fbpixel

Search icon
Search
Ατζέντα της εβδομάδας: Όσα θα απολαύσουμε στη Θεσσαλονίκη
AGENDA

Ατζέντα της εβδομάδας: Όσα θα απολαύσουμε στη Θεσσαλονίκη

Οι προτάσεις για να περάσουμε υπέροχα κάθε στιγμή στην καρδιά της πόλης


Καλή εβδομάδα! Η Θεσσαλονίκη μας καλωσορίζει με μια σειρά από ενδιαφέρουσες θεατρικές παραστάσεις μέχρι πρωτότυπα μουσικά events. Κάθε ημέρα είναι και μια πρόσκληση για να περάσουμε όμορφες στιγμές. Εμείς, σας προτείνουμε όσα ξεχωρίσαμε για να περάσετε υπέροχα και αυτήν την εβδομάδα. Let's take a look!

ΔΕΥΤΕΡΑ

Παράσταση «Ο Τόρνος του Γιάννη Κεντρωτά» στο θέατρο Αμαλία

783899.jpg

Μαύρη κωμωδία, έντονα σαρκαστική διάθεση και πλήθος από σουρεαλιστικά στοιχεία πρωταγωνιστούν στο θεατρικό έργο Τόρνος με την υπογραφή του Γιάννη Κεντρωτά. Μέσα σε οχτώ σκηνές, παρακολουθούμε την καθημερινότητα του Αλέξη, ενός μικρού αγοριού, το οποίο μεγαλώνει μέσα στη θαλπωρή μιας παραδοσιακής οικογένειας στις παρυφές μιας ελληνικής πόλης και προσπαθεί να βρει τα πατήματα του για να σταθεί με περηφάνεια και αισιοδοξία στις αναποδιές της ζωής. Σκηνοθεσία: Μιχάλης Κοιλάκος. Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Ελισσαίος Βλάχος, Τάνια Παλαιολόγου, Σήφης Πολυζωΐδης, Φοίβος Συμεωνίδης.

Info: Θέατρο Αμαλία, Αμαλίας 71. Πρεμιέρα: Δευτέρα 15 Μαΐου στις 21:00. Καθημερινά μέχρι την Πέμπτη 18 Μαΐου στις 21:00.

14η Μουσική Εβδομάδα στο Βασιλικό Θέατρο

785871.jpg


Ο θεσμός της Άνω Πόλης για 14η χρονιά, μια πανδαισία ηχο-χρωμάτων κλασσικής, έντεχνης, παραδοσιακής, λαϊκής και ροκ μουσικής. Μια συναυλία, μίξη ηχο-χρωμάτων, τραγουδιών και μελωδιών, θα πραγματοποιηθεί στο Βασιλικό Θέατρο την Δευτέρα 15 Μαΐου 2023 στις 19.00 με την παρουσίαση των Μουσικών Συνόλων του Ωδείου σε ένα πολυποίκιλο πρόγραμμα, με ελεύθερη είσοδο (θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας).

Info: Βασιλικό θέατρο, Πλατεία Λευκού Πύργου. Δευτέρα 15 Μαΐου στις 19:00. 

Κινηματογραφική προβολή «Αγάπη, Ξανά» 

c8ec4bc3abbb98f311d3d99af2805877-7MLgl.jpg

Η Mira (Priyanka Chopra Jonas) πενθεί τον θάνατο του αρραβωνιαστικού της και εκτονώνεται με ρομαντικά μηνύματα που στέλνει στον παλιό του αριθμό. Δεν γνωρίζει, όμως, ότι αυτός ο αριθμός ανήκει πια στον δημοσιογράφο Rob (Sam Heughan), που συγκινείται από την ειλικρίνεια σε αυτά τα όμορφα κι εξομολογητικά μηνύματα. Όταν ο Rob αναλαμβάνει να γράψει ένα άρθρο για τη Celine Dion, ζητάει τη βοήθειά της θρυλικής σταρ προκειμένου να βρει έναν τρόπο να συναντήσει τη Mira από κοντά... και να της κλέψει την καρδιά. Σκηνοθεσία: Jim Strouse. Σενάριο: Jim Strouse. Πρωταγωνιστούν: Priyanka Chopra Jonas, Sam Heughan, Celine Dion.

Info: Η ταινία θα προβληθεί σε όλες τις κεντρικές αίθουσες της πόλης. Επισκεφθείτε τις επίσημες σελίδες τους για να ενημερωθείτε για τις ώρες και τις ημέρες προβολής. 

