fbpixel

Search icon
Search
Ατζέντα της εβδομάδας: Όσα θα απολαύσουμε στη Θεσσαλονίκη
AGENDA

Ατζέντα της εβδομάδας: Όσα θα απολαύσουμε στη Θεσσαλονίκη

Οι προτάσεις για να περάσουμε υπέροχα κάθε στιγμή στην καρδιά της πόλης


Καλή εβδομάδα! Η Θεσσαλονίκη μας καλωσορίζει με μια σειρά από ενδιαφέρουσες θεατρικές παραστάσεις μέχρι πρωτότυπα μουσικά events. Κάθε ημέρα είναι και μια πρόσκληση για να περάσουμε όμορφες στιγμές. Εμείς, σας προτείνουμε όσα ξεχωρίσαμε για να περάσετε υπέροχα και αυτήν την εβδομάδα.

ΔΕΥΤΕΡΑ

Παράσταση ''Undone So Many'' του Ant Hampton στο Λαογραφικό & Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας - Θράκης

787160.jpg


Στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Δάσους 2023, θα έχουμε τη ευκαιρία από σήμερα να παρακολουθήσουμε την παράσταση ''Undone So Many'' του Ant Hampton. Το έργο αυτό βασίζεται στη συνεργασία με τη Rita Pauls και αφορά στην ιδιαίτερη σχέση ανάμεσα σε δύο φίλους. Οι ίδιοι ξεκινούν ένα ταξίδι από τη Λωζάνη στη Σμύρνη. Όταν έφτασαν στην Ελλάδα, ο ένας από τους δύο έπρεπε να σταματήσει λόγω προβλημάτων υγείας. Ενώ ο άλλος συνεχίζει μόνος του να ταξιδεύει για την Τουρκία, η αφήγηση μετατρέπεται σε μια συγκινητική και ταραγμένη ψυχογεωγραφία, που κινείται ανάμεσα στο "εγώ" και στο "εμείς", στο παρελθόν και στο παρόν, και διερευνά αξίες και νοήματα που πηγάζουν από τις καταστροφές που προκάλεσε η ανθρώπινη φιλοδοξία, η ιστορία και η γλώσσα.

Αυτή η προσεκτική διαδικασία επανασύνδεσης του Hampton, σταδιακά ρίχνει φως σε ένα πλέγμα ποικίλων στοιχείων: σεφαραδίτικες ιστορίες, το τέλος της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, θέματα που αφορούν την ψυχική υγεία και την απώλεια μνήμης, τουριστικά ταξίδια και αναγκαστικές μετακινήσεις, φωνές και καταστροφές, χελιδόνια και πετροχελίδονα, η Έρημη χώρα του Έλιοτ, αλλά και από μια γρήγορη ματιά στις ακρότητες που διαπράττονται σήμερα στις παρυφές της Ευρώπης και που χρηματοδοτούνται από το κέντρο της.

Info: Λαογραφικό & Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας - Θράκης, Βασιλίσσης Όλγας 68, Φιλίππου Νίκογλου 1. Από Δευτέρα 29 Μαΐου μέχρι 2 Ιουνίου θα παρουσιαστεί από τις 11:00 έως τις 12:30. Η συνέχειά της θα πραγματοποιηθεί από το Σάββατο 3 μέχρι την Πέμπτη 15 Ιουνίου στο θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών. 

Κινηματογραφική προβολή Kandahar: Σημείο Διαφυγής - Kandahar

a63e0f8dbac44e1b91193efc66ab2a14.webp


Όταν η ταυτότητα ενός πράκτορα της CIA αποκαλύπτεται μαζί με την μυστική του αποστολή, θα δώσει μάχη με το χρόνο προκειμένου να δραπετεύσει προτού τον εντοπίσουν οι ειδικές δυνάμεις του Αφγανιστάν. Για να τα καταφέρει, θα χρειαστεί τη βοήθεια του διερμηνέα του, ο οποίος μπορεί να έχασε τον γιο του από τους Ταλιμπάν, αλλά κατηγορεί τις δυτικές δυνάμεις για τη συνέχιση του αιματοκυλίσματος. Σκηνοθεσία: Ric Roman Waugh. Σενάριο: Mitchell LaFortune. Πρωταγωνιστούν: Gerard Butler, Navid Negahban, Ali Fazal, Bahador Foladi, Olivia-Mai Barrett, Nina Toussaint-White.

