, τα οποία ωφελούν ψυχολογικά όσους την εφαρμόζουν, αλλά και με το μεγάλο εύρος των τροφών που μπορούν να καταναλώσουν. Σε έρευνες που έγιναν σε ανθρώπους που την ακολούθησαν, το μεγαλύτερο ποσοστό εξέφρασε την ικανοποίηση του για την νέα τους σωματική εικόνα.

Η απάντηση που δίνει ο ίδιος ο Dr. Dukan σε όσους μιλούν για την επικινδυνότητα της δίαιτας: πόσο πιο επικίνδυνη είναι η διαβητοπαχυσαρκία, όπως χαρακτηριστικά προσδιορίζει ο ίδιος τα αυξημένα παγκοσμίως ποσοστά ανθρώπων με διαβήτη και παχυσαρκία, λόγω κακής διατροφής.

shutterstock-301925618.jpg

Στα βιβλία που έχει εκδώσει όχι μόνο εξηγεί επιστημονικά κάθε ένα από τα στάδια της μεθόδου του, αλλά παρέχει και ακριβείς συνταγές προκειμένου να τα εφαρμόσει κανείς με μεγαλύτερη ευκολία. Η δίαιτα βασίζεται στην πρόσληψη πρωτεϊνών. Συγκεκριμένα περιλαμβάνει τροφές που είναι πλούσιες σε ζωικές πρωτεΐνες και λαχανικά. O Dukan επισημαίνει ότι θεωρεί αυτές τις δυο κατηγορίες τροφίμων θεμέλια της ανθρώπινης διατροφής.

  • Το πρώτο στάδιο στοχεύει στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού και αποτελεί ένα ξεκίνημα- αστραπή με διεγερτικό χαρακτήρα, καθώς εγγυάται σημαντική απώλεια βάρους.
  • Το δεύτερο στάδιο είναι αυτό που θα οδηγήσει στη σταθερή και μόνιμη απώλεια βάρους, οδηγώντας στο επιθυμητό σωματικό βάρος.
  • Το τρίτο στάδιο διαρκεί περίπου δέκα ημέρες (μια για κάθε κιλό που έχετε ήδη χάσει) και συνιστά τη σταθεροποίηση του βάρους
  • Το τέταρτο στάδιο αποτελεί τη φάση της οριστικής συντήρησης και περιλαμβάνει τους τρεις κατευθυντήριους κανόνες που σύμφωνα με τον Ducan θα συμβάλλουν στην δια βίου διατήρηση του επιθυμητού σωματικού βάρους α. την «πρωτεϊνούχα Πέμπτη» (γνωστή από την ευρεία εφαρμογή της στη Γαλλία), β. την κατάργηση της χρήσης του ασανσέρ και, γ. τρεις κουταλιές της σούπας πίτουρο βρώμης κάθε μέρα.
shutterstock-209720608.jpg

Οι τέσσερις φάσεις που μόλις αναφέραμε έχουν η κάθε μια τη δική της δράση και οφείλουν την αποτελεσματικότητά τους στην κατανάλωση των καθαρών πρωτεϊνών.

  • Μόνο καθαρές πρωτεΐνες (1ο στάδιο)
  • Καθαρές πρωτεΐνες σε συνδυασμό με λαχανικά (2ο στάδιο)
  • Προσθήκη και άλλων τροφών στη φάση της σταθεροποίησης (3ο στάδιο)
  • Επιστροφή στη διατροφή με καθαρές πρωτεΐνες για μια μέρα την εβδομάδα (4ο στάδιο)

*Όλες αυτές οι πληροφορίες έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και καλό θα ήταν να εφαρμόζετε προγράμματα διατροφής μόνο μετά από συμβουλή και υπό την εποπτεία ενός επαγγελματία υγείας με εξειδίκευση στα θέματα διατροφής.