Οι διάσημοι καλλιτέχνες Ilya & Emilia Kabakov στη γκαλερί Donopoulos International Fine Arts

ergha-se-xarti-1.jpg

Με τη συμπλήρωση ενός έτους συνεργασίας, η Donopoulos International Fine Arts παρουσιάζει την έκθεση των Ilya & Emilia Kabakov Έργα Σε Χαρτί, η οποία εγκαινιάζεται τη Δευτέρα 15 Μαΐου, στις 19:00. Η έκθεση περιλαμβάνει εκτυπώσεις και σχέδια σε χαρτί, όπως και την εγκατάσταση The Children’s Corner, η οποία εκτέθηκε για πρώτη φορά το 1988. Τα εγκαίνια θα πλαισιώνονται από ένα κονσέρτο νέων μουσικών από την Ελλάδα, τη Βόρεια Μακεδονία, την Ουκρανία και τη Ρωσία.

Οι Ilya & Emilia Kabakov είναι πρώην Σοβιετικοί καλλιτέχνες που ζουν και εργάζονται στις ΗΠΑ. Οι Kabakov επεξεργάζονται περιβάλλοντα τα οποία ενώνουν στοιχεία της καθημερινότητας, με στοιχεία του ιδεατού. Ενώ το έργο τους είναι βαθιά ριζωμένο στο Σοβιετικό κοινωνικό και πολιτισμικό περίγραμμα, με το οποίο ανατράφηκαν, η δουλειά τους έχει αποκτήσει παγκόσμια χροιά και σημασία. Έχει ως επίκεντρο τους συναισθηματικούς και ψυχολογικούς φόβους, τις φοβίες, τις ελπίδες και τα όνειρα, τα οποία είναι κοινά σε όλους, ανεξαρτήτως εθνικότητας και προέλευσης.

Η έκθεση λαμβάνει χώρο σε αλληλεπίδραση με το Ship of Tolerance (Πλοίο της Ανεκτικότητας), ένα παγκόσμιας εμβέλειας πρότζεκτ αφιερωμένο στη μόρφωση και τη διασύνδεση παιδιών από διαφορετικές Ηπείρους, Κουλτούρες και Ταυτότητες, μέσω της παγκόσμιας γλώσσας της Τέχνης. Η εκκίνηση του πρότζεκτ έγινε από τους Καμπάκοφ το 2005 στη Σίβα Αιγύπτου, και ακολούθησαν περισσότερες από δώδεκα εγκαταστάσεις του, σε τέσσερις Ηπείρους. Στις 17 Μαΐου, το Πλοίο θα εγκαινιαστεί στη Πρώτη Προβλήτα του Λιμένος Θεσσαλονίκης, σε συνδυασμό με δωρεάν κονσέρτο, στο οποίο θα συμμετέχουν νέοι μουσικοί καλλιτέχνες του πρότζεκτ.

Info: Donopoulos International Fine Arts, Αγίας Θεοδώρας 3. Δευτέρα 15 Μαΐου στις 19:00. 

ΤΡΙΤΗ

Έκθεση «Empty Shaping» των Βασίλη Αλεξάνδρου, Χάρη Κοντοσφύρη & Βασίλη Σέντζα στη Γκαλερί Λόλα Νικολάου

alexandrou.jpg

Κενό, συμμετρία, γεωμετρία. Η αισθητική εμπειρία μιας φόρμας ταυτίζεται κάθε φορά με μια ενδιαφέρουσα και πρωτόγνωρη τελετουργία, ικανή να μας κάνει να αναθεωρήσουμε αρκετές σκέψεις. τα στοιχεία αυτά πρωταγωνιστούν στην έκθεση Empty Shaping των Βασίλη Αλεξάνδρου, Χάρη Κοντοσφύρη και Βασίλη Σέντζα, η οποία παρουσιάζεται στη Γκαλερί Λόλα Νικολάου. Όπως χαρακτηριστικά έχει αναφέρει ο επιμελητής Γ. Μήτρου: "Η φόρμα είναι ισομορφική στην εικαστική γλώσσα με το σχήμα και τελικά με τη μορφή του αντικειμένου τέχνης. Το περιεχόμενο παράγεται από τη μορφή και αντίστροφα. Τι όμως περικλείει ένα σχήμα; Το κενό ως μια θεμελιώδη διάσταση της υπόστασης του. Όπως το βάζο του Χάιντεγκερ που υπάρχει μέσα από το κενό ή αλλιώς το κενό είναι το σχεδίασμα του βάζου". 

Info: Lola Nikolaou Art Gallery, Τσιμισκή 52. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή από τις 12.00 έως τις 20.00 / Τετάρτη & Σάββατο από τις 12.00 έως τις 15.00. Διάρκεια: έως 31 Μαΐου. 