Info: Η ταινία προβάλλεται από σήμερα στις κεντρικές αίθουσες της πόλης. Μπείτε στις επίσημες σελίδες τους για να ενημερωθείτε για τις ώρες και ημέρες προβολής. 

ΤΡΙΤΗ

Ομαδική έκθεση "Empty Shaping" στη γκαλερί Λόλα Νικολάου

782963.jpg

Στην γκαλερί Λόλα Νικολάου παρουσιάζεται η έκθεση των Βασίλη Αλεξάνδρου, Χάρη Κοντοσφύρη και Βασίλη Σέντζα με τίτλο "Empty Shaping". Καλούμαστε να γνωρίσουμε με ουσιαστικό τρόπο το πως αντιμετωπίζουν οι καλλιτέχνες την έννοια του κενού. Υπάρχει χώρος και χρόνος; Με ποιες έννοιες μπορεί να ταυτιστεί ο κενός χώρος και τι συμβολίζουν αυτές; Αυτά είναι μερικά από τα κύρια ερωτήματα, τα οποία πρόκειται να μας απασχολήσουν. Επιμέλεια: Γ. Μήτρος.

Info: Lola Nikolaou Art Gallery, Τσιμισκή 52. Τρίτη από τις 12:00 έως τις 20:00. Διάρκεια: έως 31 Μαΐου.

Κινηματογραφική προβολή "Στα Άκρα - On the Fringe"

onthefringe-1024x577.jpg


Μια ταινία για την οικογένεια, την αγάπη και την αλληλεγγύη. Μια αντίστροφη μέτρηση για τρεις διαπλεκόμενους χαρακτήρες που προσπαθούν να μην καταρρεύσουν και να περάσουν 24 ζωτικές ώρες που θα αλλάξουν τη ζωή τους. Ποια είναι η επίδραση του οικονομικού στρες στις προσωπικές σχέσεις και πώς η φιλία και η αλληλεγγύη μπορούν να μας βοηθήσουν στις πιο δύσκολες στιγμές της ζωής; Ένας συναρπαστικός αγώνας ενάντια στο χρόνο, στο περιθώριο μιας μεγάλης πόλης. Σκηνοθεσία: Juan Diego Botto. Σενάριο: Juan Diego Botto, Olga Rodriguez. Πρωταγωνιστούν: Adelfa Calvo, Luis Tosar, Penélope Cruz. 

Info: Βακούρα, αίθουσα 2, Μιχαήλ Ιωάννου 8, Τρίτη 30 Μαΐου στις 21:00. Ελληνίς Θερινός, Λεωφ. Στρατού 11, Τρίτη 30 Μαΐου στις 21:00. Σινέ Αθήναιον, αίθουσα 1,  Λεωφ. Βασιλίσσης Όλγας 35, Τρίτη 30 Μαΐου στις 20:30. 

ΤΕΤΑΡΤΗ

Κωστής Μαραβέγιας Live στο Θέατρο Δάσους

maravegias-d5f.jpg

Ρομαντισμός, έξυπνο χιούμορ και εφηβική ανεμελιά διακρίνουν την ξεχωριστή καλλιτεχνική του ταυτότητα. Ο Κωστής Μαραβέγιας αποδείξει ότι είναι από εκείνους τους καλλιτέχνες που αγαπάει να εκφράζεται μέσα από τη μουσική και απολαμβάνει τις συναυλίες όσο και το κοινό που τον παρακολουθεί. Μια σειρά από πολύχρωμα πολιτισμικά μουσικά πάρτι, χάρη στις μοναδικές του ερμηνείες υπόσχονται να μας συνεπάρουν ξανά. Την Τετάρτη 31 Μαΐου 2023 στο Θέατρο Δάσους μας προσκαλεί να γίνουμε όλοι μια παρέα και να τραγουδήσουμε μαζί νέα και παλιά κομμάτια του που πάντα μας κάνουν να ανυπομονούμε για χορό.

