fbpixel

Search icon
Search
Ατζέντα της εβδομάδας: Η Θεσσαλονίκη υποδέχεται τον Μάιο με την πιο δημιουργική διάθεση
AGENDA

Ατζέντα της εβδομάδας: Η Θεσσαλονίκη υποδέχεται τον Μάιο με την πιο δημιουργική διάθεση

Οι προτάσεις για να περάσουμε υπέροχα κάθε στιγμή στην καρδιά της πόλης


Καλή εβδομάδα και καλό μήνα! ΗΘεσσαλονίκη καλωσορίζει τον Μάιο με μια σειρά από ενδιαφέρουσες θεατρικές παραστάσεις μέχρι πρωτότυπα μουσικά events. Κάθε ημέρα είναι και μια πρόσκληση για να περάσουμε όμορφες στιγμές. Εμείς σας προτείνουμε όσα ξεχωρίσαμε για να περάσετε υπέροχα και αυτήν την εβδομάδα.

Let's take a look together!

ΔΕΥΤΕΡΑ

Πρωτομαγιά με Ανοιχτό Πικ Νικ στο Πάρκο Στεργίου Πολυδώρου-Ανω Πόλη

shutterstock-1404433487.jpg

Το Πικ Νικ Άνω Πόλης οργανώνει στο χώρο του Πάρκου Στεργίου Πολυδώρου τη Δευτέρα 1 Μαΐου 2023 πικ νικ με μουσική και χορό για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς. Την ευθύνη της διοργάνωσης έχει η Γ΄ Δημοτική Κοινότητα Δήμου Θεσσαλονίκης και Τοίχο Τοίχο. Παραδοσιακή ορχήστρα θα παίζει μουσική και θα προσφερθεί βιολογικό κρασί.

Info: Πάρκο Στεργίου Πολυδώρου, Στεργίου Πολυδώρου και Ακροπόλεως. Δευτέρα 1 Μαίου στις 13:00.

Κινηματογραφική προβολή Οι Τρεις Σωματοφύλακες: Ντ’ Αρτανιάν - The Three Musketeers: D'Artagna

1394711-thethreemusketeers-202996-mzkZw.jpeg

Από το Λούβρο μέχρι τα ανάκτορα του Buckingham Palace, από τις τρώγλες του Παρισιού μέχρι την πολιορκία της La Rochelle...σε ένα βασίλειο διχασμένο από τους θρησκευτικούς πολέμους και υπό την απειλή της εισβολής από την Αγγλία, μία χούφτα αντρών και γυναικών θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους και θα ενώσουν το πεπρωμένο τους με τη μοίρα της Γαλλίας. Σκηνοθεσία: Martin Bourboulon. Σενάριο: Matthieu Delaporte, Alexandre Dumas, Alexandre de La Patellière. Πρωταγωνιστούν: François Civil, Vincent Cassel, Romain Duris, κ.ά.

Info: Η ταινία προβάλλεται σε όλες τις κεντρικές αίθουσες της πόλης. Μπορείτε να επισκεφθείτε τις επίσημες σελίδες τους για περισσότερες πληροφορίες.


ΤΡΙΤΗ

Παράσταση Η κυρά της Ρω του Γάννη Σκαραγκά στο θέατρο Αμαλία ξανά

688091.jpg

Μια διαχρονική ιστορία, εστιασμένη στην προσωπική διαδρομή μιας γυναίκας, η οποία παλεύει για τη θέση της στον κόσμο. Η παράσταση Η Κυρά της Φω βασίζεται στην ομώνυμη νουβέλα του βραβευμένου Γιάννη Σκαραγκά, και είναι εμπνευσμένη από τη ζωή της Δέσποινας Αχλαδιώτη, της Ελληνίδας χήρας που έγινε γνωστή ως Κυρά της Ρω από το όνομα του μικρού νησιού, στο οποίο έζησε μόνη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι τα βαθιά γεράματά της. Μετά την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο, εκείνη έγινε μια ηρωική φυσιογνωμία. Ερμηνεία: Φωτεινή Μπαξεβάνη. Τα τραγούδια της παράστασης τραγουδάει η Βιολέτα Ίκαρη. Έπαιξαν οι μουσικοί: Φώτης Σιώτας (Βιολί, Βιόλα), Δημήτρης Λάππας (Κιθάρα, Τζουράς), Νίκος Παραουλάκης (Νέι, Πνευστά), Βαγγέλης Καρίπης (Κρουστά)

Info: Θέατρο Αμαλία, Αμαλίας 71. Τρίτη 2 & Τετάρτη 3 Μαίου στις 21:00. 

