fbpixel

Search icon
Search
Αυτές είναι οι συνήθειες που θα σας βοηθήσουν να «χτίσετε» καλύτερες σχέσεις με τους γύρω σας
PSYCHOLOGY

Αυτές είναι οι συνήθειες που θα σας βοηθήσουν να «χτίσετε» καλύτερες σχέσεις με τους γύρω σας

Συμβουλές για να ενδυναμώσει η επικοινωνία σας


Οι ανθρώπινες σχέσεις είναι περίπλοκες και πολύπλοκες. Είναι εξίσου δύσκολη η προσπάθεια συντήρησης μιας σχέσης μέσα στον χρόνο όσο και η δημιουργία νέας. Αυτό δεν ισχύει μόνο για τα άτομα που είναι από τη φύση τους εσωστρεφή, αλλά και για εκείνα που είναι πολύ κοινωνικά. Η αποξένωση, λοιπόν, που εντείνεται όλο και περισσότερο, οφείλεται σε ένα σύμπλεγμα διαφορετικών ταχυτήτων που εμφανίζονται στις ζωές των ανθρώπων, στο πλαίσιο μιας έντονης και απαιτητικής καθημερινότητας. Ωστόσο, κάθε σχέση χρειάζεται δουλειά κι επιμονή για να στηριχθεί πάνω σε μία γερή και σταθερή βάση και υπάρχουν οι κατάλληλοι τρόποι για να το πετύχετε. 

Υιοθετώντας τις παρακάτω συνήθειες θα παρατηρήσετε βελτίωση και καλύτερα επίπεδα επικοινωνίας σε όλες τις διαπροσωπικές σας σχέσεις!

Ακούμε περισσότερο και ρωτάμε

Σίγουρα στους περισσότερους από εμάς, αν όχι σε όλους, αρέσει να μας ακούνε και να έχουμε έναν ένθερμο ακροατή ή κοινό που περιμένει να μάθει νέα μας. Πώς θα σας φαινόταν αν γινόταν το αντίστροφο; Tο να μπαίνουμε εμείς στη θέση του ακροατή, ωφελεί και τις δύο πλευρές. Πρώτα απ’ όλα, ο ομιλητής νιώθει μεγαλύτερη ασφάλεια και άνεση που έχει κάποιον απέναντί του, ο οποίος ενδιαφέρεται να μάθει για εκείνον ή για πράγματα που γνωρίζει. Επίσης, αυτή η κατάσταση ασκεί θετική επίδραση και στους ίδιους τους ακροατές. 

The tip

Ακούγοντας προσεκτικά τα όσα μας αφηγούνται και κάνοντας ερωτήσεις, συμμετέχουμε ενεργά στη συνομιλία, μαθαίνουμε και αναπτύσσουμε μεγαλύτερη κατανόηση για τους γύρω μας. Ακόμη και αν σας φαίνεται δύσκολο το να παρακολουθήσετε, φροντίστε οι ερωτήσεις σας να επαναλαμβάνουν φράσεις που έχουν ειπωθεί από τον ομιλητή. Η επανάληψη ενισχύει την αφομοίωση των πληροφοριών που συλλέξατε και συμβάλλει στην αποτελεσματική επικοινωνία και την οικοδόμηση ενός ισχυρού δεσμού ανάμεσά σας.

maxresdefault-jHDNp.jpg

Γινόμαστε καλύτεροι παρατηρητές

Το να γινόμαστε καλύτεροι παρατηρητές δε σημαίνει μόνο να ακούμε προσεκτικά όσα μας μεταφέρουν. Αντιθέτως, μεγάλο μέρος της επικοινωνίας μας βρίσκεται στα μη λεκτικά σήματα. Προσπαθήστε να παρακολουθήσετε τη στάση τους σώματος, τις κινήσεις και τις εκφράσεις του συνομιλητή σας. Αποκωδικοποιώντας τα μηνύματα αυτά, κατανοείτε καλύτερα τους ανθρώπους και συνδέεστε περισσότερο μαζί τους. Με αυτόν τον τρόπο, η συνομιλία σας θα γίνει ουσιαστικότερη και θα αναπτυχθεί η μεταξύ σας εμπιστοσύνη. Πολλές φορές τα λόγια κάποιου μπορεί να λειτουργούν ως βιτρίνα των πραγματικών συναισθημάτων του. Συνεπώς, παρατηρώντας όλα τα μηνύματα που λαμβάνετε μπορεί να διακρίνετε ένα στοιχείο, που θα αποτελέσει το έναυσμα για την έναρξη μιας βαθύτερης συζήτησης. 