Info: Θέατρο δάσους, Δάσος Σέιχ Σου. Τετάρτη 31 Μαΐου στις 21:30. Τον Κώστα Μαραβέγια συνοδεύει η Ξένια Ντάνια. Μαζί τους: Νίκος Αγγλούπας (ηλεκτρικό μπάσο), Άγγελος Αγγελίδης (ηλεκτρική και ακουστική κιθάρα), Jim Staridas (τρομπόνι), Demian Gomez (drums και κρουστά), Χρήστος Καλκάνης (κλαρινέτο).

Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης - "Κοντσέρτο για 2 πιάνα" στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ

3c94a6662d31287ff167576e73a484f7.jpg


Δύο διεθνούς φήμης πιανίστες, ένα διάσημο μαέστρο και 3 αριστουργηματικά έργα του παγκόσμιου ρεπερτορίου περιλαμβάνει η συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας Δήμου Θεσσαλονίκης, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, την Τετάρτη 31 Μαΐου 2023 και ώρα 21.00 στην Αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ. Την ορχήστρα διευθύνει ο Ισπανός Μαέστρος Miguel Angel Navarro. Ο σπουδαίος συνθέτης και πιανίστας Γιώργος-Εμμανουήλ Λαζαρίδης και η πιανίστρια και αρχιμουσικός Safira Antzus Ramos θα ερμηνεύσουν το αριστοτεχνικά δεξιοτεχνικό "Κοντσέρτο για δύο πιάνα" του Πουλένκ. Ένα έξυπνο και πρωτότυπο κονσέρτο για δύο πιάνα και ορχήστρα, που κατέκτησε το κοινό του από την πρεμιέρα του, στη Βενετία το 1932, όταν το παρουσίασαν ο ίδιος ο συνθέτης στο πιάνο μαζί με τον παιδικό του φίλο, Ζακ Φεβριέ και στη συνέχεια αναγνωρίστηκε από συνθέτες, μουσικούς και φιλόμουσους ως ένα από τα ωραιότερα κομμάτια για δυο πιάνα που γράφτηκαν ποτέ ενώ απαιτεί από τους σολίστες εκτός από τεχνική και μεγάλη δόση πνεύματος και χιούμορ.

Info: Αίθουσα τελετών του ΑΠΘ, Εγνατίας και Λεωφ. Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου. Τετάρτη 31 Μαΐου στις 21:00.

Παράσταση "801,5m" στο θέατρο Αυλαία

801jpg.webp


Η παράσταση με τίτλο "801,5 m" παίρνει αφορμή από την τραγική ιστορία του Βαγγέλη Γιακουμάκη που συνέβη στην πόλη των Ιωαννίνων το 2015. Το θέατρο γίνεται ο χώρος για να ακούσουμε αυτούς που δεν τους δόθηκε πότε η ευκαιρία να μιλήσουν. Η παράσταση 801,5 m φέρνει ξανά στην επιφάνεια το ερώτημα: Γιατί δεν με δέχονται; Οι απαντήσεις παραμένουν ανοιχτές. Σκηνοθεσία/σύλληψη ιδέας: Χάρης Πεχλιβανίδης. Παίζουν: Αφροδίτη Αθανασιάδου, Μαρία Αποστολακέα, Κίκα Ζαχαριάδου, Γίαννης Κοντός, Φάνης Κοσμάς.

Info: Θέατρο Αυλαία, Τσιμισκή 136. Πρεμιέρα: Τετάρτη 31 Μαΐου στις 21:15. Διάρκεια: έως 4 Ιουνίου. 

ΠΕΜΠΤΗ

Το "Avenue Modern Cuisine" συναντάει την Τέχνη

pop-art-at-avenue.jpeg

Το Avenue – Modern Cuisine διοργανώνει τη Πέμπτη, 1η Ιουνίου 2023 στις 20:00, μια διαφορετική βραδιά η οποία θα περιλαμβάνει ζωντανή μουσική και παρουσίαση του διάσημου καλλιτέχνη της Pop Art, Άντονι Ντράγκαν. Οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν από κοντά πώς ο καλλιτέχνης ζωγραφίζει μια δερμάτινη τσάντα, χρησιμοποιώντας το μοναδικό του στιλ. Τη μουσική υπόκρουση της βραδιάς θα δώσει το ηλεκτρονικό κουαρτέτο εγχόρδων Fortissimo, η ταλαντούχα pop τραγουδίστρια Christie Bell και ο DJ Διογένης Μαριόλας, ενώ ταυτόχρονα οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν το εξαιρετικό G&T που παρασκευάζεται με το υψηλής ποιότητας ιαπωνικό τζιν ROKU. Επιπλέον, θα παρουσιαστεί μια έκθεση γεμάτη χρώματα με έργα τέχνης του Άντονι Ντράγκαν, η οποία θα παραμείνει στο Avenue και μετά το πέρας της εκδήλωσης.