Κινηματογραφική προβολή Μάλιστα Σεφ - Kitchen Brigade

783213.jpg


Η Kathy είναι μια σαραντάρα ανερχόμενη βοηθός σεφ. Πάνω που είναι έτοιμη να εκπληρώσει το όνειρό της και να ανοίξει το δικό της εστιατόριο υψηλής γαστρονομίας, τα πράγματα στραβώνουν. Αντιμετωπίζοντας οικονομικές δυσκολίες, αναγκάζεται να δεχτεί μια δουλειά στην κουζίνα μιας δομής για ανήλικους, ασυνόδευτους μετανάστες. Παρόλο που μισεί την καινούρια της απασχόληση, που είναι τόσο κατώτερη των προσδοκιών και των ικανοτήτων της, διαπιστώνει πως αυτές ακριβώς οι αρετές της αρχίζουν να επηρεάζουν θετικά τις ζωές των παιδιών. Και, το πιο αναπάντεχο, καταλαβαίνει πως και η δική της ζωή αρχίζει να αλλάζει προς το καλύτερο από την επαφή της με τα παιδιά...

Σκηνοθεσία: Louis-Julien Petit. Σενάριο: Louis-Julien Petit, Liza Benguigui, Sophie Bensadoun. Πρωταγωνιστούν: François Cluzet, Audrey Lamy, Amadou Bah, Fatou Kaba

Info: Κινηματογράφος Βακούρα, Μιχαήλ Ιωάννου 8. Τρίτη 2 Μαίου στις 19:30. 

Ατομική έκθεση του Sergo Ter-Nersesov στη Myró Gallery

783359.jpg

Ο διακεκριμένος Γεωργιανής καταγωγής καλλιτέχνης Sergo Ter-Nersesov μοιράζεται μαζί μας όλα όσα αγαπά να αποτυπώνει στο χαρτί και να χαρίζει χρώματα. Μέσα από τα ταξίδια του στον κόσμο και με την εμπειρία τους και ω φωτογράφος, κάθε τόπος έχει γίνει πηγή έμπνευσης, η οποία εξελίσσει κάθε φορά την καλλιτεχνική του ταυτότητα. Διαχρονική του αγάπη παραμένει η χώρα μας, στην οποία έχει ανακαλύψει σημεία, τα οποία του δίνουν τροφή για σκέψη και δημιουργία.

Info: Myro Gallery, Νικηφόρου Φωκά 8. Ημέρες & ώρες επίσκεψης: Τρίτη & Τετάρτη από τις 12:00 έως τις 18:00. Πέμπτη & Παρασκευή από τις 15:00 έως τις 21:00. Σάββατο από τις 10:00 έως τις 14:00. 

ΤΕΤΑΡΤΗ

Παράσταση Αίας του Σοφοκλή στο θέατρο Αριστοτέλειον

727083.jpg

Ο Αίας, ο μεγαλύτερος πολεμιστής στο στρατόπεδο των Ελλήνων, δικαιούται τα όπλα του Αχιλλέα μετά το θάνατο του. Όταν αυτά με δολοπλοκία καταλήγουν στον Οδυσσέα, αποφασίζει να εκδικηθεί. Γίνεται όμως έρμαιο της θεάς Αθηνάς και περίγελος του στρατεύματος των Αργείων. Ατιμασμένος και απεγνωσμένος, αυτοκτονεί. Σκηνοθεσία: Γιώργος Νανούρης, Ερμηνεία: Μιχάλης Σαράντης. Ζωγραφική: Απόστολος Χαντζαράς

Info: Θέατρο Αριστοτέλειον, Εθνικής Αμύνης 2. 