Κινηματογραφική προβολή «Renfield»

cage-dracula.png


Η ταινία Renfield είναι μια αμερικανική υπερφυσική κωμωδία τρόμου του 2023 σε σκηνοθεσία και παραγωγή του Chris McKay και σενάριο του Ryan Ridley από μια ιστορία του Robert Kirkman, ο οποίος είναι επίσης συμπαραγωγός. Στην ταινία παρακολουθούμε τον Άγγλο δικηγόρο R. M. Renfield, ο οποίος αφού συναντά τον βρικόλακα Κόμης Δράκουλα από την Τρανσυλβανία, ήλπιζε να μεσολαβήσει για μια συμφωνία για κάποια γη, αλλά κατέληξε να γίνει ο οικείος του. Σίγουρα η ιδέα του Nicolas Cage να πρωταγωνιστεί μας κάνει να ανυπομονούμε για να την παρακολουθήσουμε. Παίζουν: Nicholas Hoult, Ben Schwartz, Adrian Martinez, κ.ά.

Info: Η ταινία θα προβληθεί σε όλες τις κεντρικές αίθουσες της πόλης. Επισκεφθείτε τις επίσημες σελίδες τους για να ενημερωθείτε για τις ώρες και τις ημέρες προβολής.

Ομαδική έκθεση φωτογραφίας «Isolamento vol2» στη Myró Gallery

786005.jpg


Η Myró Gallery φιλοξενεί την ομαδική έκθεση "Isolamento vol2" υπό την επιμέλεια της εικαστικού Μαριάνας Ρωσσιάδου. Η επιμελήτρια σημειώνει μεταξύ άλλων: "Η έκθεση καλλιτεχνικής φωτογραφίας "Isolamento vol2" με θέμα την απομόνωση διερευνά τις διάφορες διαστάσεις του ανθρώπινου διαχωρισμού, είτε είναι κοινωνικός, συναισθηματικός, σωματικός ή ψυχολογικός. Μέσα από τον φακό της κάμερας, οι καλλιτέχνες έχουν αποτυπώσει τα βαθιά συναισθήματα μοναξιάς, αποξένωσης και αποσύνδεσης που βιώνουν οι άνθρωποι στην καθημερινότητά τους". Την έκθεση φωτογραφίας συνοδεύει ένα σύνολο γλυπτών του γλυπτή, Γαβριήλ Ανδρονικίδη. Η θεματολογία του επικεντρώνεται στην ανθρώπινη μορφή, με αναφορές και έμπνευση αρχαιοελληνική, θρησκευτική ή σύγχρονη.

Info: Myró Gallery, Νικηφόρου Φωκά 8. Τρίτη από τις 12:00 έως τις 18:00. Διάρκεια: έως 20 Μαΐου. 

Παράσταση «Ρόζα Εσκενάζυ: Η Βασίλισσα του Ρεμπέτικου» στο θέατρο Σοφούλη

roza-eskenazy-vassilisa-rempetikou-2023-05-ckpoU.jpg

Η "Ρόζα η ναζιάρα με τα σγουρά μαλλιά", γεννημένη στην Κωνσταντινούπολη, εβραϊκής καταγωγής, μετακόμισε με την οικογένειά της στη Θεσσαλονίκη, όπου και άρχισε την καριέρα της. Χαρισματική ερμηνεύτρια του ρεμπέτικου και του σμυρναίικου τραγουδιού, βίωσε τις πιο σημαντικές δεκαετίες της ιστορίας της Ελλάδας. Πέρασε δια πυρός και σιδήρου μέσα από πολέμους, κατοχή, δικτατορία, χωρίς να πάψει στιγμή να είναι μια γυναίκα "ανεμοστρόβιλος". Σκηνοθεσία: Αντώνης Λουδάρος. Ακούγονται οι ηθοποιοί: Γιάννης Στάνκογλου, Φάνης Μουρατίδης, Παύλος Ορκόπουλος, Θανάσης Κουρλαμπάς, Θοδωρής Μπουζικάκος.

Info: Θέατρο Σοφούλη, Τραπεζούντος 5, Καλαμαριά. Τρίτη 16 Μαΐου στις 21:00. Επόμενες δύο παραστάσεις και τελευταίες: Δευτέρα 22 & Τρίτη 23 Μαΐου στις 21:00.

