fbpixel

Search icon
Search
Συμβουλές διατροφής για διακοπές χωρίς τύψεις
TASTE

Συμβουλές διατροφής για διακοπές χωρίς τύψεις

Απολαύστε τις πολύτιμες μέρες χαλάρωσης χωρίς να χαλάσετε τη διατροφή σας


Οι πολυπόθητες διακοπές είναι ακόμα πιο κοντά και είτε είναι στη θάλασσα είτε στο βουνό, η αναζήτηση εστιατορίων είναι πάντα ένα από τα θέματα συζήτησης. Αν προσέχετε τη διατροφή σας και γενικά θέλετε να τρώτε πιο ισορροπημένα, οι καλοκαιρινές αποδράσεις είναι συνήθως οι μέρες όπου η δίαιτα  εκτροχιάζεται και η κάθε δυνατή προσπάθεια για υγιεινές διατροφικές επιλογές φαντάζει αδύνατη.

Θέλετε να χαρείτε τις διακοπές σας, προσέχοντας στον βαθμό που θέλετε τη διατροφή σας; Βρείτε παρακάτω μερικές συμβουλές και επιλογές για διατροφή χωρίς τύψεις!

Πρωινό

shutterstock-1132981949.jpg

Η καλή η μέρα από το πρωί φαίνεται και μάλιστα από το πρωινό! Οι δύο πιο συχνές συνήθειες στις διακοπές είναι είτε να υπάρξει ένα λουκούλλειο γεύμα στον μπουφέ του ξενοδοχείου, είτε να παραληφθεί τελείως στην προσπάθεια να «σωθούν» θερμίδες για αργότερα. Φυσικά δεν συστήνεται καμία από τις δύο τακτικές, ειδικά η δεύτερη όπου στερούμε από τον οργανισμό μας την απαραίτητη ενέργεια και θρεπτικά συστατικά για να ξεκινήσουμε τη μέρα μας. Επίσης, αυξάνει τις πιθανότητες να φάμε πιο πολύ αργότερα λόγω ασυγκράτητης και παρατεταμένης πείνας με αποτέλεσμα να μην έχει κανένα νόημα εξ αρχής.

Στόχος: Αν είστε σε μπουφέ, κάντε πρώτα μια αναγνωριστική βόλτα για να δείτε τι προσφέρει και κατόπιν επιλέξτε αυτό που θέλετε να δοκιμάσετε χωρίς να γεμίσετε όλο το πιάτο με άλλα εδέσματα. Έτσι θα επιλέξετε στοχευμένα χωρίς να παραγεμίσετε το πιάτο σας. Αν θέλετε να παραγγείλετε σε κάποιο εστιατόριο που προσφέρει πρωινό, επιλέξτε κάτι με βάση το γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά συνδυαστικά με δημητριακά και φρούτα ή αυγά ποσέ συνοδευτικά με λαχανικά και μία φέτα ψωμί ολικής άλεσης.

Σνακ

shutterstock-1369820390.jpg

Μην πέσετε στην παγίδα της απουσίας ενδιάμεσων γευμάτων. Ανάλογα με το πρόγραμμά σας και τα «κενά» ανάμεσα στα βασικά γεύματα, οργανωθείτε ώστε να έχετε μαζί σας κάποιο φρούτο και μερικούς ανάλατους ξηρούς καρπούς. Μην ξεχνάτε φυσικά και το νερό! Αν θέλετε να παραγγείλετε κάτι από το beach club, προτιμήστε κάποιο smoothie χωρίς έξτρα σιρόπι (το οποίο πιθανότατα περιέχει ζάχαρη) ή ακόμα και ένα τοστάκι (ή τορτίγια) χωρίς τα συνοδευτικά πατατάκια.

Κυρίως γεύμα

shutterstock-2106657287.jpg

Οι πιο συνηθισμένες επιλογές φαγητού στις διακοπές είναι «κρέας» ή «ψάρι» και το πιο σημαντικό... τα συνοδευτικά. Οτιδήποτε και αν διαλέξετε, υπάρχουν αμέτρητες επιλογές που είναι πεντανόστιμες και διατροφικά ισορροπημένες.