Ρεσιτάλ πιάνου Απόστολου Παληού Tribute to Sergei Rachmaninoff στο Μέγαρο Μουσικής 

e378be9e3aa6c49d804d136cba64fa12.jpg

Ο καταξιωμένος σολίστ πιάνου Απόστολος Παληός παρουσιάζει ένα πιανιστικό αφιέρωμα στον μεγάλο Ρώσο συνθέτη Sergei Rachmaninoff με αφορμή τη συμπλήρωση των 150 ετών από τη γέννηση και των 80 ετών από τον θάνατο του συνθέτη, το 2023. Ένα μουσικό οδοιπορικό με τέσσερα εμβληματικά έργα-σταθμούς για το πιανιστικό ρεπερτόριο του ύστερου ρομαντισμού που εκτείνονται από την πρώιμη έως την όψιμη συνθετική περίοδο της δημιουργίας του, η οποία στο όργανο του πιάνου γνώρισε την απόλυτη αποθέωση καθιστώντας τον έναν από τους σημαντικότερους πιανιστικούς συνθέτες στη μουσική ιστορία.

Info: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, 25ης Μαρτίου & παραλία. Τετάρτη 3 Μαΐου στις 20:30. 

Κινηματογραφική προβολή Ο Μπο Φοβάται - Beau Is Afraid

782645.jpg

Ο σεναριογράφος, σκηνοθέτης και παραγωγός, Ari Aster δεν είναι ακριβώς γνωστός για το ότι είναι αστείος, αλλά αν πιστέψουμε τα τρέιλερ του για τη νέα ταινία Beau is Afraid, αναμένεται να είναι μια προσπάθεια να συγχωνεύσει τις ευαισθησίες τρόμου του ίδιου. Πρόκειται για ένα σουρεαλιστικό φιλμ τρόμου μαύρης κωμωδίας του 2023, στο οποίο πρωταγωνιστεί ο διακεκριμένος ηθοποιός, Joaquin Phoenix, ο οποίος ενσαρκώνει μια προσωπικότητα ενός άνδρα που αναζητά συνεχώς κάτι. Μυστήριο και εφιάλτης έχουν τον πρώτο και τελευταίο λόγο. Πρωταγωνιστούν: Joaquin Phoenix, Armen Nahapetian, Patti LuPone, Zoe Lister-Jones, κ.ά.

Info: Η ταινία προβάλλεται σε όλες τις κεντρικές αίθουσες της πόλεις. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε τις επίσημες σελίδες τους. 

ΠΕΜΠΤΗ

19η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

diethnhs-ekthesh-bibliu-theskhs.jpg
Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, η οποία εγκαινιάστηκε το 2004, επιστρέφει δυναμικά στην κανονικότητα τον Μάιο του 2023 αφού για δύο χρόνια πραγματοποιήθηκε Νοέμβριο, εξ ολοκλήρου ψηφιακά το 2020 και υβριδικά το 2021, λόγω των αυστηρών περιορισμών που επέβαλε η συνθήκη της πανδημίας.

Η 19η διοργάνωση της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί από 4 έως 7 Μαΐου 2023 στις εγκαταστάσεις του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου ΔΕΘ-Helexpo, με τιμώμενη την Αμερικανική Λογοτεχνία (ΗΠΑ). Η ΔΕΒΘ θα φιλοξενήσει, σε 4 κτίρια και 14 αίθουσες των εγκαταστάσεων
της Helexpo (12,13, 14, 15), περισσότερους από 600 Έλληνες και ξένους επαγγελματίες του βιβλίου και σχεδόν 500 εκδηλώσεις με τη συμμετοχή τουλάχιστον 1.200 ομιλητών.