ΤΕΤΑΡΤΗ 

Project Ship of tolerance στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης

ship-of-tolerance-2.jpg

Ένα τεράστιο, ξύλινο πλοίο κατασκευάζεται τις τελευταίες εβδομάδες στην Προβλήτα Α’ στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και είναι έτοιμο να… «σαλπάρει», έχοντας για πανιά του τις ζωγραφιές και τις φωνές παιδιών, με στόχο την προώθηση της ανεκτικότητας και της κατανόησης μεταξύ των λαών. Το διεθνές project με τίτλο «The Ship of Tolerance / Το Πλοίο της Ανεκτικότητας» παρουσιάζεται στη Θεσσαλονίκη από το Ίδρυμα Ilya & Emilia Kabakov, το MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών και την γκαλερί Donopoulos International Fine Arts, στο λιμάνι της πόλης, την Τετάρτη 17 Μαΐου 2023, απευθύνοντας ανοιχτή πρόσκληση συμμετοχής στο κοινό.

To project φέρει την πολύτιμη βοήθεια των δωρητών του -Ίδρυμα Ilya & Emilia Kabakov, Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), Bloomberg Philanthropies, David και Susan Rockefeller, Ζωή Ψαρρά Παπαγεωργίου, Αλεξάνδρα Μποΐτση Παπαγεωργίου-, των εταίρων του -Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης, Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης, και των υποστηρικτών του -Γ.Ν. Παπαγεωργίου, OSTEN art, Κολλέγιο Ανατόλια, Κολλέγιο Δελασάλ, Γερμανική Σχολή Θεσσαλονίκης, Αρσάκεια Σχολεία Θεσσαλονίκης, Δημοτικό Σχολείο Κάτω Νευροκοπίου, 16ο Δημοτικό Σχολείο Δραμας. Το project τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης. 

Ταυτόχρονα, στο MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών στην Αποθήκη Β1, στο λιμάνι Θεσσαλονίκης, θα παρουσιαστεί η δεκαοκτάχρονη ιστορία του «The Ship of Tolerance», με τα πανιά από τους προηγούμενους συμμετέχοντες στο project, βίντεο εμπνευσμένα από το έργο και φωτογραφίες που τεκμηριώνουν την εγκατάσταση του πλοίου σε άλλους σταθμούς. Η έκθεση στον χώρο με τίτλο «The Eminent Direction of Thoughts / Η Εξέχουσα Κατεύθυνση των Σκέψεων» θα περιλαμβάνει έργα μαθητών από τον διεθνή διαγωνισμό παιδικής τέχνης The Golden Easel, που λαμβάνει χώρα εδώ και είκοσι χρόνια υπό τις οδηγίες των Olga Mykhailiuk και Sergii Grichanok, με στόχο την ενθάρρυνση των μικρών μαθητών να εξερευνήσουν και να αναπτύξουν τις καλλιτεχνικές τους δεξιότητες, σε μια ειδική εγκατάσταση σχεδιασμένη από την Emilia Kabakov.

Info: Προβλήτα Α’, Λιμάνι Θεσσαλονίκης. Έναρξη: Τετάρτη 17 Μαΐου 2023 από τις 19:30 έως τις 21:00.

Παράσταση «Η απόλυτη μαγεία» του Χρήστου Πασσαλή στο Φουαγιέ ΕΜΣ 

pp0858j0002v01.jpg

Μια περίεργη καθημερινότητα σε ένα νησί μας καλεί να γίνουμε κοινωνοί της. Όλα τα στοιχεία της φύσης εξαφανίζονται και οι κάτοικοι δημιουργούν ιδιαίτερες τελετουργίες, για να τα αποχαιρετήσουν, προσκαλώντας ιδιότροπα πνεύματα να γεμίσουν τον χώρο σε μια προσπάθεια να βρεθούν απαντήσεις σε έναν κόσμο που καθημερινά φαίνεται να αδειάζει από νόημα. Στη θεατρική παράσταση Η απόλυτη μαγεία υπό τη δραματουργική ματιά της Αγγελικής Παπούλια και τη σκηνοθετική δεξιοτεχνία του Χρήστου Πασσαλή, είμαστε όλοι προσκεκλημένη στην ξεχωριστή αυτή ιεροτελεστία. Παίζουν οι ηθοποιοί: Λουκία Βασιλείου, Γιάννης Γκρέζιος, Νατάσσα Δαλιάκα, κ.ά. *Πριν από την έναρξη της παράστασης, τους θεατές υποδέχτηκαν στο Φουαγιέ της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών οι μουσικοί κ. Καλλιόπη Τυπάλδου (Σπουδάστρια Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης και Τμήματος Μουσικών Σπουδών ΑΠΘ) και κ. Δημήτρης Γεωργάκαινας (Σπουδαστής Τμήματος Μουσικών Σπουδών ΑΠΘ), υπό τους ήχους της κιθάρας.