The tip

Προσπαθήστε να συγκρατείτε έστω και μια σημαντική πληροφορία για εκείνους. Αν για παράδειγμα ένας φίλος σας έχει να περάσει από συνέντευξη για μια δουλειά την επόμενη εβδομάδα, θυμηθείτε να του τηλεφωνήσετε ή να του στείλετε μήνυμα λίγες μέρες πριν για να του ευχηθείτε καλή τύχη. Για εκείνον θα μετρήσει πολύ αυτή η κίνησή σας και θα νιώσει αυτομάτως ότι έχει έναν άνθρωπο που νοιάζεται για εκείνον.

Διαχειριστείτε τα συναισθήματά σας

Ορισμένες φορές κάποιες συζητήσεις μπορεί να οδηγήσουν σε συναισθηματικές εκρήξεις κι εντάσεις μεταξύ σας, προκειμένου να υπερτερήσει η άποψή σας. Αυτό συμβαίνει διότι αισθανόμαστε τόσο πρόθυμοι να εκφράσουμε τα συναισθήματα και τις απόψεις μας, που παραμελούμε τις απόψεις και τις σκέψεις των άλλων. Είναι σημαντικό να σεβόμαστε και να ακούμε τη γνώμη τους, ακόμη και αν δεν πιστεύουμε ότι είναι η σωστή. Μαθαίνοντας να ελέγχετε τα συναισθήματά σας, διώχνετε την ένταση από μέσα σας και αντιμετωπίζετε κάθε συζήτηση με περισσότερη ηρεμία και κατανόηση.

The tip

Η bikram yoga, που ασκείται ιδανικά σε θερμαινόμενο δωμάτιο στους 104 ° F με υγρασία 40%, είναι η κατάλληλη πρακτική άσκηση που μπορεί να συμβάλει στον έλεγχο των συναισθημάτων σας. Μέσω αυτής «χτίζεται» ισορροπία, ευελιξία, δύναμη και ήρεμο μυαλό.

Μοιραστείτε στιγμές κι επενδύστε χρόνο

Η πολυάσχολη καθημερινότητα μας αποξενώνει εύκολα. Για κάθε σχέση ελλοχεύει ο κίνδυνος μιας μονόπλευρης κατάληξης. Προσπαθήστε να ανοιχτείτε με τους γύρω σας και να μοιράζεστε και τα καλά και τα άσχημα. Με αυτόν τον τρόπο ενισχύεται η εμπιστοσύνη και η ασφάλεια μεταξύ σας, πετυχαίνοντας καλύτερους επικοινωνιακούς δεσμούς. Επιπλέον, φροντίστε με την πρώτη ευκαιρία που θα βρείτε ελεύθερο χρόνο, να επικοινωνήσετε ή να συναντηθείτε με τον/τη σύντροφο ή την οικογένειά σας. Έτσι ενδυναμώνεται η μεταξύ σας σχέση και αυξάνεται το αίσθημα της ασφάλειας, της φροντίδας, της κατανόησης και της αγάπης. Είναι προτιμότερο να αξιοποιήσετε τον χρόνο σας μαζί τους, παρά να τον περάσετε μόνοι σας.

The tip

Μπορείτε, λοιπόν, να οργανώσετε βραδιές στο σπίτι με την παρέα σας, βλέποντας ταινίες και παίζοντας επιτραπέζια, ή να πάτε μια βόλτα στην εξοχή. Με αυτόν τον τρόπο, θα ενδυναμώσετε τις σχέσεις σας και θα περάσετε ποιοτικό χρόνο μαζί τους. 

friends.jpg

Ο χρυσός κανόνας της συγχώρεσης και της κατανόησης

Η έντονη καθημερινότητα μπορεί να φέρει εύκολα ρήξη σε μια σχέση. Πρώτα απ’ όλα είναι απαραίτητο να κατανοούμε τους άλλους και να μην έχουμε επικριτική στάση απέναντί τους. Αν θέλετε να επισημάνετε κάποια ελαττώματα των γύρω σας, έχοντας καλοπροαίρετη διάθεση, προσπαθήστε να τα παρουσιάσετε ως σχόλια και όχι ως έντονη κριτική. Μπορείτε μέσα στη συζήτηση να αναφέρετε και πράγματα που κάνουν καλά για να αποδεχτούν ευκολότερα την «κριτική» σας. Επιπλέον, είναι εξίσου σημαντικό να ζητάμε συγγνώμη, αλλά και να τη δεχόμαστε, γιατί αυτό σημαίνει ότι έχουμε καταλάβει το λάθος μας κι έχουμε αναλάβει την ευθύνη μας. Η φράση «Λυπάμαι», «Συγγνώμη» μπορεί να αποκαταστήσει τη ρήξη σε μία σχέση.

Το μόνο που απομένει είναι να εφαρμόσετε τις παραπάνω συνήθειες και να τις κάνετε μέρος της ζωής σας.