Info: ΔΕΘ, Εγνατίας 154. Εγκαίνια: Πέμπτη 4 Μαίου 2023 και ώρα 20:00 στην αίθουσα "Αλκη Ζέη", Περίπτερο 13 του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Την εκδήλωση θα πλαισιώσει μια μουσικο-θεατρική παράσταση από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος εμπνευσμένη από τα Φύλλα Χλόης του Walt Whitman και έργα σύγχρονων ποιητών από το Ημερολόγιο Ετους 2023 της Εταιρείας Συγγραφέων, σε σκηνοθεσία Χρήστου Παπαδημητρίου και μουσική Κώστα Χανή. (Πέρας προσέλευσης: ώρα 19:45). Για περισσότερες πληροφορίες, παράλληλες εκδηλώσεις, συμμετέχοντες κλπ, δείτε στο επίσημο site της έκθεσης.

Ομαδική έκθεση Empty Shaping

782963.jpg


Στην γκαλερί Λόλα Νικολάου παρουσιάζεται η έκθεση των Βασίλη Αλεξάνδρου, Χάρη Κοντοσφύρη και Βασίλη Σέντζα με τίτλο "Empty Shaping". Καλούμαστε να γνωρίσουμε με ουσιαστικό τρόπο το πως αντιμετωπίζουν οι καλλιτέχνες την έννοια του κενού. Υπάρχει χώρος και χρόνος; Με ποιες έννοιες μπορεί να ταυτιστεί ο κενός χώρος και τι συμβολίζουν αυτές; Αυτά είναι μερικά από τα κύρια ερωτήματα, τα οποία πρόκειται να μας απασχολήσουν. Επιμέλεια: Γ. Μήτρος.

Info: Lola Nikolaou Art Gallery, Τσιμισκή 52. Εγκαίνια: Πέμπτη 4 Μαίου από τις 18.00 έως τις 21.30. Διάρκεια: έως 31 Μαίου.

Παράσταση Οι παίχτες του Nikolay Vasilyevich Gogol στο Ράδιο Σίτυ

715228.jpg

Ζωντανή μουσική, αφηνιασμένοι ρυθμοί και σκοτεινό χιούμορ σε μια παράσταση - οφθαλμαπάτη, μια φαρσοκωμωδία καταστάσεων, για την τέχνη της εξαπάτησης: Παράσταση ή πραγματικότητα, ηθοποιός ή ρόλος, θύτης ή θύμα, αλήθεια ή ψέμα, όλα συγχέονται και τελικά, το μόνο που μένει είναι το παιχνίδι.
Η αδρεναλίνη της κομπίνας, η μαεστρία και η αρρώστια του τζόγου, η κάψα να εξαπατήσεις τους πάντες, αλλά να μην εξαπατηθείς εσύ ο ίδιος και η εμμονή του ανθρώπου για την επικράτηση απέναντι στον οποιονδήποτε "δίπλα", κυριεύουν την πένα του Nikolay Vasilyevich Gogol κάπου στο 1836, για να γράψει μια δαιμονισμένη μυστήρια κωμωδία, που ακούει στο όνομα "Οι παίχτες". Σκηνοθεσία - μετάφραση - διασκευή: Γιώργος Κουτλής. Παίζουν: Γιάννης Νιάρρος, Προμηθέας Αλειφερόπουλος, Βασίλης Μαγουλιώτης, κ.ά. Guest star o Θανάσης Δήμου.

Info: Ράδιο Σίτυ, Φάληρο, Λεωφ. Βασ. Όλγας 11, Παρασκευοπούλου 9. Πέμπτη στις 21:00. Διάρκεια: έως 7 Μαίου.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Παράσταση Οικόπεδα με θέα του David Mamet στο Θέατρο Κολοσσαίον