Ψάρι: Σε ένα εστιατόριο με ψάρια, μπορείτε να επιλέξετε οποιοδήποτε ψάρι ψητό στα κάρβουνα, αχνιστό ή πλακί ως κυρίως γεύμα, όλες οι επιλογές είναι θρεπτικά και σχετικά χαμηλά σε θερμίδες. Στα συνοδευτικά, αποφύγετε ή περιορίστε τις τηγανητές επιλογές και προτιμήστε ψαράκια μαρινάτα, σεβίτσε ή ταρτάρ, καλαμάρι ψητό, χταπόδι ξιδάτο, κ.ά. Μην ξεχάστε να παραγγείλετε άφθονα λαχανικά εποχής, όπως αγγουροντομάτα, χόρτα, κρίταμα ή και μελιτζάνα ψητή. Μπορείτε να ολοκληρώσετε το γεύμα σας προσθέτοντας για τη μέση, και επειδή όλα επιτρέπονται τη σωστή ποσότητα, ένα κριθαρότο ή μία μακαρονάδα.

Κρέας: Αν επισκεφτείτε ένα εστιατόριο που προσφέρει κυρίως κρέας, ξεκινήστε και πάλι με πολλές επιλογές λαχανικών, πιθανώς αντί για χόρτα και κρίταμα να επιλέξετε ψητά μανιτάρια που ταιριάζουν περισσότερο με κρέας. Προτιμήστε κάποιο κομμάτι χοιρινού ή μοσχαρίσιου κρέατος χωρίς πολύ ορατό λίπος ή κάποια επιλογή με κοτόπουλο ή γαλοπούλα. Συνοδέψτε το κυρίως πιάτο σας με πατάτες ψητές ή ρύζι και αποφύγετε το καλαθάκι με το ψωμί. Συμπληρώστε το γεύμα σας με κάποιο τυρί αποφεύγοντας τα τηγανητά, όπως το σαγανάκι, και προτιμώντας κάποια ψητή κατσικίσια φέτα με ντομάτα ή ακόμα και ένα καρπάτσιο μόσχου.

Και τα απαγορευμένα;

shutterstock-668711449.jpg

Αν ποθείτε εκείνες τις τραγανές τηγανητές πατατούλες, το πληθωρικό κριθαρότο ή το γλυκάκι στο τέλος, υπάρχει λύση... μοιραστείτε το! Έτσι θα το γευτείτε χωρίς να υπερβάλλετε στην ποσότητα, αφήνοντας «χώρο» για τις πιο θρεπτικές επιλογές του τραπεζιού.

Το πιο σημαντικό

Οι διακοπές είναι πολύτιμες και διαρκούν λίγες μέρες τον χρόνο. Αν θέλετε να ακολουθείστε μια συστηματικά ισορροπημένη διατροφή, κάντε το, αρκεί να το θέλετε πραγματικά και να μην νιώθετε πίεση. Αν δεν θέλετε να προσέξετε τη διατροφή σας, πολύ απλά, μην την προσέξετε. Οι ατασθαλίες μερικών ημερών δεν θα καταστρέψουν την προσπάθεια του υπόλοιπου χρόνου. Το πιο σημαντικό είναι να είμαστε χαρούμενοι με τις επιλογές μας, να γνωρίζουμε σε κάθε προκειμένη στιγμή τις προτεραιότητές μας και να μη νιώθουμε τύψεις ή πίεση για τις πράξεις μας. Γι' αυτό, απολαύστε τις διακοπές σας με όποιον τρόπο σας ευχαριστεί περισσότερο.

Καλή όρεξη και καλές διακοπές!
niki-4-dzhjc.jpg

Η Νίκη Αθανασιάδου PhD MSc RDN CDN, είναι κλινική διαιτολόγος με πολυετή εμπειρία στη Νέα Υόρκη, ΗΠΑ.