Info: Φουαγιέ Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, Εθνικής Αμύνης 2. Τετάρτη 17 Μαΐου στις 21:00.

«35 Χρόνια Στέφανος Κορκολής» στο Μέγαρο Μουσικής 

korkolis.jpg

Μετά την τεράστια επιτυχία στην Αθήνα, με δύο sold out συναυλίες στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και δύο στο Θέατρο Παλλάς, η συναυλία του Στέφανου Κορκολή για τα 35 του χρόνια στη μουσική συνεχίζεται στις 17 Μαΐου 2023 στη Θεσσαλονίκη σε μια σύμπραξη με τη Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκη που διευθύνει ο μαέστρος Αναστάσιος Συμεωνίδης. Στη σκηνή μαζί τους η Γιώτα Νέγκα, η Σοφία Μανουσάκη και σολίστ ο Θανάσης Πολυκανδριώτης.

Info: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, 25ης Μαρτίου και Παραλία. Τετάρτη 17 Μαΐου στις 21:00.

Κινηματογραφική προβολή «Sisu»

sisu-sb2gr.jpg

Τις τελευταίες μέρες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ένας μοναχικός χρυσοθήρας (Jorma Tommila) συναντά τους Ναζί σε μια υποχώρηση στη βόρεια Φινλανδία. Όταν οι Ναζί κλέβουν το χρυσό του, ανακαλύπτουν γρήγορα ότι δεν έχουν μπλέξει με έναν συνηθισμένο μεταλλωρύχο. Αν και δεν υπάρχει άμεση μετάφραση για τη φινλανδική λέξη "sisu", αυτός ο θρυλικός πρώην κομάντο θα ενσαρκώσει αυτό που σημαίνει: μορφή θάρρους και αφάνταστης αποφασιστικότητας μπροστά σε συντριπτικές αντιξοότητες. Και ό,τι κι αν κάνουν οι Ναζί, εκείνος θα φτάσει σε εξωφρενικές καταστάσεις για να πάρει πίσω το χρυσάφι του - ακόμα κι αν αυτό σημαίνει να σκοτώσει και τον τελευταίο που θα βρεθεί στο διάβα του. Σκηνοθεσία: Jalmari Helander Σενάριο: Jalmari Helander. Πρωταγωνιστούν: Jorma Tommila, Aksel Hennie, Jack Doolan, Mimosa Willamo, Onni Tommila, Tatu Sinisalo, κ.ά.

Info: Η ταινία θα προβληθεί σε όλες τις κεντρικές αίθουσες της πόλης. Επισκεφθείτε τις επίσημες σελίδες τους για να ενημερωθείτε για τις ώρες και τις ημέρες προβολής.

ΠΕΜΠΤΗ

«Διεθνής Ημέρα Μουσείων» στη Θεσσαλονίκη

moyseio-thessalonikis.jpg

Η Θεσσαλονίκη συμμετέχει για ακόμη μια φορά ενεργά στον θεσμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, μέσα από τις δράσεις των πολιτιστικών της φορέων. Το πρόγραμμα Μαΐου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης περιλαμβάνει περιπάτους, εκθέσεις, θεματικές περιηγήσεις, εκπαιδευτικές δραστηριότητες, μουσικές εκδηλώσεις, το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Μνημείων κ.ά. 

Info: Διάρκεια: έως 28 Μαΐου. Δείτε το μηνιαίο ενημερωτικό δελτίο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης για τον μήνα Μάιο εδώ.

Κινηματογραφική προβολή «Ο Σοφέρ της Κυρίας Μαντλέν» 

786151.jpg

Η Madeleine καλεί ένα ταξί. Οδηγός του είναι ο Charles. ένας απογοητευμένος από τη ζωή του άνδρας, ο οποίος όμως κρύβει μια τρυφερή καρδιά πίσω από την κάπως δύστροπη συμπεριφορά του. Εκείνη του ζητά να περάσουν από διάφορα μέρη στο Παρίσι που σημάδεψαν τη ζωή της. Έτσι, μέσα από τους δρόμους της υπέροχης γαλλικής πρωτεύουσας, θα ξετυλίξει το εξαιρετικό παρελθόν της, γεμάτο από όμορφες αλλά και επώδυνες αναμνήσεις. Δεν το γνωρίζουν ακόμη, αλλά κατά τη διάρκεια αυτής της ιδιαίτερης διαδρομής, θα γεννηθεί μια φιλία που θα αλλάξει τη ζωή τους για πάντα… Σκηνοθεσία: Christian Carion. Σενάριο: Cyril Gely, Christian Carion. Πρωταγωνιστούν: Line Renaud, Dany Boon, Alice Isaaz, Jérémie Laheurte, κ.ά. 