712028.jpg

«Πάση θυσία να κλείσει η συμφωνία!» Το θεατρικό έργο Οικόπεδα με θέα μας μεταφέρει σε μια μικρή αμερικανική πόλη και σε μια συνθήκη ανταγωνισμού μεταξύ τεσσάρων απελπισμένων μεσιτών. Καθώς ολοκληρώνεται ο διαγωνισμός, ο οποίος έχει επιβληθεί από τα κεντρικά γραφεία του κτηματομεσιτικού γραφείου τους, τόσο για έναν από αυτούς πλησιάζει το άγγιγμα της προσωπικής του ευτυχίας. Ο πρώτος νικητής θα κερδίσει ένα πολυτελές αυτοκίνητο, ο δεύτερος ένα σετ μαχαίρια ενώ ο τρίτος και ο τέταρτος θα απολυθούν! Σκηνοθεσία: Νικορέστης Χανιωτάκης. Πρωταγωνιστούν: Γιάννης Μπέζος, Άρης Λεμπεσόπουλος, Μάκης Παπαδημητρίου, κ,ά. 

Info: Θέατρο Κολοσσαίον, Λεωφ. Βασιλίσσης Όλγας 150. Πρεμιέρα: Παρασκευή 5 Μαίου στις 21:30. Διάρκεια: έως 14 Μαΐου.

Παράσταση Λευκές Νύχτες του Fyodor Dostoyevsky στο θέατρο Φαργκάνη

757674.jpg


«Μια ολόκληρη στιγμή απόλυτης ευτυχίας: είναι μήπως λίγο αυτό, έστω και για ολόκληρη τη ζωή ενός ανθρώπου;» αναρωτιούνται δύο μοναχικοί νέοι, οι δρόμοι των οποίων συναντιούνται σε μια ιστορία ενηλικίωσης. Στις Λευκές Νύχτες Fyodor Dostoyevsky η τρυφερότητα, αλλά και η πίκρα του έρωτα πρόκειται να αποκαλυφθούν μαζί με τα
μυστικά, τα οποία κουβαλούν οι κεντρικοί ήρωες. Σκηνοθεσία – Απόδοση: Κωνσταντίνος Ασπιώτης. Πρωταγωνιστούν: Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Κωνσταντίνος Ασπιώτης. 

Info: Θέατρο Φαργκάνη, Αγίου Παντελεήμονος 10. Πρεμιέρα: Παρασκευή 5 Μαίου στις 21:00. Διάρκεια: έως 14 Μαίου.

Νατάσα Θεοδωρίδου στο Barbarella Live Party: Early show

jpg-fh9kX.jpg

H κορυφαία Ελληνίδα ερμηνεύτρια, Νατάσα Θεοδωρίδου θα εμφανίζεται στη σκηνή του Barbarella Live Party κάθε Παρασκευή και Σάββατο και θα μας χαρίζει μαγικές βραδιές, με τις τεράστιες επιτυχίες της, όπως μόνο εκείνη ξέρει. Κάθε Παρασκευή και Σάββατο, θα ερωτευόμαστε, θα ταξιδεύουμε και θα τραγουδάμε με την ψυχή μας, σαν μια μεγάλη παρέα! Μαζί της ο ταλαντούχος Γιώργος Κακοσαίος, που ήδη έχει αγαπηθεί από το κόσμο και έχει κερδίσει τις καλύτερες εντυπώσεις. Επιμέλεια Προγράμματος: Παναγιώτης Μπρακούλιας.

Info: Barbarella Live Party, 26ης Οκτωβρίου 27. Κάθε Παρασκευή & Σάββατο στις 22.00. Διάρκεια: έως 21 Μαΐου.

ΣΑΒΒΑΤΟ

Παγκόσμια Ημέρα Χορού 2023 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

1-1fwqf.jpg

Το Τμήμα Τέχνης & Πολιτισμού του Θεσσαλονίκης Δρώμενα, θα γιορτάσει την Παγκόσμια Ημέρα Χορού με δύο παραστάσεις στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, το Σάββατο 29 Απριλίου και το Σάββατο 6 Μαΐου στην Αίθουσα Φίλων Μουσικής. Σχολές χορού της Περιφέρειας και της Θεσσαλονίκης, θα ενώσουν τις δυνάμεις τους, καθώς πάνω από 800 μικροί χορευτές και μικρές χορεύτριες θα συμμετέχουν στους εορτασμούς.