Info: Λεωφ. Μεγ. Αλεξάνδρου 6. Πέμπτη 1η Ιουνίου 2023 στις 20:00. Για πληροφορίες & κρατήσεις: Τηλέφωνο: 231 084 1921 Εmail: info@avenuerestaurant.gr. Facebook: @Avenue - Modern Cuisine, Instagram: @avenue_skg

Κινηματογραφική προβολή "Αγάπη και Μίσος - Brother and Sister"

789282.jpg


Δυο αδέρφια γύρω στα 50. Η Αλίς είναι ηθοποιός, ο Λουί δάσκαλος και ποιητής. Η Αλίς μισεί τον αδερφό της για περισσότερα από είκοσι χρόνια, διάστημα κατά το οποίο δεν έχουν ειδωθεί. Αλλά μετά από ένα σοβαρό ατύχημα των γονιών τους, αδερφός και αδερφή θα αναγκαστούν να ξανασυναντηθούν. Σκηνοθεσία: Arnaud Desplechin
Σενάριο: Arnaud Desplechin, Julie Peyr. Πρωταγωνιστούν: Marion Cotillard, Melvil Poupaud, Golshifteh Farahani, Patrick Timsit, Benjamin Siksou, Joël Cudennec. 

Info: Η ταινία θα προβληθεί στις κεντρικές αίθουσες της πόλης. Σύντομα θα ανακοινωθούν ημέρες και ώρες προβολής. 

Έκθεση χαρακτικής της Νίκης Βαρελίδου & του Ευάγγελου Τάσιου στη Gallerie Mikrou

787737.jpg


Η Gallerie Mirkou παρουσιάζει για πρώτη φορά την έκθεση χαρακτικής δύο νέων καλλιτεχνών, της Νίκης Βαρελίδου και του Ευάγγελου Τάσιου. Η έκθεση πραγματεύεται από την μια τις χαμένες πόλεις και τους ανθρώπους μέσα σε αυτές που ψάχνουν να χωρέσουν σε οικεία περιβάλλοντα και από την άλλη τον αγροτικό τρόπο ζωής και την πάλη των ανθρώπων στην ύπαιθρο.

Info: Gallerie Mirkou, Αρριανού 11. Εγκαίνια: Πέμπτη 25 Μαΐου στις 20:00. Διάρκεια: έως 7 Ιουνίου. 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Παράσταση ''Ο μύθος του λευκού φιδιού - Remix'' στο Θέατρο Αριστοτέλειον

788808.jpg


Πρόκειται για μία γοητευτική ιστορία που αφορά στη μεταμόρφωση του συμβόλου στο ραβδί του Ασκληπιού, του Έλληνα θεού της ιατρικής στο Αιγαίο, σε ένα όμορφο φίδι που ζει στη Δυτική Λίμνη στην Κίνα. Αυτή η παράσταση δεν είναι μόνο μια σύγκρουση ανατολικών και δυτικών πολιτισμών αλλά και ένας καινοτόμος συνδυασμός αρχαίων και σύγχρονων μορφών τέχνης. Τα παραδοσιακά κινέζικα στοιχεία, όπως η μουσική, ο χορός και τα κοστούμια, ενσωματώνονται επιδέξια στη σύγχρονη σκηνογραφία, δημιουργώντας μια οπτικά εκπληκτική και συναισθηματικά συναρπαστική εμπειρία για το κοινό. Η παράσταση είναι μια απόδειξη της δύναμης της τέχνης να ξεπερνά τα πολιτιστικά όρια και να φέρνει κοντά τους ανθρώπους. Καθώς συνεχίζει την περιοδεία του, υπόσχεται να ενθουσιάσει και να εμπνεύσει το κοινό σε όλο τον κόσμο με το μοναδικό του μείγμα μυθολογίας, αφήγησης και δημιουργικότητας.