 Info: Η ταινία θα προβληθεί σε όλες τις κεντρικές αίθουσες της πόλης. Επισκεφθείτε τις επίσημες σελίδες τους για να ενημερωθείτε για τις ώρες και τις ημέρες προβολής.

Έκθεση του Γιάννη Φωκά στην Αrtforum Gallery

yiannis-fokas-acrylic-on-canvas-140x140cm-2021-a7m8j.jpg

Μια ξεχωριστή δημιουργική προσωπικότητα με ενεργή παρουσία και συμμετοχή στον καλλιτεχνικό χάρτη της χώρας μας, αλλά και έξω από τα σύνορά της. Ο ζωγράφος Γιάννης Φωκάς μας προσκαλεί να γνωρίσουμε το γεμάτο χρώματα και πάθος σύμπαν του μέσα από τη νέα του ατομική έκθεση στην Αrtforum Gallery.

Info: Αrtforum Gallery, Τσιμισκή 113. Πέμπτη από τις 15:30 έως τις 20:00. Διάρκεια: έως 10 Ιουνίου. 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΓΕΜΑΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

Οι Warhaus στο We

766446.jpg

Οι Warhaus έρχονται αυτόν τον Μάιο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για δύο βραδιές γεμάτες από sexy, σκοτεινές jazz και pop μελωδίες, που θα μας θυμίσουν γιατί τους αγαπήσαμε από το πρώτο άκουσμα. Η επιστροφή του Maarten Devoldere στη δισκογραφία δεν έρχεται μέσα από ατελείωτη μελέτη και τελειοποίηση. Τα τραγούδια του ολοκαίνουριου άλμπουμ “Ha Ha Heartbreak” ξεπήδησαν σε τρεις μόλις εβδομάδες στην αποπνικτική πόλη του Παλέρμο.

Info: Πολυχώρος πολιτισμού και αθλητισμού We, 3ης Σεπτεμβρίου και Γρηγορίου Λαμπράκη. Παρασκευή 19 Μαΐου στις 22:00.

Αφιέρωμα στον Ennio Morricone στο Ράδιο Σίτυ

en-m.jpg

Οι πασίγνωστες μελωδίες του σπουδαίου Ennio Morricone για ταινίες όπως «Σινεμά ο Παράδεισος», «Η Αποστολή», «Κάποτε στη Δύση» και πολλών ακόμα, πρωταγωνιστούν στην πολυαναμενόμενη μουσική παράσταση της Ιταλικής ορχήστρας Ensemble Le Muse. Ταυτόχρονα με τον πιο γνωστών soundtracks στην ιστορία του κινηματογράφου, θα προβάλλονται τα αντίστοιχα κινηματογραφικά αποσπάσματα, συνοδευόμενα από την αφήγηση για την ζωή και το έργο του Ennio Morricone.

To συμφωνικό σύνολο από την Ιταλία Ensemble Le Muse αποτελούν ξεχωριστές γυναίκες μουσικοί , που προέρχονται από την φημισμένη ορχήστρα "Rondo Veneziano" και πέρα από την πλούσια εμπειρία τους σε όλες τις πτυχές της κλασικής μουσικής διαθέτουν μια ιδιαίτερη αίσθηση και ένστικτο στην ερμηνεία των συνθέσεων του Ennio Morricone. Στο μουσικό σύνολο αυτό ιδιαίτερη θέση έχει η σοπράνο Daniela Placci , ενώ διευθύνεται από τον πιανίστα, ιδρυτή της ορχήστρας και μαέστρο Andrea Albertini.

Info: Ράδιο Σίτυ, Φάληρο, Λεωφ. Βασ. Όλγας 11, Παρασκευοπούλου 9Παρασκευή 19 Μαΐου στις 21:30.

Νατάσα Θεοδωρίδου στο Barbarella Live Party: Early show

jpg-O1vZL.jpg

H κορυφαία Ελληνίδα ερμηνεύτρια, Νατάσα Θεοδωρίδου θα εμφανίζεται στη σκηνή του Barbarella Live Party κάθε Παρασκευή και Σάββατο και θα μας χαρίζει μαγικές βραδιές, με τις τεράστιες επιτυχίες της, όπως μόνο εκείνη ξέρει. Κάθε Παρασκευή και Σάββατο, θα ερωτευόμαστε, θα ταξιδεύουμε και θα τραγουδάμε με την ψυχή μας, σαν μια μεγάλη παρέα! Μαζί της ο ταλαντούχος Γιώργος Κακοσαίος, που ήδη έχει αγαπηθεί από το κόσμο και έχει κερδίσει τις καλύτερες εντυπώσεις. Επιμέλεια Προγράμματος: Παναγιώτης Μπρακούλιας.