Στις 29 Απριλίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Χορού, η οποία καθιερώθηκε το 1982 από το Διεθνές Συμβούλιο Χορού της UNESCO. Η ημέρα που επιλέχθηκε από την UNESCO προκειμένου να γιορτάζεται κάθε χρόνο ο χορός δεν είναι τυχαία, αφού η 29η Απριλίου είναι η ημερομηνία γέννησης του Γάλλου χορευτή, χορογράφου και συγγραφέα Ζαν-Ζορζ Νοβέρ. Ο ίδιος υπήρξε ο δημιουργός του σύγχρονου μπαλέτου. Ο σκοπός της Παγκόσμιας Ημέρας Χορού, είναι να ενώσει όλους τους ασχολούμενους με την τέχνη του χορού, πέρα από πολιτικούς, πολιτισμικούς και ηθικούς φραγμούς.

Info: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, 25ης Μαρτίου & παραλία. Σάββατο 6 Μαίου στις 20:00. Με την ευγενική υποστήριξη του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. Υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών του Τομέα Μακεδονίας και Θράκης. Μέρος των εσόδων θα διατεθούν στο σωματείο: Άλμα Ζωής Ν. Θεσσαλονίκης.

Ομαδική έκθεση "/θre.psis/" στην Τoss Gallery

783305-uJuy8.jpg


Εννιά εικαστικοί με πολυεπίπεδες αφετηρίες έμπνευσης και διαφορετικά εκφραστικά μέσα, παρουσιάζουν τη δική τους εμπειρία ως έναυσμα για μια συζήτηση γύρω από τη γυναικεία οπτική. Η έκθεση μας προκαλεί πρωτίστως να αποδομήσουμε την αναχρονιστική σύμβαση της γυναίκας ως αντικείμενο απεικόνισης, δίνοντας στη γυναίκα τη θέση του δημιουργού. Ενθαρρύνοντας τη διαλεκτική μεταξύ καλλιτέχνη και κοινού, εννιά γυναίκες εικαστικοί αποζητούν τη "θρέψη" μιας κοινωνίας που διψά για εξέλιξη.

Info: Τoss Gallery, Βηλαρά 1. Σάββατο από τις 12:00 έως τις 15:00. Διάρκεια: έως 7 Μαίου.

Κινηματογραφική προβολή Στα Ίχνη του Δολοφόνου - To Catch a Killer

tcak-20236.jpg


Η Eleanor είναι μια αστυνομική ερευνήτρια που παλεύει με τους δαίμονες του παρελθόντος, όταν καλείται στην σκηνή ενός άγριου εγκλήματος- δουλειά ενός νέου και τρομακτικού μαζικού δολοφόνου. Η αστυνομία και το FBI θα εξαπολύσουν ένα απεγνωσμένο ανθρωποκυνηγητό σε όλη την χώρα που θα ανατρέπεται κάθε λεπτό εξαιτίας της απρόβλεπτης συμπεριφοράς του αινιγματικού δολοφόνου. Αν και αρκετά άπειρη, η Eleanor, εμπλέκεται όλο και περισσότερο με την υπόθεση καθώς τόσο η ίδια όσο και οι συνεργάτες της αντιλαμβάνονται ότι αυτή ίσως είναι η μόνη που μπορεί να "μπει" στο μυαλό αυτού του ατόμου και να το φέρει μπροστά στην δικαιοσύνη. Σκηνοθεσία: Damián Szifron. Σενάριο: Damián Szifron, Jonathan Wakeham. Πρωταγωνιστούν: Shailene Woodley, Ben Mendelsohn, Ralph Ineson, Jovan Adepo, Rosemary Dunsmore.

Info: Η ταινία προβάλλεται στις κεντρικές αίθουσες της πόλης. Επισκεφθείτε τις επίσημες σελίδες τους για περισσότερες πληροφορίες.