Info: Θέατρο Αριστοτέλειον, Εθνικής Αμύνης 2. Παρασκευή 2 Ιουνίου στις 20:30.

Project Ship of tolerance & έκθεση «The Eminent Direction of Thoughts / Η Εξέχουσα Κατεύθυνση των Σκέψεων»στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης

ship-of-tolerance-2-orhhm.jpg

Ένα τεράστιο, ξύλινο πλοίο κατασκευάζεται τις τελευταίες εβδομάδες στην Προβλήτα Α’ στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και είναι έτοιμο να… «σαλπάρει», έχοντας για πανιά του τις ζωγραφιές και τις φωνές παιδιών, με στόχο την προώθηση της ανεκτικότητας και της κατανόησης μεταξύ των λαών. Το διεθνές project με τίτλο «The Ship of Tolerance / Το Πλοίο της Ανεκτικότητας» παρουσιάζεται στη Θεσσαλονίκη από το Ίδρυμα Ilya & Emilia Kabakov, το MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών και την γκαλερί Donopoulos International Fine Arts, στο λιμάνι της πόλης, απευθύνοντας ανοιχτή πρόσκληση συμμετοχής στο κοινό.

To project φέρει την πολύτιμη βοήθεια των δωρητών του -Ίδρυμα Ilya & Emilia Kabakov, Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), Bloomberg Philanthropies, David και Susan Rockefeller, Ζωή Ψαρρά Παπαγεωργίου, Αλεξάνδρα Μποΐτση Παπαγεωργίου-, των εταίρων του -Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης, Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης, και των υποστηρικτών του -Γ.Ν. Παπαγεωργίου, OSTEN art, Κολλέγιο Ανατόλια, Κολλέγιο Δελασάλ, Γερμανική Σχολή Θεσσαλονίκης, Αρσάκεια Σχολεία Θεσσαλονίκης, Δημοτικό Σχολείο Κάτω Νευροκοπίου, 16ο Δημοτικό Σχολείο Δραμας. Το project τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Έκθεση «The Eminent Direction of Thoughts / Η Εξέχουσα Κατεύθυνση των Σκέψεων»

1.jpg

Ταυτόχρονα, στο MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών στην Αποθήκη Β1, στο λιμάνι Θεσσαλονίκης, παρουσιάζεται η δεκαοκτάχρονη ιστορία του «The Ship of Tolerance», με τα πανιά από τους προηγούμενους συμμετέχοντες στο project, βίντεο εμπνευσμένα από το έργο και φωτογραφίες που τεκμηριώνουν την εγκατάσταση του πλοίου σε άλλους σταθμούς. Η έκθεση στον χώρο με τίτλο «The Eminent Direction of Thoughts / Η Εξέχουσα Κατεύθυνση των Σκέψεων» θα περιλαμβάνει έργα μαθητών από τον διεθνή διαγωνισμό παιδικής τέχνης The Golden Easel, που λαμβάνει χώρα εδώ και είκοσι χρόνια υπό τις οδηγίες των Olga Mykhailiuk και Sergii Grichanok, με στόχο την ενθάρρυνση των μικρών μαθητών να εξερευνήσουν και να αναπτύξουν τις καλλιτεχνικές τους δεξιότητες, σε μια ειδική εγκατάσταση σχεδιασμένη από την Emilia Kabakov.

Info:
Project Ship of tolerance, Προβλήτα Α’/λιμάνι. Με ελεύθερη πρόσβαση & Έκθεση «The Eminent Direction of Thoughts / Η Εξέχουσα Κατεύθυνση των Σκέψεων», MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών/Αποθήκη Β1, λιμάνι. Διάρκεια από: 17 Μαΐου - 22 Ιουνίου 2023

Κινηματογραφική προβολή "Η Μικρή Γοργόνα - The Little Mermaid"