Info:
Barbarella Live Party, 26ης Οκτωβρίου 27. Κάθε Παρασκευή & Σάββατο στις 22.00. Διάρκεια: έως 21 Μαΐου.

Δημήτρης Μαραμής «Από τον σκοτεινό έρωτα στον Ερωτόκριτο» στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

maramis.webp

Ο συνθέτης Δημήτρης Μαραμής πέντε χρόνια μετά τη μεγάλη επιτυχία του μιούζικαλ Ερωτόκριτος επιστρέφει στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης παρουσιάζοντας για πρώτη φορά μέρη από τα σημαντικότερα μουσικά έργα του με τίτλο Από τον σκοτεινό έρωτα στον Ερωτόκριτο. Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί με την ΜΟΥSA την Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Μούσα του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, με ερμηνευτές το Μάριο Φραγκούλη, το Θοδωρή Βουτσικάκη, σε μουσική διεύθυνση κι ενορχήστρωση του Θοδωρή Παπαδημητρίου, με το συνθέτη στο πιάνο και τη συμμετοχή των ταλαντούχων τραγουδιστών Ελένης Δημοπούλου, Μέλας Γεροφώτη και Νίκου Κύρτσου.

Info: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, 25ης Μαρτίου & παραλία. Παρασκευή 19 Μαΐου 2023 στις 20:30.

Συναυλία για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού

786101.jpg

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης τιμά την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού με την παγκόσμια πρεμιέρα του έργου "Tears, Ashes and Remembrances" του διεθνώς αναγνωρισμένου Έλληνα συνθέτη Κώστα Χρηστίδη, γραμμένο κατά παραγγελία της Κ.Ο.Θ. για την εθνική αυτή επέτειο. Την Κ.Ο.Θ. διευθύνει ο Μιχάλης Οικονόμου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης το "Πρώτο Κοντσέρτο για βιολί" του σύγχρονου Φινλανδού συνθέτη Magnus Lindberg , όπου ο πρωτοπόρος δημιουργός καταφέρνει να συνδυάσει την ποίηση με τη βιρτουοζιτέ σε "ένα από τα καλύτερα κοντσέρτα για βιολί που γράφτηκαν τις τελευταίες δεκαετίες" (The Guardian). Σολίστ ο διακεκριμένος Ελβετός βιολιστής Sebastian Bohren.

Info: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, 25ης Μαρτίου & παραλία. Παρασκευή 19 Μαΐου 2023 στις 21:00.

ΣΑΒΒΑΤΟ

«Οι Μάγισσες του Βάρντε» της Μαρίας Ράπτη στο θέατρο Αυλαία (τελευταία παράσταση) 

topic-47955.jpg


Το 1617 στο παραθαλάσσιο Βάρντε της Νορβηγίας ξέσπασε μια φονική καταιγίδα που έπνιξε 40 άνδρες του μικρού χωριού. Οι γυναίκες της περιοχής κατηγορήθηκαν για μαγεία. Η Νορβηγία που είχε ήδη εξαπολύσει σταυροφορία για την απάλειψη της μαγείας, πραγματοποίησε πάνω από 140 δίκες στην περιοχή του Φίνμαρκ. Τουλάχιστον 91 άνθρωποι, κυρίως γυναίκες, κρίθηκαν ένοχοι μαγείας και κάηκαν στην πυρά ή βασανίστηκαν μέχρι θανάτου. Σκηνοθεσία: Βαρβάρα Δουμανίδου. Κείμενο: Μαρία Ράπτη. Παίζουν οι ηθοποιοί: Βάλια Γκαγκάτση, Θεοδώρα Κωστάκου, Δημήτρης Βασιλειάδης, Βαρβάρα Δουμανίδου, Μαρία Σεμερτζίδου, Νατάσα Κοψαχείλη, κ.ά.

Info: Θέατρο Αυλαία, Τσιμισκή 136. Παρασκευή 19 & Σάββατο 20 δύο τελευταίες παραστάσεις στις 21:00. 

