fbpixel

Search icon
Search
Αυτή η υπερσύγχρονη κατοικία στο Big Sur ενσαρκώνει την καλιφορνέζικη γοητεία σε όλο της το μεγαλείο
INTERIORS

Αυτή η υπερσύγχρονη κατοικία στο Big Sur ενσαρκώνει την καλιφορνέζικη γοητεία σε όλο της το μεγαλείο

Σχεδιασμένο από το Field Architecture, αυτό το σπίτι στο Big Sur βρίσκεται ανάμεσα στην άγρια φύση, προσφέροντας πανοραμική θέα στον Ειρηνικό Ωκεανό


Η άγρια φύση που περιβάλλει αυτό το σπίτι στο Big Sur είναι αντιπροσωπευτική του τμήματος της καλιφορνέζικης ακτής. Το Big Sur εκτείνεται σε απόσταση 75 μιλίων από το Carmel έως το Gorda και προσφέρει πραγματικά γοητευτικά τοπία, με τα βουνά Santa Lucia να υψώνονται 5.000 μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας. Σε αυτό το δυναμικό και απομακρυσμένο περιβάλλον, που διαμορφώνεται από τις ισχυρές χειμερινές καταιγίδες, τις πυρκαγιές και τον πανίσχυρο Ειρηνικό Ωκεανό, θα βρείτε την τελευταία ιδιωτική κατοικία του Field Architecture.

tsn8gzwbmjaknkh9fp2kok-768-80jpg.webp


Με επικεφαλής την ομάδα πατέρα και γιου Stan και Jess Field, το γραφείο είναι γνωστό για μια σειρά από έργα στην California - από μια οικολογική συναγωγή στο Πάλο Άλτο μέχρι μια ιδιωτική κατοικία στην Κοιλάδα Σονόμα. Μέσα στις καταπράσινες χαράδρες του Big Sur, η τελευταία τους κατασκευή σχεδιάστηκε για να αντέχει στις πολλές προκλήσεις της περιοχής, όπως η παράκτια διάβρωση, η σεισμική δραστηριότητα και οι ακραίες διακυμάνσεις των θερμοκρασιών και το διαβρωτικό ωκεάνιο σπρέι.

«Όταν με κάλεσαν για πρώτη φορά να σχεδιάσω ένα σπίτι σε αυτόν τον βραχώδη όρμο, αναρωτήθηκα αν μια κατοικία σε αυτό το σημείο θα μπορούσε πράγματι να επιβιώσει ή αν θα την "καταβρόχθιζε" η θάλασσα», λέει ο Jess Field και συνεχίζει: «Ήξερα ότι έπρεπε να σχεδιάσουμε με μεγάλη προσοχή. Ως πρώτο βήμα, έπρεπε να σταματήσουμε και να ακούσουμε, προκειμένου να απορροφήσουμε τις φυσικές συμπεριφορές και το μέγεθος των δυνάμεων που διαμορφώνουν αυτό το αξιοσημείωτο μέρος. Μόνο τότε μπορούσαμε να προχωρήσουμε, και μάλιστα με ταπεινότητα».

da5v4yo6pef6noonxuszok-768-80jpg.webp


Λίγες μέρες σκάψιμο στην παράκτια τοποθεσία αποκάλυψε μια όμορφη μεγάλη χαράδρα που είχε γεμίσει με την πάροδο του χρόνου. Η χαράδρα που σχηματίστηκε από ένα από αυτά τα διαλείποντα ρέματα που πέφτουν στη θάλασσα, χαρακτηριστικό του Big Sur, χάραξε το ακίνητο σε δύο ξεχωριστά τμήματα και αποτέλεσε την κύρια έμπνευση για την ιδέα του σχεδιασμού.

«Με το να καλύψουμε αυτή τη ρωγμή από άκρη σε άκρη, συμπεριλαμβανομένης μιας γέφυρας εισόδου, φέραμε αυτό το φυσικό χαρακτηριστικό απευθείας στην καρδιά του σπιτιού. Διατηρήσαμε επίσης τη χαράδρα και αποκαταστήσαμε την οικολογική της λειτουργία ως εποχιακή υδάτινη οδό», λέει ο Field, ο οποίος περιγράφει την προσέγγισή του στην αρχιτεκτονική ως καλλιτεχνική και πρακτική, «με στόχο να γιορτάσει τις φυσικές ευκαιρίες που προσφέρει κάθε τοποθεσία».

sikb2d5zgexixpnunkz3ik-768-80jpg.webp


Η πρόσβαση γίνεται μέσω ενός απότομου δρόμου που ελίσσεται μέσα από ένα άλσος κυπαρισσιών, και το σπίτι περιβάλλεται από πυκνή βλάστηση. Σχεδιασμένο για να γίνει μέρος του τοπίου, οι τοίχοι και οι γραμμές της οροφής του μιμούνται το απότομο παράκτιο έδαφος και τα στρωματοποιημένα πετρώματα που βρίσκονται στους γύρω θαλάσσιους βράχους.

Η ξύλινη πόρτα εισόδου οδηγεί σε έναν χώρο εμπνευσμένο από την ιαπωνική αρχιτεκτονική, με έναν πάγκο όπου οι ιδιοκτήτες βγάζουν τα παπούτσια τους πριν πατήσετε στο ζεστό ξύλινο δάπεδο. Στη συνέχεια, μια εκπληκτική γυάλινη γέφυρα μεταφέρει μέσω της ρεματιάς στην κύρια κατοικία, βυθίζοντας τον επισκέπτη στο τοπίο με παράθυρα από το δάπεδο μέχρι την οροφή.

euctxcgofgm2t3ewqesdjk-768-80jpg.webp


Στο εσωτερικό της κύριας δομής, οι χώροι είναι minimal κι εξαιρετικά μοντέρνοι. Ένα μεγάλο υπαίθριο κατάστρωμα και μια πισίνα υπερχείλισης προσφέρουν θέα στα κύματα που σκάνε στα κοντινά βραχώδη βράχια. Τα ζεστά δρύινα δάπεδα συμπληρώνουν τους δροσερούς γκρίζους τοίχους από χαλαζίτη, ενώ η κουζίνα από ξύλο οξιάς διαθέτει τρεις τέλεια τοποθετημένες νησίδες με κωνικά σχήματα που αντανακλούν τη γεωμετρία τόσο του σπιτιού όσο και της γύρω φύσης. Τα υπνοδωμάτια της κατοικίας ακολουθούν παρόμοια σχεδιαστική φιλοσοφία, η οποία έχει τον τρόπο να μας εμπνέει.

Ανακαλύψτε στην gallery περισσότερες φωτογραφίες του σπιτιού!

Φωτογραφίες: Joe Fletcher, Wallpaper