787263.jpg


H Άριελ, η όμορφη γοργόνα και μικρότερη κόρη του Βασιλιά Τρίτωνα λαχταράει να μάθει περισσότερα για τον κόσμο πέρα από τη θάλασσα. Όταν επισκέπτεται την επιφάνεια, ερωτεύεται τον περιπετειώδη Πρίγκιπα Έρικ. Παρόλο που οι γοργόνες απαγορεύεται να έρχονται σε επαφή με τους ανθρώπους, η Άριελ πρέπει να ακολουθήσει την καρδιά της. Κάνει συμφωνία με την κακιά μάγισσα της θάλασσας Ούρσουλα, η οποία της δίνει μια ευκαιρία να δει τι συμβαίνει στη στεριά, αλλά τελικά βάζει τη ζωή της – και το στέμμα του πατέρα της – σε κίνδυνο. Σκηνοθεσία: Rob Marshall. Σενάριο: David Magee. Πρωταγωνιστούν: Halle Bailey, Daveed Diggs, Jacob Tremblay, Awkwafina, Jonah Hauer-King, Noma Dumezweni, Javier Bardem, Melissa McCarthy.

Info: Η ταινία προβάλλεται στις κεντρικές αίθουσες της πόλης. Επισκεφθείτε τις επίσημες σελίδες τους για να ενημερωθείτε για τις ώρες και ημέρες προβολής. 

ΣΑΒΒΑΤΟ

Έκθεση "Μνήμες Χρώματα" του Απόστολου Λάβδα στην Kapopoulos Fine Arts

787191.jpg


Ένταση χρωμάτων και ανάγκη για αέναη φυγή χαρακτηρίζουν το διαχρονικό έργο του καλλιτέχνη, Απόστολου Λάβδα. Ο ζωγράφος ανασκάπτει τις μνήμες του, αντλεί χρώματα και τα κάνει πρώτη ύλη των έργων του. Μοιάζει να κάνει τα σχέδια του, μόνο και μόνο για να κλείσει μέσα τους τα χρώματα που εκρήγνυνται στον εγκέφαλο του. Τα μπαλόνια του και οι πεταλούδες που ζωγραφίζει γίνονται δυναμικοί φορείς του χρώματος, σε μοναδικούς συνδυασμούς. Τα ποδήλατα του, που προσφέρουν αιτία απόδρασης σε έναν άλλο κόσμο, ονειρικό, ουτοπικό, συνυπάρχουν και περιμένουν τον άνθρωπο, που ενώ λείπει είναι απίστευτα παρών. Στην ατομική του έκθεση με τίτλο "Μνήμες Χρώματα" έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε τον ξεχωριστό του τρόπο.

Info:
Kapopoulos Fine Arts, Μοργκεντάου 6. Σάββατο από τις 10:00 έως τις 16:00. Διάρκεια: έως 6 Ιουνίου.

Παράσταση ''Lullaby for Scavengers'' του Kim Noble στο θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών

787123.jpg


Ο Kim Noble ανεβαίνει στη σκηνή μαζί με τον πρώην εραστή του, έναν οργισμένο νεκρό σκίουρο. Ο οργισμένος νεκρός σκίουρος μιλάει. Το έργο έχει αρκετή πλάκα. Το έργο μιλάει για σπουδαία συναισθήματα. Για παράδειγμα, τον φόβο για τη μοναξιά. Μιλάει, επίσης, για τις επιθυμίες και τα όνειρά μας. Ο Kim Noble είναι ένας Άγγλος καλτ κωμικός καλλιτέχνης. Έχει ζήσει σε έναν υπόνομο και πάνω σε ένα δέντρο. Έχει λάβει ένα πολύ σημαντικό θεατρικό βραβείο στην Αγγλία. Οι παραστάσεις του είναι αστείες, αν και ο σκίουρος έχει άλλη άποψη. Οι παραστάσεις του όμως μιλάνε και για σοβαρά θέματα. Όπως ο θάνατος και η φιλία. Σύλληψη / Εκτέλεση: Kim Noble
Δραματουργία: Pol Heyvaert. 

Info: Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, Εθ. Ἀμύνης 2. Σάββατο 3 & Κυριακή 4 Ιουνίου στις 21:00. Στα Αγγλικά με Ελληνικούς υπέρτιτλους. Στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Δάσους 2023.