ΚΥΡΙΑΚΗ

Παράσταση «Σωτηρία με λένε» της Σοφίας Αδαμίδου στο Θέατρο Αυλαία

737734-TKGJs.jpg

Το έργο της Σοφίας Αδαμίδου που αποτελεί ένα αφήγημα με στιγμές και αναμνήσεις από τη ζωή της Σωτηρίας Μπέλλου, της σπουδαίας γυναικείας μορφής του λαϊκού και ρεμπέτικου τραγουδιού θα παρουσιαστεί στο Θέατρο Αυλαία, σε σκηνοθεσία, διασκευή & δραματουργική επεξεργασία του Γιώργου Παπαγεωργίου. Είναι βράδυ και η Σωτηρία βρίσκεται στο νοσοκομείο λίγο πριν την εγχείρηση που θα της στερήσει τη φωνή. Η ζωή της θα περάσει σαν ταινία μπροστά από τα μάτια της. Οι δικοί της άνθρωποι, η οικογένειά της, ο άντρας της, τα πάθη της. Άνθρωποι που αγάπησε και την αγάπησαν κι άλλοι που την πίκραναν ή την στήριξαν όταν πρωτοξεκίνησε. Η Σοφία Βέμπο που χωρίς να το γνωρίζει τη μύησε στο τραγούδι, Ο Βασίλης Τσιτσάνης που της άνοιξε το δρόμο, ο Παπαϊωάννου που αγάπησε βαθιά. Φτάνει μέχρι τον Ανδριόπουλο και τον Σαββόπουλο που την έφεραν πιο κοντά στις νεότερες γενιές. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο, η Κάτια Γκουλιώνη. Ζωντανή μουσική επί σκηνής από τον Αντώνη και τον Θοδωρή Ξηντάρη. Η παράσταση είναι αφιερωμένη στη μνήμη της Σοφίας Αδαμίδου και της Ντίνας Κώνστα.

Info: Θέατρο Αυλαία, Τσιμισκή 136. Κυριακή στις 19:00.

Ιnspire Project 2023 ομαδική έκθεση «Ένταση. Σενάρια μέλλοντος και άλλες ιστορίες» στο MOMuS

780696-2jdai.jpg


Στo πλαίσιo του Inspire Project 2023 "Ένταση. Σενάρια μέλλοντος και άλλες ιστορίες" παρουσιάζεται στο MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (εντός ΔΕΘ-Helexpo) στη Θεσσαλονίκη η ομότιτλη έκθεση. Μέσα από μεθοδολογίες βασισμένες στις επιστήμες του μέλλοντος, οι οποίες διερευνούν πιθανά, εύλογα και εφικτά μέλλοντα, το Inspire Project 2023 εστίασε φέτος σε μελλοντικά σενάρια, όπως τα προσλαμβάνουν νέοι καλλιτέχνες από ένα ευρύ φάσμα των τεχνών. Στην έκθεση παρουσιάζονται τα έργα που προέκυψαν από τη ζωντανή διαδικασία των εργαστηρίων στα οποία συμμετέχουν 40 νέοι εικαστικοί, μαζί με αυτά των επικεφαλής, προσκεκλημένων καλλιτεχνών Μιχαήλ Καρίκη και Albert Barqué-Duran.

Στη φετινή, πανηγυρική του εκδοχή, με δύο παράλληλα καλλιτεχνικά εργαστήρια, το Inspire Project 2023 περιστρέφεται γύρω από τη θεματική του Μέλλοντος, σε προγραμματική συνεργασία με την Έδρα UNESCO on Futures Research και το Millennium Project, τα οποία μοιράζονται με το Inspire Project και το MOMus το ίδιο ερευνητικό ενδιαφέρον σε σχέση με το Μέλλον. To Inspire Project συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης).

Info: Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, Εγνατίας 154, εντός ΔΕΘ. Ώρες επίσκεψης: Καθημερινά εκτός Δευτέρας από τις 10:00 έως τις 18:00. Διάρκεια: έως 30 Ιουνίου.

Have a nice week!

Κεντρική φωτογραφία: Από την παράσταση Λευκές Νύχτες του Fyodor Dostoyevsky στο θέατρο Φαργκάνη.