fbpixel

Search icon
Search
Αυτό-σαμποτάζ: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε και πώς θα το διαχειριστείτε
PSYCHOLOGY

Αυτό-σαμποτάζ: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε και πώς θα το διαχειριστείτε

Μην το αφήνετε να σας κυριεύει στην καθημερινότητα


Το συνεχές overthinking μας εμποδίζει να απολαύσουμε τη ζωή, ακόμη και στις όμορφες στιγμές της. Πόσες φορές σας έχει συμβεί να νιώθετε τύψεις για την επιτυχία σας ή σε οποιοδήποτε δυσάρεστο γεγονός κι αν προκύψει να σας κατηγορείτε ως υπαίτιους; Όλη αυτή η στάση θεωρείται άκρως καταστροφική για τη ψυχική σας υγεία. Τοποθετείτε ένα απαγορευτικό ως προς την επιθυμία σας για προσωπική ικανοποίηση. Οδηγείστε στο να σαμποτάρετε τον ίδιο σας τον εαυτό. Μάλιστα, όταν αυτό συμβαίνει δύσκολα το αντιλαμβάνεστε. Αποτελεί μια αυθόρμητη στάση, που έχετε υιοθετήσει και για αυτό καταλήγετε στο να την θεωρείτε και απόλυτα φυσιολογική.

Σε αυτήν την περίπτωση, το πρώτο και σημαντικότερο βήμα είναι να αναγνωρίσετε την κατάσταση. Πως θα συμβεί αυτό; Κάθε φορά που εντοπίζετε ότι κυριαρχούν στις σκέψεις σας, μόνο αρνητικά σχόλια για εσάς, θα πρέπει να εστιάζετε εκεί και να τα παρατηρείτε. Υπάρχουν ορισμένες βασικές ενδείξεις, οι οποίες προμηνύουν «αυτό-σαμποτάζ».

Συνεχίστε να διαβάζετε και ανακαλύψτε παρακάτω τα 4+1 σημάδια που μας προειδοποιούν!

Δεν πιστεύετε στις δυνατότητες σας

Αμφισβητείτε τις γνώσεις και τις ικανότητες σας, παρόλο που ενδεχομένως να έχετε πετύχει σε διάφορους τομείς, γνωρίζοντας πως να ανταπεξέλθετε σωστά. Αυτό το χαρακτηριστικό αποκαλείται και ως «Σύνδρομο του απατεώνα». Σας κρατάει πίσω, γεγονός που σας αποτρέπει από το να διαπρέψετε. Δεν είναι αλαζονεία να παραδέχεστε το που είμαστε καλοί. Όλοι οι άνθρωποι κατέχουν τα δικά τους δυνατά στοιχεία. Επομένως, πρόκειται για ένα παιχνίδι του μυαλού που σας σαμποτάρει.

4174025250-2-1-1.jpg

Απουσιάζει η αισιοδοξία

Έχετε υιοθετήσει μια αρνητική οπτική της ζωής και έχετε μάθει να περιμένετε πάντα τα χειρότερα. Κυριαρχεί η τάση να επικεντρώνεστε στο χείριστο πιθανό σενάριο προκειμένου να υπολογίσετε το πώς θα συνεχίσετε αργότερα. Όλη αυτή η νοοτροπία έχει αντίκτυπο στη συμπεριφορά σας. Ξεκινάει, πρωτίστως, από εσάς τους ίδιους, αλλά συνεχίζεται και προς όλους τους υπόλοιπους.

Παραμελείτε τις ανάγκες σας

Η έντονη ανάγκη να κερδίσετε την συμπάθεια του κύκλου σας, σας απομακρύνει από την πραγματικές σας επιθυμίες. Επικεντρώνεστε στην εκπλήρωση των «θέλω» των άλλων, εξακολουθώντας να μην σας είναι εφικτό να αρνηθείτε ακόμη κι αν ταλανίζεστε με δικά σας θέματα. Είναι απαραίτητο να μάθουμε να βάζουμε όρια στις διαπροσωπικές μας σχέσεις. Όσο κι αν αγαπάμε τους ανθρώπους που έχουμε στη ζωή μας, θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ποτέ είναι η στιγμή που μας θέτουμε σε προτεραιότητα. Ειδάλλως, θα συνεχίσετε να παραγκωνίζετε τις ανάγκες σας, ευχαριστώντας τους άλλους. Το αποτέλεσμα θα είναι να φθείρεστε με το πέρας του χρόνου σωματικά και ψυχικά. Αξίζει;

Χρονοτριβείτε

Γίνεστε έρμαια των αρνητικών σκέψεων, με αποτέλεσμα να σας επηρεάζει στην διεκπεραίωση των υποχρεώσεων. Παρόλο, που σας κυριεύουν οι τύψεις στην ιδέα καθυστέρησης βασικών tasks, τελικά εσείς οι ίδιοι αποσυντονίζετε τον εαυτό σας. Παραφέρεστε και δίνετε την προσοχή σας σε άλλες καταστάσεις. Η χρονοτριβή, λοιπόν, θεωρείται ένα από τα κύρια σημάδια του αυτοσαμποτάζ.

confidence-3.jpg

Σας ασκείτε έντονη κριτική

Για οποιονδήποτε τομέα, είτε πρόκειται για επαγγελματικό είτε για προσωπικό, συνηθίζετε να βλέπετε σε εσάς την χειρότερη εκδοχή. Κατηγορείτε τον εαυτό σας, τον αποδοκιμάζετε, γίνεστε οι αυστηροί κριτές.

Πως μπορούμε να το ελέγξουμε;

Οι αόρατες παγίδες που βάζουμε, λοιπόν, στον εαυτό μας, μας απομακρύνουν από τους στόχους μας και από κάθε προσπάθεια να πετύχουμε. Ο εντοπισμός των παραπάνω σημαδιών στην καθημερινότητά μας είναι και αυτά που τελικά θα πρέπει να μας υπενθυμίσουν πως θεωρούμαστε «αρκετοί» με τον ακριβή τρόπο που είμαστε. Το σημαντικό είναι να ξεκινήσουμε να εστιάζουμε στα θετικά. Να πιστέψουμε στις δυνάμεις μας και να «πολεμήσουμε» αυτές τις σκέψεις. Συγκεκριμένα, αναλογιστείτε τους πιθανούς φόβους που σας εμποδίσουν στο να προχωρήσετε, αλλά ανατρέξτε και σε όλες εκείνες τις όμορφες μέρες, που λόγω των ικανοτήτων σας πετύχατε στο παρελθόν.

Η ζωή είναι απρόβλεπτη. Είναι εντάξει να μην καταφέρνουμε να διατηρούμε τον έλεγχο σε όλες τις καταστάσεις. Η αποτυχία είναι κομμάτι της ζωής και δεν θα πρέπει να αισθανόμαστε ντροπή γι αυτήν, καθώς αποτελεί την πηγή της αναγέννησής μας. Ξεκινήστε να υιοθετείτε αυτή την νοοτροπία και θα διαπιστώσετε εντυπωσιακές αλλαγές στη ψυχολογία μας.