Γιώργος Θεοφάνους - 8 Μουσικές Συναντήσεις στο Θέατρο Βεργίνα

theofanous-thesnik.jpg

Ο συνθέτης των επιτυχιών Γιώργος Θεοφάνους συγκεντρώνει τα αγαπημένα σε όλους τραγούδια του και παρουσιάζει μία μοναδική παράσταση με "Πολλά Τραγούδια Ακόμα". 8 μουσικές συναντήσεις με 19 σπουδαίους καλλιτέχνες σε ένα πρόγραμμα-έκπληξη, διαφορετικό κάθε φορά. Παρουσιάζει "Πολλά Τραγούδια Ακόμα" και θα ταξιδέψει το κοινό από το σύγχρονο τραγούδι στο λαϊκό, στο νησιώτικο και στο παραδοσιακό με τα μεγαλύτερα ονόματα της ελληνικής μουσικής σκηνής.

Ιnfo: Regency Casino Thessaloniki - Θέατρο Βεργίνα, 12ο χλμ Εθ. Οδού, Αεροδρομίου Θεσσαλονίκης. Παρασκευή & Σάββατο στις 22:00. Διάρκεια: έως 10 Ιουνίου.

ΚΥΡΙΑΚΗ 

Έκθεση «Χρήστος Δικαιάκος. Ο κόσμος ως ανοιχτό στούντιο στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης»

749231.jpg

Με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη και διατηρώντας εξέχουσα θέση στην καλλιτεχνική σκηνή του Βανκούβερ ήδη από τη δεκαετία του 1970, ο Ελληνοκαναδός φωτογράφος Χρήστος Δικαιάκος (1946) χρησιμοποίησε φωτογραφικές πρακτικές στη διερεύνηση ζητημάτων μνήμης, ιστορίας και διαχείρισης τόσο του φυσικού όσο και του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος. Ειδικότερα το έργο του εστιάζεται στη χρήση της γης σε αλληλεπίδραση με τον τρόπο που ο σύγχρονος πολιτισμός εξαπλώνεται συρρικνώνοντας τις γηγενείς κουλτούρες, που είναι άμεσα συνδεδεμένες με τη φύση. Επιμέλεια: Ηρακλής Παπαϊωάννου.

Info: Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, Αποθήκη Α' , Λιμάνι Θεσσαλονίκης. Κυριακή από τις 11:00 έως τις 19:00.

Κεντρική έκθεση της Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης «Being as Communion» (τελευταία ημέρα)

767687-dhEzh.jpg

Η κεντρική έκθεση της 8ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης προτείνει μια επανεξέταση: μια επανεξέταση της ζωής ως κοινωνίας, αλλά και της συν-ύπαρξης ως ένα εργαλείο για την αντιμετώπιση των πολλαπλών κρίσεων που βιώνουμε. Το ζήτημα της συν-ύπαρξης εξετάζεται μέσα από τα έργα 28 καλλιτεχνών/έχνιδων που εστιάζουν σε ποικίλες μορφές συνδιαλλαγής μεταξύ διαφορετικών υποκείμενων, ζώντων και νεκρών, ειδών και περιβαλλόντων. Η έμφαση μετατίθεται πια στις πρακτικές της φροντίδας, της αγάπης, του μοιράσματος, της αλληλοϋποστήριξης και της συμπεριληπτικότητας ως στάσεις ζωής. Καλλιτεχνικές ομάδες, και καλλιτέχνες/ιδες ερευνούν τις επιπτώσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας σε οικοσυστήματα που απειλούνται, τα πιθανά σενάρια βιώσιμης αλλά και ομαλής συμβίωσης, και τον βαθμό στον οποίο μπορούμε να μάθουμε να μην επιβάλλουμε τον εαυτό μας στον κόσμο γύρω μας. Τα έργα της έκθεσης παρουσιάζονται σε δέκα χώρους και μουσεία της πόλης της Θεσσαλονίκης, ακουμπώντας τις πολλαπλές στρώσεις της ιστορίας της πόλης, προτείνοντας μια πολυφωνική ανάγνωση, μια σύζευξη πολλών ισότιμων φωνών. Επιμέλεια: Μαρία-Θάλεια Καρρά.

Info: Χώροι: MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, Πολυχώρος Πολιτισμού Ισλαχανέ, Επταπύργιο, Γενί Τζαμί, Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, Γυάλινο περίπτερο "Κήπου Γλυπτών" (παραλία), Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (κτίριο Μ2). Ώρες επίσκεψης: Καθημερινά από τις 08:00 έως τις 21:00. Διάρκεια: έως 21 Μαϊου.

Κεντρική φωτογραφία: Ship of Tolerance: Daniel Hegglin