Γιώργος Θεοφάνους - "8 Μουσικές Συναντήσεις" στο θέατρο Βεργίνα

theofanous-thesnik.jpg


Ο συνθέτης των επιτυχιών Γιώργος Θεοφάνους συγκεντρώνει τα αγαπημένα σε όλους τραγούδια του και παρουσιάζει μία μοναδική παράσταση με "Πολλά Τραγούδια Ακόμα". 8 μουσικές συναντήσεις με 19 σπουδαίους καλλιτέχνες σε ένα πρόγραμμα-έκπληξη, διαφορετικό κάθε φορά. Κάθε Παρασκευή και Σάββατο μέχρι τις 10 Ιουνίου. O Γιώργος Θεοφάνους παρουσιάζει "Πολλά Τραγούδια Ακόμα" και θα ταξιδέψει το κοινό από το σύγχρονο τραγούδι στο λαϊκό, στο νησιώτικο και στο παραδοσιακό με τα μεγαλύτερα ονόματα της ελληνικής μουσικής σκηνής. Την Παρασκευή 2 και το Σάββατο 3 Ιουνίου θα είναι μαζί του ο Βασίλης Σκουλάς και ο Κώστας Αγέρης.

Info: Θέατρο Βεργίνα/ Regency Casino Thessaloniki, 12ο χλμ. Θεσσαλονίκης-Αεροδρομίου. Παρασκευή 2 και το Σάββατο 3 Ιουνίου στις 22:00. 

ΚΥΡΙΑΚΗ

Ιnspire Project 2023 ομαδική έκθεση «Ενταση. Σενάρια μέλλοντος και άλλες ιστορίες» στο MOMuS

780696.jpg

Στo πλαίσιo του Inspire Project 2023 "Ένταση. Σενάρια μέλλοντος και άλλες ιστορίες" παρουσιάζεται στο MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (εντός ΔΕΘ-Helexpo) στη Θεσσαλονίκη η ομότιτλη έκθεση. Μέσα από μεθοδολογίες βασισμένες στις επιστήμες του μέλλοντος, οι οποίες διερευνούν πιθανά, εύλογα και εφικτά μέλλοντα, το Inspire Project 2023 εστίασε φέτος σε μελλοντικά σενάρια, όπως τα προσλαμβάνουν νέοι καλλιτέχνες από ένα ευρύ φάσμα των τεχνών. Στην έκθεση παρουσιάζονται τα έργα που προέκυψαν από τη ζωντανή διαδικασία των εργαστηρίων στα οποία συμμετέχουν 40 νέοι εικαστικοί, μαζί με αυτά των επικεφαλής, προσκεκλημένων καλλιτεχνών Μιχαήλ Καρίκη και Albert Barqué-Duran.

Στη φετινή, πανηγυρική του εκδοχή, με δύο παράλληλα καλλιτεχνικά εργαστήρια, το Inspire Project 2023 περιστρέφεται γύρω από τη θεματική του Μέλλοντος, σε προγραμματική συνεργασία με την Έδρα UNESCO on Futures Research και το Millennium Project, τα οποία μοιράζονται με το Inspire Project και το MOMus το ίδιο ερευνητικό ενδιαφέρον σε σχέση με το Μέλλον. To Inspire Project συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης).

Info: Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, Εγνατίας 154, εντός ΔΕΘ. Κυριακή από τις 10:00 έως τις 18:00. Διάρκεια: έως 30 Ιουνίου.

ΚΙνηματογραφική προβολή "Dream Big – Τα Θαύματα της Μηχανικής" στο Κοσμοθέατρο του Νόησις

thavmata-mixanikis-730x410.jpg

Από τα κτίρια που αγγίζουν τον ουρανό μέχρι τα υποβρύχια ρομπότ που ερευνούν τον βυθό, τα ηλιακά αυτοκίνητα και τις «έξυπνες», βιώσιμες πόλεις, η ταινία «Dream big – Τα θαύματα της μηχανικής» αναδεικνύει την ανθρώπινη ευφυΐα που βρίσκεται πίσω από τα μικρά και μεγάλα θαύματα των τεχνολογικών επιτευγμάτων και αποκαλύπτει τη δημιουργικότητα και τα ανθρωπιστικά αισθήματα που ωθούν τους μηχανικούς να δημιουργούν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για τους συνανθρώπους τους. 

Info: NOESIS, 6o χλμ. Θεσσαλονίκης – Θέρμης. Κυριακή 4 Ιουνίου στις 12:25 & στις 15:15.

Enjoy the week!